Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Αρχίζοντας από την Αλφαβήτα, όπου Άλφα = Αστυνομία και Βήτα = Βία

Αστυνομίας Γένεση.

Το 1884 ο Φρήντριχ Ένγκελς θα δημοσιεύσει το διάσημο βιβλίο του Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους, αναλύοντας με ιστορικά παραδείγματα πώς περνούμε από τη φυλετική κοινωνία στην πολιτική, πώς διαχειρίζονται οι πηγές πλούτου για να οδηγήσουν στις ταξικές διαφορές με τη δημιουργία τάξεων και κοινωνικής διαστρωμάτωσης μέσα από τα στάδια που χαρακτηρίζει ο ίδιος Άγρια Κατάσταση, Βαρβαρότητα και Πολιτισμός. Όταν ιδρύεται κράτος, συγκροτείται και αστυνομία. Αναφέρει λοιπόν:

Οι Αθηναίοι ίδρυσαν λοιπόν ταυτόχρονα με το κράτος τους και αστυνομία, μια σωστή χωροφυλακή από πεζούς και έφιππους τοξότες κυνηγούς της υπαίθρου (Landjager), όπως τους λένε στη Νότια Γερμανία και στην Ελβετία. Η χωροφυλακή αυτή όμως σχηματίστηκε από δούλους. Τόσο εξευτελιστική φαινόταν στον ελεύθερο Αθηναίο αυτή η υπηρεσία του χωροφύλακα που προτιμούσε να τον συλλαμβάνει ο οπλισμένος δούλος παρά να ασχολείται ο ίδιος με τέτοιες ατιμωτικές πράξεις. Εδώ εκφράζεται ακόμα η παλιά νοοτροπία των γενών. Το κράτος δεν μπορούσε να υπάρχει χωρίς την αστυνομία, ήταν, όμως, ακόμα νέο και δεν είχε ακόμα αρκετό ηθικό κύρος για να κάνει σεβαστό ένα επάγγελμα που αναγκαστικά φαινόταν ατιμωτικό στα πρώην μέλη του γένους.

Ο Ένγκελς δε θα αναφερθεί στο διάσημο βιβλίο του για το ότι Σκύθες χωροφύλακες αναλάμβαναν καθημερινά να συγκεντρώνουν τους Αθηναίους στην Εκκλησία του Δήμου, όταν η πολιτική απάθεια έπαιρνε διαστάσεις ανησυχητικές. Ο συμμετέχων στα κοινά έπαιρνε μίσθιο μιας δραχμής. Κρατώντας ένα σχοινί βαμμένο με μίνιο οι Σκύθες χωροφύλακες μάζευαν τους αποσκιρτήσαντες από τη δημόσια συγκέντρωση. Ο φέρων μίνιο στο χιτώνα του πολίτης δεν έπαιρνε το μέρισμά του από το δημόσιο μισθό, ως αδιάφορος στα κοινά. Αλλά φυσικά, άλλα πραγματεύεται ο Ένγκελς στο πόνημά του. Πιο κάτω θα πει:

Το δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η εγκαθίδρυση μιας δημόσιας εξουσίας, που δεν συμπίπτει πια άμεσα με τον αυτοοργανωμένο σε ένοπλη δύναμη πληθυσμό. Αυτή η ιδιαίτερη δημόσια εξουσία χρειάζεται, γιατί από τότε που διασπάστηκε η κοινωνία σε τάξεις έγινε αδύνατη μια αυτενεργός ένοπλη οργάνωση του πληθυσμού. Και οι δούλοι ανήκουν στον πληθυσμό. Οι 90.000 αθηναίοι πολίτες αποτελούν μονάχα μια προνομιούχα τάξη απέναντι στους 365.000 δούλους. Ο λαϊκός στρατός της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν μια αριστοκρατική δημόσια εξουσία απέναντι στους δούλους και τους χαλιναγωγούσε. Αλλά για να χαλιναγωγούνται οι πολίτες, έγινε απαραίτητη, όπως είπαμε πιο πάνω, η χωροφυλακή. Αυτή η δημόσια εξουσία υπάρχει σε κάθε κράτος. Δεν αποτελείται μονάχα από οπλισμένους ανθρώπους, αλλά και από υλικά εξαρτήματα, από φυλακές και κάθε λογής ιδρύματα καταναγκασμού που ήταν άγνωστα στην κοινωνία των γενών. Μπορεί η δημόσια αυτή εξουσία να είναι πολύ ασήμαντη, σχεδόν μηδαμινή σε κοινωνίες με ανεξέλικτες ακόμα τις ταξικές αντιθέσεις και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως γίνεται κάπου και κάποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ενισχύεται όμως στο βαθμό που οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις μέσα στο κράτος και στο βαθμό που τα κράτη που συνορεύουν μεταξύ τους γίνονται μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα. Ας δούμε μόνο τη σημερινή μας Ευρώπη, όπου η ταξική πάλη και ο ανταγωνισμός για κατακτήσεις ανέβασαν τη δημόσια εξουσία σε τέτοια ύψη, που απειλούν να καταβροχθίσουν ολόκληρη την κοινωνία, ακόμα και το κράτος.

Για να διατηρείται αυτή η δημόσια εξουσία χρειάζονται οι εισφορές των πολιτών — οι φόροι. Οι φόροι ήταν τελείως άγνωστοι στην κοινωνία των γενών. Εμείς όμως σήμερα ξέρουμε να πούμε πολλά γι' αυτούς. Με την πρόοδο του πολιτισμού δεν φτάνουν πια ούτε κι αυτοί. Το κράτος εκδίδει γραμμάτια για το μέλλον, κάνει δάνεια, κρατικά χρέη. Η γρια-Ευρώπη έχει πικρή πείρα και απ' αυτά.

Η γριά Ευρώπη του Ένγκελς ήταν αρκετά πιο νεαρή, αφού το βιβλίο γράφτηκε το 1884 και σίγουρα έχουμε πολλά ακόμη να πούμε και πολλά ιστορικά παραδείγματα να δώσουμε πικρής εμπειρίας επί των φόρων για τη διατήρηση της δημόσιας εξουσίας.


Βίβλος Γενέσεως ΜΑΤ και ΜΕΑ

Αλλά τι γίνεται εν Ελλάδι με την ίδρυση των ΜΑΤ και ΜΕΑ; Ένα αποκαλυπτικότατο χρονικό μας δίνεται εδώ, όπου ο απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας πόλεων Ηλίας Ψυχογιός, με μακρόχρονη πορεία από το 1945 στην προδικτατορική καταστολή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στα Ιουλιανά και στο Πολυτεχνείο, θα αναλάβει μεταδικτατορικά την οργάνωση του καινούργιου σώματος καταστολής:

Δεν υπήρχε πρότυπον, τίποτα. Το βασικό, τους έλεγα εγώ, είναι να φτιάξουμε μια δύναμη που θα απασχολείται αποκλειστικά (ή σχεδόν αποκλειστικά) με το θέμα αυτό. Να υπάρχουν 100 άνδρες και, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποια συνάθροιση, να καλούμε αυτούς κι όχι άλλους θα πει ο Ηλίας Ψυχογιός, ο οποίος πιο κάτω θα πει:

Ως αρχική ιδέα χρησιμοποίησε όσα είχε δει στην Αμερική, επέφερε όμως αλλαγές για να τα προσαρμόσει "στα ελληνικά δεδομένα". Ενίσχυσε, λχ, το βάθος της αστυνομικής παράταξης που έρχεται αντιμέτωπη με τους διαδηλωτές: "Τους μάζεψα όλους μαζί, για να μην μπορούνε να μας διασπάσουν, μπροστά οι ψηλοί και οι πιο δυνατοί". Κάποιες από τις ιδέες του, όπως η "σφήνα" (για τον διεμβολισμό των συγκεντρώσεων και την "ριζικήν μεταβολήν της ψυχολογίας των εις το κέντρον της μάζης ευρισκομένων"), ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη.

"Οι αναρχικοί έλαβαν ένα καλό μάθημα. Αντελήφθησαν ότι το Κράτος είναι πανίσχυρον και όποιος αντιτάσσεται προς τας επιταγάς του, υφίσταται σοβαράς συνεπείας"
...
Αργότερα, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τα ΜΕΑ θα υποκαταστήσουν προσωρινά τα ΜΑΤ, ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής καταστολής. Ντυμένοι με πολιτικά, οι άνδρες τους μπορούσαν να διαλύουν στα μουλωχτά ανεπιθύμητες συγκεντρώσεις (όπως του κινήματος για το στρατό), χωρίς να εκτίθεται δημόσια η πολιτική ηγεσία της "Αλλαγής".

Τι είναι λοιπόν τα ΜΑΤ και τίνι τρόπω εκπαιδεύονται; Μα δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι είναι σώμα καταστολής.



Η Δολοφονία ενός 16άχρονου και η ιερόσυλη καπηλεία της.

Πάμε τώρα στο δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε άρθρο της (9.12.2008) τον περιγράφει ως το λάθος άνθρωπο στην λάθος θέση με modus vivendi το «πρώτα πυροβόλησε και μετά ρώτα». Προς τι λοιπόν η έκπληξη για το αμετανόητον και για την έλλειψη συγγνώμης για το 16χρονο; Ο Πάσχος Μανδραβέλης στο άρθρο του Πότε ξεκίνησε το «κακό»; θα το περιγράψει ούτε λίγο ούτε πολύ ως χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Φαίνεται όμως ότι έχουμε τόσο πολύ εθιστεί στο show που αδυνατούμε πλέον να αντιληφθούμε εγκαίρως τα ουσιώδη, τα οποία περνούν στα ψιλά γράμματα και αποτελούν στόχο χλευασμού από την «επαναστατημένη – ενεργή πλειοψηφία» απέναντι σ' «εμάς τους συμβιβασμένους».

Με μια μικρή λεπτομέρεια όμως: Κάποιοι από «εμάς τους συμβιβασμένους» αρνηθήκαμε θέση στο Δημόσιο, όταν διοριζόμαστε -χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη και χωρίς εχέγγυα καλύτερου μέλλοντος- όταν «ο επαναστάτης» σύντροφος Αλέξης Τσίπρας έπαιρνε το δαχτυλίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι εκλεγμένος, για να βαφτίζει αυθαίρετα την ψυχολογία του όχλου που βανδαλίζει ως «λαϊκή εξέγερση» βγαίνοντας προς άγραν ψήφων από τη νεολαία.

