Luise Dahl-Wolfe, In Sarasota, 1947
Έξυπνη κίνηση πολιτικού τακτικισμού, εν μέσω πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου η πρόσκληση σε ανοιχτό εθνικό διάλογο από μηδενικής βάσεως, αφού επί της ουσίας αδειάζει οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό επιχείρημα του τύπου «δεν κουβεντιάζουμε επί αυτών των αρχών», όταν όλες οι αρχές επαναπροσδιορίζονται ab ovo.
Σαφές επίσης ότι το αντεπιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά στόματος κ. Άννας Διαμαντοπούλου «Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αλλαγή τριών υπουργών, σήμερα ο υπουργός Παιδείας είπε ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση και ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι 'tabula rasa'. Αυτό είναι μια εύκολη απάντηση για να οδηγηθούν σε εκλογές και σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι όμως αυτό που θέλει η χώρα. Η χώρα χρειάζεται απαντήσεις στο quo vadis.» για να καταλήξει στο αναμενόμενο «Και αυτές τις απαντήσεις θα τις δίνει καθημερινά και με συγκεκριμένο τρόπο το ΠΑΣΟΚ» έχει δύο κυρίως στόχους:
Αφενός να μας ξαναθυμίσει τα λατινικά μας και αφετέρου να αναμασήσει την προσδοκώμενη εκλογολογία.
Τελικά, μία κοινοβουλευτική περίοδος σε αυτή τη χώρα έχει μεταλλαχθεί σε μία υπερδιεσταλμένη εκλογική περίοδο με την αρωγή των δημοσκοπικών εταιριών και παν μέτρο δεν είναι τίποτε άλλο από προεκλογική εξαγγελία;
Όμως, το quo vadis δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Και ο πλέον απαίδευτος έχει πια αντιληφθεί ότι ο δρόμος οδηγεί στο γκρεμό. Μία επιπλέον διαπίστωση δεν κρίνεται απαραίτητη και από αναλύσεις πολιτικές και παρα-πολιτικές αυτή η χώρα βρίθει.
Δει δη λύσεως, ω, πολίτες της Ελλάδος και άνευ τούτης ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων.
Βεβαίως, η κ. Διαμαντοπούλου αμέσως μετά δηλώνει ότι «Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει σε όλα τα θέματα τη συγκεκριμένη πρότασή του», καίτοι «Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από μόνο του. Η αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προϋποθέτει πολύ σημαντικές αλλαγές στο Γενικό και στο Τεχνικό Λύκειο». Γνωστό. Ουδεμία γλαύκα εις Αθήνας επ' αυτού εκόμισε.
Ρητορική, δημοσκοπική ή όχι, η πρόταση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, πέραν της αδυναμίας της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις ουσιαστικές επί του ζητήματος, είναι καινοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και νοοτροπίες.
Εκτός τόπου και χρόνου το ΚΚΕ θα τονίσει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μας παραπλανούν: «Είναι οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία που και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια υλοποιούν, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση και η προώθηση αντιδραστικών αλλαγών, ώστε όλη η εκπαίδευση να υπηρετεί τις σημερινές ανάγκες της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας» καλώντας σε αγώνες «για να μην υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία».
Ερώτημα: Ποιες αντιδραστικές αλλαγές;
1. Εάν το θέμα συζητηθεί εξ' αρχής, καλείται και το ΚΚΕ να συμβάλλει παραγωγικά, ώστε οι όποιες αλλαγές να πάψουν να είναι αντιδραστικές.
2. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το Κεφάλαιο δεν καταργείται. Παρακάτω;
Σε αυτά να προσθέσουμε:
Η πλουτοκρατία και η εμπορευματοποίηση στην Παιδεία πώς ορίζεται; Με τη θέσπιση ιδιωτικών σχολείων και ΑΕΙ ή με τη δωρεάν προς όλους κακής ποιότητας δωρεάν παιδείας, που, ως γνωστόν, ευνοεί την άνθιση της Παραπαιδείας; Και εδώ έχουμε δύο τελείως διαφορετικές ποιοτικές παραμέτρους.
Το ιδανικό θα ήταν βεβαίως υψηλής ποιότητας δωρεάν παιδεία προς όλους, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει μία ακόμη ουτοπία στους πόθους των τελευταίων ρομαντικών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Νίκου Φωτόπουλου «Χτίζονται Πολιτείες Απαίδευτων», που δημοσιεύθηκε και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 15ης Νοεμβρίου 2008 προτείνοντας μοντέλα των Education Action Zones που εφαρμόστηκαν στη Βρετανία και των Ζones d' éducation prioritaire εκ Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι οι δείκτες εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανά περιοχές είναι συμφυείς, κατά συνέπεια, ο ήδη ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης επιβαρύνεται και από μία σειρά τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Το μοντέλο αφορά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχει να κάνει πολύ λίγο -έως καθόλου με ΤΕΙ και ΑΕΙ- και δεν είναι καινούργιο. Εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία από τις αρχές της δεκαετίας του '80.
Η διαφορά βέβαια είναι ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος προαπαιτεί και ένα κράτος αποκεντρωμένο και ικανό να λειτουργήσει στην περιφέρεια, η οποία μονίμως εν Ελλάδι πάσχει από δυσανεξία εφ' όλης της ύλης και σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον στην Παιδεία.
Και επιπλέον ασχολείται μάλλον με το πρόβλημα ποιότητας στην Παιδεία της περιφέρειας με στόχο την είσοδο στα ΑΕΙ σε μια κοινωνία που αδυνατεί να απορροφήσει εργασιακά τους χιλιάδες αποφοίτους Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με πρόσθετη τη σκιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Φαίνεται ότι η χώρα μας έχει μακρύ δρόμο ακόμα να διανύσει, ώστε στον αρχαίο της πολιτισμό να προσθέσει και κάτι ακόμη απ' το σύγχρονο, για να μπορεί στην αυγή της τρίτης χιλιετίας να καλείται ακόμη το κράτος - λίκνο της Ευρώπης.
Αd referandum και επί τω έργω. Για να θυμηθούμε κι άλλο τα λατινικά μας. Altissima quaeque flumina minimo sono labi. [1]
______________________
Σημειώσεις
[1] Οι βαθείς ποταμοί κυλούν με το μικρότερο δυνατό θόρυβο.
