Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Γατοϊστορίες και Παραλειπόμενα

Οι γατοϊστορίες ξεκίνησαν σαν ένα παιχνίδισμα στο Facebook στις 27 Δεκεμβρίου για την ομάδα Σατανισμός και Γάτες, όταν αποφάσισα να ανεβάσω κάποιες vintage ανθρωπομορφικές φωτογραφίες από γάτες που έχω μαζέψει από το Ίντερνετ. Οι φωτογραφίες είναι είτε «πειραγμένες» ήδη από τη Βικτωριανή εποχή είτε εκ των υστέρων.  Πρώτα ανέβασα τη φωτογραφία και επί τόπου χωρίς προετοιμασία τη λεζάντα τους, μ’ ένα κειμενάκι πάνω στην έμπνευση της στιγμής. Οι γάτες υποτίθεται ότι είναι συγγενείς μου από το οικογενειακό μου δέντρο και ξεκίνησαν ουδέτερα με το θείο Χαρίλαο, ενώ σταδιακά το κείμενο μεγαλώνει και γίνεται πιο πικάντικο, κάποτε και με πολιτικές αιχμές. Μέχρι στιγμής και ό,τι μου έχει βγει ως τα τώρα είναι ο οπορτουνιστής που τη βολεύει, ενώ ο «καλός» την πατάει, αν όμως συνεχιστεί το εγχείρημα, δεν έχω ιδέα τι εξέλιξη θα πάρει.



Ο θείος Χαρίλαος το 1932, φοιτητής στο Πολυτεχνείο στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του στους δικούς του στο Μεσολόγγι.
27/12





Η θεία Ερμιόνη το 1879 με το μικρό της αδερφό το θείο Παναή, που πέθανε μικρός από τύφο. Η θεία Ερμιόνη ήταν παπαδοκόρη. Όταν η μάνα τους πέθανε στη γέννα, φρόντισε όλα της τ’ αδέρφια σα μάνα και τ’ ανάστησε. Μετά έγινε διδασκάλισσα στο σχολαρχείο. Το 1886 όμως γνώρισε τον Ανέστη, έναν λιμοκοντόρο από τον Πειραιά και κλέφτηκε μαζί του. Έγινε τραγουδίστρια σε καφέ αμάν και μετά κατέληξε σε μπουρδέλο της Τρούμπας.
28/12




Η θεία Λούλα ήταν όμορφη στα νιάτα της και πολύ καλή κοπέλα. Είχε τελειώσει και Σχολή Οικοκυρικής. Γαμπρό όμως δεν έβρισκε, μέχρι τη στιγμή που είδε στο περιοδικό «Μπουκέτο» ότι στην Αμερική ζητούν νύφες. Πήγε στο Σικάγο και παντρεύτηκε το Σαμ και έκανε κι ένα κοριτσάκι την Καλλιοπίτσα, που τη φωνάζανε Κέλλυ, πολύ χαριτωμένο κοριτσάκι (μας έστελνε και φωτογραφίες του, βλέπε κάτω). Τα πρώτα χρόνια του γάμου της ήταν πολύ ευτυχισμένη, αλλά μια μέρα ανακάλυψε ότι ο Σαμ ήταν γκάνγκστερ και πέθανε από τον καημό της η κακομοίρα. Το κοριτσάκι ανέλαβε μετά το γραφείο του μπαμπά της, πρόκοψε, έγινε σημαίνον μέλος στην ελληνική ομογένεια, έχτισε και μια εκκλησία στους Μολάους, χρηματοδότησε και την εκστρατεία του Μακάρθυ και μετά του Νίξον. Κι η κορούλα της κι αυτή πολύ καλή κοπέλα, στήριξε κι αυτή την εκστρατεία του Τραμπ.
28/12






