Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Βαβυλωνίες



Ήταν που το 1679, ο τελευταίος Αναγεννησιακός Άνθρωπος, ο Athanasius Kircher [1] αποφάσισε να δώσει εξήγηση επιστημονική στο έργο του Τurris Babel, για το εγχείρημα του Νιμρώδ να φτιάξει έναν πύργο που να φτάνει το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα, το Φεγγάρι, απέτυχε -γιατί ο Πύργος θα έπρεπε να είναι περίπου 286.000 χιλιόμετρα ψηλός και να έχει μάζα που να ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια τόνους. Όμως, η ανομοιογενής κατανομή της γήινης μάζας θα διατάρασσε την ισοροπία του πλανήτη που θα του άλλαζε και τις συντεταγμένες στο σύμπαν, οπότε και το αποτέλεσμα στο εγχείρημα θα ήταν ένας καταστροφικός κατακλυσμός.

Αν και στη Βίβλο ο κατακλυσμός του Νώε προηγείται του καπρίτσιου του Θεού να μπερδέψει τις γλώσσες των ανθρώπων, μία και μόνη γλώσσα -lingua franca- θα ήταν, θαρρώ, υπεραρκετή ώστε να προκύψει η ίδια ασυνενοησία στους εντολοδόχους του πρώτου ουρανοξύστη, αφού η κατανόηση της γλώσσας των άλλων είναι πρακτικά ανέφικτη, ακόμη κι αν παιδεία και νοητικό δυναμικό των ανθρώπων ήταν λίγο - πολύ ομοιογενή και η βούλησή τους η ίδια.


"Όταν χρησιμοποιώ μια λέξη", είπε ο Χάμπτυ Ντάμπτυ μ' έναν μάλλον περιφρονητικό τόνο, "σημαίνει αυτό που επιλέγω γι' αυτήν να σημαίνει. Τίποτε περισσότερο, τίποτα λιγότερο."

"Το θέμα είναι", είπε η Αλίκη, "αν μπορείς να φτιάξεις λέξεις που να σημαίνουν τόσο διαφορετικά πράγματα".

"Το θέμα είναι", είπε ο Χάμπτυ Ντάμπτυ "ποια θα είναι η κυρίαρχη. Αυτό είναι όλο". [2]





Πάντως, ακόμη και μετά από έναν Κατακλυσμό, σαν αυτόν του Kircher, η Βασίλισσα, η Μάγισσα[3] μάλλον δε θα θελήσει να μας πει αυτό που γνωρίζει κι εμείς αγνοούμε. Το να ανάβεις τη χόβολή σου στο καζάνι παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον απ' το να αυτομεταφράζεσαι....

Κι ύστερα είναι και τ' άλλο: Αν είναι να περιγράψεις το πρόσωπο του Ιανού, ποιο απ' τα τουλάχιστον δυο αποφασίζεις κάθε φορά να αποκαλύψεις στους αμύητους. Υπάρχουν τόσες γλώσσες, όσες και άνθρωποι και ο καθείς μας μιλάει και μια διαφορετική στην κάθε στιγμή του.[4]


_____________________________________________

Σημειώσεις

[1] Σύμφωνα με άλλους μελετητές ο τελευταίος αναγεννησιακός άνθρωπος ήταν ο Leibniz

[2] [...'When I use a word,' Humpty Dumpty said, in a rather scornful tone,' it means just what I choose it to mean, neither more nor less.''The question is,' said Alice, 'whether you can make words mean so many different things.''The question is,' said Humpty Dumpty, 'which is to be master - that's all.' ...] Lewis Carroll, "Through the Looking Glass and what Alice found there". Mτφρ. δική μου.

[3] Αrthur Rimbaud, Illuminations, Après le Déluge (Eκλάμψεις, Μετά τον Κατακλυσμό: [...et la Reine, la Sorcière qui allume sa braise dans le pot de terre, ne voudra jamais nous raconter ce qu'elle sait, et que nous ignorons.]


© Ελένη Καλλιανέζου ~☺~ Kolding 25 Απριλίου 2009

buzz it!

36 σχόλια:

takis είπε...

"Υπάρχουν τόσες γλώσσες, όσες και άνθρωποι και ο καθείς μας μιλάει και μια διαφορετική στην κάθε στιγμή του"

Aναρωτιέμαι αν αυτή η περίφημη γλώσσα του σώματος μπορεί να πει ψέματα κάποιες φορές...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά, από ασυνεννοησία και Βαβέλ, εσείς στο Σύριζα το έχετε κάνει "Παλαιά Διαθήλη"!

