Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Η Γάτα και το Φεγγάρι

Όταν ο Θεός αποφάσισε να φκιάσει τον κόσμο, ήτανε στους ουρανούς πίσσα σκοτάδι. Πάει το λοιπόν κι αρμέγει την αγελάδα του κι ήφκιαξε ένα μεγάλο κεφάλι τυρί και το ‘πε Φεγγάρι και το ‘βαλε στον ουρανό για να φέγγει. Αλλά του Διαόλου οι ποντικοί πααίνανε και τρώγανε το φεγγάρι κι αυτό λιγόστευε. Τότε ο Θεός ήφκιασε τη Γάτα. Όταν η Γάτα τρώγει πολλά ποντίκια, τότε προλαβαίνει κι ο Θεός να φκιάσει καινούργιο τυρί και το Φεγγάρι γεμίζει. Όταν η Γάτα όμως κοιμάται, τρέχουν οι ποντικοί του Οξαποδώ και τρώνε - τρώνε και το Φεγγάρι αδειάζει.


Για τη Γάτα και το Φεγγάρι έγραψε ποίημα ο Yeats[1]. Aς χορέψει η γάτα του Yeats λοιπόν με το φεγγάρι. Στη δικιά μου επιφυλάσσω ρόλο πρωταγωνίστριας στη Γένεση. Ίσως προτιμήσει το έργο (αν βεβαίως δεν ενδιαφέρεται για υψηλό κασέ, κάτι που θεωρώ μάλλον απίθανο, αλλά άβυσσος η ψυχή μιας Ντίβας και μιας Γάτας).

________________


[1] William Butler Yeats, Τhe Cat and the Moon

The cat went here and there
and the moon spun round like a top,
and the nearest kin of the moon,
he creeping cat, looked up.
Black Minnaloushe stared at the moon,
for, wander and wail as he would,
the pure cold light in the sky
troubled his animal blood.

Minnaloushe runs in the grass
lifting his delicate feet.
Do you dance, Minnaloushe, do you dance?
When two close kindred meet,
what better than call a dance?
Maybe the moon may learn,
tired of that courtly fashion,
a new dance turn.

Minnaloushe creeps through the grass
from moonlit place to place,
the sacred moon overhead
has taken a new phase.
Does Minnaloushe know that his pupils
will pass from change to change,
and that from round to crescent,
from crescent to round they range?

Minnaloushe creeps through the grass
alone important and wise,
and lifts to the changing moon
his changing eyes.

© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen 24 Iουνίου 2008

buzz it!

18 σχόλια:

roadartist είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Roadartist είπε...

Περιττό να πω πως ειμαι λάτρης των αιλουροειδών ... Γάτες, ένα από τα ζώα που κάποτε λατρευόταν ως θεότητα, και του αποδίδονταν ιδιαίτερες ικανότητες στην Αιγυπτο την αρχαια.... Μια ομορφη νυχτα να εχεις!!

habilis είπε...

Παντα malakiew κανει ο Θεος .Δεν μπωρω να φανταστω την γατουλιτσα μου σε θεικη αποστολη...

tovenito είπε...

όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια! και οσμίζομαι ότι είσαι μεγάλο γατόνι! λίγο έλειψα και το παραγωγικό σου ταλέντο παραμένει αναλοίωτο, ανεξαρτήτως φάσης της σελήνης!
υγ. παράκληση:βγάλε την λεκτική επαλήθευση!!

Αστερόεσσα είπε...

♫ roadartist: Kι εμένα μ' αρέσουν τα αιλουροειδή. Ακόμη περισσότερο τα άγρια. Από τα άγρια πιο πολύ οι πάνθηρες. Κι από τους πάνθηρες περισσότερο οι μαύροι. Δεν εξημερώνονται ποτέ. Επίσης με τρελαίνει και η γάτα του Cheshire! Έχει η άτιμη μια φοβερή ευφυΐα (πέρα απ' το ότι το χαμόγελό της παραμένει, όταν εξαφανίζεται το σώμα της! ☺ ) Καλό βράδυ και σε σένα!

♫ habilis: Mα δε θα στείλει τη γάτα σου ο Θεός σε αποστολή. Η Αστερόεσσα θα τη στείλει. Ο Θεός θα φτιάχνει τυρί, αλλιώς φεγγάρι γιοκ!

♫ tovene592: Γύρισες κιόλας; Το γρήγορο πιστόλι! Καλωσόρισες! (Δεν ήξερα ότι έχω λεκτική επαλήθευση. Ευκαιρία να το κοιτάξω. Άφησα τις ρυθμίσεις ως είχαν στην αρχή, και θεώρησα ότι επειδή εγώ γράφω αυτόματα, το ίδιο θα ισχύει και για τους άλλους. Αλλά κάποιος πρέπει να μου πει πώς γίνεται).

Αστερόεσσα είπε...

