Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Γεννητούρια ενός Πολιτικού Blog και Ιστολογικοί Προβληματισμοί επί gadgetακίων.



Ludmilla Balfour, Premier, Galerie Gerly, Κοπεγχάγη


Α. Γεννητούρια.


Νέο Πολιτικό Ιστολόγιο.

Ένα νέο πολιτικό ιστολόγιο προέκυψε μέσα από τον προβληματισμό και τις ανησυχίες bloggers επ' αφορμή της ανάρτησης του Σπίθα Μη Δημοσκοπικές Αντιλήψεις περί του Φωτός και της συζήτησης που επακολούθησε στα σχόλια για τη βαθειά πολιτική κρίση και την απαξίωση των θεσμών και την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Αριστεράς με ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού της λόγου και πράξης και με βασικές αρχές την καταδίκη του Σταλινισμού σε όλες τις εκφράσεις του, που πέρα από τα άλλα έχουν σχέση και με την βία, με την ενοχοποίηση της διαφορετικής γνώμης ή την αποδοχή της ενοχής για τη διαφορετική γνώμη. (Βλέπε και Fausto Bertinotti του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς).

Συντάκτες στο νέο Ιστολόγιο που φέρει τον τίτλο ΕΥ-ΩΝΥΜΑ. Συν-ώνυμα και Αντ-ώνυμα, ο Σπίθας κι εγώ, ενώ ενδέχεται και συμμετοχή και άλλων ιστολόγων από τον επόμενο μήνα, οι οποίοι και χαίρουν του σεβασμού και της αποδοχής μας κι έχουν την ίδια με μας οπτική ματιά στα προβλήματα της κοινωνίας και στο ρόλο που σε αυτά οφείλει να παίξει η Αριστερά.


Προσδιορισμός.

Μιλάμε εξ' αριστερών, και ασκούμε κριτική εξ' αριστερών. Επιθυμούμε να κρατήσουμε στο blog αυτό υψηλή ποιότητα, οπότε και τα σχόλια οφείλουν να παραμείνουν πολιτικά και οι πολιτικές διαφωνίες να μην πέφτουν στο επίπεδο του λαϊκισμού και το παρα-πολιτικό.

Κρίνουμε λοιπόν ή διαφωνούμε με σαφή λογική επιχειρηματολογία και όχι με γνώμονα τις προσωπικές μας συμπάθεις ή αντιπάθειες.

Η μπλογκόσφαιρα έχει γεμίσει με αμφισβητούμενα και φασίζοντα sites που κινούνται από έναν αριστερίστικο προσανατολισμό έως τα πλαίσια μιας ευτελούς προπαγάνδας, πιάνοντας το σφυγμό των μαζών και επιθυμώντας κοινό ή / και σπεκουλάροντας ταυτόχρονα τις πραγματικές αρχές της Αριστεράς

Οι άλλες τάσεις:

-οι επαγγελματίες (συνήθως απολίτικοι) εθελοντές
-οι λαϊκιστές με τον αμετροεπή καταγγελτικό λόγο
-οι ακροδεξιοί εθνικιστές
-οι παράφρονες, που βλέπουν παντού συνωμοσιολογικά σενάρια
-οι στρατευμένοι προπαγανδιστές της κομματικής γραμμής
-οι αμφισβητητές των πάντων, αρνητές των πάντων και επικριτές των πάντων
-η μειοψηφία: (ελάχιστα) ποιοτικά blogs, που ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου που προσδιορίζονται καταφέρνουν να κρατήσουν στο λόγο τους υψηλό επίπεδο
-οι ομαδούλες με τους κολλητούς που μπλοκάρουν, εάν ένας εκτός της παρέας υπεισέλθει με προβληματισμό, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνεται ως ο παρείσακτος, εάν δε συμφωνεί με όλα όσα ο ιστολόγος πρεσβεύει και να περιθωριοποιείται απ' την ομάδα και τα κολλητάρια.

Η Αριστερά ξεχώριζε κάποτε για την κουλτούρα της και την αισθητική της στον πολιτικό λόγο και αυτήν την κουλτούρα και αισθητική δηλώνουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να προβάλλουμε. Η θολοκουλτούρα υπήρξε πάντα εχθρός της αληθινής κουλτούρας.

Όσο για την πολιτική κοσμοθεωρία είναι γράμμα κενό, όταν δε συνοδεύεται από βιοθεωρία. Και δεν μπορεί κανείς να πολιτικολογήσει, εάν δεν έχει ο ίδιος ξεκαθαρίσει το σύστημα αξιών του.