Ρε γμτ, μου έλειψε το "τρίο π......"! Τάκης, Σπίθας, Αστερόεσσα, με την ανάποδη σειρά...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, σωστά το εννοείς, η οργάνωση της Πόλης-Βαβυλωνία συμπίπτει με την Αρχιτεκτονική και οι δυό τους με το Πολίτευμα και αυτό με την κατανόηση μέσω του Λόγου και ακολούθως αντιστρόφως.
Η ασυνενοησία άλλες φορές έχει να κάμει με την επιβίωση άλλες με την ευημερία άλλες με άλλα κίνητρα.
Εν τω μεταξύ ο άνθρωπος επινόησε την ανεκτικότητα την στωικότητα την ηδονή και διεύρυνε την συνενόηση ή την παρεξήγηση.
Εδώ τριγύρω κάθε συντεχνία και μία γλώσσα συμβολική και κρυπτογραφημένη, ενίοτε τη λένε και εξειδίκευση ή πρακτική εξάσκηση ή επαγγελματική κατάρτιση ή γενικότερα ο σκοπός αγιάζει δεν αγιάζει τα μέσα.

Αστερόεσσα είπε...

@ Τάκη,

Γλώσσα του σώματος, ε;
Κάτσε έτσι, μη σταυρώνεις χέρια - πόδια, μην καμπουριάζεις, κοίτα στα μάτια (αλλά όχι πολύ), δείξε ενδιαφέρον, νεύσε στις κατάλληλες περιπτώσεις, δείξε άνεση - αλλά όχι μεγαλύτερη του αφεντικού, χαμογέλα -με μέτρο, πλήρωσε και το κατιτίς σου στον εμπνευστή του σεμιναρίου...

Ε, διάβολε, αν είσαι καλός μαθητής κι είσαι ταυτόχρονα ηθοποιός και σκηνοθέτης του εαυτού σου, γιατί να μην μπορείς να ψεύδεσαι και με το σώμα σου;

Οk. Ας το παίξουμε και σαν φωτογραφία: Μέχρι τούδε είμαι μία γυναίκα, εγώ, και τρεις άντρες: Τάκης, Άσκαρ και airgood. Στρέφω ελαφρά τον κορμό μου προς τον Τάκη, ενώ κοιτάζω τον Άσκαρ χαμογελώντας.
Να μια καθιστή γλώσσα σώματος να υπαινίσσεται πως μπορεί να συνεχιστεί και ξάπλα. Αυτό εννοείς, Τάκη γλυκέ μου; ~☺~


@ Πάτερ Άσκαρ, ευλόγησον!

Τι φταίμε ρε οι Ανανεωτικάριοι, αν το ρόλο του Νιμρώδ τον παίζει ο Αλέξης και του Θεού ο Αλέκος;

Είδες πουθενά στη Βίβλο να λέει εξαρχής ο Θεός του Νιμρώδ: "Δε γουστάρω ρε τον Πύργο, θα σας μπερδέψω τις γλώσσες!" Πουθενά! Να μη χτίσει κι ο φουκαράς ο Νιμρώδ την υψηλοτάτη αριστερά του;

Θα 'θελα να 'ξερα τι σόι π... είμαι χωρίς το άλλο π... που μεθερμηνεύεται ως "παράς"! ~☺~

Αστερόεσσα είπε...

@ airgood@gmail.com,

Mπορεί ο σκοπός να μην αγιάζει τα μέσα, αλλά ενίοτε τα νομιμοποιεί.

"Το νόμιμο είναι και ηθικό".

Όου μάι γκαντ! Άι λαβ ιτ! ♥

Αστερόεσσα είπε...

__________________________________

... Η φράση "μιλάμε την ίδια γλώσσα με τον δείνα" κρύβει πλάνες και τεράστια οξύμωρα.

"Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και στη Χώρα του Καθρέφτη" θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, αν η πλειοψηφία των δασκάλων δεν ήταν τόσο ομογενοποιημένα ηλίθια κι αν τα παιδιά δεν ήταν τόσο κλώνοι των γονιών τους αναπαράγοντας επιτυχώς τη βλακεία των προηγούμενων γενεών. Κι όσο για τον περίφημο "παιδικό αυθορμητισμό και σοφία της αθωότητας" δε θα 'θελα να μιλήσω γι' αυτό το προκάτ ξέρασμα! Μια γλυκερή απομίμηση των λέξεων των ενηλίκων, δοσμένες με τον τρόπο που οι ενήλικες θα ήθελαν τον παιδικό λόγο.