Mε δεδομένη τη στάση μιας Κυβέρνησης που αποδείχθηκε ανίκανη έως και σ' αυτούς που την πίστεψαν, πόσο μάλλον σ' εμάς, με μια αξιωματική αντιπολίτευση που ακολουθεί τη γνωστή τακτική "Πέσε εσύ ν' ανέβω εγώ" και το ΚΚΕ με σταθερή κι άκαμπτη γραμμή απ' το '74 κι εδώθε να περιμένει να πέσει ο καπιταλισμός, μόνη ελπίδα φαινόταν να απομένει η Ανανεωτική Αριστερά.

Λαϊκή εξέγερση όμως, δεν υπάρχει χωρίς κεντρικά αιτήματα και οκτάχρονοι πιτσιρικάδες που βγαίνουν στους δρόμους και πετροβολούν δεν είναι Γαβριάδες στην κομμούνα των Παρισίων.

Δεν αλώθηκε καμιά Βαστίλλη. Αντίθετα, δίνονται ερείσματα να χτιστούν περισσότερες. Γιατί η Βία γεννά Βία. Και όσο αυτή γενικεύεται από τα πλήθη, τόσο περισσότερο θα θεωρηθεί αργότερα τεχνηέντως αναγκαία η εκ του Κράτους. Και τέτοια έχουμε δει με την κατάφωρη καταστρατήγηση των θεσμών στην Ελλάδα, την απαξίωση του ανθρώπου, την εξαθλίωση. Απεκδυόμενοι την ταυτότητα του ανθρώπου, δεν μπορούμε μετά ως άνθρωποι να αξιώνουμε ή να απαιτούμε. Απλώς θα επαιτούμε. Και «beggars can't be choosers».

Πολύ ενδιαφέρουσα, κατά την άποψή μου, συζήτηση εξελίσσεται στο ιστολόγιο του Σπίθα, ενώ ο Pølsemannen μας καλεί να σκεφτούμε.




John Gutmann, The Jump, 1939, Courtesy Castelli Graphics



© Ελένη Καλλιανέζου, Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2008

buzz it!

90 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ιστορική ανασκόπηση και κοινωνιολογία με τη σφραγίδα της Αστερόεσσας!
Πολιτικής αγωγής το ανάγνωσμα.

Πολιτικά καταλήγουμε "Όχι στη βία".

Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε πιά;
Να πάρουμε και εμείς καδρόνια και να τα σπάμε?
Πολιτική λύση χωρίς βία δεν υπάρχει;
Σαν τα μούτρα τους θα γίνουμε;
Ας ελπίσουμε ότι θα τελειώσει αυτή η δυσάρεστη ιστορία και να βγάλει κάτι θετικό.
Η δολοφονία του παιδιού να μας συνετίσει και να μας θέσει πρό των ευθυνών μας.

takis είπε...

Γιατί με κάνεις και μελαγχολώ?

Θα πάω να ξαναδιαβάσω τη Μαγδαληνή μου φαίνεται...

Σπίθα,
δεν φαίνεται να συνετίζει πολλούς η δολοφονία..
άσε που για κάποιους η απάντηση είναι: "βία στη βία"...
ιδωμεν...

Ανορθόδοξος είπε...

Πολύ καλό το αφιέρωμά σου φίλη Αστερόεσσα! Έμαθα και πράγματα που δεν ήξερα, όπως αυτό για τα ΜΕΑ ή τους Σκύθες χωροφύλακες.

Υ.Γ. Αν θες άλλαξε το λινκ που έβαλες για το ιστολόγιό μου σε «Ανορθόδοξος». Αιρετικός είναι ο φίλτατος του Heretic Republic!

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα, αμήν!


@ Τάκη, ίδωμεν.


@ Ανορθόδοξε, ευχαριστώ!
Το λάθος διορθώθηκε. :)

Αστερόεσσα είπε...

...

Στο μεταξύ, επειδή τα γεγονότα τρέχουν, από το σημερινό πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ:

Ψήφο στα 16 προτείνει ο Αλ. Τσίπρας.

Προβληματίστηκα. Γνώμες;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Από 16 ετών ψηφίζουν στις:
Βραζιλία, Κούβα και Νικαράγουα.

Στις τοπικές εκλογές(δημοτικές) ισχύει στις χώρες της Σκανδιναβίας και Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία, νομίζω.
Το μελετούσε για τις τοπικές εκλογές και το επιτελείο του .κ Καραμανλή στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Χρειάζεται συζήτηση το θέμα...

Αστερόεσσα είπε...

Σύμφωνα με τις στατιστικές του Αρχείου της CIA δικαίωμα ψήφου στα 16 έχουν οι παρακάτω χώρες:

1. Αυστρία
2. Βραζιλία (προαιρετικό μεταξύ 16-18 και άνω των 70)
3. Κούβα (στην επικαιρότητα λόγω πρόσφατης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
4. Ιράν
5. Isle of Man (Νησί μεταξύ Μ. Βρεταννίας και Ιρλανδίας, ανήκει στη Μ. Βρεταννία, με 76.220 κατοίκους κατά τον Ιούλιο του 2008 και χωρίς γραπτό Σύνταγμα, με πηγές οικονομίας τις off-shore Τράπεζες, τη χειροτεχνία και τον Τουρισμό)
6. Το νησί Jersey στο κανάλι της Μάγχης (91.333 κάτοικοι, επίσης κατά τον Ιούλιο 2008, με αγροτική οικονομία πατάτας, κουνουπιδιών και λουλουδιών και άλλη πηγή οικονομίας τον Τουρισμό, ενώ η φορολογία είναι τόσο χαμηλή που καθιστά το νησί παράδεισο)
7. Νικαράγουα.

Θεωρώ μάλλον περιττό να κάνω λόγο για ανθρώπινα δικαιώματα στη Βραζιλία, στο Ιράν και στη Νικαράγουα.

akrat είπε...

καλέστε την ηθική να τελειώσουν οι ταραχές .....
και η τάξη τους... να βασιλεύσει....
ανάψτε και κεράκια...

b|a|s|n\i/a είπε...

ξέρεις τι δεν καταλαβαίνω; πέρα από το γεγονός του αξιώματος της ζωής. και ειδικά ενός νέου παιδιού που έχει περισσότερη βαρύτητα. και μόνο οργή μπορεί να αισθάνεται κάποιος. όταν χάνεται έτσι μια ζωή. του οποιοδήποτε η ζωή. μα αισθάνομαι ότι γίνομαι θύμα ενός κατευθυνόμενου; -δεν ξέρω αν είναι η σωστή λέξη- θυμού.
γιατί αναρωτιέμαι. αν πυροβολούσαν τον αλέξη στο φάληρο; στο ψυχικό; και έμενε εξάρχεια;
αν ήταν αντιεξουσιαστής ή αυτοαναρχό- ή ότι άλλο, όπως τους λένε, ή είχε βυθιστεί στον κόσμο των ναρκωτικών και τον φωνάζαμε ναρκωμανή;
αν ο αλέξης ήταν τριάντα ή σαράντα χρονών και είχε δύο και τρία μα και κανένα παιδί από πίσω του;
είναι απλά το ξεχείλισμα μιας οργής τόσο χρόνων; η αφορμή;
θυμώνουμε που χάθηκε μια ζωή ή απλά θυμώνουμε που χάθηκε μια ζωή "καλή" με τα κοινώς "αποδεκτά" πρότυπα της κοινωνίας;
όταν χάνεις άνθρωπό σου ξαφνικά από εγκληματική αμέλεια άλλων, εκεί που πάει να δημιουργήσει την ζωή του, η πρώτη αντίδραση δεν είναι σοκ; παγωμάρα; δεν αρχίζεις να θυμώνεις μέρες μετά όταν συνειδητοποιείς τι ακριβώς έγινε; και να οργίζεσαι;
όσο οργισμένος και να είσαι και εκδικητικός και και και πας και εκδικείσαι τον δράστη, σωστά;
δεν βάζεις φωτιές σε μία κατάμεστη αθήνα σάββατο βράδυ, στα τυφλά, με κίνδυνο να χαθούν πολλοί περισσότεροι και κυρίως παιδιά. ναι;
ψυχρή δολοφονία δεν ήταν τα 21 παιδιά που χάθηκαν στα τέμπη; κάηκε τίποτα μετά; αρχίσανε στο δευτερόλεπτο σενάρια και τσακωμοί εμείς κυβερνούμε καλύτερα από σας; μόνο τα όνειρα των οικογενειών τους καήκανε. και η πρώτη αντίδραση ήταν βουβός πόνος και πένθος. οργιστήκανε και με τον δίκιο τους καιρό μετά.
και οι πολλές μου οι φωνές στο μυαλό, όχι κατά ανάγκη σωστές ή λογικές ή ότι άλλο, μου χαμογελούν και μου λένε κοίτα τι τραγική ειρωνία. να καίνε "συμβολικά" καταστήματα κινητής τηλεφωνίας στο όνομα μιας επανάστασης που εξαπλώθηκε μέσω σμσ και κινητών τηλεφώνων.
δεν ξέρω πραγματικά. πέρσι χαθήκαν 70 ζωές με τις φωτιές και δεν άνοιξε ρουθούνι σε καμία διαμαρτυρία. και ήμασταν όλοι μα όλοι απίστευτα και σοκαριστικά οργισμένοι.
πάω να κάνω ένα τσιγάρο. ξαφνικά ένοιωσα τρομερά κουρασμένος.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Αkrat
Καταλαβαίνω τι λες.
Δεν καταλαβαίνουν από ηθικές και τα παρόμοια αυτοί.
Αλλά το θέμα δεν είναι απλό.
Στην ομιλία του στην Μυτιλήνη ο Τσίπρας ζητά:
1. Αφοπλισμό της αστυνομίας.
2. Κατάργηση των ΜΑΤ.

Και εγώ είμαι αλλεργικός με τα παραπάνω σώματα, παραείμαι θάλεγα.
Αλλά δεν ξέρω, τι να πώ για αυτή τη πρόταση.
Ειλικρινά.

Έφτασε η ώρα για την επανάσταση;
Μπορεί, δεν ξέρω.

Αστερόεσσα είπε...

@ Akrat,

Δε φτάνει η ηθική 5 - 10 νοματαίων για να λειτουργούν βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων: αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ελευθερία.
Οφείλουν να λειτουργούν και οι θεσμοί. Αυτό αξιώνει κάποιος που ζει σε κράτος (οργανωμένο ή δημοκρατικό).



@ b|a|s|n\i/a,

Είναι ο εθισμός στις κραυγές, σε σημείο που οι χαμηλότεροι τόνοι δεν ακούγονται.
Είναι η λογική του άσπρου - μαύρου.
Ο απόλυτα καλός και ο απόλυτα κακός.
Η διαφθορά, η ατιμωρησία. Στο πλιάτσικο δε συμμετείχαν μόνο κουκουλοφόροι. Αλλά και παιδιά και μετανάστες και ηλικιωμένες γυναίκες.