*Aναλύσεις των αποτελεσμάτων της εφαρμογής των Zones d’éducation prioritaire στα γαλλικά εδώ
© Ελένη Καλλιανέζου, Αθήνα 14 Ιανουαρίου 2009
105 σχόλια:
Σ'ευχαριστώ για το καλωσόρισμα,
αλλά τι φταίει; απο τα ΑΕΙ δε προέρχεται όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και τα στελέχη του δημοσίου; Ποιός να φταίει.
Φταίει η νοοτροπία να μιλάμε και ν' ακούμε φωνές τάχατες αυθεντών απο το "θρόνο του Ολύμπου". Η πλάκα είναι ότι ακούμε και τον δικό μας απλοϊκό ήχο σαν αντίλαλο απο εκεί.Το Mea culpa δεν ακούγεται απο πουθενά το έρμο.
Το mea culpa ακούστηκε για το Βατοπέδι. Αλλά χωρίς κανένα απολύτως επί της ουσίας αντίκρυσμα.
Και ούτε πανάκεια αποτελεί.
Αλλά και πάλι: οι ab ovo λύσεις χωλαίνουν.
Μια ab ovo λύση π.χ. για το κυκλοφοριακό της Αθήνας θα ήταν "γκρεμίστε την, να φτιάξουμε δρόμους απ' την αρχή".
Εφαρμόσιμη; Δεν μπορείς να αγνοείς την υπάρχουσα κατάσταση.
Και όντως από τα ΑΕΙ προέρχεται το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όταν ακόμη και το λοιπό προσωπικό σε πολύ ταπεινότερες θέσεις προέρχεται από κομματικούς σχηματισμούς;
Όταν υπάρξει στην Ελλάδα αξιοκρατία, τότε μπορούμε να λέμε ότι το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και η Παιδεία του όποιου λειτουργού καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και την κοινωνικο-οικονομική του θέση.
Υ.Γ. Για το καλωσόρισμα ούτε κουβέντα! Πάντα χαίρομαι να καλωσορίζω ευφυείς ανθρώπους. :)
Παράδοξο μεν αλλά άν προσέξει κανείς καλύτερα και ΖΕΠ υπάρχουνε στην Ελλάδα και η Αθήνα μετακινείται και κτίζεται στον Υμητό και άλλες τοποθεσίες, με το "γκρέμισμα" να έχει αρχίσει προσεχώς.
Αστερόεσσα μου τι να το κάμεις, απο τη μύτη με πιάνουν και σα χταπόδι με κτυπάνε, μειονέκτημα κατάντησε, με πολύ κόπο αντιστέκομαι.
Ευκαιρία για τα πολιτικά κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Το τι επιδιώκει και τι θέλει η κυβέρνηση το ξέρουμε.
Από διαπιστώσεις αρκετά.
Μια κυβέρνηση, η χειρότερη ίσως μεταπολιτευτικά.
Αρνητικές διεθνείς συγκυρίες.
Και μια κοινωνία που επιζητά λύσεις και όχι καταγγελίες για το υπάρχον σύστημα.
Ας μαζέψουμε την σοβαρότητά μας και τα κουρέλεια μας και ας δούμε τι μπορεί να γίνει.
Ο καθένας θα κριθεί από την στάση του και από τον βαθμό ευθυνής του.
"Κουρέλια" όχι "κουρέλεια"
Λάθος πληκτρολόγηση και μην σπεύδεις για διόρθωση:)
Αν είναι κάτι που με εξοργίζει βαθειά σ' αυτή τη χώρα είναι ότι μονίμως οι καταστροφές είναι αυτές που καθορίζουν και την ανάγκη για φωνές σύνεσης.
Να το βράσω να ψάχνουν να με αλείψουν με λάδι, αφού με έχουν πρώτα κάψει.
Χωρίς να καώ ή με μέριμνα για να μην καώ δε γίνεται;
Κι αν υπάρξει μια άλλη "πυρκαγιά" σε άλλον τομέα μεγαλύτερη της υπάρχουσας, η "καμμένη γη" απ' την προηγούμενη παραγράφεται ή "αναδομείται"; Έλεος!
Tabula Rasa..
όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο Φιλόσοφο Τζον Λοκ που ήθελε να χαρακτηρίσει την αρχική κατάσταση της ανθρώπινης συνείδησης της ψυχής ενός παιδιού, δηλαδή ότι ο άνθρωπος δεν γεννιέται με έμφυτες γνώσεις, ιδέες ή αρχές αλλά τις αποκτά με την εμπειρία του. Το φιλοσοφικό ρεύμα αυτό ονομάζεται Εμπειρισμός.
.. στοιχεία της φιλοσοφικής άποψης υπήρξαν ήδη στον Αριστοτέλη..
αποτέλεσμα αυτών όσων αφορά την πολιτική είναι οτι δεν υπάρχουν διανοητικές διαφορές (απο γένηση) μεταξύ των ανθρώπων...αρα ρατσισμός και σεξισμός είναι παράλογα και μη αποδεκτά.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη, η "γενετική", που ισχυρίζεται οτι οι άνθρωποι γεννιούνται με έμφυτα χαρακτηριστικά..
πχ. είναι εγωκεντρικά όντα..
και οτι αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.
(όλα τα παραπάνω απο τις Wikipedia, για να μη λέτε οτι τα ξέρω όλα.. )
και σκέφτεται ο απλός πολίτης(η χάρη μου δηλ.) να λάχει στον νέο υπουργό παιδείας κανένας "γενετικός" συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ ή ακόμα και πανεπιστημιακός ...απο εκείνα τα εγωκεντρικά παληκάρια που δεν καταλαβαίνουν χριστό απο εμπειρισμό....
θα σου πω εγω τότε tabula rasa..και κολοκύθια..
@ Τάκη
"Γενετικοί" βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν. Βλέπε π.χ. ΛΑΟΣ.
Πανεπιστημιακοί "γενετιστές"; Χαρωπά θε να γελάσω δυνατά. Υπάρχουν εν ενεργεία καθηγητές στο Καποδιστριακό επί παραδείγματι, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα στηρίξουν και θεωρητικά τα χρειαζούμενα περί ανωτερότητας ράτσας κλπ.
