Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Η δική μου Δανία (Μέρος Β')

Η Δανία υπήρξε κατεξοχήν χώρα αγροτική. Ο καλλιεργητής δεν ξεχωρίζει κατ' ουσίαν απ' τον κτηνοτρόφο. Ο Δανός έχει το χωράφι όπου καλλιεργούνται δημητριακά και το στάβλο για τα ζώα του.

Το σύνθημα «φτιάξε γη» προέκυψε αφενός απ' τα πότε συστελόμενα και πότε διαστελόμενα σύνορα με τη Γερμανία, με τα εδάφη της νότιας Γιουτλάνδης (του μόνου κομματιού της Δανίας που συνδέεται με την Ευρώπη, γιατί η υπόλοιπη Δανία αποτελείται από νησιά) που περνούσαν πότε σε Γερμανική και πότε σε Δανέζικη κυριαρχία κι αφετέρου απ' τα βαλτοτόπια της. Ό,τι έχασαν σε εκτάσεις από τη Γερμανία προσπάθησαν να το ισοσταθμίσουν με σταδιακές εκχερσώσεις γης.

(Δικαιολογείται όμως και ιστορικά μέσα απ' τις σχέσεις της χώρας με τις υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναυίας, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, ενώ η Φινλανδία καίτοι συνορεύει με τη Σουηδία, δεν ανήκει στις Σκανδιναυικές χώρες ούτε φυλετικά ούτε γλωσσικά. Πότε η Δανία κατακτούσε τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και πότε η Σουηδία και η Νορβηγία τη Δανία ή κομμάτια της. Η Ισλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της απ' τη Δανία το 1940, ενώ η Γροιλανδία ανήκει ακόμη διοικητικά στο Δανέζικο βασίλειο, όπως και τα νησιά Φερόες. Ο χρυσός αιώνας της Δανίας, ο 19ος, της έδωσε κι αποικίες στις Δυτικές Ινδίες, που σήμερα μόνο Δανέζικες επιχειρήσεις ανθούν).

Ακόμη και στις μέρες μας, η αγροτική νοοτροπία του μεγαλύτερου ποσοστού των Δανών θα διαφανεί, αν όχι πλέον στα χωράφια τους, στον κήπο τους ή τις γλάστρες και την αγάπη τους για την ανθοκομία.

Σήμερα, η πλειοψηφία των Δανών βρίσκεται μέσα στη βιομηχανική παραγωγή, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι υψηλότερο σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και ξεπερνά κατά 15-20% αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ σε ασφάλεια η Δανία κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης μετά την Ελβετία.

Είναι η χώρα που ακόμη αφήνεις το σπίτι ή το αυτοκίνητο ξεκλείδωτο, ενώ κάποιες σποραδικές κλοπές από μηχανάκια θα αποτελέσουν και είδηση.

Η υψηλή φορολογία (όχι όμως και υψηλότερη απ' της Ελλάδας) έχει αντίκρυσμα μέσα από ποικίλες κοινωνικές παροχές. Δωρεάν παιδεία, δωρεάν περίθαλψη, κρατική σύνταξη για όλους επιπρόσθετα της σύνταξης που θα πάρει ο καθείς ως εργαζόμενος, πρόνοια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή την τρίτη ηλικία και κρατική επί της ουσίας μέριμνα.

Ο επισκέπτης στη χώρα, που θα ζήσει για παραπάνω από 3 μήνες παίρνει αμέσως τον αριθμό κοινωνικής του ασφάλισης (οι Δανοί τον παίρνουν ευθύς με τη γέννηση) και διαλέγει τον προσωπικό του γιατρό. Η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης είναι τόσο αναγκαία σε όλες τις συναλλαγές, που η μη απόκτησή της αποκλείει το μη-κάτοχό της απ' οποιαδήποτε συναλλαγή. Χωρίς αυτήν την κάρτα, δεν πουλάς, δεν αγοράζεις, δεν ανοίγεις Τραπεζικό λογαριασμό, δεν μπορείς καν να δανειστείς βιβλίο απ' τις πάμπολλες βιβλιοθήκες ή να χρησιμοποιήσεις δημόσιο υπολογιστή.

Ο προσωπικός αριθμός σου είναι και το κλειδί passe-partout για τα πάντα. Δεν είναι απαραίτητο π.χ. να θυμάσαι τον αριθμό του Τραπεζικού σου λογαριασμού στην Τράπεζα ή τον ΑΦΜ στα φορολογικά μητρώα, όλα τα στοιχεία σου από την υγεία σου μέχρι τα περιουσιακά σου στοιχεία καταγράφονται ηλεκτρονικά μέσω του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης. Με τον αριθμό αυτό ελαχιστοποιείται η γραφειοκρατία, αλλά και το κράτος έχει πάντα τον έλεγχο για τους πάντες.

Στην Ελλάδα κάρτα κοινωνικής ασφάλισης επιχείρησε να θεσπίσει και το ΙΚΑ, ουδείς όμως εκ των υπαλλήλων του γνώριζε τι ακριβώς σημαίνει και ασφαλώς ουδείς εκ του κράτους εμφανίστηκε και πρόθυμος να καταργήσει όλους τους υπόλοιπους αριθμούς ή κάρτες ή ταυτότητα ή φορολογική ενημερότητα. Στο δύσκαμπτο και υπερ-γραφειοκρατικό ελληνικό κρατικό μηχανισμό μια κάρτα κοινωνικής ασφάλισης σημαίνει πολύ απλά, «πάρε να 'χεις έναν αριθμό ακόμη, ο οποίος δεν ξέρουμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί, αλλά με αυτόν ενδεχομένως σε βασανίσουμε στο μέλλον λίγο παραπάνω».

Η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης είναι μια κάρτα όπως μια τραπεζική κάρτα αναλήψεων. Επάνω εγγράφεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου, η διεύθυνσή του, το διαμέρισμα και η κοινότητα που ανήκει, το όνομα και το τηλέφωνο του προσωπικού γιατρού και φέρει έναν αριθμό δεκαψήφιο. Τα πρώτα 6 νούμερα είναι η ημερομηνία γεννήσεώς σου, ενώ τα τέσσερα που ακολουθούν ο προσωπικός σου αριθμός, που λήγει σε μονό αριθμό, αν είσαι άνδρας και ζυγό – αν είσαι γυναίκα.


