Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Από παιδί κι από τρελό...

Είναι που πάντα είχα μια μανία να μην πετώ χαρτιά χειρόγραφα ή έντυπα, είναι και η φασίνα και το ότι δεν αξιώθηκα ακόμη να ανοίξω τριάμιση χρόνια τώρα στη Δανία όλα τα κιβώτια με τα βιβλία μου -πέρα από ελάχιστα, μιας και παράς δεν περισσεύει να φτιάξω επιτέλους αυτό το δωμάτιο - βιβλιοθήκη - γραφείο των ονείρων μου, αλλά συχνά ανακαλύπτεις πράγματα που έχεις ξεχάσει την ύπαρξή τους... Κι έπεσα σ' ένα τετράδιο απ' την Πρώτη Δημοτικού...


Στην εικόνα η μικρή υποτίθεται είμαι εγώ που ακούω τη γιαγιά μου τη Μαρίκα, κι η μαμά μου ρίχνει ξύλα στη φωτιά. Δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου το τζάκι. Είχαμε τζάκι στη Νέα Σμύρνη.

Ποιος ξέρει τι νυσταλέα πράγματα λέγανε τότε σε παιδάκια της Α' Δημοτικού, που δε θυμάμαι τίποτα απ' τη γιορτή και το σκοπό της. Χάζευα κι ονειροπολούσα ως συνήθως.


Πίκρα...


Λυρισμός...


Ληξιαρχικά...


Πάντα είχα ευκολία στις περιγραφές, αλλά το συναίσθημα φρόντιζα να το κρύβω καλά.


© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen 16 Mαρτίου 2009

buzz it!

14 σχόλια:

Κούκος είπε...

Πολύ γλυκό! Αυτό που μου έκανε εντύπωση, πέρα από την άνεση στη περιγραφή, είναι οι πολύ προχωρημένες και όμορφες ζωγραφιές.
:)

Αστερόεσσα είπε...

Καλούλα ήμουνα και ήσυχη. Απόμακρη και στην κοσμάρα μου. :)

takis είπε...

Σαν να λέμε Lenakalianezou.blogspot.com....

Kαλούλα ήσουνα μωρέ....
και είσαι...
για ήσυχη , δεν ξέρω.

Αστερόεσσα είπε...

Kαλά. Θα βγάλω και τους ελέγχους μου στη φόρα που με ψυχογραφούν. Βρήκα κι αυτούς, χεχε.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Λενάκι, τι όμορφα που είναι!
Καλούλα είναι ρε Τάκη!
Έχεις τίποτα να "καρφώσεις";
Για λέγε...

Αστερόεσσα είπε...

Τιιιι τρέχει;
Έχουμε και καρφωτήρια εδώ μέσα;

Τα χαφιεδάκια του δασκάλου;
Καλά! Θα σας κανονίσω εγώ!

b|a|s|n\i/a είπε...

είχατε και εσείς τα τετράδια με τα κενά φύλλα και τους κάνατε γραμμές για τα γράμματα;
έχω περισώσει από το δημοτικό το τετράδιο εκθέσεων της έκτης δημοτικού και το λεύκωμα αφιερώσεων! (ποιος είναι ο αγαπημένος σου φίλος, φαί, συγκρότημα, τι γνώμη έχεις για μένα κλπ κλπ) :))
οι ζωγραφιές πολύ προχωρημένες!

Αστερόεσσα είπε...

Νήπια και Α' Δημοτικού πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο και το σύστημα ήταν:

Τετράδια κανονικά, ομοιόμορφα και τυποποιημένα για Ελληνικά και Αριθμητική και ποικίλα φυλλάδια.

Τετράδιο Αντιγραφής τυποιημένο μισό - μισό για ζωγραφιά.

Τυποποιημένο λευκό παχύ χαρτί, όπως αυτό, όπου και η δασκάλα σκεδίαζε τις γραμμές και μας το έδινε για δουλειά στο σπίτι. Τα χαρτιά μας δίνονταν ένα - ένα και φυλάσσονταν μετά στο σχολείο ως το τέλος της χρονιάς που έπαιρνες το φάκελλο.

Έτσι υπήρχε τούτο εδώ των εκθέσεων και ημερολογίων, όπως υπήρχε της κανονικής αντιγραφής (Φράσεις που τις αντέγραφες γραμμή - παρά γραμμή) και των επαγγελμάτων με στάμπα από πάνω της δασκάλας για τα επαγγέλματα. Η στάμπα ήταν με σφραγίδα και καρμπόν κι εσύ τη χρωμάτιζες.

Μετά πήγα κανονικά σε Δημόσιο, όπου πλην του τετραδίου Ελληνικών και της Αριθμητικής όλα τα τετράδια ήταν μισά - μισά: Αντιγραφής, Θρησκευτικών, Ιστορίας, Πατριδογνωσίας, Φυσικής Ιστορίας κλπ.
Στης Αντιγραφής ζωγράφιζες από πάνω κάτι σε σχέση με το κείμενο.
Στα άλλα έγραφες μια περίληψη του μαθήματος κι από πάνω κολλούσες αυτοκόλλητα που τα πουλούσαν τα βιβλιοχαρτοπωλεία. Π.χ. ο Τρωϊκός Πόλεμος, η θυσία του Αβραάμ, η καστανιά, ο λύγκας.

Λεύκωμα δεν είχα, αλλά έγραφα στα λευκώματα των άλλων. Λευκώματα... πολύ γέλιο... κάτι σαν τα σημερινά μπλογκοπαίχνιδα. :))

...

Πάντως στο Δημοτικό είχες πολλή δουλειά γραφική, αλλά το σύστημα εκείνο με τις περιλήψεις και τις κεντρικές ιδέες είχε θετικά. Πήγαινες Γυμνάσιο μετά έτοιμος, το να συνοψίσεις ή να αποδελτιώσεις ήταν παιχνιδάκι.

Αστερόεσσα είπε...

Με τις ζωγραφιές ήταν ολόκληρη ιστορία. Γιατί πριν ακόμη μάθω να διαβάζω είχα πολλά βιβλία με ζωγραφιές, παραμύθια κλπ. Καθόμουν με τις ώρες και χάζευα τις εικόνες τα απογεύματα.

Μετά ήταν και τα Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάσαι;

Unknown είπε...

Τα μπλέ τετράδια ήταν ΓΝΩΣΙΣ ή κάτι άλλο?
Θυμάμαι εκείνα τα 30-40 φυλλα που μύριζαν κόλλα...

Αστερόεσσα είπε...

"Γνώσις" ή "Διεθνές" ή "Φοίνιξ" με το πουλί της χούντας από πίσω. Ό,τι τελοσπάντων κυκλοφορούσε.

Πάντως Α' Δημοτικού είχαμε ειδικά τετράδια από του Πάλλη, γιατί η Αλεξάνδρα Πάλλη (κόρη της Φάνης Πάλλη - Πετραλιά) ήταν συμμαθήτριά μου. Τα είχε επιβάλλει το σχολείο. :)

βασίλης είπε...

Πολύ γλυκειά ανάρτηση...

Αστερόεσσα είπε...

Σαν κι εμένα. :)

Αστερόεσσα είπε...

Δηλώνω ρητά ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ έδωσα άδεια να δημοσιευθούν οι παρούσες φωτογραφίες μου στο πιο κάτω ιστολόγιο http://ellinaenamilo2.blogspot.dk/2011/06/blog-post_23.html , το οποίο δεν κάνει καν αναφορά στην πηγή του.