Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Ιλαροτραγωδίες και ο Κλαυσίγελως της Ξενητεμένης

O εις εξ’ αυτών τάσσεται υπέρ της συνθήκης της Λισσαβόνας και προτείνει δημοψήφισμα για την επικύρωση ή απόρριψή της από τον ελληνικό λαό.
Ο έτερος Καππαδόκης και πρώην πρωθυπουργός (και αυτός υπέρ της συνθήκης) κάνει συστάσεις. «Κακό παιδί», του λέει. «Ο μπαμπάς σου δε θα το έκανε αυτό». Και με την ίδια τη φρασεολογία του πρώην πρωθυπουργού και νυν εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι μετά από απόφασή σου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνώ. Η πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του πατέρα σου όσο και των δικών μου ήταν η κύρωση των Συνθηκών από τη Βουλή. Τούτο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ένωση και να είναι χώρα που επηρεάζει τις εξελίξεις».
Και αφού ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στη Βουλή μεγαλοφώνως ότι ο ηγέτης του 21ου αιώνα επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών σε μια συνθήκη που αναιρεί στην ουσία την ίδια τη δημοκρατία, (ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή σε τι; «Ελεύθερα αποφασίζω και ψηφίζω να σταματήσω εφεξής να ψηφίζω», θέση αρχής που βεβαίως διαφέρει από τις θέσεις Σημίτη του «δε σου πέφτει λόγος να ενημερωθείς και να ψηφίσεις για το ότι θα πάψεις να ψηφίζεις»), δηλώνει αργότερα από τη Βάλμη Ηλείας σε επερώτηση για τη διαγραφή Σημίτη:
«Μοναδικός στόχος και μοναδική μου έγνοια, μοναδική έγνοια ολόκληρης της παράταξης, είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από ένα άθλιο κατεστημένο συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που έχουν ως προστάτη τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Πρόταση τουλάχιστον πιο αληθοφανής απ’ τις άλλες του δηλώσεις: «Μοναδικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να ξαναφέρουμε το χαμόγελο και την ελπίδα στα πρόσωπα των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα Δικαιοσύνης, ευημερίας, ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς», παραλείποντας βέβαια να δηλώσει το ευκόλως εννοούμενο «ακολουθώντας ακριβώς την ίδια πολιτική του προστάτη του άθλιου κατεστημένου των συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων ή έτι αθλιοτέρα, αφού ο τρισάθλιος πρωθυπουργός δε δηλώνει και την αλληλεγγύη του στους συντρόφους βιομηχάνους, όπως εμείς, με στόχο το χαμόγελο και την ελπίδα στα πρόσωπα των Ελλήνων και των Ελληνίδων ή κάποιων εξ’ αυτών».
Δε γνωρίζω αν οι προθέσεις Παπανδρέου, όπως διαφαίνονται μέσα από τις δηλώσεις του, έφεραν χαμόγελα στα πρόσωπα των Ελλήνων. Στο δικό μου όμως πρόσωπο, της Ελληνίδας ξενητεμένης, χαμόγελο θυμηδίας έφεραν για την πασιφανή ηλιθιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ψευδεπίφαση δημοκρατικότητας στο νέο ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ και κλαυσίγελω για τον ομαδικό αβδηρητισμό των Ελλήνων που χάσκοντες και μουρμουρίζοντες για τα ενίοτε οικονομικά καπελώματα, πνίγουν τον πόνο τους μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης, αλλαλάζοντες για το ποδόσφαιρο. Και επί χούντας εξάλλου αυτό γινόταν.

© Eλένη Καλλιανέζου, Vejen, 16 Ιουνίου 2008

buzz it!