Μάλλον θα έπρεπε να επανεφεύρουμε τις λέξεις. Αν μια απλή συγκεκριμένη λέξη όπως π.χ. "μήλο" είναι πολυσήμαντη, πολύ πιο πολυσήμαντη είναι μια λέξη που περιγράφει μια αφηρημένη έννοια, που φυσικά χρωματίζεται απ' τη λογιότητα ή μη του καθενός, τα ζωτικά του ψεύδη και τις ανεπάρκειές του.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σου τα τρώει ο Σπίθας...

takis είπε...

Ξάπλα ευλόγησον...

Δεν ξέρω αν εκεί αρχίζει η γλώσσα της σιωπής...
ή των μικρών κραυγών..

Αστερόεσσα είπε...

Βρε, βρεεεε! Ο Κοπρίτης κι ο Μιρικόγκος! ~☺~


Θα φάτε, θα πιείτε
και νηστικοί θα κοιμηθείτε!

Για να μάθετε!


@ Τι έγινε, Τακούλη;

ΠΑΣΑΣ: Γιατρέ μου, το παιδάκι μου ούτε μιλάει ούτε λαλάει!
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Τι έχεις, βρε κορίτσι μου; Γιαααα σκύψε να σ' ακροαστώ!
ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ: Αααααααχ! Αχ!



@ Γέροντα Άσκαρ!

Τι π... να φάει πια ο δόλιος Σπίθας; Όλα τα πι του τα δίνει για τον πλησίον του. Κι εμάς τα μόνα Πι που μας περισσεύουν πλέον είναι κάτι τέτοια.

HELIASTER είπε...

Μην τα πιστεύετε αυτά με τον πύργο της ΒΑΒΕΛ.Άπλά ο Θεός σαν Μέγας Αρχιτέκτων και Πολεοδόμος,δεν τα "έπαιρνε" αλλά τα "πήρε".Άσε που δεν είχε γίνει και η ρύθμιση με τους υμιυπαίθρειους...
Υ.Γ. Την γλώσσα να την χρησιμοποιείται για να γεύεσθαι,αν θέλετε να επικοινωνήσετε να δοκιμάσετε τις λαρυγγικές άναρθρες κραυγές,είναι της μόδας και οι συμπολίτες μας θα το εκτιμήσουν και θα μας δώσουν την πρέπουσα σημασία..

Αστερόεσσα είπε...

Πολύ τσαντίλας αυτός ο Μ.Α.Τ.Σ., τζώρας και ζοχάδας!
Αν μου ζητάει τέτοιο καθ' ομοίωσιν, πρόκοψε το Σύμπαν.

Με αυτή τη λογική οι άναρθρες κραυγές δεν είναι η νέα μόδα, αλλά κλασικές αξίες. Οι ουμανιστές ανακαλύπτουν την παλαιά σοφία και οι θεολογίζοντες newest encrypted codes for saving time and money...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Γλώσσα δεν βάζετε, μέσα!
Γι αυτό γίναμε Βαυλωνία...
Σιωπή και προσευχές, μήπως και σωθούμε.
Ο Ασακρ τάχει κανονίσει με τον πνευματικό του...

Ελένη, μην μαρτυράς τις μεγαλόπνοες στρατηγικές μου!

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπιθουλίνι, τσα!

Εσύ βρε είσαι ο Μέγας Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος;

Επιτέλους! Έχω κι εγώ κάπου ένα βίσμα! ~☺~

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μην υπερβάλλεις, Ελένη!
"Κανείς δεν έχει τίποτα που δεν έχω εγώ και κανείς δεν έχει αυτό που έχω εγώ"

Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι υπεράνω και ξερόλας είναι χαζός:)
Τάχουμε πει αυτά!

Εγώ είμαι σεμνός και ταπεινός:)

AA είπε...

"το εγχείρημα του Νιμρώδ να φτιάξει έναν πύργο που να φτάνει το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα, το Φεγγάρι, απέτυχε -γιατί ο Πύργος θα έπρεπε να είναι περίπου 286.000 χιλιόμετρα ψηλός και να έχει μάζα που να ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια τόνους."
Όντως...Δεν σκέφτηκε όμως οτι δεν είναι ανάγκη να φτάνει ο πύργος στο φεγγάρι (!)Η γλώσσα...δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχουν και οι νότες. Είναι απλώς, όνοματα...ετικέτες. Αυτό που υπάρχει είναι κάτι μέσα στον εγκέφαλο σου που προσπαθείς να το μεταφέρεις σε ένα άλλο εγκέφαλο...και θα είναι παγκόσμια αργία (για να μη πώ μεγάλη καύ**) η μέρα που θα ανακαλυφθεί ένας μαγικός τρόπος να περνάς ακριβώς αυτό που έχεις μέσα στο κεφάλι σου σε ένα ή (μέσω του internet) περισσότερα κεφάλια, χωρίς τις αβεβαιότητες και τα καλούπια που εισάγει η γλώσσα.