Σα να ψυχορραγεί η μαντάμ Ορτάνς στο Ζορμπά και τα κοράκια να λεηλατούν το σπίτι της πριν ακόμα πεθάνει.
Ήταν οι κραυγές ενός πατέρα απ' τη Λάρισα, που εξανίστατο στα παράθυρα γιατί συνέλαβαν "οι μπάτσοι" τον κανακάρη του, που έκλεβε αναψυκτικά απ' το σπασμένο ψυγείο περίπτερου.
Είναι το ότι οι διεφθαρμένοι ζουν και βασιλεύουν ατιμώρητοι.
Υπήρχε μια γενική οργή, συγκεχυμένη, χωρίς κατεύθυνση. Είναι η πλήρης αφερεγγυότητα του κράτους και η αντιπολίτευση - θεατής στο ρόλο του κριτή.

Κριτική όλοι μπορούμε να κάνουμε κι όλοι μπορούμε να συνθηματολογήσουμε το Μπάτσοι - γουρούνια - δολοφόνοι.
Ε, και; Το φωνάξαμε; Είμαστε οι επαναστάτες; Δεν το φωνάξαμε; Είμαστε οι εθνικοί προδότες;
Κάψαμε και το καράβι για να τιμωρήσουμε τον καπετάνιο; Μα κι εμείς στο ίδιο καράβι είμαστε επιβάτες. Θα βουλιάξουμε.

Ερώτημα: Καταλήψεις στα αστυνομικά τμήματα; Γιατί στα τμήματα και όχι στο κάτω κάτω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως;

Όσο για την καπηλεία της δολοφονίας του μικρού, κανένα κόμμα δεν έκανε εξαίρεση.
Ε, αυτό το θεωρώ πρόστυχο!



@ Σπίθα,

Παράλειψή μου, στα 16 ψηφίζουν επίσης στη Σλοβενία και στην Κροατία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προσληφθεί σε εργασία.

Και στα 17 ψηφίζουν:

1. Στην Ινδονησία οι άγαμοι, ενώ οι έγγαμοι ψηφίζουν ανεξαρτήτως ηλικίας.
2. Στο νησί Timor - Leste (ήμισυ νησιού, το άλλο μισό ανήκει στην Ινδονησία)
3. Στη Νότια Κορέα.
4. Στις Σεϋχέλλες.
5. Στο Σουδάν

takis είπε...

Εγω λέω να ρωτήσουμε τον Τσίπρα και απο πότε να ξεκινήσουν το σεξ τα παιδιά...
τι μέγας ινστρούχτορας είναι!...

Πρόσεξα και στο σχόλιο του Βασνια (καλά το λέω?..τι νικ και αυτό!..)
πως τα "γεγονότα" ονόμασθηκαν ήδη "επανάσταση".

<<..να καίνε "συμβολικά" καταστήματα κινητής τηλεφωνίας στο όνομα μιας επανάστασης που εξαπλώθηκε μέσω σμσ και κινητών τηλεφώνων...>>

λέτε να ζούμε ιστορικές στιγμές και ναμαστε μακριά νυχτωμένοι?!

Αστερόεσσα είπε...

@ Τάκη,

Πιθανόν να είμαστε τελικά μπαμπόγεροι.
Δώσαμε και κυβέρνηση στο Ζολώτα στα 92 του, τότε στην Οικουμενική...
Να ψηφίσουμε 16άρη. Αν αποκτήσουν δικαίωμα στο εκλέγειν, υποθέτω ότι θα αποκτήσουν και στο εκλέγεσθαι.
Ίσως το απαιτούν οι νέοι καιροί.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Εμένα μ΄απασχολούν τα πρό τα πάνω όρια!
Μέχρι πότε επιτρέπεται να ομιλώ και μέχρι πότε να ψηφίζω.
Γιατί και αυτό το άκουσα.
Κάποιοι να σιωπήσουν!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ψήφο στ 16 και να μη μιλάνε οι "γέροι", δεν μου ακούγεται καλά.

Αστερόεσσα είπε...

Μέχρι τα 35 και πολύ σου είναι.

Αλλά ποιος ξέρει...

Μπορεί κι αυτό να μεταβληθεί.

Όταν π.χ. ο Τσίπρας πιάσει την τρίτη ηλικία κι αναλάβει ο 16άρης πρωθυπουργός ή αν ατυχήσει να δώσει καμιά συνέντευξη όπως ο Λεωνίδας Κύρκος και του κάνει αυστηρές συστάσεις ο επόμενος νέος πρόεδρος.

Ερατώ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ.
Τι;Ψήφο στα 16;Δεν νομίζω...

AA είπε...

Ψήφος στα 16 με τι κρίση; Κατα μάνα κατα κύρη κατα υιό και θυγατέρα;

Μήπως κάποιος πήρε τη κατανομή του πλυθησμού και είδε οτι το παιχνίδι θα γινόταν πιο ενδιαφέρον αν περιελάμβανε και τους σταυρούς απο αυτά τα παιδιά;

Νομίζω οτι η Αστερόεσσα (;) ανέφερε κάπου τη διάκριση...άσπρου-μαύρου...μετά τη τρίτη ημέρα καταστροφών άρχησε ένα περίεργο δικό μου είναι, όχι δικό μου, όχι του αλλουνού είναι με περισσότερες απο δύο πλευρές (και αποχρώσεις φυσικά)....ώρες είναι τώρα να αρχήσουμε να "τσακωνόμαστε" ξανά μανά αναμεταξύ μας :-/

AA είπε...

!!! (εντάξει εντάξει....πληθυσμός! ΟΚ)

Αστερόεσσα είπε...

@ Kι όμως Ερατώ - ΑΑ

Μ' ένα χοντρικό υπολογισμό του πληθυσμού της Ελλάδας στα 10 εκατομμύρια και με δεδομένες 9.54 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους (αν ο Τσίπρας πάρει όλα τα παιδιά με το μέρος του) σε 16 χρόνια θα έχουμε τουλάχιστον 900.000 ψηφοφόρους επιπλέον.
Μην πούμε και για τους έτοιμους...
Μέχρι και Κυβέρνηση γινόμαστε, Τσίπρα θέλοντος και Αλαβάνου επιτρέποντος. :)

takis είπε...

Γελάτε εσείς...
εγω θα μπω σε λίγο στα χειμερινά ανάκτορα μπροστά απο καμιά 10ρια χιλιάδες 16αρικά ...
θα κόβω κεφάλια με κονσερβουκούτια ..
να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη...

ΥΓ Να δω μέχρι που θα φθάσει η σπέκουλα απο την Αριστερά αυτή τη φορά..
ΥΓ Μη με στεναχωρείτε άλλο λέω ..γιατί θα ανεβάσω σεξιστικό ποστ..

Αστερόεσσα είπε...

@ Τάκη,
Δεν είσαι trendy! Πφτ! Συμβιβασμένε!

brexians είπε...

υπέροχο το ιστόγραμμα

ο κινδυνος ερχεται απο
τον φθονο
την αλαζονεια
και
την αμαθεια

ΥΓ
μηπως λεω μηπως βρηκες εκεινο το δημοκρατικο, που ψαχνω;

Αστερόεσσα είπε...

[...Οι τάχατες αντιεξουσιαστές, οι τάχατες αναρχικοί, οι κουκουλοφόροι, οι ποικιλώνυμοι δειλοί ταραχοποιοί και κάποιοι ανώριμοι νεαροί που κάνουν σύγχυση ανάμεσα στα επαναστατικά γεγονότα και σε ευκαιρίες για πλιάτσικο και κάποιοι άλλοι που αρέσκονται να παίζουν τους κλέφτες και αστυνόμους ήταν οι ήρωες αυτών των ταραχών που βύθισαν στην απόγνωση εκατοντάδες καταστηματάρχες και χιλιάδες εργαζομένους, που έχασαν τις δουλειές τους και το γλίσχρο μεροκάματο. Ολους αυτούς που τους κατηγορώ στο όνομα της ιστορίας του εργατικού κινήματος, τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ να επικαλούνται το όνομα της Αριστεράς. Δεν έχουν, ούτε μπορούσαν να έχουν καμία σχέση μαζί της. Και τους κατηγορώ ακόμα μία φορά σαν προβοκάτορες, εχθρούς της Δημοκρατίας. Και τους καλώ, αν έχουν κουκούτσι μυαλό και αίσθημα ευθύνης, να εγκαταλείψουν τις άθλιες μεθόδους τους και να εξαφανιστούν από τη δημόσια ζωή....]

Λεωνίδας Κύρκος, H κρίση, το χάος, η έξοδος.

(Υπάρχει και στο ιστολόγιο του Σπίθα στο τελευταίο update.

Eυτυχώς, τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμη!


@ Δημήτριε,
εκείνο το δημοκρατικό που ψάχνεις το ψάχνω κι εγώ.

Αστερόεσσα είπε...

Θα πρότεινα να παρατηρήσουμε όλοι τα γεγονότα απ' το καλοκαίρι κι εντεύθεν με ψυχραιμία, ένα - προς - ένα, τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στην παγκόσμια σκηνή, π.χ. Ευρώπη, Αμερική...

Η φαντασία μου βεβαίως μπορεί να οργιάζει, αλλά παραμυθού είμαι, οπότε δικαιολογούμαι. ~☺~

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το μεγάλο πρόβλημα με την Αστυνομία δεν είναι ότι αποτελεί "κατασταλτικό μχανισμό"! Ή, μάλλον, αυτό είναι πρόβλημα μόνο για τα ακραία αντιδημοκρατικά κινήματα που θέλουν να δρουν ανενόχλητα...
(αν η αστυνομία αφοπλιστεί ή καταργηθεί, ποιος θα με προστατέψει απ' την εγκληματικότητα; ο Αλαβάνος;)

Το πρόβλημα με την Αστυνομία είναι κυρίως ο τρόπος που εκπαιδεύται (ή δεν εκπαιδεύται) στο χειρισμό δύσκολων καταστασεων!
Γνωρίζω άτομο πολύ ευαίσθητο, συνεσταλμένο και με σεβασμό στην αξία του ανθρώπου, που μπήκε στις Αστυνομικές σχολές και μόλις ξανασυναντηθήκαμε είχε μετατραπεί σε "φέρτε μου Αλβανό να ξεκοιλιάσω και αναρχικό να καθαρίσω"!

Και μετά θα μου πουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ...

brexians είπε...

@ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ
ξεχασες τον Τσιπρα και τους κουκουλοφορους... θα βαλουμε τον λυκο να φυλαει τα προβατα...
ψηφο στα 12 γιατι στα 16!!!
καταργηση της αστυνομιας!!!
μονιμα στην Κυβερνηση ο Συνασπισμός!!!
και μετα θα ξυπνησουν...

