Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Γαστρονομικός Αυνανισμός


Είναι το φαινόμενο κατά το οποίον το υποκείμενο ξεφυλλίζει τσελεμεντέδες ή σερφάρει σε ιστότοπους μαγειρικής, ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να γευτεί τις συνταγές που ανακαλύπτει. Συχνά συνοδεύεται με ταυτόχρονη βρώση γρήγορου ή junk γεύματος, βλ. ψωμοτύρι, γαριδάκια, μπισκότα.



Όρνεον οπτόν (αρχαιοπτέρυξ) μετά μανεστρακίου (χονδρού)! Μία σύντομη γαστρονομική περιπέτεια, πλην όμως πάθους περιβεβλημένη, όταν η Σοφία μας απέστειλε κριθαράκι από τα πάτρια -δεντοπουλανετογαμημενοστηδανία!


Ο γαστρονομικός αυνανισμός ενδέχεται να έχει διαφορετικές αφετηρίες: πενία ή δυσκολία πρόσβασης σε τροφή (π.χ. εργασιακός χώρος, βιβλιοθήκη, κατοικία απομακρυσμένη άνω των 4 χιλιομέτρων από αστικό κέντρο και αποκλεισμός δυνατότητας delivery), απρονοησία [1] οξεία τεμπελίτιδα συνοδεία αφόρητης πείνας. Το τελευταίο μπορεί να διαγνωστεί με ευκολία και συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα. Τυπικό σύμπτωμα του τελευταίου ασθενούς, οι στοίβες άπλυτων στο νεροχύτη –κι η μετατροπή άλλων σκευών σε πιάτα, π.χ. κατσαρόλια, ταψιά, γλάστρες κ.λ.π.

Ο γαστρονομικός αυνανισμός ιατρικώς προσομοιάζει με επιχείρησιν κορεσμού σεξουαλικής επιθυμίας πανδρεμένου –ης, κατά την οποίαν η επιθυμία ή η ανάγκη στρέφει τον πεινώντα στη σύζυγον, φαντασιωνόμενος ότι συνευρίσκεται μετά της Ζιζέλ Μπιγιονσέ και διαφέρει από τη γαστρονομικήν μοιχείαν, κατά την οποίαν ο αμαρτωλός γεύεται τελικώς την απαγορευμένη τροφή, την οποία του απαγορεύει η δίαιτα ή η θρησκεία. Ζηλωτές της μονογαμίας ωστόσο, συχνά εγείρουν δογματικά ερωτήματα ως προς την επί της ουσίας διαφορά του γαστρονομικού αυνανισμού από τη γαστρονομική μοιχεία συνοψιζόμενα στο «αφού το σκέφτηκες, είναι σα να το διέπραξες», θεωρούμε όμως ότι στερούνται αντικειμενικής βάσεως και δυνατότητας επιστημονικής αποδείξεως.


© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen, 18 Απριλίου 2012


[1] Βλέπε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»

buzz it!

6 σχόλια:

takis είπε...

α χαχα...εξαιρετικό.

ΥΓ Εχεις λείψει.

Αστερόεσσα είπε...

Δεν έχω ίντερνετ πια σπίτι. Συνδέομαι από βιβλιοθήκες.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Προάγεσαι στην τάξη των "μαλακιστριών"!

Αστερόεσσα είπε...

Νόμιζα ότι ήδη βρίσκομαι σ΄ αυτήν την τάξη περί τα 44 χρόνια...

Εξερευνητής είπε...

Είναι αγωνιώδες το ερώτημα:
«Αν ο Τσίπρας είναι ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ πιο επικίνδυνος, ποιός είναι ο ΠΡΩΤΟΣ;;;»

Περάστε να δείτε την απάντησή που έχω δώσει -μετά από βασανιστική ενδελεχή έρευνα!- στο http://kosmoexerevnitis.blogspot.gr

librarian είπε...

Ακόμη χωρίς ίντερνετ; Ευκαιρία να πηγαίνεις πιο συχνά στις βιβλιοθήκες :)