Παιδεία.

Το «δωρεάν παιδεία για όλα τα Δανόπουλα» ήταν παλιά λαϊκή επιταγή για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την επίτευξη ισονομίας. Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που θεσπίζει με βασιλικό διάταγμα του 1814 τη δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία για όλους. Το Δημοτικό σχολείο για τη Δανία είναι 9 χρόνια (κάτι σαν ενοποιημένο ελληνικό Δημοτικό και Γυμνάσιο) και είναι υποχρεωτικό για όλους. Συνεχίζει με γενικά ή τεχνικά λύκεια που εδώ όμως καλούνται «Γυμνάσια» ή τα πανεπιστήμια, ενώ η εκπαίδευση μπορεί να συμπληρωθεί μέσα από τo Folkeskole, που θέσπισε ο Grundtvig.

Το Δανέζικο Δημοτικό και το Γυμνάσιο πέρα απ' τα θεωρητικά μαθήματα θα διδάξει και μαγειρική, ραπτική, ξυλουργικές εργασίες, θα αφιερώσει χρόνο στους μαθητές για να συζητήσουν εφηβικά προβλήματα και θα διδάξει δύο ξένες γλώσσες σε υψηλό επίπεδο, εκ των οποίων η μία είναι η αγγλική και η δεύτερη επιλεγόμενη. Συνήθως επιλέγουν ως δεύτερη γλώσσα τη γερμανική. Κατ' επιλογήν του μαθητή και η εκμάθυνση τρίτης ξένης γλώσσας. Κι αυτό σημαίνει ότι Φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τουλάχιστον με την έννοια που εμείς γνωρίζουμε δεν υπάρχουν, όμοια όπως δεν υπάρχουν φροντιστήρια – βοήθειας σε ειδικά μαθήματα ή προπαρασκευής για τα Πανεπιστήμια.


Οι περισσότεροι Δανοί μιλούν πολύ καλά αγγλικά και συχνά, αν διαπιστώσουν ότι είσαι ξένος και τους αρχίζεις μια συζήτηση στα δανέζικα θα τη γυρίσουν στα αγγλικά για να εξασκήσουν τη γλώσσα. Τότε θα πρέπει, αν εσύ θες να συνεχίσεις τη συζήτηση στα δανέζικα, να τους διευκρινήσεις ότι προτιμάς τη γλώσσα τους για να τη μάθεις καλύτερα, κι αυτοί θα σε αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο σεβασμό.

Οι Δανοί σέβονται ιδιαίτερα όσους μιλούν τη γλώσσα τους και φροντίζουν να τη διδάξουν στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων έναντι κάποιας χαμηλής αμοιβής που πληρώνεις στους δήμους (περί τις 500 δανέζικες κορώνες για κάθε ένα από τα 5 επίπεδα), ενώ για τους πολιτικούς πρόσφυγες τα μαθήματα προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Η διδασκαλία είναι καθημερινή και στα δημοτικά κέντρα όπου διδάσκεται η γλώσσα προσφέρεται επιπλέον στους σπουδαστές κέντρο μελέτης με επιπλέον υλικό, βιβλία, υπολογιστές με εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλία που συνοδεύονται με ακουστική ανάγνωση κειμένου και βοήθεια από έναν εκπαιδευτικό, ο οποίος βρίσκεται πάντα μέσα στο Σπουδαστήριο, έτοιμος να βοηθήσει τον κάθε μαθητή ή να λύσει τις όποιες απορίες του.


Παράλληλα με τα Δημόσια Σχολεία και κάποια (λίγα) ιδιωτικά, τα δημοτικά κέντρα (γνωστά ως VUC, AOF και FOF) προσφέρουν έναντι πολύ χαμηλής – συμβολικής αμοιβής μαθήματα και σεμινάρια σε ό,τι χωράει το μυαλό του ανθρώπου: γλώσσες, κοινωνιολογία, μαθήματα για υπολογιστές, μουσική, γιόγκα, μαθήματα ραπτικής ή πλεξίματος, βαθύτερη και λεπτομερέστερη διδασκαλία της δανέζικης γλώσσας ή θα συμπληρώσουν την εκπαίδευση του Δημοτικού ή του Γυμνασίου σε ενήλικες που διέκοψαν το σχολείο στη νεαρή ηλικία, αλλά επιθυμούν να τη συνεχίσουν και να πάρουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Το Folkeskole (Λαϊκό Σχολείο) από την άλλη απευθύνεται επίσης σε ενήλικες έναντι χαμηλής πάλι αμοιβής. Προσφέρει σεμινάρια σε ποικίλα θέματα για περιορισμένο χρόνο, κατάλυμμα και τροφή στους σπουδαστές. Όσο παρακολουθείς τα μαθήματα μένεις μέσα στο σχολείο.

Τα τελευταία χρόνια, οι Δανοί με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο απ' την περιοχή της Κοπεγχάγης ανησυχούν ιδιαίτερα για το επίπεδο εκπαίδευσης στα δημόσια δημοτικά σχολεία και παρατηρείται μια αύξηση του ποσοστού αυτών που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά, αλλά παραπαιδεία δεν υπάρχει.


Βιβλιοθήκες.

Κάθε πόλη ή χωριό έχει τη δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη του, που είναι και τόπος συνάντησης.

Και οι Δανοί διαβάζουν, ανεξαρτήτως της ακαδημαϊκής τους εκπαίδευσης, επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης ή εισοδήματος.

Ο Δανός μπορεί να βρει τα πάντα μέσα στη βιβλιοθήκη: βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, παρτιτούρες μουσικής, CD, κάποια DVD με κινηματογραφικές επιτυχίες, video με παιδικά προγράμματα, να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ μπορεί να συνεχίσει την όποια ακαδημαϊκή μελέτη του χρησιμοποιώντας έναν απ' τους πολλούς υπολογιστές που προσφέρονται στους αναγνώστες ή τα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία με computers για τους φοιτητές.