Συζητήσεως γενομένης και για τη roadartist: H Aιγύπτια θεά Μπαστέτ με το σώμα γυναίκας και το κεφάλι γάτας ήταν και προστάτιδα των Τεχνών. ۞

b|a|s|n\i/a είπε...

είναι στην κεντρική σελίδα του blogger (www.blogger.com). ρυθμίσεις/ σχόλια στην παράγραφο "να προβληθεί η λέξη επαλήθευσης για σχόλια; ναι όχι"
(blogger/ settings/ comments)

όσο για τις γάτες. ωραίες δεν λέω. αλλά αυτό το εφιαλτικό ουρλιαχτό όταν έχου κα..ες. και κυνηγά η μία την άλλη. και στουκάρουν πάνω στον κισσό. πάνω στις γλάστρες...

και μόλις συνειδητοποίησα ότι έχεις βγάλει ήδη την λεκτική επαλήθευση, οπότε άκυρη η πρώτη παράγραφος.

λολ. καλημέρες πολλές!

Αστερόεσσα είπε...

lol b|a|s|n\i/a, το ουρλιαχτό είναι δυο φορές το χρόνο. Στ' Αναφιώτικα που έχουν πολλά γατιά δεν ακούς πολλά ουρλιαχτά, υπάρχει προσφορά - ζήτηση.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι υπέρ του ευνουχισμού. Προσωπικά, σαν ιδέα με απωθεί και τη βρίσκω βάρβαρη. Ποτέ μου δεν κατάλαβα την επιχειρηματολογία της. Εντάσσεται μέσα στη λογική του "pet". Για να τα έχει ο ιδιοκτήτης καλά, που θα στερήσει απ' το ζώο την ευχαρίστηση και θα τη βαφτίσει "προστασία".
Καλημέρες!

Αστερόεσσα είπε...

Αν ζούσα στην Αθήνα, δε θα είχα ζώο. Σ' ένα χωριό ή σ' ένα νησί είναι αλλιώς. Κινείται και αυτό ελεύθερο κι επιστρέφει σε σένα. Ούτε πολυκατοικίες ούτε κουτιά ούτε φυλακές. Οπότε και γάτα να έχεις, θα σου φύγει κάποιες μέρες, θα φλερτάρει, θα σου επιστρέψει για μάσες, ξάπλες και χαδάκια. Ε, θα μου πεις μετά πολλά γατιά. Τρώνε και τα ποντίκια. Η φύση προνοεί. Αν είναι πολλά γατιά σε μια γατοοικογένεια σ' ένα σπίτι, κάποια φεύγουν και βρίσκουν άλλα σπίτια.

zero είπε...

Τα εχω διαβασει τα τελευταια ποστ σου.
Απλα τρεχω σαν τον Βεγγο, γι'αυτο και δεν εχω και χρονο να σχολιασω σοβαρα στα ποστ σου.
Απλα μια καλησπερα.
Καλησπερα.

Αστερόεσσα είπε...

Kαλησπέρες! Πού το πρόβλημα; Δήλωσα πουθενά ότι προβλέπονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για τους μη σχολιάζοντες; ☺

tony jakarta είπε...

Μόλις σε ανακάλυψα , μου αρέσει το γράψιμό σου.Θα σου βάλω link.

Αστερόεσσα είπε...

Eυχαριστώ πολύ! Καλωσόρισες! ☺
Θα πονέσω;

Αστερόεσσα είπε...

@ tony jakarta, γρήγορη ματιά έριξα στο δικό σου ιστολόγιο, το μάτι μου δηλώνει τη βαθειά του ικανοποίηση, και αποφασιστικός παράγοντας για να σε προσθέσω εγώ στη λίστα μου τα περί παρελάσεων και ο Ικαριώτικος. Το τελευταίο ήτο και πινελιά αποφασιστικής σημασίας για τη γεροπαράξενη. Τώρα λέω "καλωσήλθες" και όντως το εννοώ. ☺

tony jakarta είπε...

Καλώς σε βρήκα αστερόεσσα.
@ Τουλάχιστον δεν έχω τέτοια πρόθεση ,απλώς πρόσθεσα το blog σου στα link μου.
@ Ευχαριστώ γιά τα καλά λόγια.

Αστερόεσσα είπε...

Παρακαλώ! Δε θα τα έλεγα εξάλλου από ευγένεια κι ούτε είμαι καλή στις φιλοφρονήσεις. Το αντίθετο, μάλλον. Και πέρασες χωρίς καν crash test! Eύγε! lol

Unknown είπε...

Τέλεια γατοανάρτηση! Είχα και εγώ μια γατοκουβέντα τις προάλλες στο blog μου, χαχαχα! Έχουν πολλά χαρίσματα, είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Και απο ότι λες, και βοηθοί του Θεού στον.. διαφωτισμό του κόσμου :P

Αστερόεσσα είπε...

Έτσι όπως τα λες! Αφού αν αποκτήσω πάλι γάτο, θα το βγάλω Rousseau, Voltaire, Montesquieu ή Μεγάλη Αικατερίνη.