Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Οπτικές Απάτες και Πολυπλευρικότητα της Αλήθειας, Αρμονίες, Δυσαρμονίες και Πολυφωνικότητα του Ψεύδους.

"Εάν η αλήθεια είναι πολύπλευρη, το ψέμα είναι πολύφωνο. "

Ουίνστον Τσώρτσιλ



Λαγός ή Πάπια;


Η πρώτη σκέψη στην πολυπλευρικότητα της αλήθειας και στην πολυφωνικότητα του ψεύδους ήταν ακαριαία: η οπτική απάτη, συνήθης σε παιδικά περιοδικά του καιρού μου, που επιβίωσε μέσα από τον Βικτωριανό Τύπο μαζί με τα ρέμπους και τις μαγικές εικόνες τύπου "ψάξτε να βρείτε την κούκλα της Λιλίκας" ή "ποιο από τα δύο τρίγωνα είναι μεγαλύτερο", που τελικά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για οπτική εξαπάτηση τη στιγμή που μέσα τους κρύβουν και την αλήθεια τους. Θυμήθηκα κι άλλο ένα απόφθεγμα του κυβιστή ζωγράφου Georges Braques, ότι η αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί. Όχι απόλυτα αληθές, αφού και η αλήθεια (συνηγορούσης της πολυμορφικότητάς της και των πολλών της όψεων) μπορεί επίσης να συντεθεί, άρα τελικά και να εφευρεθεί, όμοια όπως και το ψέμα μπορεί να υπάρχει: Τα όνειρα που βλέπω το βράδυ απ' τη στιγμή που απέκτησαν αυτήν τη λειψή, την έστω μισερή και σουρρεαλιστική υπόσταση, υπάρχουν, το ίδιο υπάρχουν και τα παραμύθια απ' τη στιγμή που εκφέρονται ως λόγος, πολλώ δε μάλλον απ' τη στιγμή που καταγράφονται.

Ο Τσώρτσιλ από τη στιγμή που ορίζει την αλήθεια ως πολύπλευρη (που είναι) και το ψέμα πολύφωνο προσδίδει οπτικότητα στην αλήθεια και ακουστικότητα στο ψέμα. Αληθές, αν στο ψέμα δούμε μόνο την ηθική του υπόσταση, της αποφυγής του φερειπείν στον πολιτικό και κοινωνικό βίο και στην αρχή της προπαγάνδας του Γκαίμπελς. Το ακουστικό μήνυμα λόγω του φευγαλέου αισθήματος που δημιουργεί μέσω των φωνών των ψευδομένων, εάν δεν έχει καταγραφεί και μάλιστα κατά τρόπο αξιόπιστο (κατά το δυνατόν), κάλλιστα μπορεί να ενορχηστρωθεί ως μια συμφωνία ψεύδους που εξαρτάται και από την αντίληψη και την ικανότητα αυτοσχεδιασμού των κατά σειράν παραληπτών, όπως στο παιχνίδι με το χαλασμένο τηλέφωνο: Ακούω α, αντιλαμβάνομαι β, εννοώ γ, μεταφέρω δ, έως το αρχικό ψευδές μήνυμα να μεταφερθεί αληθώς στον τελικό του αποδέκτη και να καταλήξουμε τυχαία και πάλι στην αλήθεια. Χαριτωμένος παραλογισμός που θυμίζει τα παράδοξα στην "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων": Ένα σταματημένο ρολόι θα μου δείξει τη σωστή ώρα δυο φορές την ημέρα. Έτσι, αν θέλω να μάθω τη σωστή ώρα, κάθομαι ολόκληρη τη μέρα μπροστά στο σταματημένο ρολόι, που δυο φορές θα μου πει την αλήθεια.

Ας το συνθετοποιήσουμε και ας υποθέσουμε ότι το γνωστικό πεδίο μιας ομάδας στην οποία μεταφέρονται τα ψευδή μηνύματα είναι περιορισμένο και χαρακτηρίζεται από προβλεψιμότητα στις αντιδράσεις της. Τότε, εάν α = αληθές και το πρώτο αρχικό μήνυμα, που οφείλει να διαδοθεί ως ψεύδος ορίζεται ως β, κάλλιστα μπορούμε, διά της μεταφοράς των μηνυμάτων μέσω του παιχνιδιού αυτού του χαλασμένου τηλεφώνου, να εικάσουμε ότι θα καταλήξουμε νομοτελειακά και στο α, στην αρχική αλήθεια, όπως στο παράδοξο της Αλίκης. Τι πλάνη όμως! Γιατί και η αλήθεια μεταβάλλεται.