14 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

η πολιτική και οι πολιτικοί είναι και αυτά μέσα στα πράγματα που ποτέ μου δεν κατάλαβα.
όπως αυτό το για μια καλύτερη ελλάδα που το ακούω χρόνια.
όπως το ότι η πλειοψηφία τα φέρνει δύσκολα βόλτα και οι πολιτικοί θέλαν αύξηση χίλια κάτι ευρώ για οδοιπορικά.
όπως ότι βγαίνουν στην σύνταξη στα οχτώ χρόνια νομίζω; και οι υπόλοιποι στα τριάντα κάτι.
όπως τον τρόπο που μιλάνε. που είναι τόσο ίδιος. λες και να βλέπουνε στο ώτο κιού.
όπως το ότι απλά θέλουν να πουν αυτά που θέλουν και μετά τίποτα άλλο.
όπως το ότι πολλοί είναι λες και ζουν στον άρη.
όπως το ότι μπλοκάρουν όλοι οι δρόμοι για να περάσει μία μερσεντές να πάει κάποιος σε μία συζήτηση.
όπως το ότι αποφασίζουνε όντας ζώντας στον άρη.
όπως το ότι δεν έχω καταλάβει ποιος έχει την δύναμη ή την αδυναμία τελικά. αυτοί που τους δίνουν την δύναμη; ή αυτοί που την εκμεταλεύονται.
όπως και όπως και όπως, αλλά κάνει οικτρή ζέστη σήμερα και πάω να φάω. λολ
καλό μεσημέρι!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΦΡΑΣΗ,ΑΓΑΠΗΤΗ ! ΑΠΛΑ ΣΗΜΕΡΑ-Η ΧΟΥΝΤΑ-ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ-ΠΙΟ ΠΟΝΗΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΨΥΧΩΤΙΚΗ ! ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΟΥ-ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ.....ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΛΑΚΕΣ-ΠΑΜΕ ΜΕ ΓΕΛΙΟ ΩΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ! ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ-ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠ'ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ !ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΡΕΜΑΛΙΑ?-Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΧΑΛΙΑ !-ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ-Ν'ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ !-ΑΝΤΕ ΞΑΝΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΑΡΧΗ-ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΛΙΓΗ ΗΔΟΝΗ !......ΑΥΤΑ !

Αστερόεσσα είπε...

Eν Δανιμαρκία η πολιτική κατάσταση είναι αυτή του ημί-, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Με κάποιες ωστόσο διαφορές:
1. Απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνασπισμού, ασχέτως με το αν οι σοσιαλδημοκράτες μόνο αρχές σοσιαλιστικές δεν ευαγγελίζονται, αλλά είναι κατ' ουσίαν υποστηρικτές της ελεύθερης οικονομίας.
2. Οι δρόμοι δε θα μπλοκάρουν ποτέ για να περάσει μια υπουργική μερσεντές.
3. Πριν από χρόνια ο διάδοχος του θρόνου με τον αδερφό του πέρασαν μια νύχτα στο κρατητήριο, γιατί υπερέβησαν όριο ταχύτητας στην οδήγηση, όπου ο εις εκ των πριγκίπων ήταν μεθυσμένος και μίλησε απρεπώς προς τα όργανα.

Τις καλημέρες μου και καλή όρεξη!

Αστερόεσσα είπε...

@ σκόρπιες σκέψεις,
αν και δε μου αρέσει να επαναλάμβάνω τον εαυτό μου, θα απαντήσω με απόσπασμα απ' το ποίημα του Γεωργίου Σουρή "Ο Κύριος Πετσωματάς", το ίδιο με το οποίο απάντησα πριν από μερικές μέρες σε σχόλιο άλλου ιστολογίου:

Ο κύριος Πετσωματάς, οπλαρχηγός ειρήνης,
στον τελευταίον πόλεμον χαλάσας τρεις καπότες,
φαγών ολίγα χρήματα της Εθνικής Αμύνης,
προ πάντων δε διακριθείς εις το σουφρώνειν κότες,
στους καφενέδες σκυθρωπός και μόνος επλανάτο,
και στα τραπέζια κάποτε ησύχως εκοιμάτο.