Αστερόεσσα είπε...

@ ΑΑ,
Μ' έστειλες αδιάβαστη! ΚΑΡΑΓΟΥΣΤΑΡΩ το ασανσεράκι! Τίποτα σε πιο εξελιγμένο μοντελάκι να μην είναι σταθερό;

(Επί τη ευκαιρία να σε συστήσω και σ' έναν ακόμη aa παλιό φίλο με τον οποίο βρεθήκαμε τυχαία ιστολογικώς ύστερα από 22-23 χρόνια, μάστορα στην πέννα).

Αστερόεσσα είπε...

@ ΑΑ,

Άκου τώρα μια τρελή σύμπτωση. Την ανάρτηση αυτή την ετοίμαζα μέρες τώρα. Τελικά, κάτι δε με ικανοποιούσε στο κείμενο και κάθησα και έγραψα την Aτελή Εντελέχεια. Μέσα στο φωτογραφικό υλικό είχα σκοπό να ανεβάσω το Ascenseur της Ludmilla Balfour (είναι μια Δανογαλλιδοσκωτσέζα ζωγράφος που εικονογραφεί παιδικά βιβλία και παραμύθια), έχοντας στο νου μου κάποιο ασανσέρ που να σε ανεβάζει στον ουρανό, αλλά κάτι δε μου κόλλαγε... Τρέλανέ μας, τώρα!

Αστερόεσσα είπε...

Aπό την ανάρτηση που δε δημοσίευσα:

Τίτλος: "Η Βαβέλ, η Βαβυλωνία, Ο Τζακ κι η Φασολιά και Ανελκυστήρες προς Coelum Habitaculum Dei"


[...
Υποκύπτοντας σε μια φιλοπαίγμονα διάθεσή μου, αλλάζω τα δεδομένα. Ο Νιμρώδ της Βίβλου αντί να κατασκευάσει πύργο που να τον πηγαίνει στο φεγγάρι έχει στην τσέπη μερικά μαγικά φασόλια σαν αυτά του Τζακ με τη φασολιά. Φυτεύει τα φασόλια έξω απ' το παλάτι του κι ανεβαίνει πάνω στο φεγγάρι να κλέψει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά και τη λύρα που παίζει μοναχή της. Ο Δράκος τον κυνηγάει, αρπάζει ο Νιμρώδ το τσεκούρι, πάρτον κάτω το δρόμο που οδηγεί στα ψηλά, αλλά ο Νιμρώδ πέτυχε το σκοπό του να μάθει τα μυστικά του κοντινότερου στη Γη ουράνιου δαχτυλιδιού. [...]
Ή η ιδέα ενός ανελκυστήρα που ανεβοκατεβαίνει στους ουρανούς κατά βούλησιν χωρίς γίγαντες που παίρνουν τον όποιον Νιμρώδ στο κυνήγι. Υπό την προϋπόθεση ο κάθε γίγαντας - φύλακας των μυστικών του χώρου που ορίζει να είναι μύωπας ώστε να μη δει τις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων. Δεν είναι εξάλλου δύσκολο να είναι στραβός ή διαβολικά αφηρημένος ο κάθε κοσμοκράτορας. Η εμπειρία και η παρατήρηση μας δείχνει ότι μάλλον είναι.... ]

Και τα λοιπά και τα λοιπά. Τελικά δεν το δημοσίευσα.

AA είπε...

"Τίποτα σε πιο εξελιγμένο μοντελάκι να μην είναι σταθερό;"
...Πάω στοίχημα οτι μπορεί να σκεφτόσασταν αρκετό καιρό να μπουσουλήσετε όταν είσασταν μικρή αλλά τελικά όταν σηκωθήκατε, όλοι σας είδαν να τρέχετε. (Η δική σας πρόθεση φυσικά ήταν να πετάξετε)

Ο "ακίνητος" Διαστημικός Ανελκυστήρας είναι ένα εγχείρημα απο μόνος του! Καθήστε να τον κάνουμε "ακίνητο" και μετά τον κάνουμε και κινητό (!!!)

Το πιο κοντινό που έχω πρός το παρόν σε παραπλήσιο κολπάκι διαστημικής διαβίωσης είναι ο International Space Station (ISS). Αλλά εκεί πάτε κάπως έτσι.