Β. Ιστολογικά – (Βρε, βρε! Ένα gadgetάκιον!)


Gadgets από το Blogger στην υπηρεσία των Ιστολόγων.

Μέσα στις διευκολύνσεις και τα εργαλεία που μας προσφέρει ο Blogger και ένα νέο gadget με ορατή προβολή των αναγνωστών του blog. Kατόπιν ωρίμου σκέψεως το αφαίρεσα από την παρασελίδια στήλη:

1) Γιατί δεν πιστεύω ότι μπορεί να είναι δείκτης κατ' ανάγκην πραγματικών αναγνωστών του blog (πολλοί επιλέγουν να είναι αναγνώστες όλων σε μία τάση να τα έχουν καλά με όλους).

2) Γιατί ενδέχεται να είναι δείκτης αποτρεπτικός στους αναγνώστες (ιδίως σε ένα πολιτικό blog), όταν ο πολιτικός προσανατολισμός των αναγνωστών αυτών είναι συγκεχυμένος.



Widgets «φιλανθρωπικά».

Δηλώνω βαθειά σκεπτικίστρια σε όλα τα widgets: Από την εικόνα της Αμαλίας Καλυβίνου έως και τις φυλακές και από τα οικολογικά έως αυτά που μάχονται για την ελευθερία του λόγου. Εάν όντως κάποιες αρχές μας προσδιορίζουν, τότε τα widgets αυτά είναι περιττά. Για προπαγάνδα; Αυτός που θέλει να είναι ενεργό μέλος μιας ομάδας θα το πράξει.

Μέσα από δυόμιση χρόνια ιστολογικής ιστορίας γνώρισα ιστολόγους – οικολόγους και ακτιβιστές επί της ουσίας, που έφτιαξαν λίμνες σε βουνά συγκροτώντας ομάδες εθελοντών, έστρωσαν με σχιστόλιθους κακοτράχαλα μονοπάτια σε μέρη αδιάβατα, καθάρισαν αγκάθια σε μέρη δυσπρόσιτα και ούτε μία φορά δε διανοήθηκαν να πουν ότι έπραξαν με γνώμονα την οικολογική τους συνείδηση (καραμέλα στα στόματα όλων όσοι θέλουν να αυτοαποκαλούνται ευαισθητοποιημένοι). Αγαπούν τον τόπο τους και θεωρούν αυτονόητο να τον προστατέψουν και να αναδείξουν την ομορφιά του με μέσα που τους παρέχονται από την Πολιτεία μηδαμινά. Αυτούς τους τρεις ιστολόγους τους ξεχωρίζω για το ήθος τους (σπάνια εμφανίζονται ως σχολιαστές, αλλά όταν εμφανίζονται παίζουν ρόλο καταλύτη), για το χιούμορ τους και το βαθύ ρομαντισμό τους που δεν τον ευτελίζουν με αισθηματολογίες και κενές αερολογίες.

Υ.Γ. Τέλος να ανακοινώσω ότι θα απουσιάσω για αόριστο χρονικό διάστημα από τα δρώμενα της μπλογκόσφαιρας. Πέραν της Αριστεράς, οφείλω και εγώ να επαναπροσδιορίσω το ρόλο μου επιστρέφοντας στη Δανία. Αδυνατώ να βρω τη Μούσα μου εν Ελλάδι, και μιας και τα παραμύθια γεννιώνται ως ανάγκη προς παραμυθίαν ψυχής, κουράστηκα να αυτο-παραμυθιάζομαι, απ' τη στιγμή που τα παραμύθια των άλλων έχουν το χαρακτήρα του πομφόλυγα. Οι ποιητές απεβίωσαν ή νοσούν βαρέως.



© Ελένη Καλλιανέζου, Αθήνα 19 Ιανουαρίου 2009

buzz it!

13 σχόλια:

AA είπε...

"...να επαναπροσδιορίσω το ρόλο μου επιστρέφοντας στη Δανία."
Τα είπαμε και στο Tabula Rasa...αλλά είσαστε υπο την επίρροια οτιδήποτε έχει στο κεντρί του αυτός ο πολιτικός ίστρος που σας έχει πετύχει αυτό το καιρό. :-(

"Επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Αριστεράς", (ανάγκη κιόλας!!!)