Μολαταύτα, στα λιτά δανέζικα σπίτια η βιβλιοθήκη είναι συνήθως και μεγάλη.

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι χώροι ευχάριστοι, με φωτεινά χρώματα, άνετους καναπέδες όπου μπορείς ν' αράξεις με την ησυχία σου διαβάζοντας ό,τι σ' αρέσει ή ν' ακούσεις σπάνιες εκτελέσεις κλασικής μουσικής ή τζαζ στους χώρους όπου υπάρχουν τα στερεοφωνικά μηχανήματα.

Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παιδιά με μαξιλάρες, παιχνίδια, παραμύθια και δωμάτια όπου τα παιδιά μπορούν να μιλούν, να ζωγραφίζουν, ν' ασχολούνται με χειροτεχνίες ή να παίζουν με κάποια σχετική ησυχία.

Στις βιβλιοθήκες των μεγαλύτερων πόλεων δε λείπουν και χώροι συσκέψεων και συμβουλίων με μεγάλα τραπέζια για ομάδες επαγγελματιών, μέλη επιχειρήσεων από το εξωτερικό ή φοιτητές που συμμετέχουν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στη βιβλιοθήκη οι αλλοδαποί μπορούν να παραγγείλουν στον βιβλιοθηκάριο παιδικά βιβλία στη γλώσσα τους για να διδάξουν στα παιδιά τους τη μητρική γλώσσα, μιας και όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει η διατήρηση της μητρικής γλώσσας στη γενιά των «Νέων Δανών», δηλαδή των Δανών εισαγωγής.

Αν ο αναγνώστης επιθυμεί κάποιο βιβλίο που δεν υπάρχει στην τοπική βιβλιοθήκη, τότε αυτό παραγγέλνεται από την Κοπεγχάγη ή άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως επί παραδείγματι το Μόναχο ή η Φραγκφούρτη.


(Συνεχίζεται)


© Ελένη Καλλιανέζου, Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2008


buzz it!

43 σχόλια:

AA είπε...

"ενώ η Φινλανδία καίτοι συνορεύει με τη Σουηδία"
-ΟΡΙΣΤΕ;;;
-Όχι τίποτα...Κι έτη, Κι έτη εν ειρήνη....
(Τον τίτλο υποθέτω τον θυμάσ[τ]αι :-) )


Το Νοέμβριο θα ανέβω στη Κοπεγχάγη για λίγες μέρες...υπάρχει κάτι που θα ήταν κρίμα να μην το επισκεφτώ στη πόλη;

Αστερόεσσα είπε...

Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο "δεσποινίς Καίτη μας"... αχ!
Τι να πω η πτωχή τσιγγάνα.. :)

Πολλά τα ενδιαφέροντα. Το Εθνικό Μουσείο must ή η Ny Carlsbergs Glyptotek, το Τivoli επίσης ενδιαφέρον,
η Όπερα (και το παλιό βασιλικό θέατρο αλλά και η νέα Όπερα με τα δανέζικα μπαλλέτα που έχουν και παράδοση) βόλτα στο Stroget και πολλά μουσεία.
Η lille havfrue (η μικρή σειρήνα) παραείναι μικρή και με θέα ανυψωτικά μηχανήματα του λιμανιού και δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή των τουριστών να την επισκεφτούν.
Ενδιαφέροντες καθεδρικοί ναοί, όπως ο καθεδρικός στη γειτονική Roskilde.
Συνήθως στα ξενοδοχεία ή τα κέντρα πληροφοριών για τουρίστες προμηθεύουν και μ' ένα περιοδικό τύπου Αθηνοράματος.
Δίνει πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις και τα μουσεία.
Συμφέρει να βγάλει κανείς την Κάρτα Κοπεγχάγης, για 2-3 ημέρες που δίνει και στον κάτοχο δωρεάν πρόσβαση στα συγκοινωνιακά μέσα και ελεύθερη είσοδο στα περισσότερα μουσεία.
Η Κοπεγχάγη όμως είναι και πόλη μικρή που γυρίζεται κι εύκολα.
Θα άξιζε επίσκεψη στο Ώρχουζ στη βόρεια Γιουτλάνδη και της Gamle By με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και τους ντυμένους με παραδοσιακά ενδύματα κατά επαγγέλματα, που δίνει και κάποιο χριστουγεννιάτικο χρώμα και φολκλόρ.
Δύσκολη η επιλογή εποχής. Η ηλιοφάνεια το Νοέμβρη περιορισμένη.

Αστερόεσσα είπε...

Επίσης χρειάζεται κάποια προσοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα για κλοπές, όχι τόσο από Δανούς όσο από τουρίστες.

AA είπε...

"αχ! Τι να πω η πτωχή τσιγγάνα.. :)"
Η μόνη ίσως Τσιγγάνα με γαλλικά και πιάνο :-D

Αυτή η γοργόνα πρέπει να είναι οτι πιο πολυφωτογραφημένο στη Κοπ & χάγη, οπότε είναι σα να την έχω ήδη δεί :-)

Ενδιαφέρουσες ακούγοντε οι τοποθεσίες...θα κάνω μια προσπάθεια για τις πιο εφικτές δεδομένου του ελεύθερου χρόνου.