"...μάστορα στην πέννα."
Ευχαριστώ για τη σύσταση...Το έπιασα το υπονοούμενο :-D :-D :-D

"...είναι μια Δανογαλλιδοσκωτσέζα ζωγράφος..."
"Πές με Γύλο κύριε πρόεδρε..."Ωραίο το ασανσέρ της πάντως...πολύ φευγάτο. (Υπάρχει κάποιος σχολιασμός για τους συμβολσιμούς που έχει επιλέξει;)

"να είναι μύωπας ώστε να μη δει τις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων. "
Πολλοί οικολόγοι έχουν αυτό το φόβο και ανησυχούν οτι τα τοπία θα πληγωθούν ανεπανόρθωτα με "συρματόσχοινα".....Με τίποτα δεν κάνουν αυτοί οι οικολόγοι...ή Θεοί είναι η αγρίμια!

Αστερόεσσα είπε...

Να πάρει η ευχή! Να, όλο κάτι τέτοια σκέφτομαι και μετά καίω φλάντζες! Ακόμη στο ακίνητο;
Αν σκέφτηκα ασανσέρ εγώ που είμαι αδαής από Φυσική, τι κάνουν αυτοί εκειπέρα στη NASA τόσα χρόνια;;;

Αργόμισθοι, κύριοι! Να 'χα 12 ζωές! Να μάθαινα Μαθηματικά και Φυσική κι άλλα πολλά...

Αλλά ποιος θα με έπαιρνε στα σοβαρά;

Αστερόεσσα είπε...

Υ.Γ. Έλα τώρα κι εσύ με το "τι θέλει να πει ο ποιητής" και η Balfour!

Αν στίψουμε το μυαλό μας, μπορεί να βρούμε ότι μας δίνει μέχρι και τα μυστικά των Νεφελίμ! :Ρ

Ένας ζωγράφος θέλει να πει χρώματα και σχήματα, ένας μουσουργός νότες κι ένας ποιητής λέξεις. ~☺~

AA είπε...

Μάλλον κάποια "παρεξήγησης" παίζει, γι' αυτό και δίνω την "εξήγησης"

Όταν λέμε "σταθερό" εννοούμε οτι το ασανσέρ θα μετακινείτε ανάμεσα σε δύο σημεία. Ένα σταθερό στη γή και ένα "σταθερό" σε τροχιά.

Το "κινητό" ασανσέρ στο οποίο αναφέρομαι θα μετακινείται ανάμεσα σε δύο σημεία. Ένα κινητό στη Γή (επάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα) και ένα επίσης κινητό στον ουρανό.

Το δεύτερο, έχει μια χρησιμότητα αφού θα μπορεί να μετακινηθέι αν βρίσκεται στο διάβα ενός τυφώνα η μιας καταιγίδας αλλά είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολο απ' οτι το σταθερό.

"Να 'χα 12 ζωές! Να μάθαινα Μαθηματικά και Φυσική κι άλλα πολλά.."
Αυτό το έχω σκεφτεί κι εγώ και πιστεύω οτι θα είναι το πρώτο επιχείρημα με το οποίο θα με αποστείλει ο δημιουργός στον αντιδημιουργό. "Εδώ μια ζωή σου έδωσα και τα έκανες θάλασσα!!!!"
Όμως...

"Αλλά ποιός θα με έπαιρνε στα σοβαρά;"
...δεν χρειάζεστε 12 ζωές γι' αυτό. Προσφάτως (τα τελευταία δύο χρόνια), ξύπνησαν απο το λίθαργο τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ και ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ και συνειδητοποίησαν οτι οι δρόμοι τους διασταυρώνοντε λέει (!!!Προφανώς το μόνο που ήξεραν απο Da Vinci ήταν ο...κώδικας) και να projects και να papers και να proposals και κόντρα επιστημονοτεχνοφεύγα εκθέσεις και νέα περιοδικά για τα "σταυροδρόμια" τέχνης και επιστήμης... (πέρα απο το ντόρο κάποια πράγματα που αναδύοντε είναι πολύ ενδιαφέροντα)

Δείξτε εσείς μια νέα utopia και κάποιος επιστήμων θα τη βάλει στο χάρτη :-D

Αστερόεσσα είπε...

Ναι, το κατάλαβα το "σταθερό". :) Γιατί όμως να μην υπάρχουν διάφοροι σταθμοί, ένα οδικό δίκτυο βρε αδερφέ για το διάστημα; Για Stargate είναι πρόωρο μάλλον να μιλάμε.... Και να σε πήγαινε λέει κατευθείαν σε Άσγκαρντ, να μάθεις και δυο πραγματάκια...