"τα προβλήματα της κοινωνίας και στο ρόλο που σε αυτά οφείλει να παίξει η Αριστερά."
Τ' ακούω αυτά και μασάω τσίχλα)...Έχει σημασία; Είναι θέμα παράδοσης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (μια πολύ ωραία ιδέα) κυρήττει (εδώ και καιρό) την λήψη αποφάσεων με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών. Δηλαδή πόση περισσότερη ιδεολογία χρειάζεται για να πάρεις μια απόφαση με τα διαθέσιμα (μέχρι εκείνη τη στιγμή) δεδομένα; Και ποιά πολιτική παράταξη θα αγνοήσει να δείξει οτι έχει πάρει τις αποφάσεις της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.....ΣΗΜΕΡΑ; Ποιά πολιτική παράταξη σήμερα θα ρισκάρει μια ΜΗ βέλτοιστη απόφαση (για τον "λαό") επειδή είναι ενάντια στην ιδεολογία της;

pølsemannen είπε...

Με γεια το νέο ιστολόγιο, φαίνεται ενδιαφέρον προς παρακολούθηση!

Μην σκιάζεστε από την φύση της βλογόσφαιρας / ιστολόγων. Ότι φρούτο κυκλοφορεί έξω κυκλοφορεί και μέσα. Δεν υπάρχει σωτηρία. (Όχι η Μπέλλου, η άλλη).

Όσο για τα widgets διαφωνώ καθέτως όπως θα δείτε και στο σχετικό σκίτσο εδώ

Όταν με το καλό ματαξαναεγκατασταθείτε στην χώρα του μεγάλου παραμυθά, αναμένουμε τα νέα ιστολογικά πονήματά σας!

takis είπε...

# ΑΣΤΕΡΩ

Ελπίζω και εύχομαι το νέο ιστολόγιο να αποτελέσει βήμα προβληματισμού για την αναβάθμιση του ρόλου της Αριστεράς στα πολιτικά δρώμενα.

ΥΓ με στεναχωρεί που επιστρέφεις Δανία....(είναι και τόσο επίπεδη χώρα!..)
ΥΓ2 γιατί δεν λες τα ονόματα των 3 ιστολόγων που ξεχωρίζουν?, εκτός αν δεν θέλουν οι ίδιοι.

# ΑΑ

Μικρή παρατήρηση 1.

λες οτι η ΕΕ κηρύτει τη λήψη αποφάσεων με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών.
Ομως στο λίνκ που έδωσες κατάλαβα οτι η επιστημονική έρευνα βοηθάει στο να ληφθούν οι αποφάσεις.

("Policy decisions – especially at the European level – are never easy. What policy-makers decide will potentially affect the lives of millions of people for many years. This makes reaching informed decisions crucial, and scientific research can help illuminate their policy choices.
Recognising the power of science to serve the decision-making process, the European Commission has launched its ‘Scientific support to policies’ (SSP) initiative under the Sixth Framework Programme (FP6) for Research.)

Εχει διαφορά απο αυτό που είπες ή που άφησες να εννοηθεί...

Μικρή παρατήρηση 2.

Λες "Η Ευρωπαϊκή Ένωση (μια πολύ ωραία ιδέα)"
ακόμα λες να είναι ιδέα ?!

AA είπε...

Takis, ίσως να μην τον εξέφρασα σωστά: Το κομάτι στο οποίο αναφέρομαι είναι:
"What policy-makers decide will potentially affect the lives of millions of people for many years. This makes reaching informed decisions crucial, and scientific research can help illuminate their policy choices."

Τι το διαφορετικό μπορεί να έχει αυτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων ανα παράταξη; (και όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα του πρώτου σχολίου)

"ακόμα λες να είναι ιδέα ?!"
ΟΚ, Δεν ΗΤΑΝ μια καλή ιδέα; Ή τουλάχιστον εγώ τη βρίσκω καλή και θα την υποστήριζα αλλά το σύνταγμα της καταψηφίστηκε ακόμα και απο χώρες που είχαν λάβει σημαντική βοήθεια και θα έπρεπε να έχουν αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα της ένωσης.

Υποψιάζομαι οτι παρεκτρέπεται όμως η συζήτηση και βλέπω να μας τραβάει το αυτί η Dame Ελένη...το νού σου! :-D

tovenito είπε...