Άρα, υπάρχει και δυναμικό κι αν χρειαστεί θα επιζητηθεί κι η βούληση. Οργουελικό; Υπαρκτό όμως.
Όσο δε από εγωκεντρικούς βρίθουμε και σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς χώρους. Και υπάρχουν και οι μη-υπολογίσιμοι εγωκεντρικοί.
Πάμε σε ένα απτό παράδειγμα; Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, που θεωρείται γενικώς low profile άτομο, διέγραφε το Σημίτη επ' αφορμή τη συζήτηση της συνθήκης της Λισαβόνας επεδείκνυε ας πούμε σεμνότερο και ταπεινότερο χαρακτηριστικό ενός Πρωθυπουργού, που είτε χτυπάει το χέρι του αποφασιστικά στο έδρανο - είτε εμφανίζεται ανήξερος των τεκταινομένων εντός του χώρου του και της πολιτικής που ως Κυβέρνηση χαράσσει;
""γκρεμίστε την, να φτιάξουμε δρόμους απ' την αρχή"."
Εφαρμόστηκε στο Λονδίνο (το 1800 περίπου) και στο Παρίσι λίγο πιο νωρίς. Υπήρξαν αποζημιώσεις πρός τους ενοίκους και ιδιοκτήτες των κατοικιών, παρ' όλο που μετέπειτα αναλύσεις έδειξαν οτι τη "νύφη" επλήρωσαν οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις (και πλούτισαν οι εργολάβοι που ως δια μαγείας είχαν αγοράσει νωρίτερα οικόπεδα επάνω στο ίχνος της διαδρομής).
Μόνο έτσι θα μπορούσε το Παρίσι να έχει αυτές τις τεράστιες λεωφόρους (και τότε που έγιναν φάνταζαν ακόμα πιο μεγάλες) ΜΕΣΑ στη πόλη.
"από τα ΑΕΙ προέρχεται το πολιτικό προσωπικό της χώρας,"
Διατηρώ καποιές επιφυλάξεις...Πολύ μεγάλη μερίδα έχει σπουδάσει και ή μόνο, στο εξωτερικό.
Μήπως την έχουν γραμμένη στα κιτάπια τους ώς πέδη(α) τη παιδεία;
δεν ξέρω τι να πω. ειλικρινά. είκοσι και κάτι χρόνια που θεωρητικά ψηφίζω, ακούω παπανδρέου, καραμανλή και μερικούς ακόμα. ποτέ μου δεν κατάλαβα το σκεπτικό της εξομοίσωσης χειροτερεύοντας το καλύτερο παρά καλυτερεύοντας το χειρότερο.
είναι τραγικό να παίρνουν σύνταξη, στις δύο τετραετίες είναι; ή μία;, και εμείς, αν θα πάρουμε.
είναι περισσότερο τραγικό να πετιούνται τόσα λεφτά στις προεκλογικές εκστρατείες (τι αστεία λέξη πραγματικά) σε χαρτιά, χαρτάκια και σημαιούλες όταν θα μπορούσαν να χτιστούν δεκάδες σχολεία με τα λεφτά αυτά (όποιου και αν είναι).
τόσα χρόνια μία λέξη θυμάμαι μόνο. λιτότητα. να σφίξουμε το γαμωζωνάρι και όλα αυτά τα χαριτωμένα. συνέχεια θυμάμαι να ακούω για την κάθε κυβέρνηση ότι είναι η χειρότερη της τετραετίας. για σκάνδαλα, ξεσκάνδαλα και παρασκάνδαλα. είναι τραγικό, μετά τον περσινό χειμώνα που ακόμα και η αθήνα ήταν αποκλεισμένη τόσες μέρες από τα χιόνια, να διαβάζω ότι δεν υπάρχουν αποθέματα νερού.
δεν ασχολούμαι με πολιτική ιδιαίτερα. και ούτε θα βγάλεις κάποια λογική ενδεχομένως από αυτά που γράφω τώρα :). απλά κουράστηκα. να θεωρούν λογικό το αίτημα να παίρνουν κάθε μήνα οδοιπορικά δύο μηνιάτικα των 700. ας είναι λογικό. η δική μου η λογική πού πάει;
ίσως κουράστηκα από τα τελευταία γεγονότα. που όλοι μα όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως εκμεταλλεύτηκαν όσο μπορούσαν έναν θάνατο μιας ζωής για το δικό τους κέρδος. και συνεχίζουν. αυτό είναι το τραγικότερο.
Η ύπαρξη γενετικών χαρακτηριστικών και εκπαίδευσης-εμπειρίας είναι ζητήματα έρευνας, άρα δεν είναι δογματικά για να χαριστούνε σε δεξιά ή αριστερά κόμματα και στάσιμες θεωρίες σε διαχωριστικές γραμμές.
Διότι κάθε άνθρωπος νομίζω δεν είναι μόνο ξεχωριστός αλλά και αντιφατικός και οπωσδήποτε δικαιούται ξεχωριστή εκπαίδευση-εμπειρία.
Σήμερα στη "Κοινωνία της αφθονίας" δεν ηχεί αυτό τόσο παράδοξο και δεν ανήκει σε επιλογές πολυτελείας, όπως μάθαμε ο καθένας με τα δάχτυλα στα παθήματα μας εμπρός στον προσωπικό υπολογιστή.
@ ΑΑ,
Ωραίο παράδειγμα, αλλά χρονολογείται ήδη εδώ και 2 περίπου αιώνες και ακόμη κι αν γκρεμιστεί ολόκληρη η Ελλάδα, ουδείς θα αποζημειώσει τους κατόχους γκρεμιδιών.
Φοβάμαι ότι εδώ για την Παιδεία και τα ΑΕΙ του εξωτερικού έχουμε ακόμη τα προκαταρτικά να λύσουμε. Βλέπε π.χ. ΔΙΚΑΤΣΑ ή αν πτυχίο του Cambridge ή της Οξφόρδης εξισώνεται και πώς με τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Πέραν του ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει πλεόνασμα διδακτικού προσωπικού σε σχέση με τους αναλαγούντες κατά κεφαλήν καθηγητή φοιτητές.