Εδώ ας προσθέσουμε κι άλλη παράμετρο. Στο προηγούμενο παιχνίδι του χαλασμένου τηλεφώνου ας αλλάξουμε τους παίχτες σε υψηλού νοητικού δυναμικού, ευφάνταστους και απρόβλεπτους, οι οποίοι ποτέ δε θα φτάσουν και στο σκοπό: να εντοπίσουν δηλαδή την αρχική αλήθεια, γιατί θα αυτοσχεδιάσουν με τέτοιον τρόπο, ώστε θα είναι αδύνατον να διακριθεί το ψέμα από την αλήθεια.

Αλλά ποιοι είναι οι παίχτες ενός τέτοιου ιδιοφυούς παιχνιδιού, που έχουν το δικαίωμα να παίξουν ένα τέτοιο παιχνίδι με τους όρους τους; Συνήθως η intelligentsia, που πέρα από ιδαίτερη κάστα διανοητών διαθέτει και τα μέσα να παίξει το παιχνίδι αυτό.

Εάν όμως τα ψεύδη ενορχηστρώνονται, τότε μπορούν και να παράξουν αρμονίες. Και εάν ταυτόχρονα οι αρμονίες αυτές γίνουν τα ζωτικά ψεύδη κοινωνικών ομάδων σε σημείο που η ευτυχία τους να εξαρτάται από αυτά, τότε θα έπρεπε πιθανόν να μιλήσουμε για απενοχοποίηση του ψεύδους ακόμη και στην ηθική του χροιά.

Θα μπορούσε όμως ταυτόχρονα να νομιμοποιηθεί η ψευδαίσθηση και η παραίσθηση και πού αυτή θα μπορούσε να αποβεί και ηθικά κατακριτέα; Ας υποθέσουμε ότι αυτός που τρέφει ψευδαισθήσεις αδυνατεί να διακρίνει αλήθεια από ψέμα και ότι ο έχων παραισθήσεις είναι ή ο κλινικά ψυχοπαθής ή ο λήπτης ψυχοτρόπων ουσιών. Κι ας μου επιτραπεί εδώ να χαρακτηρίσω τους λήπτες ψυχοτρόπων ουσιών ως στερούμενους φαντασίας, αφού η κατάσταση διευρυμένης συνείδησης μπορεί να γίνει κατά βούλησιν από το υποκείμενο και σε οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει. Πηγαίνω επί παραδείγματι στο κέντρο της πόλης και βλέπω πολλούς ανθρώπους μαζεμένους. Εάν το θελήσω, μπορώ κάλλιστα να εστιάσω σε μια παραπληρωματική λεπτομέρεια, όπως λογουχάριν μύτες. Εκατοντάδες μύτες και κάποιοι άνθρωποι τριγύρω. Ή περιγράμματα. Υπάρχουν μόνο περιγράμματα και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα στοιχεία των περιγραμμάτων. Ή χρώμα κόκκινο. Όλα κινούνται γύρω από το κόκκινο κ.ο.κ., διαδικασία σχεδόν αυτόματη στους αυτιστικούς ή σύμπτωμα της συναισθησίας: "βλέπω" ήχους, "ακούω" χρώματα, "μυρίζω" αριθμούς, συνδυάζω συγκεκριμένους ήχους με συγκεκριμένα χρώματα ή σχήματα, ικανότητα που είχε ο
Μότζαρτ και που πραγματεύεται και ο Βασίλι Καντίνσκυ στο βιβλίο του "Σημείο - Γραμμή - Επίπεδο" και στο "Για το Πνευματικό στην Τέχνη", ιδέα που απασχόλησε εκείνη την εποχή και το μουσικοσυνθέτη Μάλερ ή τις εσωτεριστικές αναζητήσεις της Elena Blavatski και της Annie Bessant στις "Σκεπτομορφές" της, το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Leadbeater, όταν τους κύκλους της εποχής απασχολούσε μια ενοποιητική αρχή των αισθήσεων με φιλοσοφικοθρησκευτικές προεκτάσεις.

Πώς ορίζεται τότε η πολυφωνία του ψεύδους και η πολυοπτικότητα της αλήθειας; Το ψέμα μπορεί να είναι τόσο πολύπλευρο όσο και η αλήθεια και η αλήθεια τόσο πολυφωνική όσο και το ψέμα.