"χρειάζεται κάποια προσοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα για κλοπές, όχι τόσο από Δανούς όσο από τουρίστες."
Να με έχουν στο νού τους δηλαδή :-D

Μερικά μέρη ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη είναι αηδιαστικά πολιτισμένα (όταν με ακούν να μιλάω έτσι οι άγγλοι φίλοι μου, χαμογελάν πίσω απο τα φλιτζάνια με το τσάϊ τους και ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλο...Πολιτισμικό Σόκ...Έχουν μια ορολογία για όλα)

Είναι δυνατόν να σταματάνε τα αυτοκίνητα στη διάβαση για να περάσω; Νοιώθω άβολα...θέλω να τους τρατάρω κάτι....Τον Αύγουστο σταμάτησα σε μια διάβαση (στη Χαλκίδα) και ο κόσμος πέρασε κοιτόντας με καχύποπτα λές και είχαν την εντύπωση οτι όταν φτάσουν στα μίσα της διάβασης θα ξεκινήσω απότομα και θα τους μετατρέψω σε γλυκιά ανάμνηση. Για να μη πώ για τη Rave υπόκρουση απο κορναρίσματα -υπάρχουν ακόμα κόρνες που παίζουν τα παιδιά του Πειραιά παρεπιπτόντως (!!!)-
Για να μη πώ για τις αυθόρμητες ουρές, τα λεοφωρεία (που δεν γράφουν στο πλάϊ "Ζώντα ζώα πρός σφαγή"), κλπ.

Η Δανιμαρκία φαίνεται να ανήκει σε αυτή τη κατηγορία...Η μυρωδιά έχει φύγει έτσι;

Αστερόεσσα είπε...

is there "something rotten in the kingdom of Denmark" ?

"Αηδιαστικά πολιτισμένοι" ναι, αλλά έχουν και τα "απρόβλεπτά" τους. Επιφυλάσσομαι. :)

AA είπε...

"is there "something rotten in the kingdom of Denmark" ?"
Εγώ ρωτάω...(όλο και κάποιος σκελετός θα έχει ξεμείνει σε καμιά ντουλάπα).

"Επιφυλάσσομαι. :)"
Αναμένω :-/

Αστερόεσσα είπε...

Στην πραγματικότητα και τ' "απρόβλεπτα" είναι προβλέψιμα. Οι Δανοί σιχαίνονται να κάνουν οτιδήποτε χωρίς προγραμματισμό.
Κι όποιος εφηύρε τη φράση "ακριβής σαν Άγγλος" ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσει.
Οι Δανοί είναι πολύ χειρότεροι. :))

candy's τετραδιάκι είπε...

Ασχετο...

Ειναι πραγματι δικο σου το βιβλιο???

Καποιος που μιλαγε σημερις γι'αυτο...!

Αστερόεσσα είπε...

Nαι, είναι πράγματι δικό μου το βιβλίο. Γράφτηκε το 2000 κι εκδόθηκε το 2001 από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα". :)

maika είπε...

αυτό είναι που λένε : εδώ είναι ο Παράδεισος κι η κόλαση εδώ ,η Δανία σου και η Ελλαδίτσα μας ρε γμτ!
Φαντάσου τώρα ένα Δανό να αναγκαστεί να έρθει να ζήσει εδώ...μπρρρρρρ...ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες...
μα μόνο που το σκέφτηκα...σαν να έφαγα τηγάνι στο κεφάλι ήταν...
;0)))

Ερατώ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες και αυτές οι πληροφορίες!
Να σαι καλά που μας είπες πέντε πράγματα γιατί παρά την "υπερπληροφόρηση" που διαθέτουμε δεν ξέρουμε ουσιαστικά πράγματα για την Ευρώπη...

Αστερόεσσα είπε...

@ maika,
και πού να δεις παρακάτω... Το επόμενο κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο και θα το δημοσιεύσω αν όχι σήμερα, αύριο. :)

Αστερόεσσα είπε...

@ Ερατώ μου,
θα το ξαναπώ. Πολλά πράγματα είναι αδύνατον να τα γνωρίσεις ως τουρίστας ή διαβάζοντας έναν οδηγό με τα αξιοθέατα. Συχνά δε η βραχεία παραμονή η εμπειρία μας σε μία χώρα, ιδίως αν συνοδεύεται με κάποια ατυχή συμβάντα, ενδέχεται και να μας δημιουργήσουν εντελώς λαθεμένες εντυπώσεις. :)

tovenito είπε...

περιγράφεις την ιδανική χώρα! θα ήταν ενδιαφέρον να αναφέρεις και μερικά αρνητικά που υπέπεσαν στην αντίληψή σου για να νιώσουμε κι εμείς καλύτερα ως έλληνες!!
αυτές οι άψογες πόλεις και χώρες ορισμένες φορές με εκνευρίζουν με αυτή την τελειότητά τους. φαίνονται σχεδόν αψεγάδιαστες ψεύτικες. κι όμως έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών αν δεν κάνω λάθος. μήπως φταίει ο (κακός) τους ο καιρός;

Αλητισσα είπε...

Διάβασα και τα δυο σας κείμενα για τη Δανία και τα βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα..
Ανυπομονώ για το επόμενο..

candy's τετραδιάκι είπε...

Woww!!!!

:)))

Μ'αρεσεις (again) :)

Αστερόεσσα είπε...

@ tovene592,
"Ιδανικές" χώρες δεν υπάρχουν.

Περί κατάθλιψης και αυτοκτονιών:
1. Όντως οι Βόρειες Χώρες βρίσκονται πολύ υψηλά στο ποσοστό τους με αυτόχειρες. Σε μια "ευνομούμενη" πολιτεία, που τα βασικά προβλήματα, τουλάχιστον στη σχέση Κράτους - πολίτη είναι λυμένα, έχεις περισσότερο χρόνο να ασχοληθείς με τα "υπαρξιακά" σου.
Η Αιθιοπία π.χ. δεν έχει καταθλιπτικούς, αλλά λιμοκτονούντες.
2. Ο καιρός είναι μόνο μία παράμετρος που μπορεί να ισχυροποιήσει την κατάθλιψη, με χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.
3. Σίγουρα υπάρχουν και στη Δανία "σκελετοί στη ντουλάπα", όπως είπε και πιο πάνω ο aa.
4. Θα ακολουθήσουν και αναρτήσεις με τα κακώς κείμενα :)

Όμως να επισημάνω:
α) Κατάθλιψη συνήθως, αν δεν υπάρχουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ασταθής προσωπικότητα, δεν παθαίνουν τα άτομα χαμηλής ευφυΐας.
β) Κατάθλιψη δεν παθαίνουν τα άτομα που δεν έχουν σοβαρό βιωματικό υπόβαθρο με το θάνατο.
γ) Η κατάθλιψη συχνότατα κρύβεται πίσω από ένα προσωπείο σαρκασμού, παρά πίσω από σπαραξικάρδια λόγια περιστρεφόμενα γύρω από ένα "μαύρη μαυρίλα πλάκωσε". Να θυμίσω ότι ο αξεπέραστος στο χιούμορ Αρκάς είναι καταθλιπτικός.