Συζήτηση από μηδενική βάση σημαίνει κάτι ακόμη:
-Προτείνετε όλοι λύσεις. Μήπως θα εφαρμοστούν;
-Ή κι αν εφαρμοστούν, μήπως αύριο θα είμαστε κυβέρνηση;
-Ή τι κι αν ψηφιστούν πράγματα αντιφατικά. Θες την πέδη; Voilà!
@ b|a|s|n\i/a,
Οι απορίες σου και δικές μου.
Αν όλοι όμως προσθέσουμε όλες μας τις απορίες, και βάλουμε κι άλλες 10 στον τορβά και πετάξουμε και τις μισές στη θάλασσα, ήδη έχουμε τόσα αδιέξοδα, που a priori αποκλείουν και λύσεις.
(Δε συζητώ καθόλου προτάσεις, οι οποίες φέρουν με το καλημέρα σας το χαρακτηριστικό του φαιδρού, π.χ. "όρος για να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση είναι να βγούμε από το ΝΑΤΟ" κλπ).
Η δική σου λογική και η δική μου και του γείτονα και η κοινή λογική φοβάμαι πως πάει προ πολλού περίπατο.
Δε θυμάμαι να έζησα άλλη παρόμοια κατάσταση παρακμής και απαξίωσης των πάντων στην Ελλάδα κι έχω μια βαθειά παρόρμηση να γυρίσω πίσω στη Δανία, όπου πολλά ζητούμενα στην Ελλάδα είναι εκεί λυμένα εδώ και πολλές δεκαετίες.
@ airgood@gmail.com
Συμφωνώ απόλυτα. Το θέμα όμως δυστυχώς δε λύνεται με συμφωνίες 2 ή 10 και κυρίως σε ιστολόγια. Δεν επηρεάζουν περισσότερο εξάλλου το πολιτικό γίγνεσθαι απ' ότι τα ΜΜΕ ή τον Τύπο ή και τα ενεργά πολιτικά άτομα ή τους λοιπούς, σκεπτόμενους ή μη, πολίτες.
Ήδη η συζήτηση τείνει να γίνει μάλλον ελιτίστικη και εκ προοιμίου λίγο προσβάσιμη στην πλειοψηφία. Και το θέμα δεν είναι τόσο "πιασάρικο" για να δελεάσει και αναγνώστες λ.χ. του troktiko ή της PREZA.TV, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμφανίζουν και μεγαλύτερη λαϊκή απήχηση.
Μερικές σταγόνες στον ωκεανό ή και κάποιες δεκάδες πετάγματα πεταλούδας στο Πεκίνο θα σώσουν την κατάσταση;
Εντούτοις, παραμένω αθεράπευτα ρομαντική. :)
"Μερικές σταγόνες στον ωκεανό"
Είδατε που χρειάζεται και ο ελέφας;
"πτυχίο του Cambridge ή της Οξφόρδης εξισώνεται και πώς με τα ελληνικά πανεπιστήμια."
Αυτό κι αν είναι!!! Νομίζω πως η πιο σωστή ορολογία είναι Ισοδυναμεί και οχι εξισώνεται γιατί αμφότεροι θα σου πούν (και σε άπτεστα Αγγλικά)..."Έπ...τι το κάναμε εδώ; American Bar?"...Άντε πήραμε εκεί ένα = και το βάζουμε όπου να 'ναι;
Έτσι όπως γίνεται η "αναγνώρηση" τώρα είναι σα να επιβάλεται η δομή του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλα τα άλλα...
(Κύριε μου...αν δεν το έχουμε δεν υπάρχει (!!!!!))
Παρ' όλα αυτά το ΔΙΚΑΤΣΑ κάνει αυτή την πιστοποίηση για χάρη των προσλήψεων στο Δημόσιο...δεν νομίζω καμία ιδιωτική επιχείρηση να ζητάει αυτή τη πιστοποίηση.
"Συζήτηση από μηδενική βάση..."
Ποιός consultant βγάζει αυτά τα catchphrases ρε γμτ;
@ ΑΑ
Συζήτηση από μηδενική βάση δεν είναι άστοχη φράση επί της ουσίας.
Αν μη τι άλλο δε δίνει κανένα άλλοθι σε κανένα κόμμα να μη συμμετάσχει στο διάλογο. Διαφωνία επί ειλημμένης απόφασης είναι δυνατή. Επί καμίας όμως απόφασης η μη-συμμετοχή τι άλλοθι δίνει;
Ποιο κόμμα που δε θα συμμετάσχει δε θα δείξει ασυνέπεια λόγου και πράττειν;
Ως πρόταση είναι καλή. Επαναπροδιορίζει τα πάντα εξ' αρχής. Ο όποιος σκεπτικισμός μας στην αποκωδικοποίηση των κυβερνητικών προθέσων δεν αναιρεί το θετικό της. :)
Ο Αρούλης εθεάθη σε πολυσινεμά συνοδευόμενος από 4 ξανθές θεές (το' χουν αυτό το προσόν οι ... αρούληδες) και παρακολούθησε εκείνη την ταινιούλα με τους χορτοφάγους βρυκόλακες που δεν την βλέπει πιτσιρικάς άνω των 14 ετών!
Να το χαιρόμαστε το πρώην πουλέν του καραμανλάκου!
Ενδιαφέρον από μίας άποψης, Ασκαρούλη.
Αλλά αυτή η πληροφορία τι προσφέρει στο θέμα μας; Για να διαβάσω πολιτικό άρθρο δεν επιλέγω την Espresso. :)
Υπήρξα αυτόπτης μάρτυς του θεάματος!
Κι έχει τεράστια πολιτική σημασία!
Από ανθρώπους του φαίνεσθε, της χαζοεπικοινωνίας και του πέραν τούτων το απόλυτο χάος, δεν μπορεί να περιμένεις κάτι σοβαρό!
Τελεία και παύλα...
(ο Αρούλης είναι ο Τσίπρας της Δεξιάς!)
Δε θα προσωποποιήσω την πολιτική πρόταση -είτε αυτή δηλώνει καλόπιστες προθέσεις είτε αποτελεί προεκλογικό ευφυολόγημα.