O Κircher δεν πήρε τυχαία τον τίτλο του Αναγεννησιακού ανθρώπου. Θεωρείται ο ιδρυτής της Αιγυπτιολογίας κι είχε μελετήσει επισταμένως τόσο τα ιερογλυφικά σύμβολα των Αιγυπτίων (πολύ πριν την αποκρυπτογράφηση της στήλης της Ροζέττας από τον Jean-François Champollion το 1822), αλλά και ήταν απ' τους πρώτους που παρατήρησαν μικρόβια στο μικροσκόπιο, έγραψε περί μουσικής θεωρίας και αυτόματων μουσικών οργάνων, μιλούσε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων Εβραϊκά, έγραψε περί Σινολογίας, Γεωλογίας, Μαθηματικών και Ιατρικής, η Καρτεσιανή φιλοσοφία δεν του ήταν καθόλου ανοίκεια, θεωρείται πατέρας της συγκριτικής θρησκειολογίας, ενώ οι εφευρέσεις του συμπεριλάμβαναν μαγνητικά ρολόγια, κι ένα είδος κινηματογραφικής μηχανής, όπως αυτή περιγράφεται το 1646 στο έργο του Ars Magna Lucis et Umbrae ως
lanterna magica.

O Da Vinci έκανε μια αρχή. Δεν ήταν ο μόνος.

AA είπε...

"Για Stargate είναι πρόωρο μάλλον να μιλάμε"
Χμμμ...Είδωμεν...Σύμφωνα με νέα, πιο παρανοϊκά μαθηματικά απο τα προηγούμενα, ο χρόνος...δεν υπάρχει (Τρέμε Revlon!!!)

"O Κircher δεν πήρε τυχαία τον τίτλο του Αναγεννησιακού ανθρώπου..."
Και δεν είναι ο μόνος...Συμφωνώ για τον Da Vinci. Ο Morse (Του γνωστού κώδικα) ήταν ζωγράφος (ε αυτό κι αν είναι, ανοίγω το Google για να σας στείλω το link απο wikipedia και διαπιστώνω οτι σήμερα είναι τα γεννέθλια του (!))
O Clarke μίλησε για δορυφόρους ώς συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ο Capek και ο Asimov για Robot ώς επίσης συγγραφείς και καλιτέχνες του λόγου (για να μη πούμε για τον Jules Verne)

Αστερόεσσα είπε...

Για ρομπότ μιλάει και ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Χρυσά ανδρείκελα κατασκευής Ηφαίστου που υπηρετούσαν τους θεούς.

Στα "Αργοναυτικά" του Απολλόδωρου έχουμε επίσης αναφορά σε ρομπότ. Ο Τάλως ήταν ένας γίγαντας που φρουρούσε την Κρήτη. Τον "απενεργοποίησε" η μάγισσα Μήδεια και χύθηκε από τις φλέβες του ιχώρ. (Ίσως υγρά μπαταρίας).

Ο Ηρόδοτος αναφέρει επίσης μυστικά όπλα του Ιερατείου που άλλαξαν τις καιρικές συνθήκες στην πολιορκία των Δελφών από τους Πέρσες προκαλώντας τους σύγχιση. Ο χρησμός να γίνει η ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας ήταν και για να υπάρχει οπτική επαφή του ιερού με το πεδίο της μάχης, ενώ αναφέρεται ότι κουρνιαχτός άρχισε να καλύπτει τα πάντα στο Θριάσιο πεδίο. Ο Παυσανίας αναφέρει επίσης μυστικά όπλα από τους Δελφούς όταν ο Βρέννος επιχείρησε να καταλάβει το ναό.

Αστερόεσσα είπε...

(Αυτά είναι προσβάσιμα από τις πηγές κι όχι φυσικά επιστημονικοφανή κατασκευάσματα Λιακόπουλου και των συν αυτώ).

AA είπε...

Η ιδέα του "μηχανικού ανθρώπου" είναι όντως πανάρχαια. Τον Τάλω και τις αναφορές του Ομήρου τις ήξερα (Μάλιστα κάποια στιγμή (γύρω στο 90-95) είχε κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο που παραλίγο να γίνει και ταινία όπου ο Τάλως ξυπνάει και αποφασίζει να προστατεύσει και πάλι το νησί. Θα ήταν ταινία δράσης και τον κόσμο ολόκληρο θα έσωνε μια δημοσιογράφος και ένας πιλότος (ο οποίος αν η μνημή μου δεν με απατά θα ήταν και (εντελώς συμπτωματικά) αμερικάνος... ή η δημοσιογράφος θα ήταν...κάτι τέτοιο holywoodιανό πάντως. Ευτυχώς πρός το παρόν είμαστε ασφαλείς απο τέτοια "θαύματα")

"...ψευεδεπιστημονικοφανή κατασκευάσματα Λιακόπουλου"
Όπως λέει και ένας πολύ καλός φίλος "Ο Λιακόπουλος είναι "δημιουργός" εφάμηλος του Tolkien"
:-D :-D :-D :-D

Αστερόεσσα είπε...