Αστερόεσσα είπε...

Δε μου αρέσει η συλλήβδην απαξίωση κομμάτων, χώρων, τάξεων, προσώπων, κράτους, αστυνομίας, πολιτικής ζωής, πολλώ δε μάλλον οι αφορισμοί, όταν δεν έχουν να κάνουν με θέματα αρχών. Είναι θέμα εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας ή παιδείας;

Ηγερίες

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε αυστηρότατες συστάσεις από το Γραμματέα Νεολαίας του ΣΥΝ ότι δεν είναι δουλειά προέδρου κόμματος να υπαγορεύει τι θα κάνει ή όχι η νεολαία.

Οι εξελίξεις τρέχουν. Πολλά λέγονται και πολλές φήμες κυκλοφορούν δώθε - κείθε.

Ας δούμε ΟΛΗ την αλληλουχία των πολιτικών γεγονότων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Επίσης το προφίλ του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ονομάστηκε "ο Ράμπο", "ο επιθεωρητής Κάλλαχαν". Δε θα με παραξένευε αν ακουγόταν και κάτι ακόμη σε ανύποπτη στιγμή.

Όλοι επηρεασμένοι από το θυμικό τους σοκάρονται στις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια. Γιατί; Αναμενόμενη κατ' εμέ. Αλλά φυσικά δεν είμαι εγώ αυτή που θα κρίνω.

Υπάρχουν και τα ψιλά γράμματα πίσω από τα πρωτοσέλιδα.

Ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμος απ' τον τσοπάνη που τα φυλάει. Ο λύκος χτυπάει το πιο αδύναμο απ' το κοπάδι για να κορέσει την πείνα του. Ο τσοπάνης αντίθετα σφάζει ό,τι έχει ζήτηση.
Άρα δι' αυτής της λογικής προτιμότερος ο λύκος απ' τον τσοπάνη ως φύλακας κοπαδιού. Τα αμνοερίφια -ούτως ή άλλως- είναι και ήταν πάντα αναλώσιμα.

Sarasides είπε...

Ο Κράτος και η Βία λοιπόν.
Αρχαιότατοι δαίμονες.
(Σταυρώσανε και τον Προμηθέα)
Αυτοί δεν πεθαίνουν ποτέ. Υπάρχουν ακόμα κι όταν (φαινομενικώς) απουσιάζουν.
Μην τα Βάζετε μαζί τους. Τους κουβαλάτε μέσα σας. Εσείς είστε οι δαίμονες του εφιάλτη που ζείτε.
Κι αν τους ξεριζώσετε από την ψυχή σας, τότε θα επιστρέψετε αυτομάτως στην προτέραν κατάστασιν.
Προτέρα του πολιτισμου. Αυτός τους γέννησε και τους φύτεψε μέσα μας.

Αστερόεσσα είπε...

@ Alkibiades,
Θέτεις το ερώτημα του αιώνιου ανθρώπου.

Αλλά πού βρίσκονται οι οραματιστές Προμηθείς που θα κλέψουν τη φωτιά, τις επιστήμες και τις τέχνες απ' τους θεούς για να τις θέσουν στην υπηρεσία του Ανθρώπου; Τα δικά μας συκώτια τρώγονται καθημερινώς και οι οραματιστές τρώνε ακρίδες στις ερήμους.

Πιθανόν να μην είναι τόσο άσχημες στη γεύση οι ακρίδες τελικά. Θέμα γευστικής κουλτούρας. Αρκεί να μην το πάρουν χαμπάρι οι πολυεθνικές και μας τις σερβίρουν σε εστιατόρια της nouvelle cuisine ως γκουρμέ έδεσμα. Θα ήταν εμπαιγμός. ~☺~

dyosmaraki είπε...

Φιβάμαι πως είμαστε πτωχοί πλέον από Προμηθείς.
Μπορεί να μην υπάρχουν
Μπορεί να μην επιθυμούν να μοιράσουν γνώση
Μπορεί να μην έχουν γνώση να προσφέρουν
Δεν γνωρίζω τι από όλα συμβαίνει.

Πάντως σε τέτοιες στιγμές καταντά ανυπόφορη η έλειψη κάποιου Προμηθέα. Καταντά ανυπόφορη και η ιεροσυλία.

Να αλπίζουμε πως θα εμφανιστεί κάποιος από μηχανής θεός και θα ηρεμήσουν τα πράγματα?

Νοιώθω απαισιόδοξη

Αστερόεσσα είπε...

@ dyosmaraki,
Είπε κάποια στιγμή μια Ελένη (η Αρβελέρ):
"Όλα κάθετα είναι εδώ. Ατομικότητες, μοναχικές προσπάθειες. Καμιά συλλογικότητα, τίποτα! Γι' αυτό και υπάρχουν στην Ελλάδα άτομα πρώτης γραμμής, καλλιτέχνες, πνευματικοί άνθρωποι, κλπ, αλλά δεν υπάρχει πνευματική ζωή!"

Προμηθείς είμαστε δυνάμει όλοι, αλλά αυτό έχει κόστος. Το αναλαμβάνουμε;
Αν όχι, υποκρινόμαστε.

Να το μεταφέρουμε στον πολιτικό βίο;
Ή στα γεγονότα των τελευταίων ημερών;
Ότι υπάρχει χρεία και κόψιμο για αλλαγή στα ήθη είναι το πλέον βέβαιο.
Ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογικότητα έτι βεβαιότερον.
Αλλά υπάρχει κι ανάγκη για ξεκάθαρα αιτήματα, για να έχουν αποτέλεσμα οι κραυγές και να μην ακούμε την ηχώ τους ή -ακόμα χειρότερα- να μη μετατραπούν αυτές οι κραυγές σε σάλπιγγες της Ιεριχούς που θα γκρεμίζουν στον ήχο τους κάθε οικοδόμημα.
(Η αισιόδοξη άποψη).

Και επιτέλους: Λειτουργία των θεσμών!

Αστερόεσσα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Παντελή Καψή στα ΝΕΑ, 13 - 14 Δεκεμβρίου στο άρθρο του

Οι κουκούλες

ΠΟΙΟΙ είναι οι κουκουλοφόροι; Τι πιστεύουν και τι επιδιώκουν; Είναι μια μικρή μειοψηφία που παρέσυρε και εξοργισμένους μαθητές ή είναι μια πραγματική κοινωνική εξέγερση;

...

ΤΙ σόι κοινωνικός αποκλεισμός- για παράδειγμα οδήγησε τους Έλληνες φοιτητές στο Λονδίνο να καταλάβουν το προξενείο; Και γιατί οι περισσότερες κινητοποιήσεις έχουν άμεση συσχέτιση με το πανεπιστήμιο; Πιστεύει κανείς ότι οι φοιτητές αποτελούν τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα;

ΚΙ αν όπως φαίνεται τα παιδιά του πετροπόλεμου είναι πράγματι παιδιά, θυμάται άραγε κανείς από τους μεγάλους πώς νιώθαμε στην ηλικία τους;

ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ μπορεί να ήμασταν. Ανίκανοι να δούμε τα πράγματα πέρα από το άσπρο- μαύρο ασφαλώς. Θυμωμένοι για την αδικία του κόσμου ίσως. Το κίνητρό μας όμως ήταν οι ιδέες.

ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το ίδιο ισχύει και σήμερα. Οι νέοι είναι ιδεαλιστές, όχι συμφεροντολόγοι. Κι αν θέλουμε να καταλάβουμε πώς κάποιοι από αυτούς έχουν οδηγηθεί στις μολότοφ, θα πρέπει να ψάξουμε πώς διαμορφώνουν τις αντιλήψεις τους- στην οικογένεια, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στα κόμματα, στα μέσα ενημέρωσης, στο Ίντερνετ.

ΠΩΣ για παράδειγμα τους έχει επηρεάσει αυτή η ισοπεδωτική αντίληψη που έχει επικρατήσει τόσα χρόνια στην Ελλάδα ότι όλοι τα πιάνουν, όλοι συνωμοτούν εναντίον μας, όλα είναι διεφθαρμένα, το «σύστημα» μάς καταπιέζει, η αγορά είναι κλεψιά, το κράτος φταίει για όλα;

...


Και καταλήγει:

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον Συνασπισμό ότι χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Η αλήθεια είναι ότι τους χαϊδεύουμε όλοι μας με την άρνησή μας να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα!

Αστερόεσσα είπε...

Ομοίως ενδιαφέρον το άρθρο του Νίκου Ξυδάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/12
'Οταν οι αναρχικοί είδαν το χάος και σάστισαν

pølsemannen είπε...

Ψήφος στα 16, ωραίο ανέκδοτο...
Άδεια οδήγησης στα 18 (και όχι στα 16 όπως στα Στέητς) αλλά ψήφος στα 16...

Γιατί όχι και στα 8 για να περιληφθούν και οι μικροί γαβριάδες της κομμούνας των Παρισίων; ε... του Κλεινού Άστεως, της πατρίδος της Αντιπαροχής και της Δημοκρατίας;

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι ΕΛ κατά 85% ψηφίζουν με λογική ΠΑΟ-ΟΣΦΠ (Εμείς ψηφίζουμε Κωλομπαρίδη αναντάμ παπαντάμ Τζάνε μ'!) οπότε βράσε ρύζι... Τι 8 τι 18, τα ίδια μυαλά κουβαλάνε...

Α! Πάντως δημογραφικώς το Τσίπρα δεν το έχει ψάξει καλά... Έχω την ενδύπωσιν ότι οι "Νοικοκυραίοι" κάνουν περισσότερα παιδιά από τις "Θολοκουλτουριαραίοι", οπότε το Αλέξη χαμένο θα βγει...
(ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι τα παιδιά των νοικοκυραίων ψηφίζουν Κωλομπαρίδη και όχι Αλέξη!)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ pølsemannen

1. Ψήφο στα 16.
2. Δεν θα μιλάς πάνω από τα 60.
3. Τέρμα το τσιγάρο.
Και τα λοκάνικα έχουν χοληστερίνη, κομμένα κι΄αυτά!!

Αστερόεσσα είπε...

@ Σουηδέ,
Φτιάχνουμε νέο κόμμα ΣΙΧΤΙΡΙΖΑ - ΣΠΙΘΕΩΣ.
Έλα να αναλάβεις θέση. Όχι μόνο στη θεοκρατία! :D

@ Kι εσύ σύντροφε Σπίθα,
δείξε λίγο αρχηγικό προφίλ για να σε προβάλουμε και στη βάση!

Αστερόεσσα είπε...