Είναι μέγα λάθος σε πολιτική ανάλυση να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στο τι έκανε ο Σπηλιωτόπουλος στον ελεύθερο χρόνο του κι αν πήγε εν προκειμένω σινεμά.
Και για να έχουμε καλό ρώτημα, αφού εσύ αποδοκιμάζεις το φιλμ του κινηματογράφου που επέλεξε αυτός να δει, εσύ ως πιο σκεπτόμενος πολίτης και όχι του φαίνεσθαι γιατί το επέλεξες, αφού δε θα το έβλεπε ούτε πιτσιρικάς άνω των 14 ετών;
Το πολιτικό κους - κους διαφέρει άρδην απ' τον πολιτικό λόγο, κι αν υπάρχει πολιτικός λόγος που να εκφράζεται καλύτερα απ' τον αντίπαλο πολιτικό μου χώρο, δε θα διστάσω να επιδοκιμάσω αυτόν το λόγο.
Εσύ, φερειπείν, ως ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ή εν πάσει παριπτώσει φίλα προς το ΠΑΣΟΚ προσκείμενος επί Ανδρέα Παπανδρέου επιδοκίμαζες τα κουτσομπολίστικα δημοσιεύματα που αφορούσαν στη σχέση του με τη Δήμητρα Λιάνη;
Όταν βγάζω ανάρτηση άλλης φύσεως ή παραμύθι ή ποίημα ή για να κάνουμε την πλάκα μας, κάνουμε την πλάκα μας.
Όταν αναλύουμε πολιτική δεν έχουν καμία θέση εδώ τα παρα-πολιτικά πυρά.
Eξηγούμαι σαφέστατα. Τα παρα-πολιτικά στο troktiko ή στην ΠΡΕΖΑ.TV. Όχι εδώ!
Αστερούλα, κούλαρε και άσε τα σάπια!
Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις!
Το άτομο για το οποίο μιλάμε είναι το ΚΑΙΝΟ ΣΥΝΟΛΟ! Για ποια πολιτική και πράσειν άλογα μου μιλάς!
Ο άνθρωπος επελέγη ως στενός συνεργάτης του καραμανλή λόγω ... καβαλαρίας και, αν θυμάσαι, την Κυριακή των εκλογών του 2000 απαίτησε απ' τον χρηματοδότη της Ν.Δ. Εμφιετζόγλου να του δανείσει το ελικόπτερό του για να πάει να ψηφίσει στην Πάτρα!
Το γεγονός ότι επιλέγονται σε κορυφαία κυβερνητικά πόστα τα πλέον ακατάλληλα άτομα δεν απτελεί παραπολιτική αλλά βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής!
Όταν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως επιλέγη το άτομο που ανέλαβε να κουκουλώσει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι μικροπολιτική;
Ότι στο Υπουργείο Υγείας παρέμεινε ένας υπουργός που δημόσια δήλωνε ότι έχει ολοκληρώσει το έργο του, είναι παραπολιτική;
Όταν στο Υπουργείο Πολιτισμού επιλέγεται ένα πρόσωπο αποκλειστικά για να μπει σφήνα στις αρχηγικές φιλοδοξίες της Ντόρας είναι μικροπολιτική;
Ότι το Υπουργείο Άμυνας δίνεται στους γενικούς γραμματείς του κυβερνόντος κόμματος είναι παραπολιτική;
Βέβαια, στην παρούσα φάση, την κυβέρνηση τη βολεύει να ασχολούμαστε περί όνου σκιάς και για δήθεν μεταρρυθμίσεις που ΘΑ γίνουν ΟΤΑΝ γίνουν και ΑΝ γίνουν!
Τέσπα... τα ξαναλέμε αύριο.
Σόρυ, ο Αρούλης δεν είναι "καινό" αλλά ΚΕΝΟ ΣΥΝΟΛΟ!
Όσο για μένα ... μην ανησυχείς, πήγα στη διπλανή αίθουσα που έπαιζε άλλο εργάκι!
Ωραία, αυτά γνωστά, τα ξέρουμε κι απ' τα Πρωϊνάδικα.
Επί της Παιδείας και του προκειμένου τι έχεις να πεις;
Το ποστάκι σου Αστερόεσσα, αποδεικνύει, ότι τα στυλάκια τύπου Αρούλης, Κωστάκης, Ριρής (Θοδωρής), ασκούν δυστυχώς μια κρυφή γοητεία σε μέρος της ανανεωτικής αριστεράς. Εγώ με το μικρό μου το μυαλό αυτό καταλαβαίνω.
Τι διάλογος μωρέ; Με τον Αρούλη;
@ Oρεινέ,
Κάτσε ψηλά κι αγνάντευε. Κι ο Γιωργάκης κάθεται κι η τύχη του δουλεύει.
Ποια κρυφή γοητεία ρε Γιώργο; Ολοφάνερη είναι!
Μα οι άνθρωποι είναι ίδιοι!
Ακούω που λένε ότι ο Συνασπισμός κρύβεται πίσω απ' τους κουκουλοφόρους και σκάω στα γέλια!
Ρε συ, αυτοί ακούν στα μπαράκια τον διπλανό τους να κλάνει και τρέχουν να κρυφτούν κάτω απ' τα τραπεζάκια!
Φυσικό είναι να γοητεύονται απ' τους ... ρούληδες!
Κάποιο ποιοτικότερο και επί του θέματος σχόλιο; :)
Ασκάρ, αποπροσανατολίζεις σαφέστατα το πνεύμα της ανάρτησης και όσα εδώ ειπώθηκαν και προβοκάρεις, όχι με τον εξυπνότερο τρόπο.
Ξαναδιάβασε όλη την ανάρτηση και όλα τα σχόλια προ της εισόδου σου. Καλή μελέτη!
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο :
Άλλοι παλεύουν και ιδρώνουν και άλλοι κάθονται και απολαμβάνουν.
Το τελευταίο κόμμα που πρέπει να μιλάει είναι το ΠΑΣΟΚ.
Ο Σύριζα μπήκε στη φωλιά του λύκου και έκανε και τις πατατιές του.
Από κεί και πέρα έχει δύο κατηγορίες που συγκρούονται.
α) "Χαϊδεύει αυτιά"
β) "Τι να μας πουν κι'αυτοί που κάθονται στ μπαράκια?"