κατ' αρχήν να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο ιστολόγιο. δεν ξέρω αν δύναμαι να παρακολουθώ τον πύρινο λόγο σας και κυρίως να επιχειρηματολογώ επί της ουσίας, η πολιτική δεν είναι το δυνατό μου σημείο.
για τα γκατζετάκια συμφωνώ. πειραματίστηκα κι εγώ παλαιότερα και τώρα έχω τα απολύτως απαραίτητα. εξάλλου η ποσότητα των αναγνωστών σου μπορεί να λέει και πολλά αλλά μπορεί και τίποτα.
καλή επιστροφή στη δανία. τι θα κάνει ο θείος μόνος;

takis είπε...

#AA

Ακριβώς αυτό λέει η παράθεση.
Η επιστημονική έρευνα ΒΟΗΘΑΕΙ στη λήψη αποφάσεων και οχι οτι η λήψη αποφάσεων στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα.
Υπάρχει ουσιαστική διαφορά νομίζω.

Λεπτομέρεια θα μου πείς , αλλά σημαντική για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με θέματα ΕΕ.


Λέω επίσης οτι η ΕΕ δεν είναι πια "ιδέα" αλλά ένωση 27 κρατών.
Αν δεν ψηφίστηκε σύνταγμα (πολύ κακώς για μένα) δεν σημαίνει οτι είναι ακόμα ιδέα.
Λεπτόμερεια και αυτή ίσως!..
Στα υπόλοιπα συμφωνώ μαζί σου.
Ελπίζω οτι το έκανα πιο ξεκάθαρο.

ΥΓ καλά, μικρή ανώδυνη παρεκτροπή κάναμε απο το κυρίως θέμα...(είμαι βλέπεις λίγο ευαίσθητος σε θέματα ΕΕ)...αποχωρώ με συγνώμη αν χρειάζεται.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, τα τρία ιστολόγια που ξεχωρίζουν, κατά τη γνώμη της Αστέρως, είναι: α) του Ασκαρδαμυκτί β) του μασκαρά και γ) του βλεμμένου!

Αστερόεσσα είπε...

@ ΑΑ,
Δεν είναι θέμα παράδοσης. Είναι θέμα ουσίας, εάν θέλει να παίξει ρόλο να επαναπροσδιαριστεί, αλλιώς όλοι μαζί μασάμε τσίχλα.



@ Τάκη,
Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι μάλλον θέμα χρόνου. Το θέμα είναι τι γίνεται στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ και με μια Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Συμμαχία και τι ρόλο θα παίξει η Αγγλία.

Από εκεί και πέρα είναι ψευδαίσθηση να μιλάμε για Ευρώπη στην Ελλάδα, όταν καταστρατηγούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε όλα αυτά αφαιρώ τις προγνώσεις για οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας που θα κινηθούν σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στο 0,3% (δηλαδή βλέπε 0), το δημόσιο έλλειμα, το ότι η Ελλάδα τίθεται υπό επιτήρηση και τα λοιπά συμπεραμαρτούντα.



@ ΑΑ - Τάκη,
Δε βαράω! Από εκεί και πέρα μια ξυλιά στον πισινό της νεολαίας δε βλάφτει. Δε θα χαζέψω σε κάθε παπαριά που εκστόμισε ένα βρέφος, επειδή είναι βρέφος. Δε θα τα σαπίσω στο ξύλο, αλλά δε θα τα θεοποιήσω κιόλας. :)



@ pølsemannen,
Aν δεν αντιπαθούσα τόσο το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, θα έλεγα ότι "σε πάω τρελά". Ψάχνω να βρω συνώνυμο. :)


@ tovene592
Eυχαριστούμε!
Ο θείος θα κάνει νηστεία και προσευχή και θα υφαίνει την προίκα του.


@ Τάκη - Άσκαρ
Τους τρεις αυτούς ανθρώπους τους γνώρισα όταν πρωτοάρχισα blogging στο Yahoo 360. Όταν μου διέλυσαν το blog hachers, ξαναέφτιαξα λογαριασμό γι' αυτούς και 2-3 ακόμη. Το Yahoo δεν προσφέρεται βέβαια για blogging, αλλά εκεί αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν.
Ο ένας απ' αυτούς ενδέχεται να είναι και ο τρίτος συντάκτης στο νέο blog.

Αν υπάρξει και τέταρτος, θα δούμε. Θα υποβάλουμε τους υποψηφίους σε πανδύσκολες εξετάσεις, ψυχολογικά τεστ κλπ. :)

Dr. Feleki είπε...