Και τότε ωνειρεύετο υπό πλατάνους δείπνα
με κότες δούλων αδελφών, με δάφνας και μυρσίνας,
αλλ΄ όταν εκ του ευτυχούς ληθάργου του εξύπνα,
μετά δακρύων έβλεπε πως είναι εις Αθήνας.
Και δίδων πέντε φάσκελα το έθνος κατηράτο,
και πάλιν εξεθύμωνε και πάλιν εκοιμάτο.


Aς κοιμηθούμε λοιπόν εμείς κι η τύχη μας δουλεύει, ομοίως όπως μας δουλεύουν και οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι, στους οποίους δώσαμε και πλήρη εξουσία να το πράττουν κατά συρροήν και κατ' εξακολούθησιν.

NISPELL είπε...

Kalh Mera *roessa,PerhdiaBazontas sas,Aplos Symfono Apolyta Me ''Ilarotragodies'',aLA pERA Apo Ola Ayta ,Meno Sto Yfos ths Pennas sas/soy,Latreyo ta Ellhnhka sAS,Me Kanh na Kamarono, nai Yparxoyn akoma Anthopoi poy Diaxeirhzonte Glossa Mas ,Paramenontas sthn Kardia toy thematos me mia Safhneia ala Kai LITOTHTA Monadikh,Aplos Ypoklinomai sthn ''Penna sas/soy NISPELL. Einai Polh Dyskolo na Efeyro Anakalypso Leskhs Xroma Antidraseon moy sta Post soy/sas.

Αστερόεσσα είπε...

Να 'σαι καλά, nispell, σ' ευχαριστώ!
Σε παλιό μου ιστολόγιο, το οποίο και διαλύθηκε από κάποιους hackers είχα ανάρτηση, η οποία τελικά πήρε μορφή forum για την κατάργηση των greeklish, όπου αυτά δεν είναι εντελώς απαραίτητα. Ελληνικές γραμματοσειρές έχεις; Τα greeklish κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ένας από τους πιο ύπουλους τρόπους για να χάσουμε τη γλώσσα μας τελικά.

NISPELL είπε...

Asteroessa,Palh ''Dysthxos Symfono Apolyta Mazh,exo 1megalo Problhma,Me ta grapta Moy,ala Pera apo ta 065Xronia moy stoys 'Aionas Poy Yparxo eimai Klasikos Hmimathhs, me 2,5 Xronia Computer empeiria, Ematha/Ksekinhsa me Latinikoys Xarakthres,Pera otan Diabazo ta grapta moy sta Ellhnika patheno 1na SHOCK MOY Loipoyn tonoi sto Optiko meros KAI DIAFORES pARAKSENIES THS''Hlikias moy,prospatho na diathrhso kapoia orthogafeia me toys Fragkikoys xarakthres kai ta Loipa,me Ayta ta POLLA Eyxarhsto dia Filoksenia NISPELL.

Αστερόεσσα είπε...

Mια πρόταση είναι να βρεις σε χαρτοπωλείο διαφανή αυτοκόλλητα, με ελληνικούς χαρακτήρες που ίσως θα μπορούσες να τα κολλήσεις πάνω απ' τα πλήκτρα με τους λατινικούς χαρακτήρες
Για την ορθογραφία υπάρχουν πολλά online λεξικά της ελληνικής, ακόμη και το Thesaurus των Windows, (ανεξαρτήτως αν δε συμφωνώ με την ορθογραφία όλων των λέξεων που δίνει). Αλλά δε θα επιμείνω. Εξάλλου το θέμα μας δεν είναι η γλώσσα. Καλό σου απόγευμα και πάντα ευπρόσδεκτος! ☺

tovenito είπε...

νομίζω ότι ανεξαρτήτως πολιτικών συμπαθειών ή όχι, ένας πρώην πρωθυπουργός δεν διαγράφεται!! και όλα αυτά με τις επιστολές και τα δημοψηφίσματα ήταν ίσως η αφορμή.
φυσικά το ότι έγινε εν μέσω γιούρο, δεν είναι τυχαίο. αλλά και πάλι, κανείς δεν είναι τόσο αφελής όσο θέλουν να νομίζουν.
κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της δανιμαρκίας..