Εγώ ζητώ να αναλάβω την προπαγάνδα της νεολαίας με τα παραμύθια μου.
Η μάγισσα Κατίγκω ναν' καλά! ~☺~

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο pølsemannen σήκωσε σημαία και ψηφίζει: Κωλομπαρίδη:)

Αστερόεσσα είπε...

Ποιον απ' όλους; Ή όλους; :Ρ

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δες το :)
Αυτός θέλει λοκάνικα για να μας ψηφίσει!

Αστερόεσσα είπε...

Nα του δώσουμε. Να δεσμευτούμε προεκλογικά. Και να άρουμε την Ευρωπαϊκή Ρύθμιση για το τσιγάρο. Αφού φαρμάκια θα εξακολουθήσουμε να έχουμε. Να μας λείψει και η τελευταία παρηγοριά;

Μόνο στην Αμερική αρνήθηκαν ως τελευταία χάρη το τσιγάρο σε μελλοθάνατο με 2 αιτιολογικά:
1. Ότι βρίσκεται σε δημόσιο κτήριο.
2. Ότι βλάπτει την υγεία του.

Και στο κάτω - κάτω υπάρχει δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα; Αφού έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αφού ήταν η τελευταία του χάρη δεν έπρεπε να τον πάνε σε καπνιστήριο;
Πάει κι΄αυτό;
Ούτε μια τελευταία χάρη δεν θάχουμε, πια!

takis είπε...

Eχετε ξεφύγει...
εξω γίνεται επανάσταση και εσείς μοιράζετε υπουργεία μεταξύ σας...

α ρε Στάλιν (έστω και σταλινάκι, σαν Τσίπρα ας πούμε..)που είσαι να βάλεις τάξη..
να δω που θα καπνίζετε σε ένα χρόνο απο τώρα...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σε έξι μήνες, Τάκη!
Άλλαξε και έρχεται η διάταξη, ταχέως!

Αστερόεσσα είπε...

Καλά. Όταν πάρουμε και την Πόλη, σφυρίξτε μου να κατέβω κι εγώ στους δρόμους.

Με την τελευταία λαϊκή εξέγερση έχουμε αφήσει στη μέση και τη σεξουαλική μας επανάσταση κι αυτό είναι λάθος.

brexians είπε...

απο το Α στο καπνισμα... αντε καλα

ρε φιλε Σπιθα γραψε και τιποτα για τον μπατσο που πεθανε χτες μετα απο το ξυλο της αρκουδας που εφαγε απο κουκουλοφορους σε συναυλια

αυτος ομως δεν ειναι γενια των 700 γιατι επαιρνε 750
και δεν ειναι παιδι γιατι ηταν 24 ετων
η
εχει την απαξια μας γιατι ηταν
"μπατσος γουρουνι δολοφονος"

αντε λοιπον, ηρθε η ωρα να μας νοιαζουν ολα και να παιρνουμε θεση για ολα...

και να πειτε στην μνηστευομενη (αυτη που παιρνει δαχτυλιδι) της Αριστερας, με αριστερο λογο και ξεκαθαρα λογια "δεν γαμιεσαι ρε λαλακι μας τα εχεις κανει μπαλονια"
και να προσπαθησετε δημοκρατικα και οχι "ελεω Θεου" να τον στειλετε στο σπιτι του και να αλλαξετε ρωτα γιατι ο γυαλος ειναι ενταξει εσεις στραβα αρμενιζετε...

και οπως ειπα και σε προηγουμενο σχολιο (στου Σπιθα) ειδατε που ο Καραμανλης θα βγει κερδισμενος!!!
οπως και ο Ανδρεας καποτε....
σε αυτον τον τοπο το Mea Culpa ειναι κατι σαν πολιτικη πανακεια!!

Αστερόεσσα είπε...

@ Δημήτριε,
περίμενε να δούμε, γιατί αυτό μας διέφυγε.
Καθόσον η αντίσταση γενικεύεται και έχουμε και Κατάληψη της Ακρόπολης.

Ένα - ένα τα φρούρια της συντήρησης και της μπουρζουαζίας πέφτουν!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δίκιο έχεις, Δημήτριε...
Άλλο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αυταρχισμός της κρατικής εξουσίας και άλλο να βρίζεις όλους τους αστυνομικούς. Λάθος. Από την αρχή τόχα ξεκαθαρίσει, θυμάσαι.

Αυτό για το θάνατο δεν το ξέρω, δεν το άκουσα καθόλου. Θα το ψάξω.

Δεν πάμε καθόλου καλά
Δεν μιλώ για τα κόμματα, αλλά για τις απόψεις που κυκλοφορούν. Η κοινωνία μας σε μεγάλο βαθμό δεν έχει πάρει χαμπάρι.
Μιξοκλαίει και δώστου αναθέματα.

Αστερόεσσα είπε...

Finito la musica, passato la fiesta!

Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν.

Τέλος!

takis είπε...

Σχεδόν όλο το σχόλιο του Δημήτρη του Ταξιδευτή κυκλοφορεί αυτούσιο σε μέιλ εδω και μερικές μέρες (ο μπαγάσας έκανε copy paste!..)

ναι, υπάρχει η "αντίθετη προπαγάνδα" που κυκλοφορέι επίσης σε e-mail και το άρθ. του Brady Kiesling "Η ελληνική νύχτα των κρυστάλλων"...ενδιαφέροντα όλα..

(Είδατε τι μαθαίνετε απο Τάκη, τον κανονικό μπορζουά !?..)

Απο την άλλη, πέφτουν και τα τελευταία οχυρά της συντήρησης ..Ακρόπολη, ΕΡΤ...
κάτι ώρες μείνανε μέχρι την τελική έφοδο....
Πάω να ζωστώ φυσελίκια....

brexians είπε...

@τακης
εκτος απο μπουρζουα εισαι και κακοηθης και ειρων και βλαξ...

τα σχολια δεν γινονται copy paste αλλα τα γεγονοτα εχουν εναν τροπο για να ειπωθουν....
και μια και εχεις το αυθεντικο κανε μια αντιγραφη επικολληση προς πληροφοριση μας ....

απο μενα για μια ακομη φορα εισαι κακοηθης για την μορφη του σχολιου σου
ειρων γιατι ακομη και αντιγραφη και επικολληση να ηταν δεν ειναι κακο
και εισαι βλαξ γιατι αποδομεις την συζητηση με χαζομαρες
το γεγονος παραμενει γεγονος
ο μπατσος αστυνομικος ανθρωπος πεθανε απο δραση κουκουλοφορων και το γνωστο Αριστεροκουλτουριαρικο κυκλωμα
μουγκα στη στρουγκα..
α ξεχασα και προβοκατορας εισαι
αλλα αυτο το ξερεις...

Αστερόεσσα είπε...

Είμαι σίγουρη 1000% ότι πρόκειται για παρεξήγηση και στην πραγματικότητα, εγώ δεν είδα πού διαφωνεί Τάκης και Δημήτριος.

Τον Τάκη τον λέμε μεταξύ μας ως πείραγμα "μπουρζουά" και ο ίδιος ξέρει να αυτοσαρκάζεται, αλλά για κακοήθη δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει. Πολλώ δε μάλλον για βλάκα. Σαρκάζει, αλλά και αυτοσαρκάζεται (και αυτό δεν το κάνουν πολλοί). Κι από αυτοκριτική ξέρει.

Κι εγώ πιο πάνω χρησιμοποίησα ειρωνικά την έκφραση "η Ακρόπολη ως φρούριο της μπουρζουαζίας". Αλλά είναι ολοφάνερη (θέλω να πιστεύω) η ειρωνία μου. Πολλές φορές μπορώ να προβώ και σε κυνικές δηλώσεις, αλλά μόνο κυνική δεν είμαι, το αντίθετο.

Όταν είδα αυτό με το θάνατο του αστυνομικού, επειδή κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έχει αναφέρει τίποτα, έψαξα ως μανιακή τον τύπο, αλλά δε βρήκα τίποτα. Δε θα υπήρχε κάπου μια αναφορά, έστω στα ψιλά γράμματα, δε θα είχε γίνει ντόρος από κάποιες ακροδεξιές ομάδες, δε θα έβγαιναν οι Πλεύρηδες και ο Κούγιας στην τηλεόραση να το εκμεταλλευτούν πολιτικά; Το θεωρώ μάλλον απίθανο, αφ'ης στιγμής τα πάντα σ' αυτή τη χώρα είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Πάμε τώρα στο ποιος έχει όφελος πολιτικά.

-Δε θα έλεγα συλλήβδην η ΝΔ και ο Καραμανλής (χρεωκοπημένος ακόμη κι από τη ΝΔ), αλλά ομάδες απ' τη ΝΔ. Και εν προκειμένω οι έχοντες καλύτερες σχέσεις με την Αμερική. (Ταπεινή μου άποψη). Άρα;
Μάλλον η ομάδα της Ντόρας.

-Το εμφανές πλεονέκτημα, διά της τακτικής της πάπιας είναι μάλλον του ΠΑΣΟΚ (και λόγω του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι περισσότερο προσφιλής στους Αμερικάνους απ' τον Καραμανλή), και λόγω σχέσεών του με τον κύκλο του Ομπάμα.

-Το ΚΚΕ διασφαλίζει απλώς το ποσοστό του και πιθανόν να έχει μικρή άνοδο.

-Ο ΣΥΝ με σωρεία λαθών έχει πέσει στις δημοσκοπήσεις, και θεωρώ ότι θα πέφτει συνεχώς. Η Ανανεωτική πτέρυγα εξάλλου είναι μόνο το 20% του ΣΥΝ και δε βλέπω να αναχαιτίζεται ο Τσίπρας. Παίζει το τελευταίο χαρτί του με τα τσιτάτα περί αντίστασης, γιατί μπήκε σε μονόδρομο, απ' όπου δεν μπορεί να κάνει πίσω. Θα χρησιμοποιήσει λοιπόν το "η νεολαία παντού εξεγείρεται" ως σανίδα σωτηρίας.
Η νεολαία του ΣΥΝ επιμένει για δωρεάν παιδεία, αλλά πιθανόν αγνοεί τι ψήφισε ο Αλαβάνος στην Ευρωβουλή το 2002 με το περίφημο άρθρο 16.
Όσο για την ενέργεια; Εκεί κι αν έχει συγκεχυμένες και αντιφατικές θέσεις και πάνω στο ενεργειακό παίζονται και τα παιχνίδια των υπερδυνάμεων.
Εκτιμώ λοιπόν, ότι έτσι όπως τα έκανε, μόνο αν έχουμε μετάλλαξη των διαδηλώσεων σε κίνημα, πιθανόν σώζεται.