Maurits Cornelis Escher, Σχετικότητα, 1960

Δύσκολοι καιροί για παραμυθάδες. Και το πιο δύσκολο απ' όλα είναι να μπορείς να εφεύρεις τα ζωτικά σου ψεύδη, χωρίς όμως να διαθέτεις και την απαραίτητη κλινική τρέλα που θα σε κάνει ταυτόχρονα να πιστεύεις και σ' αυτά.


________________________________________

Σχετικές Αναρτήσεις:

1. Ψεύδους Εγκώμιον, Ζωτικό Ψεύδος, Σύνδρομο του Πινόκιο και Σύγχρονο Παραμύθι

2. Πλατύπους ο Περιττοδάκτυλος

3. Εξ Ιωνίας



© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen Δανίας 1 Απριλίου 2009

buzz it!

35 σχόλια:

Κούκος είπε...

Καλό μήνα!!!

Σιγά μη το διάβασα, το πιάσαμε το ψεματάκι...

Αστερόεσσα είπε...

Χαχαχα! Καλό μήνα!!!

Έλα μου όμως που ΔΕΝ ψεύδομαι!

Τα ως άνω κατά το μάλλον αληθή, και το αβαταράκι η αδυναμία μου, η Κάλλας στο ρόλο της Μήδειας.

(Ετυμολογείται εκ του μέδομαι = σκέπτομαι)

Σας την έσκασα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν κατάλαβα τίποτα...
Με μπέρδεψες και θα γίνω μανιχαΙστής.
Πολυπλευρικότητα, Πολυφωνικότητα...
Πολυ-φονικά μπερδέματα!

υ,γ.
Απόκριες ήρθανε; Τι έχεις ντυθεί;

Αστερόεσσα είπε...

Το γράφω. Όλα τα γράφω. Αλλά δε δίνεις βαρύτητα, όταν διαβάζεις.
Ξαναδιάβαστα!

Πάρε και 4 Depon. ~☺~

❀ ❀ ❀

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά, αν κάτσω να διαβάσω όλον αυτό τον "παπά"... θα κάνει να μου σηκωθεί δύο μέρες!
Αλλά, για να φανώ και λίγο σοβαρός, θα αναφέρω κάτι σχετικό με το ψευδος που έγραψε ο Ευάγγελος Παπανούτσος:
"Το βάρος της αλήθειας δεν είναι για όλους τους ώμους, ενώ το ψεύδος είναι ελαφρό και πάει σε πάρα πολλούς όπως το έτοιμο φόρεμα..."

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ελένη, δεν είμαι και πολύστροφος.
Ή τα πιάνω με την μία ή θέλω μάθημα αν δεν "τόχω".
Έχουν μία πολυπλευρικότητα που δίνεις ότι ερμηνεία θέλεις.
Μην με παιδεύεις. Γίνεσαι σαδό..:D

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Να !!
Και ο Ασκαρ που είναι αετός δεν τόπιασε!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο Κούκος, αρέσκεται σε σενάρια και γράφει και πολύπλοκα διηγήματα, που τα διαβάζω και με φέρνουν δέκα φορές τούμπα!
Με ζαλίσατε, εγώ είμαι απλός.

Αστερόεσσα είπε...

Η συνθετότητης κατακερματίζεται σε μονάδες απλότητας, εάν εκλάβουμε το απλό ως αμετάβλητο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μην μου κάνεις μάθημα, Ελένη.
Αυτό το διδάσκω από 15 χρονών και σου έκανα και ένα παράδειγμα με τα μαθηματικά σε προηγούμενο ποστ.
Μην μας το παίζεις γκουρού!
Δεν μπορώ να σπάω το κεφάλι μου σε κομματάκια κάθε μέρα και να ναλύω τις σύνθετες, διφορούμενες, καθημερινές σου πολυπλοκότητες.!
Παίζει και η Εθνική Ελλάδας ποδόσφαιρο, τώρα με το Ισραήλ.
Είναι σοβαρό το ματς!

Αστερόεσσα είπε...