(Από την κατάθλιψη εξαίρεση δεν αποτέλεσα ούτε εγώ, και υπήρξαν στιγμές που φλέρταρα τον ιστό της σημαίας έξω απ' το σπίτι μου. Ευτυχώς όμως έχω γερά κρατήματα.)

@ Αλήτισσα, ευχαριστώ! :)

@ candy's τετραδιάκι,
μπορεί να μη μου φαίνεται, αλλά στην πραγματικότητα είμαι ντροπαλή και κοκκινίζω εύκολα. :)

AA είπε...

"(Από την κατάθλιψη εξαίρεση δεν αποτέλεσα ούτε εγώ, και υπήρξαν στιγμές που φλέρταρα τον ιστό της σημαίας έξω απ' το σπίτι μου. Ευτυχώς όμως έχω γερά κρατήματα.)"

Κι οτι είχα αρχήσει να πιστεύω οτι η συζήτηση είχε παραδώσει το πνεύμα.

Στον ιστό της σημαίας;;; Ενδιαφέρον, πολύπλοκο, συμβολικό!
Ποιάς σημαίας;
Υπερ Πατρίδος;
Το εντελώς αντίθετο; (Σα να σας πήρε η πατρίδα στο λαιμό της ας πούμε)
Ελλείψει ψηλού ταβανιού και γερού φωτιστικού;
Στιγμιαία παρόρμηση;
Ο ιστός με την έννοια του έγκαυλου ούζου; (έχετε το copyright της ορολογίας :-) )

Αστερόεσσα είπε...

:)) Xμμμ... Πάμε ένα - ένα:

1. Ο ιστός της σημαίας συμβολίζει τον ιστό της σημαίας και τα σπίτια είναι όντως χαμηλοτάβανα.
2. "Έγκαυλα ούζα"... λίμπιντος, ναι... Ποια λίμπιντος; Τα "έγκαυλα" μπορούν να λειτουργήσουν ως "μετουσίωση της αφροδισίας" :P
3. "Πατρίδα". Ποια πατρίδα;
α) Για την Ελλάδα παραείμαι "εστέτ", Ευρωπαία, ουτοπίστρια και ούφο.
β) Για τη Δανία διανοούμενη, θεωρητική, υπεραπαιτητική, όχι αρκούντως low profile και "άψητη".
4. Γιατί φλερτ με τον ιστό; "Έχεις πρόβλημα; Λύσε το ή ψόφα και δε σου φταίνε οι άλλοι"
5. Κρατήματα: Η φράση που επαναλαμβάνεις/ω στον εαυτό σου/μου: "Κυρά μου, δεν είσαι το κέντρο του κόσμου ούτε τα προβλήματά σου τα σημαντικότερα στον πλανήτη".

Τέλος διαχωρίζω τη φράση "έχω τις μαύρες μου" ή "έχω ανία" από το "έχω κατάθλιψη" που σημαίνει: αμφιθυμίες, δραματική απώλεια βάρους, αϋπνίες και διαταραχές ύπνου, η καθημερινότητα φαίνεται βουνό, παντελής αδιαφορία για κοινωνικοποίηση, έλλειψη ερωτικής επιθυμίας κ.ο.κ.

Φώτισα; :D

Αστερόεσσα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
AA είπε...

"Φώτισα; :D"
Μέχρι τύφλώσης.

"1. Ο ιστός της σημαίας συμβολίζει τον ιστό της σημαίας..."
:-/ Boring.

"2. "Έγκαυλα ούζα"... λίμπιντος, ναι... Ποια λίμπιντος; Τα "έγκαυλα" μπορούν να λειτουργήσουν ως "μετουσίωση της αφροδισίας" :P"
Το πήρατε ανάδρομα (με τη καλή έννοια)....Εννοούσα τον ιστό ώς φαλικό σύμβολο και το κρέμασμα ώς διαμαρτυρία πρός τη βάρβαρη ανδροκρατούμενη κοινωνία που καταπιέζει βάναυσα τις ευαίσθητες ψυχές του γυναικίου πλυθησμού. (..............Αυτό κι αν ήταν ανάδρομ[ικ]ο)

"3. "Πατρίδα". Ποια πατρίδα;"
Αυτό δε ρώτησα; Ποιά σημαία;

"α) Για την Ελλάδα παραείμαι "εστέτ", Ευρωπαία, ουτοπίστρια και ούφο.
β) Για τη Δανία διανοούμενη, θεωρητική, υπεραπαιτητική, όχι αρκούντως low profile και "άψητη"."
Εξαιρετικού ενδιαφέροντος περίπτωση...Θα σας συνιστούσα τη Φιλανδία και ειδικά τα κομάτια πάνω απο τον αρκτικό κύκλο...Όσο για το άψητη....χαμηλότερου δείκτη αντι-ηλιακό ίσως... (Μα καλά...άψητη;Δεν δουλεύατε εκεί; Δεν κοινωνικοποιοσουσταναστε; Γιατί άψητη; Μήπως οι Δανοί τη τρώνε Well-Done;...και πάλι με τη καλή έννοια.

"Τέλος διαχωρίζω τη φράση "έχω τις μαύρες μου" ή "έχω ανία" από το "έχω κατάθλιψη""
Κι εγώ...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

αα, εξαιρετική συνέχεια!
Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο χωρών, νομίζω ούτε των ηθών και εθίμων τους.
Το θεωρώ άσκοπο και λάθος.
Ο κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του. Μπορούμε όμως να μαθαίνουμε και να βλέπουμε και άλλες πλευρές και συνήθειες λαών.
Στην οργάνωση όμως και στην κοινωνική τους συνείδηση, έχουν κάνει βήματα μπροστά από εμάς.