Η θεία Πιπίτσα (πρώτη από αριστερά), το γένος Ιασωνίδου, με άλλες τελειόφοιτες Αρσακειάδες σε Πρωτοχρονιάτικο μαθητικό σκετσάκι σε εκδήλωση στον Παρνασσό το 1927. Η θεία Πιπίτσα παντρεύτηκε έναν καπνέμπορο το 1931 κι έκανε δυο παιδάκια, το Γιάγκο και τη Μαριγούλα. Ο Γιάγκος σπούδασε μηχανικός, έφυγε μετά τον πόλεμο και πήγε Αμερική και κατατάχτηκε εθελοντής στον πόλεμο της Κορέας, όπου και έχασε το αριστερό του μάτι. Η Μαριγούλα παντρεύτηκε κατά το συμμοριτοπόλεμο ένα πολύ καλό παλικάρι, στρατιώτη του εθνικού στρατού, ο οποίος έξω από τη Λιβαδειά σκότωσε πολλούς κομμουνιστάς. Κάνανε τέσσερα παιδάκια, ο ένας μεγαλοστέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο άλλος κλαδάρχης του Πασόκ, της τρίτης κόρης ο γιος είναι τώρα στα μέσα και στα έξω με το Σύριζα, η τέταρτη κόρη δεν πολυθυμάμαι, νομίζω το έριξε στα θεία.
28/12



Ο θείος Ισίδωρος ήταν ευπατρίδης βαμβακέμπορος από την Αλεξάνδρεια, που αργότερα συνεργάστηκε με την εταιρία Μπενάκης - Χωρέμης & ΣΙΑ. Πολιτεύτηκε και με το Βενιζέλο και στήριξε πολλές φορές και το Στρατηγό Πλαστήρα. Ο καημός του όμως ήταν η κόρη του η Αλίκη, που ήθελε να γίνει θεατρίνα και τελικά την έβγαλε στο σανίδι ο Αττίκ ως φυντανάκι με το όνομα Ζαζί. Η Ζαζί τα έμπλεξε στην Κατοχή μ’ ένα μαυραγορίτη. Πιάστηκαν κι αγόρασαν πολλά ακίνητα στην Αθήνα και τον Πειραιά, που μετά τα νοίκιασαν σε ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα κονόμησαν. Αλλά τώρα πληρώνουν πολύ ΕΝΦΙΑ και σκέφτονται να κάνουν off-shore στη Βουλγαρία.
28/12


Η θεία Αντιγόνη είχε πάει στη Σχολή Καλογραιών και ο πατέρας της ήταν σταυλάρχης στο βασιλέα Κωνσταντίνο και αργότερα θαλαμηπόλος στο Γεώργιο Β’. Έμπλεξε όμως με κακές παρέες και άρχισε να πίνει και να καπνίζει. Όταν η οικογένεια την αποκλήρωσε, εκείνη κατρακύλησε ακόμη πιο κάτω και γράφτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Στην Κατοχή ανέβηκε στα βουνά με τους αναρχοκομμουνιστάς του ΕΛΑΣ και αργότερα αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση και πήγε εξορία στην Ικαρία. Εκεί γνώρισε τον Τάκη, που ήταν κουτσός και τον παντρεύτηκε, όμως αυτός τη χιλιοκεράτωσε. Αρνήθηκε να πάρει σύνταξη αντιστασιακής επί Πασόκ και κουτσοζούσε σ’ ένα διάρι στα Κάτω Πετράλωνα πλέκοντας ζακέτες για τους νέους που διαδήλωναν. Πέθανε πρόπερσι, όταν οι διαδηλώσεις σταμάτησαν, γιατί οι αγώνες δικαιώθηκαν.
28/12


Η Λιλίκα ήταν πρώην μνηστή του παππού. Είχε ωραία φωνή, έπαιζε μαντολίνο και είχε βγει τρεις φορές μις Κοκκινιά. Οι γονείς της όμως είχαν ανατρεπτικές ιδέες. Ο πατέρας της ήταν δημοτικιστής και η μητέρα της μια τσαούσα σουφραζέτα που εργαζόταν και στο τριατατικό και δε θεωρούσε την εργασία ντροπή. Τα αδέρφια του παππού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον κάνουν να δει το λάθος του κι ευτυχώς δεν μπήκε στην οικογένειά μας αυτό το μπασκλάς όνειδος.
29/12