Εγω ακουω πολιτικο ιστολογιο και με πονανε οι παλιοι μώλωπες. Θα με συγχωρεσεις ετσι;
Θα σε συγχωρεσουμε κι εμεις (χοχοχο) για την απουσια και σου ευχομαι να βρεις συντομα το ρολο που ψαχνεις (προσωπικη παντα αποψη: η αριστερα δεν ειχε δεν εχει και δεν θα εχει κανενα ρολο, οπως κανενα πολιτικο κινημα, εσυ ομως μπορεις να εχεις)

Προσωπικες αποψεις αυτες.

Φιλια και ευχες.

Κούκος είπε...

Aκούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα.
Καλοτάξιδο!

Αστερόεσσα είπε...

@ Συχωρεμένος, Βρασίδα παιδί μου.
Είπε κανείς ότι θα σε πιάσουμε απ' τ' αυτί για να σε πάμε με το ζόρι στα φροντιστήρια πολιτικής αγωγής για να σε αρχίσουμε οι στρούχτορες στο μπλα - μπλα;
Εξάλλου παίζουμε σε γκρουπ υπερπροχωρημένων. :Ρ
Για τις ευχές ευχαριστούμε, δε φεύγω ακόμη ούτε δήλωσα ότι δε θα ξαναγυρίσω. :)



@ Κούκε,
να 'σαι καλά! Λες να έρθει και η άνοιξη; :)
Dum spiro, spero...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αστερούλα, αν περίμενες να βρεις στην Ελλάδα ... μούσο, πρίγκιπα ή, έστω, "μια ενδιαφέρουσα περίπτωση", σώθηκες... Μόνο παραμυθάδες ευδοκιμούν εδώ πλέον, κι αυτοί της κακιάς ώρας!

Πάντως εγώ σου έκανα σούπερ αφιερωσούλα!

Εύχομαι να πάνε όλα καλά εκεί πάνω, στη χώρα με τα κρύα!

Αστερόεσσα είπε...

@ Ρε Άσκαρ,
θα σου πω κάτι...

Όταν πρωτοβγήκα στη μπλογκόσφαιρα χρησιμοποίησα τα ψευδώνυμα from_anotherplanet και Alien. (Ακόμη εν χρήσει στο Yahoo και στο Spaces.) Μετά έφτιαξα λογαριασμό στο flickr κι έγραψα στο προφίλ μου πάνω-κάτω:

"I was an alien in Greece, I am an alien in Denmark, but at least I am more familiar to the Greek chaos. With some eros it can give great potential".

Μετά αυτοαποφθεγματίστηκα κιόλας "Τhere is no Utopia which is so utopistic. The only thing needed is Eros and faith in the miracle- Also sprach Eleni" (Κατά το τάδε έφη Ζαρατούστρα)...

Φιλοσοφία ζωής στην ανάρτηση Αεί Ο Έρως Ο Μέγας Γεωμετρεί

Κοντολογίς, παίρνεις τα στοιχεία που σ' αρέσουν απ' το κοσμογονικό καζάνι και φτιάχνεις, αν θέλεις, παπάδες!

Με το που ήρθα όμως στην Ελλάδα, αν και δεν έλειψα και τόσα πολλά χρόνια, έπαθα πολιτισμικό σοκ! Το χάος παραείναι χαώδες. Κι έχουν γίνει όλοι τόσο επιθετικοί! (Είμαι που είμαι μοναχική φύση και στην κοσμάρα μου, σκιάζομαι)

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει. Αλλά πρέπει να φτιάξεις το σύμπαν απ' την αρχή... Κι αυτή η ύβρις της φυλής... Να μας δίνεται απλόχερα τόση ομορφιά και να τη μαγαρίζουμε! Κι εκεί πάνω στη Δανία να μην έχουν τίποτα και να αναδεικνύουν αυτό το λειψό που τους δίνει το τοπίο, αλλά να το αναδεικνύουν.

Υπάρχουν στην Ελλάδα και Μούσοι και Πρίγκιπες κι απ' όλα τα καλούδια.
Αλλά είναι ντυμένοι με κουρέλια, όπως κι η υπόλοιπη Ελλάδα. Κάτι σαν το "Παραμύθι χωρίς Όνομα".

Πάω στη Δανία. Για κανένα μήνα σίγουρα, μιας κι έχω κι εδώ κι εκεί εκκρεμότητες να τακτοποιήσω. Μετά θα δω τι θα κάνω. Έχω αναφορές στην Ελλάδα και φάρους. Δεν τους χαραμίζω.