Μille pardon! Θα αρχίσω πάλι να ομιλώ την γαλλικήν.

Οποία ολέθρια άγνοια από την αδαή!

Έχω κάνει αρκετή παρέα με πυροβολημένους! (Aπλό, αθώο δείγμα. Είπα να μη σκιάξω τους αναγνώστες με βαρειές περιπτώσεις). ~☺~

akrat είπε...

καλημέρα
δώστε μου τόπο να σταθώ....
το θέμα δεν είναι η βαβυλωνία... έτσι ήταν και θα είναι το θέμα είναι ποιός θα είναι και με τι κίνητρα θα φτιαχτεί ο νέος Ροβεσπιέρος....

Αστερόεσσα είπε...

@ Kαλημέρα, akrat! ~☺~
Να σου δώσουμε τόπο να σταθείς, να κινήσεις τη γη.

Στο Ροβεσπιέρο τι να δώσουμε; Για να ανέβει ο οποιοσδήποτε Ροβεσπιέρος χρειάζεται να υπάρχει η Βαστίλλη, την οποία θα αλώσει, ενώ η λαιμητόμος που θα δουλεύει επί καθημερινής βάσεως στέλνοντας με συνοπτικές διαδικασίες τους εχθρούς του λαού στον άλλο κόσμο, θα στείλει και το επαναστατικό δικό του ανάμεσα στα άλλα τα εχθρικά στις 10 του μήνα thermidor...

O Ροβεσπιέρος έδωσε καλό πάτημα για το πραξικόπημα της 18ης brumaire και η επανάσταση έλαβε τέλος...

Η Βαβέλ μπορεί υπό πολλούς όρους να αποκωδικοποιηθεί ως "επανάσταση" στην απόκρυφη ιερατική γνώση του Θεού, όμως ο Ροβεσπιέρος αυτοανακηρύχθηκε μεταξύ άλλων και Μέγας Ποντίφηκας του Υπέρτατου Όντος.

AA είπε...

"Οποία ολέθρια άγνοια από την αδαή!"
Για την ταινία το λέτε αυτό ή για τον Tolkien? :-D

Εμένα κατα κάποιο τρόπο αυτοί οι άνθρωποι μου αρέσουν πάντως. Θέλουν να μάθουν (έχουν κίνητρο), έχουν την ευφυία να κολήσουν μαζί τα κομάτια του puzzle αλλά βλέπουν αυτό που θέλουν ή αυτό που τους ταιριάζει. Σε κάθε περίπτωση, άμα έχεις όρεξη κάνεις κάτι κουβέντες...ποίημα :-)

Παρεμπιπτόντως, στη κουλτούρα της Καραϊβικής η έκφραση "BABYLON" αντιπροσωπεύει το "σύστημα", το "κράτος" και τις αρχές.
Για παράδειγμα.
(Καλή ώρα... :-D )

Αστερόεσσα είπε...

Aυτά ασκούν γοητεία στο μέτρο που μπορεί αυτός που τα επινοεί να ξεχωρίσει το επιστημονικό από το επιστημονικοφανές, στο οποίο και δίνει αυθαίρετα χαρακτηριστικά θέσφατου.

Έχω ακούσει πράγματα τρελά από άτομα που τα πίστευαν!

Παραδείγματα:

-Η ιστορία των Μου, οι Ανδρομεδείς, οι ΕΛ, η κούφια γη και τα ρέστα.

-Ένας τυπάς που πίστευε ότι η μπανιέρα του ήταν διαστημική τουρμπίνα και θα τον οδηγούσε σε άλλες διαστάσεις.

-Λεξαριθμική ανάλυση ονομάτων (υπάρχει και site, που μπορεί π.χ. να σου βγάλει ό,τι μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου να πέσουν απ' το κεφάλι σου. Βάζω π.χ. το ονοματεπώνυμό μου και ισούται με:
ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ = Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΑ = ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ = ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ = ΡΟΜΦΑΙΑ = ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ = ΤΙΝΑ ΑΝΤΙ = ΦΑ ΡΑ ΟΝ και πάει λέγοντας).

-Αρχαιοελληνική (ο θεός να την κάνει) + χριστολογική ανάλυση ετυμολογιών, βάσει των οποίων Εβραίοι ήταν οι Σπαρτιάτες (και θα έπρεπε λέει να λέγονται Ευραίοι, με υ από τον Ευρώτα), ο Χριστός σταυρώθηκε στον Παρθενώνα, ο Πανάγιος Τάφος ήταν το μνημείο του Φιλοπάππου.