Για άλλες συνήθειες και αντιλήψεις, όμως...περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Καλημέρα, καλησπέρα.
καλό π/σ/κ...αστέρι-)

maika είπε...

σίγουρα θα έχεις ακούσει και το άλλο...έχω κατάθλιψη εδώ και καιρό..και πάω για shopping therapy ή πάω ένα κομμωτηριάκι για να συνέλθω ή ένα ταξιδάκι...
...μαλακία διάγνωση και μαλακία therapy...
έτσι?
;0)))

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ από μικρός είχα εμπορικές συναλλαγές με το Βασιλειο της Δανιμαρκίας!
Θυμάμαι ήμουν 16 χρονών, πήγα διακοπές στην Πάρο, βρήκα δυο Δανέζες κι αντάλλαξα το μπεγλέρι μου με δυο τσιγαριλίκια σούπερ!

Πάντα ήμουν υπέρ της ανταλλακτικής οικονομίας: πέρυσι στο Άγιο Όρος αντάλλαξα ένα κομπολογάκι του Ολυμπιακού με το κομποσχοίνι κάποιου καλογέρου...

AA είπε...

Πρέπει να ανοίξεις τους εμπορικούς ορίζοντες σου Ασκαρδαμυκτί.

Έχεις εξειδικευθεί πολύ στα κομπολόγια...πρόσεχε γιατί θα κλειδώσεις μέσα σε αυτή την αγορά...

Το βλέπεις και μόνος σου οτι το trading στα κομπολόγια έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Απ' τα ανώγια σε στέλνει στα ζωνιανά και πίσω.

Γιατί φοβάσαι να ανοιχτείς; Τόσα πράγματα μπορείς να κάνεις...Ομόλογα, παράγωγα, ξένο νόμισμα....Δανική Κορώνα! Ξεκίνα με Δανικές και θα κάνεις και τις δικές σου...

Το κομπολόϊ πεθαίνει...οι ευέλικτοι της αγοράς το ρίξανε στα ρολόγια...εσύ θα μείνεις πίσω;

takis είπε...

Πω, πω τι πάθατε όλοι με αυτή τη χώρα!...

Εχει και ένα άλλο κακό..μεγάλο κακό..(εκτός απο υψηλό αριθμό αυτοκτονιών που ανέφερε κάποιος παραπάνω..Σκανδιναβία βλέπετε..)
Δεν έχει βουνά!...το πλησιέστερο πρέπει να χρειάζετε 1 ημέρα ταξίδι....
αστα Αστέρω μου, άστα...

Παρόλα αυτά γίνεται μια conference τέλος Οκτώβρη στη Κοπεγχάγη και το σκέφτομαι...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σας έφαγε το ενδιαφέρον για την.. Δανία !
Δεν κάνετε και μια βόλτα να την δείτε από κοντά, έτσι για να έχετε ιδίαν αντίληψη..
Στο μεταξύ ψάξτε και για τουριστικό συνοδό, μην και ξεμείνετε, λέω..
Η αστερόεσσα μετράει τα προβατάκια τώρα!
Είπαμε έγινε βοσκοπούλα -)

Αστερόεσσα είπε...

@ aa,
Άψητη: Η αλήθεια είναι ότι στο ψηστήρι δεν ψήνομαι εύκολα και τους βγαίνω κομματάκι ωμή.
Φινλανδία; Θεϊκό! Μπορεί στις ανασκαφές στη Δανία να μην ευτύχησα να ανακαλύψω το φρονιμήτη του Χάραλντ του Σαπιοδόντη, αλλά στη Φινλανδία ανοίγονται συναρπαστικές προοπτικές! Μπορεί να ανακαλύψω το σκελετό κανενός προϊστορικού μπακαλιάρου! Μην πούμε και για κοινωνικοποίηση! Αη- Βασίλης, τάρανδοι... Πολύ καλή ιδέα!

@ Ασκαρ, παιδί μου,
τότε ανθούσε η Κριστιανία στην Κοπεγχάγη... Τώρα ο Ράσμουσσεν λέει να την κλείσει. Αλλά οι Δανοί τσολιάδες αντέδρασαν. Σου λέει τσαρούχι χωρίς φούντα γίνεται; Δε γίνεται.

@ maika,
Κάθε φορά που ακούω για shopping therapy με πιάνει sobbing syndrom. Να είναι σοβαρό;

@ Τάκη,
οι ορειβασίες δίνουν πάντα τη χαρά στους ορειβάτες να μπήξουν στη βουνοκορφή που κατέκτησαν και τη σημαία της πατρίδα τους. (Κύριος οίδε τι να συμβολίζει άραγε εδώ ο ιστός...)

@ Σπίθα,
σωστό το πρώτο σχόλιο. Αλλά, βρε παιδάκι μου κι εσύ, μη δεις γοργόνα να λιάζει την ουρά της στο βραχάκι. Εκεί εσύ! Κάτσε, βρε πουλάκι μου στα ορεινά, φάε τα κοψίδια σου κι άσε τον κόσμο να χαρεί και τα θαλασσινά του!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Κατάλαβα, κατάλαβα!
Κοψίδια το μεσημέρι...
θαλασσινά το βράδυ...

Τάκη
Θα πάς...conference;;!!

Ασκαρ
Είσαι για μια ..ανταλλαγή;
Αμ' δε νομίζω...xa, xa!!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καντούλα μου
Ψιτ,,,πού είσαι εσύ, καλέ;

maika είπε...

όχι, όχι μην ανησυχείς!!
κι εμένα με πιάνει και εδώ και καιρό ψάχνω για παρέα...
βρήκα τη λύση...
πάμε να ρίξουμε μπόμπες στα εμπορικά κέντρα? είσαι?
κανονικές μπόμπες βέβαια δεν ξέρω που να βρω αλλά αν συμφωνείς μπορούμε να ρίξουμε αυτές που είναι με ζαμπόν και τυρί...
Θα ρίξουμε στα εμπορικά και μετά κουρασμένες καθώς θα είμαστε θα κάτσουμε να φάμε κι εμείς μερικές!!
μέσα?
;0)))

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νόμιζα πως την είχαν ήδη κλείσει την Χριστιανούπολη!

takis είπε...