-Αν ταυτόχρονα δε διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και προβούμε σε γενικεύσεις, μπορεί και να δούμε αύξηση του ποσοστού του ΛΑΟΣ, το οποίο και απεύχομαι, αλλά δε θεωρώ απίθανη ενδεχόμενη συντηρητικοποίηση ηθών και αυτό είναι επικίνδυνο.

-Σε αυτό να πρσθέσουμε τη γενική απογοήτευση που υπάρχει στην Ελλάδα με τη διαφθορά και τη μη-λειτουργία των θεσμών και την ανασφάλεια με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό το τελευταίο, όσο δεν υπάρχει στην οικονομία λύση αποτελεσματική είναι αρκετό για να αυξήσει το γενικό άγχος και να πυροδοτήσει νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ας μη ρίχνουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Αρκετό ρίχνουν τα ίδια τα ΜΜΕ και είχαμε και πυροβολισμό μαθητή στο Περιστέρι από άγνωστο. Το παιδί που πυροβολήθηκε είναι γιος του συνδικαλιστή της ΟΛΜΕ Παπλωματά.

Ερώτημα: Ποιος μας λέει ότι ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν πληρώθηκε για να σκοτώσει το μικρό; Υπόθεση εργασίας βεβαίως κάνω. Η μητέρα του έχει κοσμηματοπωλείο στο Κολωνάκι και η ίδια ανέφερε ότι την οικογένεια την παρακολουθούσαν εδώ και καιρό.

Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Χρειάζεται σύνεση και περίσκεψη.

Προσωπικά, όταν είδα το πανώ στην Ακρόπολη αισθάνθηκα ότι ο χώρος βεβηλώθηκε. Στη σύγχρονη ιστορία παρόμοια βεβήλωση ήταν όταν ανέβηκε στο βράχο η ναζιστική σημαία το 1941.
Αν δε συνειδητοποιεί κανείς αυτή την ιεροσυλία, τότε στον τόπο μας υπάρχει ομαδική παράκρουση.

brexians είπε...

δεν ανακαλω απλα οπως και στα χαρτια καμμια φορα ακομη και αν εχεις πλεονεκτημα πας "πασο"...

τωρα οσον αφορα την υποθεση εργασιας αστο καλυτερα γιατι μαλλον σεναριο επιστημονικου μακιαβελισμου ειναι...

και ο ιερος βραχος εχει βεβηλωθει προσφατα αρκτες φορες με αναλογες και αλλες ενεργειες...
με πρωτη την διαρκη απεργια των αρχαιοφυλακων...

Αστερόεσσα είπε...

1. Για την υπόθεση εργασίας: Είναι υπόθεση εργασίας, μέσα στα πλείστα ακόμη συνωμοσιολογικά σενάρια. Κι εγώ εύχομαι να είναι επιστημονική φαντασία.

2. Άλλο πράγμα η απεργία των αρχαιοφυλάκων (που έκλεισε και τους αρχαιολογικούς χώρους το καλοκαίρι που μας πέρασε, κάνοντάς τους να υπολειτουργούν) κι άλλο πανώ στην Ακρόπολη. Θα τη μετατρέψουμε σε τοίχο προπαγάνδας; Ακόμη και για το δικαιότερο των αιτημάτων. Μεγάλη ύβρις και ντροπή!

Αστερόεσσα είπε...

Όσο για τους αρχαιοφύλακες:
Η πρόσληψή τους γίνεται πάντα με κομματικά κριτήρια (και μιλώ εκ των έσω) σε σημείο που είναι προτιμότερο να έχεις στην Αρχαιολογία "δόντι" αρχαιοφύλακα, παρά αρχαιολόγο.

Ποιος επέτρεψε να αναρτηθεί πανώ στην Ακρόπολη; Και για ποιο λόγο?????

Τέτοιος εξευτελισμός στο ιερότερο σύμβολο που έχουμε ως Έλληνες; Μέχρι αυτού του σημείου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!!

brexians είπε...

συμφωνω αλλα η πολιτεια εχει γινει "ρομπα" πολλες φορες...θα ξαναπαμε ομως μπροστα ειναι νομοτελειακο

pølsemannen είπε...

Το νεοελληνικό κρατικό μόρφωμα είναι ασόβαρον όπως και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του.

Συνεπώς και όποια "εξέγερση" και διαμαρτυρία θα είναι κατά κανόνα τέτοια.

Αυτοί που αναρτήσαν το πανώ στην Ακρόπολη ας πέσουν από εκεί μπας και βρουν και πορτοφόλι.

Μπράβο σε αυτούς (μέσα και έξω) που έκαναν μπάχαλο το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Ξεβράκωσαν το σύμπαν, πέρασαν το μηνυμά τους και δεν άνοιξε και ρουθούνι.

Αστερόεσσα είπε...

La commedia è finita!

Ο πνευματικός πολιτισμός στην Ελλάδα πέθανε.

Ας πάνε μπροστά τα ανδροειδή. Την ψυχή μας τη χάσαμε. Τελεία και παύλα.

takis είπε...

Ζητω ταπεινά συγνώμη απο τον Ταξιδευτή Δημήτρη..,στα γόνατα.. (χρειάζεται και βούρδουλας? δεν ξέρω..)

Καθαρή παρεξήγηση..το copy paste το είπα για πλάκα ..μάρτυς μου ο μεγαλοδύναμος..

Το κακό είναι οτι συμφωνώ στα υπόλοιπα που λεει , ειδικά για τη μούγκα της Αριστεράς...

Βέβαια συμφωνώ και στα υπόλοιπα που λέει για μένα πχ, μπουρζουά,είρων και βλάξ..
για το κακοήθης έχω μια μικρή επιφύλαξη αλλα για να το λέει ο Ταξιδευτής κάτι θα ξέρει...

το εντυπωσιακό στον Ταξιδευτή είναι το πόσο γρήγορα αρπάχτηκε...

σιγά μωρέ ηρέμησε...

ΥΓ Στα σοβαρά τώρα, εκτροχιάζω και εγω τη συζήτηση ώρες ώρες..σόρρυ από όλους

ΥΓ2 Πάω να κλαψω και λιγο στη γωνία.. , για να μη ξεχνιόμαστε..

takis είπε...

A, ξέχασα..τον είπα και μπαγάσα !, για το copy paste...
ωρε δεν με σώζει τίποτα...

ΥΓ το μπαγάσα συνήθως λέγεται υπο τύπο αστεισμού...
αλλά είρων είμαι, έχει δίκιο..

brexians είπε...

@takis
τιποτα δεν λεγεται και δεν γραφεται τυχαια ...
αυτο ισχυει και για τους δυο μας...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μου θυμίζετε τον εαυτό μου, ρε σεις!
Έχω μαζεμένα όλα τα στραβά σας, γμτο.
Αλλά σας αναγνωρίζω ότι δεν μασάτε τα λόγια σας και "κόβει" το ρημάδι το μυαλό σας.
Εγώ είμαι πιό σεμνός και λιγότερο οξύθυμος
Άει σιχτιρ, ρε..
Τρώγεστε ενώ λέτε τα ίδια.
Δεν μαθαίνετε από μένα που διατηρώ την ψυχραιμία μου και είμαι κύριος!

takis είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

Ναι, ισως τίποτα δεν λέγεται και γράφεται τυχαία...
για να το απαλύνω αυτο προσπαθώ να δίνω λίγο χώρο στο χιούμορ σε όλα όσα λέω και γράφω..
Βεβαίως δεν το πετυχαίνω πάντα όπως προφανώς και στην περίπτωση σου ... αλλα τι να γίνει, κανείς δεν είναι τέλειος...

ΣΠΙΘΑ,

Ευχαριστώ για τη διαιτησία...
Δεν κατάλαβα, ποιά στραβά μου έχεις εσύ ??!!για λέγε!..

Εχω εγώ στραβά ?!..

Σεμνός ο Σπίθας!..και ταπεινός μαζί?
και δεν σε βρήκε ακόμα ο Καραμανλής ?
ψάχνει υπουργούς για τον ανασχηματισμό...

brexians είπε...

Ο σπιθας στο εσωτερικων....
τρεμετε κουκουλοφοροι....
χιχιχιχι

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Taki
Τα "στραβά"μου είναι:
1. Είμαι ειλικρινής.
2. Είμαι αντικειμενικός.
3. Είμαι πολύ έξυπνος.
Δεν θέλω να πώ τα υπόλοιπα γιατί θα γίνω αντιπαθής (αα, είμαι και συμπαθής!)

Υ.Γ.
Αν κάνει ανασχηματισμό ο Καταλληλότερος και δεί το σχόλιο μου, θα με βάλει αμέσως σε υπουργείο!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Δημήτριε Ταξιδευτή

Μη γελάς!
Ρώτα και τον Σεϊτάν-Αλαμάν, που μ'έβλεπε και έτρεμε:):)

Υ.Γ.
Προτιμώ το Υπουργείο Τουρισμού!
Θα κάνουμε ταξιδάκια :)

brexians είπε...

@σπιθα
το τουρισμου ειναι καπαρωμενο ασε τα οπορτουνιστικα....
να βαλουμε τον Τακη στο εργασιας
και την αστεροεσσα στο πολιτισμου...

Αστερόεσσα είπε...

Επιτέλους, λίγο φως εξ' αριστερών!

Λεωνίδας Κύρκος - Πάσχος Μανδραβέλης, τηλεόραση ΣΚΑΪ, 13/12/2008

brexians είπε...

αναφορικα με το τελευταιο σχολιο

ειναι ιατρικα αποδεδιγμενο....

πριν απο τον θανατο υπαρχει πνευματικη διαυγεια....

ΥΓ.
αληθεια τι ελεγε στους "φαρξιονιστες της Β'Πανελλαδικης;"

Αστερόεσσα είπε...

@ Δημήτριε,
διφορούμενο το τελευταίο σου σχόλιο.

Εάν ο 84άχρονος Λ. Κύρκος βρίσκεται πριν από το θάνατο αναιρείται η ιδεολογία του, που με συνέπεια υπερασπίστηκε, το ήθος του ή η δράση του όταν ήταν νεώτερος;

Είμαστε τόσο αυστηροί με τα όποια λάθη των συγχρόνων, που μόνο αν περάσουν 150 έτη από το θάνατό τους, θα τους καταξιώσουμε τελικά ως αγωνιστές;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τα λένε κι΄άλλοι.
Αλλά δεν είναι στην πρώτη σελίδα!
Πανούσης, Μάρκαρης, Νιάρχος
(..στα σημερινά ΝΕΑ, Μπάουμαν...
Μέχρι και ο παλιός γνωστός αναρχικός
"Κάιν" σε συνέντευξή του, δήλωνε για το αδιέξοδο της συσσωρευμένης οργής.
Ότι μας συμφέρει βλέπουμε:)

brexians είπε...