-Ο Αριστοτέλης ήταν εχθρός των Ελλήνων κι ερχόταν απ' τον αστερισμό του Λαγού.

-Ο Τόλκιν στη Μέση Γη έδινε κώδικες για επικοινωνία με εξωγήινους.

-Τα κόμιξ του '60 ήταν κι αυτά κωδικοποιημένη γνώση.

κλπ, κλπ...

Σ' όλα αυτά πρόσθεσε και οργάνωση εκδρομών στον Άδη (!)

(Μιλάμε για πολλά χρόνια πριν το ανθιστεί ο Χαρδαβέλλας και βρει με τις εκπομπές του την κότα με τα χρυσά αυγά).

Τελικά αυτό που είδα, ήταν ότι οι γκουρού ή οι "δάσκαλοι", (πολλούς σημερινούς "αστέρες" - γκουρού της τηλεόρασης τους ξέρω και προσωπικά) ήταν άντρες που δε βλέπονταν και δε θα υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να έχουν ερωτικές επιτυχίες, κι ω! του θαύματος, κυκλοφορούσαν κάθε βδομάδα με διαφορετική αιθέρια ύπαρξη που τους κοιτούσε στα μάτια μαγεμένη. Και βέβαια αφοδεύουν δίφραγκα, αβάδιστα - γραφείον μεταφυσικών ή "κέντρον διασυμπαντικών ερευνών" (sic) - όπως λέει κι ένας γνωστός μου και φίρμα πρώην μαθηματικός και νυν αστρολόγος της TV...

Αστερόεσσα είπε...

... Mην πω και ιστορίες με τύπισσες που εκφράζονταν ερωτικά μόνο όταν τον κρύσταλλο από το σαλόνι τον διαπερνούσε μια αχτίδα απ' το Σείριο ή για ένα φοβερό παιδί (και μυαλό) που πήγε χαμένο τελείως όταν έμπλεξε με σαϊεντολόγους και μην πω για κάθε φούρναρη και χασάπη αγράμματο τελείως, που αυτοπροσδιορίζονταν ως "μυημένοι" και διαχώριζαν τη θέση τους από τους λοιπούς "βεβήλους".

Αστερόεσσα είπε...

Και μην πω πώς κερδίζονται δίκες και πώς μπορούν να τα βρίσκουν μια χαρά πολιτικά πρόσωπα από εντελώς αντίθετους χώρους ιδεολογικά.

Καλά κοιμάμαι κάτι χρόνια τώρα! Όταν ξυπνώ θέλω να βλέπω αυτό που εγώ νοώ ως φως κι όχι τα λαμπιόνια των διεφθαρμένων και των πάσης λογής διαπλεκομένων.

AA είπε...

Ω! Η λεξαριθμική ανάλυση είναι η αγαπημένη μου παπαριά. Και τώρα που είπα παπαριά:

ΠΑΠΑΡΙΑ = ΑΝΝΑ ΜΑΚΡΗ = ΚΙΜΑΣ = ΝΑΙΑΔΕΣ = ΜΑΡΑΘΟΝ = ΜΙΑΡΟΝ = ΡΕΜΠΕΛΙΑ = ΕΛΛΑΔΑΣ
(?!?!?!?)

Έχετε μερικά διαμάντια στη συλλογή σας όμως.

"...άντρες που δε βλέπονταν και δε θα υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να έχουν ερωτικές επιτυχίες, κι ω! του θαύματος, κυκλοφορούσαν κάθε βδομάδα με διαφορετική αιθέρια ύπαρξη που τους κοιτούσε στα μάτια μαγεμένη."
...Τώρα, αυτό δε ξέρω πώς να το "διαβάσω"...Ή που όλος αυτός ο μύθος τους έκανε ελκυστικούς ή οι αιθέριες υπάρξεις έχουν μυαλό...αιθέρα (και το ακόμα πιο τραβηγμένο...Όλες αυτές οι "θεωρίες" είναι προϊόν της "πίεσης" για εξέλιξη του ανθρώπινου είδους !!!!! :-D :-D :-D :-D )

Αστερόεσσα είπε...

Ξέρω κι εγώ "μαγιολίκια". Αστρολογίες (εσωτερικές κι εξωτερικές και μάλιστα πολύ καλύτερα απ' τις γνωστές φίρμες), καθαρισμούς αύρας, Ι Τσινγκ, αρωματοθεραπείες, φενγκ σούγια ό,τι τραβάει η περδικούλα σου. Αλλά δεν τα κάνω επάγγελμα. Ποιος παίρνει το ρίσκο να μαζέψει κι άλλους δεδηλωμένους μουρλούς; Εδώ γνωστικούς ζητάς και σου προκύπτουν για τα σίδερα... ~☺~