Αστερόεσσα είπε...

@ tovene592, ο Γιώργος Παπανδρέου απλώς πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα το νέο ΠΑΣΟΚ σε αυτό που ο πατέρας του εγκαινίαζε το 1981 με τη διαγραφή Δρεττάκη, λίγο μετά την υπουργοποίησή του και την ομιλία του στο Περιστέρι το 1985 με το περίφημο "o αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι υπεράνω των θεσμών".
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον ηλεκτρονικό τύπο σήμερα και στις δημοσκοπήσεις, στο μέσο Έλληνα υπάρχει τρικυμία εν κρανίω για το αν ο Γιώργος Παπανδρέου έπραξε ή όχι σωστά, και ταυτόχρονα είναι αποπροσανατολισμένος από την ουσία: τη συνθήκη της Λισσαβόνας.
Δηλαδή με δυο λόγια, οι Ιρλανδοί που την καταψήφισαν και προκάλεσαν αμηχανία στους εταίρους είναι ηλίθιοι κι εμείς είμαστε οι έξυπνοι, διότι η Ελλάδα "θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ένωση και θα είναι χώρα που θα επηρεάζει τις εξελίξεις", μόνο αν επιδείξει τη στάση ραγιά του Χατζατζάρη για μιαν ακόμη φορά.
Tαυτόχρονα, στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ η κύρια μέριμνα είναι κατά πόσον ο Γιωργάκης ενισχύει ή όχι τη θέση του σε μια εκλογική αναμέτρηση, ερήμην του λαού, που οφείλει ή να χάσει την ανεξαρτησία του κατά Παπανδρέου ελεύθερα και αυτοβούλως κατόπιν δημοψηφίσματος ή να τη χάσει και πάλι με το Σημιτικό "έτσι θέλω, γιατί μόνο έτσι είμαστε Ευρωπαίοι".

Αστερόεσσα είπε...

Για μια φορά επιτέλους, αντί να ψάχνουμε για την κρυμμένη σημειολογία των πολιτικών προθέσεων, ας διαβάσουμε τις αυτολεξί δηλώσεις ως έχουν:
"Μοναδικός στόχος και μοναδική μου έγνοια, μοναδική έγνοια ολόκληρης της παράταξης, είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από ένα άθλιο κατεστημένο συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που έχουν ως προστάτη τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας"
O άνθρωπος καθαρότατα ομιλεί. Ο πρωθυπουργικός θώκος είναι η μοναδική του έγνοια. Εμείς γιατί δεν ακούμε αυτό ακριβώς που μας δηλώνει;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά τώρα... τόσα απαράδεκτα συμβαίνουν στη χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης, εσένα η αντιπολίτευση σε μάρανε; χαχα
Φιλάκια!

Αστερόεσσα είπε...

Πάρε την μία, χτύπα την άλλη. Αλλά όλο τα ίδια και τα ίδια, ΕΛΕΟΣ!
Πού είναι η σοβαρή αντίδραση των ψηφοφόρων, αντί να ψηφίζουν τα δυο κόμματα να δώσουν στις τελευταίες εκλογές ένα ηχηρό χαστούκι με ένα 15%, 20% στα μικρά κόμματα; Ωραία, δε θα βγει κυβέρνηση με την πρώτη. Ε, και; Αν γίνουν κυβερνήσεις συνασπισμού θα είναι κακό; Πρέπει να έχουμε στην κάθε ρεμούλα αυτοδυναμία;

Βάσκες είπε...

Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα ούτε καν σοβαροφάνεια.

Έλεος πια. Πάρτον ένα και χτύπα τον άλλο είμαστε εμείς που τους ψηφίζουμε (όσοι το κάνουνε).