Η γλυκύτατη κι αγαπημένη μας θεία Βιργινία. Καλλονή στα νιάτα της, ξεχώριζε πάντα με τη δροσερή παρουσία της στους χορούς των Ατθίδων. Επέδειξε μεγάλη ακτιβιστική δράση κι ήταν μέλος του αντιφεμινιστικού κινήματος επί Παγκάλου. Πρώτη δρομέας στις κορασίδες στη Γερμανική Σχολή και μέλος της εθνικής ομάδας αθλητών επί Μεταξά. Είχε δηλώσει συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, δεν έλαβε όμως μέρος, γιατί ο παππούς της είπε ότι δεν αρμόζει σε γυναίκες να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις, πράγμα στο οποίο η Βιργινία υπάκουσε με ενθουσιασμό. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση κατηχητικών σχολείων κι ήταν το δεξί χέρι της βασιλίσσης Φρειδερίκης για την προίκιση απόρων κορασίδων. Ο σύζυγός της εφονεύθη υπό αγνώστων και η χήρα Βιργινία αφιερώθηκε στην ανατροφή του γιου της και το φιλανθρωπικό έργο. Άφησε την περιουσία της στη Μητρόπολη για την ανέγερση αναμορφωτηρίων και νέων πτερύγων στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο εξαίρετος υιός της πολιτεύεται σήμερα με τον Τζήμερο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει, θεία.
29/12


Από αριστερά προς τα δεξιά: η γιαγιά Μαρίκα, δίπλα της η καλή της φίλη Καλλιρρόη, με τα παντελόνια η Βαλλεντίνα και πλάι της ο θείος Αχιλλέας, αδερφός της γιαγιάς σε μια εκδρομή τους το 1916 στα Καλάβρυτα. Είχαν ανατρεπτικές ιδέες, ήταν φίλοι με το Δελμούζο, το Γρυπάρη και την Πηνελόπη Δέλτα, προωθούσαν την καθιέρωση της δημοτικής, την ψήφο των γυναικών, τη σεξουαλική ελευθερία και την αταξική κοινωνία, επηρεασμένοι από το κίνημα του Μπολσεβικισμού. Ευτυχώς, χάρη στις γνωριμίες του πατέρα της γιαγιάς, αειμνήστου παππού Επαμεινώνδα, έγινε εισαγωγή του θείου Αχιλλέα στο Δαφνί και τη γιαγιά τη στείλανε για λοβοτομή στην Αυστρία. Από τότε ήταν πολύ χαρούμενη κι έπλεκε συνέχεια σεμεδάκια. Η Καλλιρρόη πέθανε φθισική στο μεγάλο Κραχ, η Βαλλεντίνη άνοιξε κομμωτήριο που μάζεψε όλο τον καλό κόσμο, μέχρι και τη βασίλισσα Σοφία.
29/12




Το όνομά της ήταν Βενεδίκτη, αλλά οι θαυμασταί της την εφώναζαν Μπουμπού. Η θεία Μπουμπού ήταν τραγουδίστρια της όπερας που είχε διαπρέψει σε όλα τα λυρικά θέατρα του κόσμου. Στη Σκάλα, στο Κόβεντ Γκάρντεν, στη Λα Μονέ, στο Σαλτσβούργο και αλλού. Αποθεώθηκε ως Νόρμα, Τραβιάτα, Λουτσία και Ελβίρα. Διέθεσε την περιουσία της σε ευγενείς σκοπούς, μεταξύ αυτών στη στήριξη του βασιλέως Όθωνος και στον αγώνα διατήρησης της μοναρχίας χωρίς τη βεβήλωση του Συντάγματος. Μετά τα Σεπτεμβριανά και κυρίως μετά τον ερχομό στην Ελλάδα του βασιλέως Γεωργίου Α’, ο οποίος συναίνεσε να κυβερνήσει με σύνταγμα, η θεία Μπουμπού αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή σχεδόν μόνη, με λίγους μόνο έμπιστους φίλους - αγωνιστάς του κοντινού της περιβάλλοντος.
29/12



© Ελένη Καλλιανέζου, Toftlund, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

buzz it!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Υπεροχη πραγματικα!!!!!!