Γιατί; Έπιασα κανέναν απ' το αυτί να έρθει στο ποστ μου και να αναλύσει;

Ή περιμένω μόνο από έναν να μου απαντήσει στις "διφορούμενες καθημερινές μου πολυπλοκότητες"; :P

~☺~

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

ΜΠΑΡΘ( σιγά μην το ξέρεις)
Από ότι θυμάμαι (θυμάμαι για πάντα απόψεις και συγγραφείς)

"Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να συλλέγουν "πληροφορίες",ασυνείητα για ένα πρόσωπο (απόψεις του, ενέργειες και συμπεριφορές) για να συνθέσουν το παζλ της προσωπικότητάς του.Αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ο άνθρωπος ποτέ δεν θα είναι προβλέψιμος και μία ενέργεια του να έχει την δυναμική να αλλάξει όλο το μέχρι εκίνη τη στιγμή, επιχειρούμενο τόλμημα!

Και βάλαμε και γκολ!!!!
Μόλις τώρα!!! 1-0

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μαγκεψάμεν, πάλι;

Γαμτο, δεν μας έδωσε πέναλτυ!

Ελένη, έχεις πάρει ανάποδες, όπως συνήθως στη δίνει . Με το πέταγμα μιας μύγας...
Καλά...

Πάω να ηρεμήσω και δω ποδόσφαιρο!

Αστερόεσσα είπε...

Λάθος χρήση του Καρλ Μπαρθ! Πώς θα σε βοηθήσει στην παρούσα ανάρτηση η διαλεκτική θεολογία; :Ρ

Αστερόεσσα είπε...

Και λάθος εκτίμηση. :D

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Γμωτο σου!
Μιλάω για τον Τζών Μπάρθ!
Που έχω κάνει κριτική για το βιβλίο του η "Πλωτή Όπερα"!
Αυτό όμως πρέπει να είναι από το "Τέλος του δρόμου", αν θυμάμαι καλά...
Ψ'αξε στις ετικέτες "βιβλία", να τον βρείς και να μην προτρέχεις, νούφαρο!
Ότνα είσαι σε πολύ οίστρο, μόνο να γράφεις.
Στις απαντήσεις και στα σχόλια σε παρασύρει η παρορμητικότητα σου.

Ξεκουράσου και βάλε μουσική.

Αα να ήρθε και η Μαριλένα :)
" Τι κάνετε και τέτοια..." :)

Έχασα το ένα ημίχρονο και δεν μου είπες τι είναι αυτό που φοράς, μασκαρεμένη!

Αστερόεσσα είπε...

2o ΣΧΟΛΙΟ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΑΤΑΡ!!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Άκουσα τη λέξη "θεολογία" και έσπευσα!
Θέλετε να σας κάνω μια αναλυσούλα περί "θεομητορικού φεμινισμού";
... Καλά, ο καθένας με την τρέλα του εδώ μέσα κι ο Σπίθας με τα πέναλτυ που δεν σφυρίχτηκαν!

Αστερόεσσα είπε...

Πείτε ό,τι θέλετε. Ελεύθερα.
Ούτως ή άλλως για την ανάρτηση δε θα πείτε.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έλα ρε Ελενίτσα, εδώ γίνεται χαμός!
Μας ισοφάρισαν και βάλαμε κι'αλλο 2-1/

Ασκαρ, δεν αφήνεις τώρα τις θεολογίες...
Μιλάμε για σοβαρά πράγματα!

Ελένη είναι πολύ ωραίο το ποστ σου και το ξέρεις.
Δεν είναι θέμα επιχειρημάτων, μόνο.
Έίναι αυτό το ρευστό που λέμε και χρειάζεται για να το νιώσει, να το κατανοήσει κάποιος να έχει "ανοιχτά τα μάτια της ψυχής"
Πολλοί αρνούνται να "δουν" το εκίμενο στην ουσία του και τους λόγους τους ξέρεις.
Απαιτείται η απουσία ανασφαλειών και η διάθεση για εμβάθυνση και ενδοσκόπηση.

Πραγματεύεσαι πάνω σε ζητήματα διαχρονικά που δίνουν το νόημα της ζωής.

1. Ελευθερία και ευθύνη
2, Ύπαρξης (υπάρχω και ζωτικός χώρος) και απώλειας ( με την ευρύτερη έννοια, απώλεια δικών μας, ιδεών μας, του εαυτού μας)
3. Σχετική αλήθεια και "αντικειμενική" αλήθεια.
Άτομο και κοινωνία...

Μερικά αναφέρω γιατί εσύ έχεις κάνει πραγματεία, εν τέλει.
Και είναι πολύ μεγάλο το θέμα που ανοίγεις.

Αστερόεσσα είπε...

