Peter Bruegel o Πρεσβύτερος, Χωριάτικος Γάμος, 1568, Kunsthistorisches Museum, Βιέννη
Αρνάκι σούπα του πατέρα μου
Υλικά
-αρνί χεράκι
-πεπονάκι ζυμαρικό
-2 αυγά
-2 λεμόνια
-αλάτι – πιπέρι
-προαιρετικά καροτάκι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες
-τσουκάλι
-νερό
-κουτάλα
-κουζίνα ηλεκτρική, γκαζιού, πετρογκάζ, στόφα, (ό,τι μας βρίσκεται)
-κρασάκι για την πάρτη μας όσο μαγειρεύουμε
-τραγουδάμε τη «Ρούσσα Παπαδιά» ή «Το Μάρκο παν στην εκκλησιά»
Εκτέλεση
Στο χασάπη λέμε το αρνί να είναι κοριτσάκι. (Σημαντικό τα αμνοερίφια να είναι θηλυκά, αλλιώς η βαρβατίλα στο πιάτο δεν είναι το καλύτερο). Το πλένουμε με αγάπη. Το πασπατεύουμε, του λέμε γλυκόλογα και το νουθετούμε να είναι καλό ζωάκι στο τσουκάλι μας και να μας φτιάξει ένα νόστιμο φαγητό. Το βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει και το ξαφρίζουμε τακτικά. Από καιρό σε καιρό λέμε: «Καλά, ε; Θα γίνει ένα φαγητό και γαμώ!» Αν υπάρχουν παριστάμενοι τους ρωτάμε: «Συμφωνείς;» Υποχρεούνται να πουν «Ναι» / «Ασφαλώς!» / «Μα, φυσικά!» και τότε εμείς λέμε: «Χα! Πρέπει να ξέρεις και να ψωνίσεις, γιατί αν είσαι βόδι, σκατά φαΐ θα φας!». Όταν είναι έτοιμο αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το πεπονάκι να βράσει στο ζουμί και τέλος αυγοκόβουμε.
Μικρές συμβουλές: Για να μην κόψει το αυγολέμονο, όταν το ρίχνουμε στην κατσαρόλα φροντίζουμε να μην αναταράσσουμε την κατσαρόλα όπως μας έρθει, αλλά προς την ίδια πάντα φορά.
Τέλος τρώμε. Mας εκθειάζουν τις μαγειρικές μας ικανότητες κι εμείς απαντάμε: «Για να μαγειρέψεις, πρέπει και να σου κόβει!»
© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen 7 Aπριλίου 2009
17 σχόλια:
1.Να προσέχεις το "κρασάκι" στο φαγητό!
Να μην ρίξεις όλο το μπουκάλι.
Ρίξε ένα ποτηράκι και μετά πίνουμε το υπόλοιπο.
2. Για να μην "κόψει" το αυγολέμονο μας βάζεις και το "χτυπάμε" δέκα λεπτά!!
Κατ΄ άλλα: Καρότα έχετε, εκεί;
Η να τα στείλουμε "μπουκέτο";
Εγώ, πάντως, ξέρω πως η προβάτα είναι σκληρή...
Τον γκαντεμιάσαμε χθες τον πρωθυπουργό σας! Έπεσε και τσακίστηκε ο άνθρωπος!
Τελικά, δεν ζήτησε συγγνώμη από τους μουσουλμάνους όπως προβλέψαμε. Απλά δήλωσε πως θα σεβαστεί τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές.
Γι' αυτό και την προβάτα τη σφάζεις μικρή, όσο είναι ακόμη καιρός. Του γαλάτου. Αλλιώς θα σου βγάλει το λάδι μέχρι να την ψήσεις και μπορεί και να μην τρώγεται.
@ Αλλά εσύ, Άσκαρ παιδί μου, δεν τρως εδώ. Στην αποκάτω ανάρτηση έχει φαγητό για σένα. Χθεσινό.
Στο έχω φυλάξει στο θερμοστάτη.
@ Έχουμε καρότα, κύριε Σπίθα μας! Και κονίκλους έχουμε, κι απ' όλα τα καλούδια. :P
Άσε τους κονίκλους!
Για τα καρότα ρώτησα :)
Δεν πνίγω το κουνέλι, ούτε πλησιάζω το ποστ, που μου μοστράρεις:)
Ο Ασκαρ, ασχολείται και με την εξωτερική πολιτική.
Αφού μας έβγαλε τον Ομπάμα, τώρα να δούμε τι άλλο θα κάνει για να μας σώσει από την ύφεση.
Που έμαθες εσύ από προβατίνες ρε θεοσεβούμενε;
Αστερούλα, μόλις επιστρέψω θα δοκιμάσω και τη σκορδαλίτσα σου!