Εγώ λέω:
Το ΠΑΣΟΚ έκανε τελείως την πάπια.
Μόνο και μόνο για να μην έρθει σε σλύγκρουση και να μην στεναχωρήσει τους νοικοκυραίους. Θέλει τους ψήφους βλέπεις.
Ρε μη μιλάτε. Λίγο αυτοκριτική.
Πες μου μία πρόταση που κάνατε ρε καναπεδάτοι.
Πρόταση έκανε έστω κι'αργά ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αστυνομία και πήρε τηλέφωνο ο Αλαβάνος τον Γιώργο αν θια την στηρίξη.
Κι'αυτός συμφώνησε.
Πρόταση για διακομματική στην εξωτερική πολιτική έκανε πάλι Ο Σύριζα.
Τι μας τραγουδάτε, τώρα??
Άλλοι την πληρώνουν κι'άλλοι κάθονται και περιμένουν να πέσει η Ν.Δ.
Ο Γιώργος ακίνητος, αμίλητος ,ασάλευτος και τα ποσοστά ανεβάινουν!!!
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες μας πουλάς ρε Ασκαρ??
Σπίθα, όταν εσύ μου τσαμπούναγες για την "πολύφερνη νύφη του 18%", εγώ σου απαντούσα: "ο ΣΥΝ θα βγει τέταρτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και θα μείνει εκτός Βουλής στις μεθεπόμενες!"...
Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνουν επειδή "κάθεται" αλλά επειδή όλο και περισσότεροι κάνουν σύγκριση του τότε και του σήμερα και αναπωλούν τις "άγιες μέρες προ του 2004"!
Αλλά ξέρω... ο λαός είναι ανώριμος και βλαξ!
@ Σπίθα,
Ο κανόνας: Η αυτοκριτική αναμένεται εξ' όλων πλην ημών.
Όταν επιτέλους κάποιοι την κάνουμε (-ουν) πάλι ο κανόνας είναι: Αντιμετωπίζουμε εμείς (ή πολιτικός χώρος) κρίση ή κλυδωνισμούς. (Σοβαρά;)
Ο καταγγελτικός λόγος εύκολος και απευθύνεται στο θυμικό μας.
Από επιχειρηματολογία όμως χωλαίνουμε.
Όσο για το Γιώργο Παπανδρέου γνωστό ότι υποστηρίζεται από τους κύκλους των δημοκρατικών εξ' Αμερικής, το ίδιο όπως κι η Ντόρα Μπακογιάννη. Ασφαλώς και συμφέρει την Αμερική να εκλεγεί. Η τακτική της πάπιας είχε πάντα το μικρότερο πολιτικό κόστος. Απλά πραγματάκια. Πώς όμως εξηγείται το κλείσιμο της ψαλίδας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;
Ή πώς εξηγείται το "καταλληλότερος πρωθυπουργός:
1ος Κανένας
2ος Καραμανλής.
Καταλληλότερο κόμμα για την Κυβέρνηση:
1ο: ΠΑΣΟΚ
2ο: ΝΔ
Είχαμε και αντίστοιχες δημοσκοπήσεις επί Κώστα Σημίτη, όπου 1ο κόμμα στις δημοσκοπήσεις έβγαινε η ΝΔ με καταλληλότερο πρωθυπουργό το Σημίτη.
Το να πάμε σε εκλογές είναι μία λύση. Όχι όμως η ενδεικνυόμενη ένα χρόνο μετά από εκλογές. Ήδη βέβαια ετέθη από το ΠΑΣΟΚ χθες πάλι θέμα εκλογών επ' ευκαιρία των προεδρικών εκλογών που είναι σε 15 περίπου μήνες.
Στόχος δεν είναι η αντιπαράθεση μεταξύ Αριστεράς - Κεντρώου Χώρου - ή Δεξιάς (όσο αυτοί οι όροι έχουν νόημα στην πραγματικότητα του σήμερα).
Ο λαϊκισμός και η παραπολιτική έχουν παραφορεθεί ως φόρεμα από πολιτικούς, δημοσιογράφους, κόμματα, μηδέ εξαιρουμένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Το διά ταύτα; Και επί της χιλοσυζητημένης Παιδείας; Πέραν μαζικών κινητοποιήσεων και φωνών διαμαρτυρίας το ουδέν; Το ουδέν έχει να επιδείξει η Ελλάδα και κατόπιν εκ του ουδενός μαζικά να θρηνεί και να εξοργίζεται κυρίως μέσα από υπερ-συναισθηματικές ή γλυκερές αναρτήσεις της πυρκαγιάς; Και αυτό πανεύκολο. Ολίγοι αρέσκονται στα δύσκολα - και αυτό εξάλλου απαιτεί κόπο- και στο κάτω - κάτω της γραφής στα ιστολόγια και φαιά ουσία.
Παρακαλώ θερμά το επόμενο σχόλιο να είναι εντός θέματος, αρκετά πλατειάσαμε με λογική καφενείου.
Δε θα δεχτώ άλλο εκτός θέματος σχόλιο.
Αστερούλα, το ποστάκι σου δεν το "χαλάσαμε" εμείς, αλλά αυτός που παριστάνει τον Υπουργό Παιδείας. Όταν το πρόσωπο του Υπουργού είναι γελοίο και όταν θέλει να ξεκινήσει έναν διάλογο κάτω απ' τον (κατά τη γνώμη μου γελοίο) τίτλο "της μηδενικής βάσης", δεν μπορεί παρά το πράγμα να γελοιοποιηθεί και μαζί του κι εμείς που ασχολούμαστε με αυτό.
Γνωρίζω πως στον πρωθυπουργό προτάθηκε για το συγκεκριμένο Υπουργείο το πρόσωπο του Μπαμπινιώτη, οποίος, μεταξύ άλλων είχε διατυπώσει πρόσφατα συγξεκριμένες απόψεις για την παιδεία που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση ενός γόνιμου διαλόγου.
Όμως ο πρωθυπουργός του μηδενός προτίμησε ένα μηδενικό για να κάνει διάλογο "από μηδενική βάση"!
Αστερούλα, αν θες να μιλήσουμε για την παιδεία ευχαρίστως και είμα μέσα μέχρι τα μπούνια. Αλλά μην ανακατεύεις το πρόσωπο του Αρούλη γιατί... ανακατεύομαι!