Καλά αρχίζεις... ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Βασικά χρειάζονται πολλές βασικές αποδοχές για να ανοίξει η συζήτηση.
Μία από αυτές είναι η διαφορά του καλού από την καλοσύνη.
Αν κάποιος δεν τα διαχωρίζει, δεν προχωράει το πράγμα.

Μία άλλη είναι η παραδοχή του "ζωτικού ψεύδους"

Ας αποδεχτούμε αυτά (εσύ τα έχεις και τα γνωρίζεις) και ας προχωρησουμε παρακάτω.

Άλλωστε, στο σημερινό μου ποστ δεν είναι τυχαίο που τελειώνω με λινκ που μιλά για την "Ρευστη'αγάπη" (εκεί που λέω "η αλήθεια της ζωής")

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Και καλά συνεχίζω :)
Αφού βρε ξέρω που πάει το ποστ σου και που αναφέρεσαι, αλλά εγώ θα τα λέω όλα?
:)

Δεν θέλω να μονοπωλώ, ούτε να σολάρω.
Αφού συμφωνώ απόλυτα μ'αυτά που γράφεις!
Τι να πώ;
:)

takis είπε...

"Αχ τι καταπληκτικό πόστ..
και αυτός ο Τσώρτσιλ καλέ ..τι φοβερός ρήτορας!.."

εξάλλου, τι θα κάναμε χωρίς παραμύθια...

τελικά το απεφάσισα,
μου αρέσει το παιχνίδι που είναι δύσκολο να διακρίνεις την αλήθεια απο το ψέμα....

Αστερόεσσα είπε...

Άχουτο, το ντροπαλούλι το Τακουλίνι!

Εκδηλώνεται!!! ~☺~

Hades είπε...

Αναφορικά με τον λαγό και την πάπια, καλώς ή κακώς το δίλημμα δύναται να αντιμετωπισθεί και με την εισαγωγή του λύκου που μπορεί να φάει και τα δύο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Και νομίζω ότι μάλλον αυτή είναι η αλήθεια που παίζει πιο έντονα στις μέρες μας (άσε που δεν χρειάζεται να γίνεις Γκαίμπελς κιόλας). Πέραν αυτού, το όλο ζήτημα της αλήθειας είναι αρκετά υποκειμενικό: η επαφή μας με την πραγματικότητα είναι που δημιουργεί όλα τα υπόλοιπα, αφού πρακτικά και η αλήθεια και το ψέμα είναι αντανακλάσεις αυτής της επαφής (και αντίληψης).

Ερατώ είπε...

Πολύ καλή και επίκαιρη ανάρτηση!
Αλλά γιατί άλλαξες άβαταρ;Δεν μπορείς να μας κρυφτείς!

Αστερόεσσα είπε...

@ Ηades,
Βεβαιότατα! Παίζει μέσα και η συναισθησία με τις περίεργες οσμώσεις της και φυσικά ο χρόνος που αλλάζει δεδομένα. Εκεί να δεις πλάκα που έχει η υποκειμενικότητα στην αντίληψη αληθούς - ψευδούς. :)


@ Γεια σου, Ερατώ!
Βαρέθηκα να με λένε ακτιβίστρια του καναπέ κι είπα κι εγώ να φορέσω τη μπούργκα της ντίβας -λόγω της ημέρας, την ώρα που παρακολουθεί τον άπιστο να ετοιμάζεται να νυμφευθεί την τσούλα τη Γλαύκη, ενώ σκέφτεται να σκοτώσει τα παιδιά της. :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"..άπιστο να ετοιμάζεται να νυμφευθεί την τσούλα.!!."

"τσούλα": ξέχασες ένα "α"
"τασούλα"!!

Καλά με την αρκουδίτσα την "Τασούλα" τα έβαλες;!!

"συναισθησία": Πρόσεχε τις λέξεις που πετάς γιατί πονάνε :)
Έχομεν μια συναισθησία αγιάτρευτη!

Καλημέρα :)

maika είπε...

πολύ μου αρέσει που μπορεί να μεταβάλεται η αλήθεια, που ενορχηστρώνεται το ψέμα και παράγει αρμονία και που μπορεί και να απενοχοποιηθεί κιόλας για να νιώθουμε καλύτερα...αν προσέξουμε και δεν ξεχάσουμε απο μπήκαμε σ΄αυτό για να μπορέσουμε όταν χρειαστεί να ξαναβγούμε...μην τρελαθούμε κιόλας..!!!

κι οι οπτικές απάτες κι αυτές μου αρέσουν! ..αρκεί να μην είναι αντικατοπτρισμός στην έρημο όταν έχεις λυσάξει για νεράκι...