Σ' ευχαριστώ πάντως...
Πάω τώρα να πω στον Μπαρόζο ότι του κήρυξε πόλεμο ο Αλαβάνος, να βάλει τη γάτα της γειτόνισσάς του να κλάψει!
Ελένη, έχει ζοριστεί ο Ασκαρ:)
Έκανε προσέγγιση ο Αλαβάνος και τα έχει πάρει στο κρανίο:)
Ο Γιώργος είπε, ναι θα το δούμε:)
Γαμώτο!
Θα χαλάσει την συνεργασία ο Ασκαρ!
@ Σπίθα, έχουμε καρότα. Και καλοθρεμμένα προβατάκια πεδιάδας έχουμε. Ερίφια δεν έχουμε. Δεν ξέρουν ότι τρώγονται. Αλλά κι αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα, πάνε κατευθείαν Κόλαση. Ρώτα και τον Άσκαρ. Και σιγά μην και δεν ξέρει από προβατίνες. Δεν έχεις ακούσει το "εγώ ειμί ο καλός ποιμήν";
@ Δεν έχει γάτα ο Μπαρόζο, άσχετε Άσκαρ! Ταυράκι έχει!
"Πεπονάκι ζυμαρικό"
Δηλαδή μανέστρα;;
Όχι. Το μανεστράκι είναι το κριθαράκι (χοντρό ή ψιλό).
Το πεπονάκι είναι πιο πίκκολο και κάνει για σουπίτσες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κοινό ρύζι για σούπες, αλλά με πεπονάκι είναι καλύτερο.
Το πεπονάκι επίσης είναι ιδανικό και για κρεατόσουπες (μοσχάρι με χορταρικά: καρότα, πατατούλες, σέλινο, κρεμμύδι, μια ντοματούλα, κόλιανδρο, αλατοπίπερο και πεπονάκι. -Δεν αυγοκόβεται). Ζεστοκοπιά για όσους ζούμε βόρεια.
Αλλά το αρνάκι είναι βάλσαμο. Φτιάχνει μια σουπίτσα τρέλα!
Πρώτη φορά το "ακούω"....είπα μήπως ήταν κανένα τοπικό ιδίωμα (...Μεσολογγίτικο κατά τας γραφάς)
Σχετική φωτό στο απλό google image search δεν βγήκε...
Άν όμως ψάξεις για μανέστρα...παίρνεις (στη πρώτη σελίδα) αυτό, το οποίο είναι μια ποικιλία πεπονακίου όσο να πείς αλλά όχι ζυμαρικό.
Όχι, δεν είναι Μεσολογγίτικο και καμιά σχέση με τα baby cakes της λεγάμενης. :)
Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως πεπονάκι. Το βάζανε παλιά στις σούπες όπως και το αστρουλάκι. Πίτσικο κι αυτό σε σχήμα άστρου με μια τρύπα στη μέση. Αλλά νομίζω ότι κυκλοφορεί και στα ζυμαρικά Barilla (βέβαια, αν είσαι gourmet και λάτρης των ζυμαρικών, δεν αγοράζεις ποτέ Barilla, αλλά De Cecco)!
~☺~ Thanks for your link(s).
Nice shots on your blog as well.
Σπίθα, σιγά με τον παίρνει στα σοβαρά τον Αλέκο ο Γιώργος. Πήγαν οι άνθρωποι να συζητήσουν για ένα βιβλιαράκι, κι ο χαζο-Αλαβάνος νόμισε πως βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία να ανατρέψει το ευρωπαϊκό σύστημα! χαχαχα
Ο γιατρός είπε να σου λέμε πάντα "ναι", του απάντησε σε ελεύθερη μετάφραση ο Γιώργος!
Αλλά να σου πω και κάτι στην τελική; Για ουρίτσα και πατερίτσα μας ... καλοί είσαστε!
(τώρα θα βγάλω όλα τα απωθημένα μου ρε μπούφε!)
Nα σου αρπάξω την ουρά, να στην ξεκολλήσω, να σου πω εγώ, τι ωραία που είναι να νιαουρίζεις κολοβός!
Θα τραβάς κατά τα κεραμίδια το Γενάρη και θα χάνεις την ισορροπία σου και γκντάου! πάρτον κάτω, κι ύστερα έλα να μου πεις, αν οι γάτοι είναι επτάψυχοι!
Σιγά μην έχεις απωθημένα!!
Αφού τα βγάζεις κάθε μέρα, μπουμπούνα:)
Θα προσεγγίσουμε:)
:D
Ελένη έχεις μήνυμα,
να σουπώ για τη σούπα:)
Δημοσίευση σχολίου