Καληνύχτα...
@ Βρε Ασκάρ,
Δεν έχουμε να κάνουμε με τον Αρούλη, το Θοδωράκη, τον Κωστάκη, το Γιωργάκη, την Αλεκούκα και τον Αλεκούκο.
Έχουμε να κάνουμε με πολιτικές κομμάτων και εν προκειμένω ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ.
Ο Αλογοσκούφης δεν είναι αυτός που χάρασσε την οικονομική πολιτική της χώρας. Η κυβέρνηση τη χάρασσε κι αυτός την προωθούσε απ' το συγκεκριμένο πόστο.
Να μου πεις: Η ΝΔ δεν προσφέρει καμία λύση με μίαν κατ' επίφασιν πρόταση συζήτησης για την Παιδεία από μηδενικής βάσεως το δέχομαι και το ασπάζομαι.
Μπουρλοτιάζω με χαρακτηρισμούς "ο Αρούλης, η poulin..." κτλ.
Δεν κρίνεται ο πολιτικός απ' την ιδιωτική του ζωή, αλλά απ' την πολιτική του και αυτό με απασχολεί. Αδιαφορώ παντελώς για τα ιδιωτικά τους, τις ιδιαιτερότητές τους, τις 10 ξανθιές και τους 10 ξανθούς.
Επίσης:
Δεν υπάρχει στην πολιτική πρόταση συμψηφισμός. Το έχω κάνει 99 βλακείες δεν προδικάζει ότι η 100ή πράξη θα είναι επίσης βλακεία, με την ίδια λογική που αν έχω κάνει 99 εξυπνάδες δε σημαίνει ότι την 100ή δεν θα την πατήσω, ώστε να πράξω βλακωδώς.
Ουδείς έχει το αλάθητο, αλλά ουδείς δε φέρει την ετικέτα του λανθασμένου.
Ξεκόλλα, ρε λίγο απ' αυτή την μανιχαϊστική σου αντίληψη! Ήμαρτον!
@ Aατερόεσσα
Κάοποιοι έχουν μείνει στο 1989 και πιό πίσω ακόμη, νομίζω.
Σωστά το θέτεις.
Αστερούλα, θα σεβαστώ την έκκλησή σου να μην απομακρυνόμαστε από το κεντρικό θέμα του ποστ, γι' αυτό και θα απαντήσω εκτενέστερα στον Σπίθα από αλλού. Και δεν θα του πω για το 1989... οοοχχιιι... θα του μιλήσω για τον βρόμικο ρόλο του ΣΥΝ την περίοδο πριν το 2004, για τις συμφωνίες και τα παζάρια Καραμανλή-Κωνσταντόπουλου, για το "βρόμικο 2006" και το σχέδιο ΣΥΝ-Ρουσόπουλου να "παραταθεί σε βάθος χρόνου η μεταρρύθμιση στην παιδεία" ώστε να διευρυνθεί η απήχηση του ΣΥΝ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ (ήταν η εποχή που ο Καραχάλιος έλεγε "θέλουμε την κεντρική πολιτική σκηνή όπως τον φοιτητικό χώρο: εμείς πρώτοι με 40% και πάντα στην εξουσία και τα άλλα τρία κόμματα να έχουν από 20% το καθένα"!)
Μπουρλοτιάζεις, λες, με τους χαρακτηρισμούς "Αρούλης" και "Ριρής" αλλά ΕΣΥ είσαι εκείνη που όταν αναφέρεσαι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον αποκαλείς "Γιωργάκη"! Για ψάξου λίγο...
Συμφωνώ, ότι δεν κρίνεται ένας πολιτικός απ' την προσωπική του ζωή! Αλλά αυτό ισχύει για τους πολιτικούς! Όχι για εκείνους που γίνονται πολιτικοί λόγω της προσωπικής τους ζωής!
Προσωπικά θεωρώ κεντρικό πολιτικό ζήτημα τα κριτήρια με τα οποία ένας πρωθυπουργός επιλέγει τους συνεργάτες και τους υπουργούς του!
Και, φυσικά, δεν μπορώ να ανεχθώ να μου φοράνε στο κεφάλι έναν υπουργό ναρκισευόμενο επειδή είναι ο επιβήτορας του πρωθυπουργού!
Ούτε ανέχομαι το νούμερο δύο της κυβέρνησης (περίπτωση Ρουσόπουλου) να το έχει επιβάλει απ' το 2000 ένας επιχειρηματίας (την καλημέρα μου Βαρδή!)
Δεν θέλω να συνεχίσω, αν και θα μπορούσα να γράψω σελίδες γι' αυτά που συμβαίνουν με την κυβέρνση Καραμανλή...
Θα έπρεπε να έχεις καταλάβει πως με τον Καραμανλή η πολιτική έχει πεθάνει! Έχουμε μόνο "επικοινωνιακή διαχείρηση" και "πολιτικό κλίμα"! Δεν σηκώνει η περίπτωση σοβαρή συζήτηση.
Και για να κλείσω με κάτι εντός θέματος, μεταφέρω τη έγραφε χθες η "Καθημερινή" στο κύριο άρθρο της: "Ο διάλογος είναι καλό πράγμα. Αρκεί να έχει αρχή, σχέδιο και κυρίως κάποια βάση. Γι' αυτό η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για διάλογο σε μηδενική βάση μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακή αλλά στερείται νοήματος"!
Και στην τελευταία σελίδα της ίδιας εφημερίδας, ο Αντώνης Καρκαγιάννης θεωρεί τον διάλογο "από μηδενική βάση" ως την "απόλυτη ανοησία"!
Αυτά με τον Αρούλη...
@ Ασκάρ,
Απαντώ στο στυλ που μου απευθύνονται.
Φράσεις του τύπου "τα στυλάκια τύπου Αρούλης, Κωστάκης, Ριρής (Θοδωρής), ασκούν δυστυχώς μια κρυφή γοητεία σε μέρος της ανανεωτικής αριστεράς."
ή αυτήν την απάντηση επιδέχονται ή καμία.
Για το Σπίθα να σου απαντήσει ο Σπίθας.