χτες δε μπόρεσα να έρθω για να ευχηθώ καλό μήνα γιατί ήμουν στο Ψευτοχώρι,στη Μασαλία..θυμάσαι?..
α,ρε πατρίδα!! υπέροχα πέρασα!!
;0))

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τι να θυμηθεί, maika;
Πες μας, εσύ γιατί δεν μου λέει τίποτα!
Όλο στο κους-κους, το πηγαίνετε:)
Καλά!

maika είπε...

ε,μα Σπίθα όλα θέλεις να τα ξέρεις πια...
άσε που δε ήμουν στο Ψευτοχώρι στη Μασαλία αλλά στο Ψευτολίμανο...αλλά και πάλι μην πιστεύεις και όλα όσα λέω...
πάντως και να ήξερα..τίποτα δε θα έλεγα...μην κοιτάς που μου ξέφυγε τότε με την Τασούλα..
;0))

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Maika
Καλά, πόσα θες να μας τρελάνεις;
:)

@ Αστερόεσσα
Κυρία ντίβα με την μπούργκα!
1. Η σελίδα σου πάει πάνω-κάτω και δεν σταθεροποιείται. Την έχεις παραφορτώσει.
Συμμάζευτη, λίγο. Κοντεύει να σου μοιάσει!

2. Κάνε μου και μια χάρη:)
Τάχει παίξει ο Ασκαρ και μ'έχει τρελάνει!
Δεν τον αντέχω. Μαζεψέτον λίγο !
Έσένα σε φοβάται, τον έχει πιάσει μανία και έχει σεληνιασθεί!

Αστερόεσσα είπε...

@ maika,
1. Eυχάριστες αναμφιβόλως αι οπτικαί απάτες.
2. Δυσάρεστον να βλέπεις οάσεις και να καίγεσαι.
3. Ελπιδοφόρον να βλέπεις ντίβες (όπως ο Σπίθας) προσπαθώντας να βγάλεις άκρη για να διατυπώσεις σοφίες. Μπορεί και να ευωδοθούν οι φιλότιμες προσπάθειες, κάπου, κάπως, κάποτε.
4. Συγχωρητέον να μην παίρνεις σβάρνα όλες τις σελίδες για να ευχηθείς στις καλένδες.
5. Καλό μήνα!
6. Μην υποκύπτεις στας ασφυκτικάς πιέσεις του Σπιθός να γίνεις μαρτυριάρα. ~☺~


@ Σπίθα,
που σπιθίζεις όπου σε σπέρνουν και όπου δε σε σπέρνουν, αμαρτωλέ, μοιχέ!
1. Τη σελίδα μου τη συμμάζεψα.
2. Τον Άσκαρ δεν τον συμμαζεύω. Λέω μάλιστα να στείλω το σχόλιό του στο ποστ σου στον Κουβέλη, μπας και γελάσει λίγο τ' αχείλι του. ~☺~

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινέστατα φίλοι μου παρόλο που ανέγνωσα το άρθρο δις φορές στάθηκα σε ένα απλό σημείο .!!!
Υπάρχει Αλήθεια?? Ζούμε μέσα στο Ψεύδος , την Ψευδαίσθηση και τι είναι αυτό που διαχωρίζει την Αλήθεια από το Ψεύδος.!!!

Στο Ενοχικό Δίκαιο διεργάζονται τα του Αριστοτέλους και Πλάτωνος, στην Ψυχολογία εξέχουσα θέση έχει ο Φρόυντ και πόσοι μετασύγχρονοι επιστήμονες οι Αστροφυσικοί εργάζονται και μελετούν τον Ανθρώπινο εγκέφαλο και ερωτώ φίλοι μου :Μήπως αυτό που ζούμε είναι μία πλεκτάνη ψεύδους η ένα μέρος της πικρής Αλήθειας.

Πολλές φορές ακούμε για ενα γεγονός που Παρών είμασταν αλλά άλλα είπαν οι έγκριτες πηγές και στέκομαι πάλι στο απλό νόημα και την τετονημένη ευθεία πως αντιλαμβανόμαστε ο καθείς την ΑΛΗΘΕΙΑ όταν για άλλους είναι ΨΕΜΜΑ την ώρα και την στιγμή πουτα ΜΜΕ προπαγανδίζουν κατά Γκαιμπελικό τρόπο την παγκόσμια νέα τάξη και τα φερέφωνά τους .!!!