@asteroessa
ο Κυρκος (γερακι)...
οπως και ο Καραμανλης(θειος)
εκαναν το μεγαλυτερο λαθος της Νεας Ελληνικης Ιστοριας
χρεωσαν και κατοχυρωσαν στο ΠΑΣΟΚ τους αγωνες της προοδευτικης αριστερας...
με αποτελεσμα το μορφωμα του "ΣΥΡΙΖΑ" και η αποβολη "Τσιπρας"...
τωρα για την υστεροφημια του, του εγραψαν κατι για να πει...
γιατι αν το ελεγαν οι συγγραφεις θα τους εγραφαν απαντες στα @@ τους (συγνωμη Σπιθα), διοτι και αυτοι με την σειρα τους δεν πρεπει να καταναλωθουν σε δηλωσεις και κοντρες μιας και θελουν παιξουν μετα την Τσιπρα εποχη τον ρολλο του ταγου της Αριστερας...
Μακιαβελικο...οχι, απλα ορθολογιστικο...

brexians είπε...

@Σπιθα το αλτσχαϊμερ και ο οπορτουνισμος,
χτυπαει και πριν απο τα 84,

ειδικωτερα ατομα με επαγγελματα οπως:(τυχαια σειρα)
πολιτικος,
αντιεξουσιαστης,
αναρχικος,
προεδρος κομματος,
δημισιογραφος,
υπουργος,
τηλεσχολιαστης(παραθυροπουλος), ιερομοναχος,
καθηγητης πανεπιστημιου
ηθοποιος
δικηγορος
μαλακας
εσυ
εγω
οι αλλοι
και φυσικα ο πανισχυρος λαος του
¨δεν ξερω, δεν απαντω¨

Αστερόεσσα είπε...

@ Δημήτριε,

Επιβεβαιώνεις ότι ουδείς έχει το αλάθητο.
Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί τον τίτλο του αλάθητου και του απόλυτου ταγού μερίδας της νεολαίας.

Αν λοιπόν έγιναν λάθη, μαθαίνουμε να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Κι αν κάποιος έκανε λάθος, πάλι δε σημαίνει ότι ό,τι λέει είναι και λάθος.
Πόσο μάλλον να του απαγορεύσεις να ομιλεί, κρίνοντας 60 χρόνια προσφοράς και επισημαίνοντας μόνο τα λάθη του.

Αυτά όμως που λες τα κρίνει ο χρόνος και η ιστορία (και με βρίσκεις σε πολλά σύμφωνη).

Έχει αποδειχτεί όμως ότι δεν είναι η καταλληλότερη συμπεριφορά οποιουδήποτε έχει μηδενική ιστορία να γίνεται κριτής μιας ιστορίας χρόνων.

dyosmaraki είπε...

Παρακολουθώ τον εποικοδομητικό διάλογο με ενδιαφέρον.

Ηθελα λοιπόν κατ΄αρχήν να πω πως συμφωνώ στο σύνολο του κειμένου και των θέσεών σου Asteroessa.

Οσο για την συνέντευξη του Λεωνίδα Κύρκου θα πω πως διαφωνώ κάθετα με κάποια από τα σχόλια που γράφτηκαν. Ο λόγος είναι πως αφ΄ενός (το έχεις θίξει ήδη) η προσφορά του συγκεκριμένου ατόμου στην πολιτική ζωή του τόπου μας είναι αναμφισβήτητη και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ηθικά παραστρατήματα.
Αφ΄ετέρου το να βγαίνει να μιλήσει όταν όλοι οι άλλοι πολιτικοί έχουν πιεί το αμίλητο νερό, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και δεν προσπαθούν να αναλύσουν τα τελευταία γεγονότα, το θεωρώ μαγκιά. Οχι μόνο επιχειρεί όχι μόνο ερμηνεύει τα γεγονότα όχι μόνο έχει το θάρρος της γνώμης του αλλά παροτρύνει τους νέους να απομακρυνθούν από κάθε μορφή βίας, που είναι το κύριο ζητούμενο στις μέρες μας. ΚΑΝΕΙΣ άλλος πολιτικός δεν είχε τα κότσια να το κάνει.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπήκε στον κόπο να σχολιάσει το ΓΙΑΤΙ φτάσαμε στα σημερινά χάλια. Και όσοι λένε πως το έκαναν κάποιοι αλλά δεν τους πρόβαλλαν, ψεύδονται.
Αυτοί που επιχείρησαν να δείξουν πως ασχολούνται απλά ψέλλισαν, σιγομουρμούρισαν πως οι νέοι έχουν δίκιο και τα προβλήματα της νεολαίας κλπ κλπ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ουσιαστικό περιεχόμενο και ΧΩΡΙΣ ουσιαστική διάθεση εμπεριστατωμένης ανάλυσης.

Οταν όλοι δείχνανε ο ένας τον άλλον ως υπεύθυνο "εσύ φταις","όχι εσύ φταίς", ο κ. Κύρκος παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και παρά το γεγονός πως δεν προσδοκά προσωπικά οφέλη αφού δεν φιλοδοξεί να κάνει καριέρα τόλμησε να απευθύνει έκκληση στους νέους να μην μπλέκουν με χώρους που προάγουν τη βία. Τόλμησε να πει στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Για ποιόν λόγο ?

Οχι για την υστεροφημία του, αφού αυτήν την έχει κερδίσει ήδη. Από τότε που σταμάτησε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική αποσύρθηκε στην προσωπική του ζωή, αξιοπρεπής και όχι σαν κάποιους κάποιους που με το ένα πόδι στον λάκο εξακολουθούν να χώνουν τη μύτη τους και να μπερδεύουν τη ζωή μας.

Απλά επειδή ανήκει σε μια γενιά που θυσίασε τη ζωή της για ιδεολογικούς αγώνες. Μια γενιά που βίωσε τα κακά του εμφυλίου, τα κακά τους δικτατορικού καθεστώτος, που βίωσε τους βασανισμούς και το ανελέητο κυνηγητό. Και δεν επιθυμεί όλοι αυτοί οι αγώνες που έκανε η γενιά του να πάνε στράφι. Ποναέι όταν βλέπει να καταλύονται δημοκρατικοί θεσμοί που μετά από αγώνες κατακτήθηκαν. Σπαράζει η καρδιά του γιατί αυτοί οι αγώνες αποτέλεσαν το επίκεντρο της ζωής τους.

Δεν μπορεί στις μέρες μας να καταλύονται όλα αυτά επειδή υπάρχουν άβουλοι πολιτικοί που δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν μπορεί να καταλύονται όλα αυτά επειδή μερικοί ανεγκέφαλοι πολίτες αποφάσισαν πως θέλουν να χειραγωγήσουν τη νεολαία με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό και την οδηγούν στους δρόμους της βίας.

Θα χρειαστεί όλοι μας να δούμε και να ξαναδούμε την συνέντευξη του κ. Κύρκου και να διδαχθούμε από το πολιτικό ήθος ενός ανθρώπου που εν πάσει περιπτώσει διαθέτει την εμπειρία να μιλήσει...

Συγχώρεσέ με για το σεντόνι και για το έντονο ύφος μου μα δεν αντέχω να υποβιβάζονται οι άξιοι ηγέτες και να αναδεικνύονται οι άβουλοι....

ΥΓ1. Καμία σχέση δεν έχει η κοινωνική αναταραχή με την έννοια μιας επανάστασης....
ΥΓ2. Συμφωνώ και με όσα έγραψε ο basnia μόνο που εγώ δεν θα πάω για τσιγάρο....

brexians είπε...

@asteroessa
&
@dyosmaraki

εχω την ατυχια να εχω την ηλικια να εχω ζησει το Πολυτεχνειο, να εχω βιωσει την μεταπολιτευση και να γνωριζω προσωπα και πραγματα...
αυτος που ειδατε δεν ηταν ο Κυρκος αυτος που ειδατε ηταν μια εικονα, που επαναλαμβανω εφτιαξαν για να την χρησιμοποιησουν για οφελη
πολιτικα...
οταν επρεπε δεν μιλησε
τωρα ειναι αργα...
το ωραιο πακετο συνηθως κρυβει κατι
τα υπολοιπα ειναι πολιτικο Marketing...

και οι νεοι διδασκονται απο τα λαθη τους..

Αστερόεσσα είπε...

@ Dyosmaraki,

Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις στο "άβουλοι πολιτικοί που δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους".

Πείθει, ας πούμε, το "mea culpa", του πρωθυπουργού, όταν για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κανείς δεν εμφανίζεται επί της ουσίας να φέρει ευθύνη για το σκάνδαλο;

Πείθει ως "άβουλος" ο υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, όταν σε προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής μάς είπε ότι στην Αμερική υπάρχει δεδικασμένο θανάσιμου πυροβολισμού από αστυνομικό, όπου ο αστυνομικός ξαναγύρισε στη θέση του και συνέχισε να φέρει όπλο;

Πείθει ως "άβουλος" ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το "καταδικάζουμε απροκάλυπτα τις εκδηλώσεις βίας" και καπάκι "ζητάμε άμεσες εκλογές", ενώ για τη σύγκληση προανακριτικής επιτροπής μας λέει "να προχωρήσουμε άμεσα και να παραπέμψουμε και τους Φωτιάδη και Δρυ", ενώ γνωρίζει καλά ότι ουδείς δικάζει ή παραπέμπει με νόμους που ψηφίστηκαν εκ των υστέρων; Αφού οι ευθύνες τους έχουν παραγραφεί! Ήμαρτον! Αν αυτό δεν είναι δημαγωγία, να επαναπροσδιορίσουμε εκ νέου όλες τις έννοιες.

Τα μικρότερα κόμματα εκ των πραγμάτων φέρουν τη μικρότερη ευθύνη για κυβερνητικά λάθη, αφού δεν έγιναν ποτέ κυβέρνηση.
Φέρουν όμως ευθύνη για την αντιπολίτευση που ασκούν.



@ Δημήτριε,

Ό,τι είπε ο Κύρκος στη συνέντευξη δε με βρήκε ούτε σε ένα σημείο αντίθετη. Είναι αυτά που κουβεντιάζουμε σε 3 συνεχή ποστ του Σπίθα.