Ολα τα καλά παιδιά εδω τριγυρίζουν.....

Μαϊκα, πολύ αγρίεψες..τα παιδάκια, ωρέ, που πεινάνε δεν τα σκέφτεσαι?...
Χα, χα σε φαντάζομαι στο Mall να κατεβάζεις ζαμπονόμπομπες ...
είθελα νάβλεπα τι μουτρα θα έκανες αν σου αγόραζα μια κολώνια για τις δύσκολες μέρες..(μόλις σκέφτηκα οτι ακόμα σου χρωστάω τις μπότες Καρβάλι...)

Σπίθα, ναί με παρακαλάνε να πάω στο συνέδριο ...αλλά , σιγά τη πόλη μωρέ...ασε που θα λείπει και η Αστέρω....

Αυτός ο Ασκαρ μην ακούσει για χριστιανούπολη ...νομίζει οτι ήταν τόπος λατρείας...που νάξερε τι λάκκος με φίδια ήταν το μέρος εκείνο...(οχι τίποτα άλλο περιμένω να μου εξηγήσει και τι εστί ΚΚΕεσ.!!..χα,χα..τον περιμένω γωνία...)

Αστέρω μου, οτι και να πεις δεν μπορείς να καταλαγιάσεις τη ζήλεια μου..που ζεις εσύ εκεί και εγω εδώ..μόνο τα βουνά με σώζουν..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τάκη, όταν εγώ γύρναγα απ' τη Χριστιανούπολη εσύ πήγαινες!

Όσο για το "εσ" ... μην τα πολυσκαλίζεις τα κακά... βρομάνε!
Κι ούτε έχω όρεξη ν' αρχίσω να λέω για τον ασφαλίτικο ρόλο που έπαιζε στο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς, ούτε για κάτι "μυστικά κονδύλια" που έρχονταν συστημένα απ' το Βουκουρέστι του Τσαουσέσκου, ούτε για τη Βόρειο Κορέα, ούτε για το ρόλο του το 1989 ούτε...
Αααα ... θα μου πεις ότι το 1989 λέγονταν "ΕΑΡ", "ΣΥΝ" κλπ κλπ... Ναι! Σαν κάτι κωλόμπαρα που αλλάζουν όνομα κάθε σεζόν!
Θου Κύριε...

Αστερόεσσα είπε...

@ Τάκη μου,
Τα παιδιά είναι ευλογία. Το είπε και ο Κύριος "Άφετε τα παιδία ελθείν πρός με"
Τα καλά παιδάκια η λατρεία μου! Η maika ρίχνει μπόμπες, o Άσκαρ προσεύχεται, ο τόβενες είναι παιδί σεβαστικούλι - όλο "γιαγιάκα" και "παππούλη" μας αποκαλεί το τσαμένο, ο aa σούπερ σύμβουλος επενδύσεων, ο σπίθας υποστηρίζει την κτηνοτροφία και τη λαογραφία μας, εσύ πού πας και παίρνεις τα βουνά;
Ζητάει και θανατερές μπόμπες η maika ... τσ, τσ... Σιγά το θανατερόν! Έτι θανατικότερον να παρακολουθείς Σπίθα - Άσκαρ σε debate για το μέλλον της Αριστεράς! Η μόνη διαφυγή να την κάνεις για Κριστιανία μ' εκείνες τις καλές γιαγιούλες που καπνίζουν ληγμένα King size και στις 6:00 μμ. ακριβώς κράζουν κατά το έθιμο όλες μαζί "κικιρίκουυυυ!"

Αστερόεσσα είπε...

Σπίθα - Άσκαρ είπα; Γράψατε λάθος.
Άσκαρ - Άσκαρ.
Αααα, εγώ το λέω, ρεβιζιόνα είμαι η σουφραζέττα! Να μην αναθεωρήσω; Τι σόι "εστέτ" θα ήμουνα, χωρίς κριτική του διαλεκτικού υλισμού; Η αυτοκριτική συμπεριλαμβάνεται. Μείωσα το βάρος μου στη Δανία δραματικά, αλλά αναθεώρησα και να τα γάλατα και να τα φρέσκα βουτύρατα στις βουνοκορφές της Ελλάδας, συνήλθα η Αστέρω...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τάκη
Ξέρει, ξέρει...!
Όπου κονδύλια και ο ασκαρ...παραδίπλα.

Ασκαρ
Δεν αφήνεις τα παρα- πολιτικά σου να πας για διάβασμα !
-"Έξω οι βάσεις απο την Ελλάδα"
(μέσα η Βασούλα..!)
-
" Έξω οι Αμερικάνοι"
(Μέσα ...η Λιάνη !)

- "Έξω οι πολεμοκάπηλοι"
(Μέσα...ο Κασόγκι!)

Και όταν λέω διάβασμα...εννοώ σε παπά.

Όχι με την Μαριλίτσα -)))

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αστερόεσσα
1.Την επανάσταση την κάνουν οι πεινασμένοι. Εσύ, όπως λες, καλοτρώς-)
Αν έπιασες τα βούτυρα...να συμπεράνω ότι απέδωσε το άρμεγμα!!

2.Ασκαρ- Ασκαρ και όχι Σπίθας- Ασκαρ!
Λες, να...
κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι;

Μα εγώ ούτε χαρέμι έχω ούτε κομπολόγια.
Ούτε ασκητής ούτε υλιστής, ταυτόχρονα!
Ούτε μποέμ (αλλά Χ. Μίλλερ) ούτε φιλοκολόγερος, ταυτόχρονα!
Ούτε "αφήστε τον πόλεμο και την πολιτική και κάνετε έρωτα (sex..!)
Ούτε Παπανδρεικός του ...κερατά!

Ασκαρ; Θου κύριε φυλακή τω στόματί μου-)

Καλημέρα σας και καλό πρωινό -)
(Με γάλα, βούτυρα και.. μέλια!)
Σουφραζέτα..;;!!!