Πάμε στο πολιτικό marketing. Ομίλων ΜΜΕ; Αλαφούζου; Λαμπράκη; Μπόμπολα; Τεγόπουλου - Φυτράκη;
Πού αρχίζει και πού σταματάει αυτό;

Στα ευπειθή κομματικά όργανα που παπαγαλίζουν τη δοθείσα γραμμή;

Ή στους bloggers στα πολιτικά blogs?
Eκεί κι αν υπάρχει τρικυμία εν κρανίω του τύπου "ανήκουμε στο χώρο, άρα απροκάλυπτα υποστηρίζουμε την όποια μπαρούφα μας δίνουν οι στρούχτορες".

brexians είπε...

@αστεροεσσα
οπως γνωριζεις δεν ανηκω σε κεντρα...
αλλα η ομιλια Κυρκου ητανε fake...ηταν γραμμενη δεν ηταν εμπνευσμενη...
κριμα και παλι κριμα...
αλλωστε αυτο ηθελαν να πεισουν ολους εμας τους 40+ γιατι εμεις ειμαστε οι πελατες τους...

και για να το ολοκληρωσω:

Ο Κυρκος δεν ειναι αξιος τιμητης της πολιτικης σκηνης και των δρωμενων στην Αριστερα, που ο "νοσηρος εγωισμος" του, σε συνεργεια με το "αγυριστο κεφαλι" του Φλωρακη... αφησαν την Ελληνικη αριστερα στο περιθωριο...

εφτιαξαν και ανδρωσαν το "χυδαιο" ΠΑΣΟΚ
Δημιουργησαν το μορφωμα ΣΥΡΙΖΑ και την αποβολη Τσιπρας...

ολα τα αλλα ειναι για να ευλογαμε τα γενια μας..
κατι σαν την "ελπιδα" στο κουτι της Πανδωρας...

καλο απογευμα
Δημητρης

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νομίζω πως το καλύτερο το έγραψε πριν λίγες μέρες η "Αυριανή":
να αναλάβει την τάξη και την ασφάλεια της Αθήνας το ΚουΚουΕ!

Θυμάστε τα ΚΝΑΤ; χαχαχα

Αστερόεσσα είπε...

@ Δημήτριε,

1. Εγώ από τη συνέντευξη αποκόμισα μία νουθεσία ενός ανθρώπου προς τα παιδιά. Σύνηθες από παππούδες στα εγγόνια τους που αγαπάνε. (Δεν έχω δει όμως εγγόνι να πετάει πέτρες στον παππού, όταν του δίνει καραμέλλες).
2. Ξεχνάς την έναρξη της ιστορίας.

Μια κατ' αρχήν παρατήρηση:

1. Ήδη έγινες αποτιμητής όλης της ελληνικής αριστεράς και της πολτικής της ιστορίας.

Ας μην μπούμε Σαββατιάτικα να κάνουμε διήμερη αναφορά σ'όλη την ιστορία της Αριστεράς.
Λυπήσου και μένα! :)

Η συνέντευξη είναι μία "άποψη"
Άποψη εκφράζεις κι εσύ κι εγώ.

Τιμητής γίνεται αυτός που λέει:
"Εσείς να μη μιλάτε!"

Λοιπόν αντέστρεψες τα πράγματα.
1.Υποστηρίζω την άποψη να ακούμε κι άλλες φωνές κι όχι μόνο μία.
2. Να μην καταδικάζουμε οιονδήποτε δεν συμφωνεί με την εκάστοτε ηγεσία.

Δηλαδή αυτό που υποστηρίζεις, Δημήτριε, ταυτόχρονα το καταδικάζεις (?) ~☺~

Καλό απόγευμα!



@ Ασκάρ,

Πάντως εγώ με την Παπαρήγα σύμπραξη δε θα έκανα.

brexians είπε...

@αστεροεσσα
μαλλον δεν καταλαβες...
οι παππουδες καθονται στο τζακι και δεν βγαινουν στα καναλια...
(πολιτικο-marketing)
δεν γινομαι κριτης της Ιστοριας της Αριστερας... κρινω γεγονοτα οπως εχω δικαιωμα και καταθετω αποψη οπως εχω υποχρεωση.

η αρχη της ιστοριας...αστο καλυτερα...

και αν θες μια απλοϊκη προσεγγιση στο θεμα...
βαζουμε τα παιδια μας να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα, γιατι εμεις δεν εχουμε τα κοτσια...

αγωνιστικους χαιρετισμους απο την Ερμου, την Κηφισιας και τωρα και την Πειραιως...

η επανασταση κανει διαλειμμα λογω εορτων...και αγορων

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δημήτριε
Τι είπαμε ;
Φτιάχνω κίνημα Σπίθα!
Δεν μπορώ να ψηφίσω τον Καταλληλότερο.
Έίναι μπούλης:)

Αστερόεσσα είπε...

@ Bρε Δημήτριε,

Πιθανόν να τα λέγεις και σωστά.
Αλλά έχω δυο άγνωστες λέξεις σε πλήρη εμβέλεια:

1. "ψώνια" (πλην της ψωνάρας μου)
2. "Ερμού" (πλην του θεού Ερμού)

Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς από την ελεύθερη αγωνιζόμενη Νέα Σμύρνη! :)




@ Σπίθα,

Τα είπαμε, τα μιλήσαμε και τα συμφωνήσαμε. Θα σε στηρίξω και θα σε κάνω και φίρμα. Οk?

brexians είπε...

ψωνια= αγορες
Ερμου= εμπορικος δρομος

Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς από την ελεύθερη αγωνιζόμενη Νέα Σμύρνη!
και απο εμενα, μαλλον ειμαστε συντοπιτες!

AA είπε...

Παρακολουθώ κι εγώ απο μακριά με ένα διαφορετικό ενδιαφέρον.

Κόντα στα Χριστούγεννα όλο και σε κάποιο σπίτι θα μαζευόμασταν...τότε, η ΕΡΤ δεν είχε χάσει ακόμα το Ρ της, το έβαζε ανάμεσα σε δύο επικαλυπτόμενες οθόνες, έπαιζε τον εθνικό ύμνο κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο και έπαιζε επίσης και μια εκπομπή η οποία λεγόταν "Με Ανοιχτά Χαρτιά". Τον δημοσιογράφο δεν τον θυμάμαι (μαλλιά, μούσια και γυαλιά τεράστια....αλλά και ποιός δεν ήταν έτσι τότε θα μου πείς.). Πολλές φορές τα θέματα της εκπομπής ήταν και θέμα των συζητήσεων...μαζί με αναμνήσεις απο το παρελθόν, "σας τα 'λεγα εγώ" κλπ.

Συνειδητοποίησα λοιπόν οτι σας έχω, όλους ανεξαιρέτως, σε συσκευασία θείου...Και όταν έρχεστε κοντά, οι συζητήσεις παγιδεύοντε σε συγκεκριμένες τροχίες. Το Δημήτριο δε, τον έχω διπλό...Όποιος έχει διπλό Σπίθα και θέλει να τον ανταλάξει να με ενημερώσει.

Συνειδητοποίησα επίσης οτι μ' αυτά και μ' αυτά, ο ήχος θα συνεχίσει να είναι πλάγιος δεύτερος για άλλα 20-30 χρόνια. Μόνο κάτι πρόσωπα θα αλλάξουν. (Καταλαβαίνεις τώρα, τι De Ζαβού (εμού) έφαγα με τον Κύρκο έτσι;)...Κρίμα δεν είναι;

Να δούμε τώρα, όταν ηρεμήσουν τα πράγματα αν επιτέλους θα δημιουργηθεί κάτι λιγότερο κοματικό, λιγότερο "politically correct" και περισσότερο ουσιώδες και αντικειμενικό.

...παρ' όλα αυτά την "έζησα την επίσκεψη" και φέτος αν και μακριά courtesy of Ad Astra Per Aspera :-D :-D :-D

Καλές γιορτές να έχουμε

brexians είπε...

@AA
αληθεια η δικη σου αποψη πια ειναι;
δωσε μας τα φωτα σου...
για να δουμε αν σε θελουμε για ανηψουδι...
και να καταλαβουμε τι μας λες μεσα απο το βαθυστοχαστο κρυπτικο σου κειμενο...
και φυσικα καλες γιορτες και σε σενα στην γρια αλβιωνα

AA είπε...

Γειά σας Δημήτριε.

Ούτε βαθυστόχαστο, ούτε κρυπτικό.
Η αναταραχή συνεχίζεται και ούτε καν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν εμφανίζοντε (έτσι για αλλαγή) "ενωμένοι". Η δική μου ανησυχία είναι να μην κορυφωθεί η φαγωμάρα αναμεταξύ μας και να μην προστεθεί άλλη μια γραμμή στη λίστα με τα "δεν ξεχνώ" μας.

Ο λύκος (και ιδιαίτερα ο γκρίζος) στην αναμπουμπούλα χαίρεται...Οι Financial Times έκαναν μάλιστα και λόγο για βίαιες γεωπολιτικές αλλαγές μέσα στο 2009.

Και το μόνο που βλέπεις να γίνεται είναι "προβολή δύναμης" τίποτα ουσιαστικό. Είμαστε δυνατοί...τα καταφέρνουμε...εμείς μπορούμε...όχι εμείς μπορούμε καλύτερα...μιλάτε κι εσείς που ξεκινήσατε το καυγά;...Δεν ξεκινήσαμε εμείς το καυγά αλλά δεν έχουμε και κανα πρόβλημα να πλακωθούμε...Ε τότε καλά σας κάνουμε...κλπ κλπ. (Και το ίδιο κλίμα μεταφέρεται και στις συζήτησεις, μαζί με πολύπλοκα ιστορικά στοιχεία που ξέρει ο ένας, δεν ξέρει ο άλλος αλλά και που δεν διδάσκοντε και πουθενά)

Οπότε για τι πράγμα να σας πώ την άποψη μου; Για τον Κύρκο, για κάποιο άλλο "εκπρόσωπο"; Ή για το χαμό που γίνεται; Τον έχω δεί το χαμό απο τότε που ήμουν στη σχολή...είναι φυσικό φαινόμενο κατα κάποιο τρόπο.

Αυτά τα λίγα...

brexians είπε...

@AA
τωρα εισαι σαφης και περιεκτικος
να εχεις καλες γιορτες...
και μην εχεις αυταπατες μια ζωη ετσι ημασταν...
γεματοι προδοσιες,προδοτες...
αλλα και απιθανες επιδοσεις μεγαλειου θαρους επιστημης...
και βαθεια μεσα μας ειμαστε ακομη πολεμιστες και το "μολων λαβε' υπαρχει στα γονιδια μας...

Αστερόεσσα είπε...

Σιγά, παιδιά. Η πατρίδα κοιμάται!

Μην της μιλάτε κι είναι χαμένη
σαν να' ναι ξένη ύπνο βαθύ.
Μην της μιλάτε, θα λαχταρήσει
σαν θα πατήσει ξανά στη γη.
:)