Myrto είπε...

Είναι αλήθεια
ότι έχουμε την τάση
να "χαμηλώνουμε"
τους άλλους
για να αισθανόμαστε
λίγο καλύτερα εμείς
Μήπως ήρθε η στιγμή
να κοιτάξουμε
την αλήθεια έστω
με μισοκλειστα μάτια?

μπααααααααααα

"Θα μπορούσα μόνο
με τα μάτια μου
να σας μιλώ
αν δεν είσαστε
εκ γενετής τυφλοί"

καλό σ/κ asteroessa

Αστερόεσσα είπε...

Ελάτε παιδιά, όλοι μαζί με ρυθμό στο σύνθημα:

ΣΤΟ POST ΜΟΥ ΘΑ ΤΟ ΦΑ-ΜΕ
ΤΟ ΞΥ-ΛΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑ-ΜΕ!


Σπίθας: "Την επανάσταση την κάνουν οι πεινασμένοι"
Αν είναι να γίνει η επανάσταση, να το ξανακόψω, βρε παιδάκι μου το φαΐ.
Άαααμα δα, πού χρειάζεται το ρημάδι;

Avanti popolo
alla risposta...


Ποια risposta; Δε βαριέσαι, άλλο καπέλο...

Εγώ πάντως, από το Σπίθα κρατάω το εξής:
Κανένας λόγος δεν μπορεί να μας διακόψει απ' τον πόλεμο και την πολιτική. Ούτε καν το sex...

Mας κόβετε τα βουνά, μας κόβετε τη θάλασσα, μόνο το τσιγάρο μη μας κόψετε, να πηγαίνουν κάτω τα φαρμάκια.
Εξάλλου, το λέει και ο λαός: Τα τρία καλύτερα πράγματα πριν απ' το τσιγάρο είναι ένα τσιγάρο πριν κι ένα τσιγάρο μετά.

@ Μύριαμ,
άσε τις Δανίες. Πάμε... στις νήσους του Πάσχα. Ο μόνος τρόπος να αναφωνήσουμε: "Ανάσταση!"

maika είπε...

Aστερόεσσα
...καλά! αφού δεν προλαβαίνεις θα πάω μόνη μου να βομβαρδίσω τα εμπορικά αλλά άμα στην ανάκριση.. σε πιέσουν σε παρακαλώ μην καρφώσεις...εντάξει??

Τάκη
δίκιο έχεις...δε θα ρίξω ζαμπονόμπομπες... θα βρέξω χαρτί κουζίνας ,θα το κάνω μπαλλάκια και θα γίνει χαμός μετά...
ξέρεις τι ωραία που κολλάει στους τοίχους?? όλα θα γίνουν με πουά!!
Καρβάλι τι είναι?


Πάω για το 3ο μέρος τώρα!
;0)))

Αστερόεσσα είπε...

@ maika,
Βασίσου πάνω μου! Τάφος! Τι με πέρασες να καρφώνω;
Μόνο ο Άσκαρ είναι μαρτυριάρης! :)

Ανώνυμος είπε...

"Πω, πω τι πάθατε όλοι με αυτή τη χώρα!..."

Καλό.. χμμ, δεν ξέρω με τι να ξεκινήσω. Ας 1-2 πολύ σημαντικά από εμένα. Αρχικά να πω ότι για την Ελλάδα ξέρω μόνο από το ξαδέλφια μου και άλλους συγγενεις γιατι μονο 1 εβδομάδα το καλοκαιρι μπορο να έρθω. Μένω στην Κοπεγχάγη από τότε που γενήθηκα.

Πρώτο. Σπουδάζω στο πρώτο χρόνο μου. Οι γονείς μου δεν χρειάστηκε να πληρώσουν κάτι, μιας και παίρνω αρκετά χρήματα απο το SU + τα χρήματα που παίρνουν οι γονείς μου επειδή έχουν παιδί. Ο πατέρας μου σαν έλληνας ήθελε κάτι να πληρώσει και μιας και όλα ήταν πληρωμένα μου αγόρασε ένα πολύ ωράιο αυτοκίνητο.

Δεύτερο. Εε. Είπε σωστά όλα με το CPR η κοπέλα που έγραψε το άρθρο. Και όλα σωστά με τα δωρεάν φάρμακα, νοσοκομείο, γιατρό. Αλλά υπάρχουν κάποιεσ κατηγορίες που πρέπει να καλυπτουμε καποιο ποσοστό - όμως και πάλι είναι ένα πολύ χαμηλό ποσό.

Τρίτο. Για το σχολείο; είναι πάρα πολύ καλό, υπάρχουν και προγράμματα που μπορείς να μένεις μέχρι τις 17:00 αν δουλεύουν οι γονείς και υπάρχει προσοπικό για να βοηθάει στις εργασίες κτλ. Και το Πανεπιστήμιο είναι πολύ καλο, έχουμε πολύ καλά εργαστήρια, καθηγητές και πολλά προγράμματα που μπορούμε να πάμε αλλαγές σε άλλα πανεπιστήμια στη χώρα μας ή αν θέλουμε σε άλλη Σκανδιναβική χώρα ή και στην Αμερική. Ένας έλληνας ξάδελφος μου λέει ότι κλείνουν την σχολή!!!!! ΧΑΧΑΧΑ

Τεταρτο, για χρήματα. Καλύτερα ασ μην αναφέρω το ποσό που αθροιστικά κερδίζουν οι γονείς μου. Την ίδια ώρα ένας άλλος στην Ελλάδα κερδίζει 1500 Ευρώ...(!!!)

Το βουνό, ο ήλιος και η θάλασσα είναι ωραία, αλλά μπροστά σε αυτά που είπα για μενα ειναι αδιάφορα. Τέλος το ότι το αρνητικό που μπορεί να πει κάποιος για την χώρα μου είναι μόνο η έλλειψη βουνών και η κατάθλιψη, πραγματικά ειναι πολύ μεγάλη τιμή!

Ευχές