Και μπορώ οποιαδήποτε στιγμή να ανεβάσω ανάρτηση με όλα τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, με όλα τα λάθη του ΚΚΕ, με όλα τα λάθη της ΝΔ, οπότε θα μπορεί ο καθείς να αναφερθεί εκτενώς στα λάθη όλων.
Με πίκρανες χθές το απόγευμα γλύκα. Συμφωνείς μεν δεν επαυξάνεις δε διότι δεν αγνοείς την ισχύ και την αλήθεια του ΕΝΑ κι' ΕΝΑ κάνουν ΔΎΟ κ.ο.κ., με γεωμετρική πρόοδο.
Ποτέ δε ξέρεις κανείς αρκεί να Περπατά, το δρόμο του όπως νομίζει ....
Οσο για τον Ανασχηματισμό, μυρίζει εκλογές, τι διάλογος να γίνει;
@ airgood@gmail.com,
Το ότι μυρίζει εκλογές δεν το αμφισβητώ.
1+1 όμως δεν κάνει μόνο 2, κάνει και 1, και 3 και 4 και 11 και Ο.
Αν αλλάξει ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τα data, θέλω να πιστεύω ότι αλλάζει άρδην και το αποτέλεσμα.
Αν η λογική 1+1=2 οδηγεί στατιστικά και ιστορικά σε αδιέξοδα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε και τι άλλο βγάζουν.
Ποιοτική στροφή στον πολιτικό λόγο και λύσεις ουσίας αναμένω (και εξ' όλων των χώρων, στο απυρόβλητο ουδείς).
Ζητάω πολλά; :)
Επειδή όλα μυρίζουν εκλογές, τότε αντί των γνωστών αρνητικών πολιτικών λόγων το κάθε κόμμα είναι ευκαιρία να προβάλλει τις πολιτικές του προτάσεις και τον προγραμματικό του λόγο.
Όταν μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, ανακοινώνεται η ημερομηνία των εκλογών κι΄αρχίζει το λιβάνισμα του λαού και παροχολογία.
Τώρα λοιπόν και μετά τα πρόσφατα καταλυτικά γεγονότα:
Αντί να βάλλει το ένα κόμμα ενάντια στο άλλο και μας πρήξουνε πάλι με την ξύλινη γλώσσα, ας καταθέσουν τον προγραμματικό πολιτικό τους λόγο.
1.ΠΑΙΔΕΙΑ
2.ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3.ΥΓΕΙΑ.
4.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5.ΑΝΕΡΓΙΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τι θέλουμε δηλαδή;
Να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλον;
Η Ν.Δ δεν έχει πρόγραμμα.
Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την πρότασή του και το πρόγραμμα΄του βασιζόμενο σε μία υπόθεση ότι θα δανειοδοτηθεί από την Ε.Ε. μς 250 εκ ευρώ, νομίζω.
Ο Σύριζα είχε υποσχεθεί ότι θα το παρουσιάσει Σεπτέμβριο αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο.
Ετοιμάζεται υπό την εποπτεία Δραγασάκη.
Το ΚΚΕ: Δεν ξέρω και δεν απαντώ.
Με τον Ασκαρ δεν μπορώ να συζητήσω σε μια λογική αντιπαράθεσης ή κατηγοριών.
Διαλεκτική η αριθμητική σου σαν Αλγεβρα, τα σέβη μου λοιπόν
αλλά να μη σκιάζεται κανείς επειδή είναι μόνος σε μιά στιγμή ...
Tabula Rasa, λοιπόν..
Παιδεία ε?
Αυτοί που έχουν κυβερνήσει δεν θέλουν παιδεία στην Ελλάδα.
Ποιός μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό?
Αν πραγματικά θέλανε θα παίρνανε π.χ.ενα γμν σύστημα απο μία ευρωπαϊκή χώρα και θα το εφαρμόζανε..
με οποιοδήποτε κόστος.
Δεν λέω οτι είναι εύκολο.
Αλλά ούτε αυτό έκαναν...έγιναν κάποιες προσπάθειες, δεν λέω, αλλά έμειναν στη μέση και ιδού τα αποτελέσματα.
Το πρόβλημα τώρα είναι πιό περίπλοκο γιατί έχουν μπλέξει τις "ηλίθιες" πολιτικές (και μικροπολιτικές) αντιπαραθέσεις προτιμώντας να διαιωνίζεται το πρόβλημα.
Π.χ.Η περίπτωση Ασκαρ αποδεικνύει αυτό που λέω.
Σε άλλο επίπεδο ο κάθε Ασκαρ περιμένει να πέσει η κάθε κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα...
ιδού γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα.
Καταλήγουμε στον Ρούλη και στη Ρούλα...
Προσοχή , δεν κατηγορώ τον Ασκαρ(που θεωρώ οτι έχει καλές προθέσεις) αλλά καταφέρομαι κατά των παντός είδους εγκλωβισμών που αποτελούν εμπόδιο στη πολιτική.
Αρα δεν μπορούμε να δεχθούμε τη σωστή πρόταση του Ρούλη για Tabula Rasa διάλογο γιατί προέρχεται απο τον Ρούλη!!...
ΥΓ Η κρυφή γοητεία του Ρούλη και Ριρή!...ισχύει και για άνδρες, Αστέρω, μη στεναχωριέσαι..(εχω επηρεασθεί και εγω μετά τη γνωστή φωτογράφηση..)
να το ψάξω γιατρέ μου?
Περιβάλλον: Σήμερα στην καθημερινή.
"Από τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τις πιο σωστές θέσεις για τα θέματα του περιβάλλοντος έχει το... κανένα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει το 47,6% των ερωτηθέντων. Το 13,1% θεωρεί ότι πιο σωστές θέσεις έχει το ΠαΣοΚ, το 12,4% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 11,9% η ΝΔ, το 4,5% το ΚΚΕ και το 2,2% το ΛΑΟΣ. Τέλος, το 85,3% πιστεύει ότι επιβάλλεται η άμεση δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος."
in.gr πρίν 28΄ λεπτά.
"«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κανένα προσχηματικό διάλογο όταν σειρά νόμων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και των λαϊκών στρωμάτων. Ένας τέτοιος διάλογος μόνο στην νομιμοποίηση αυτών των κατευθύνσεων θα μπορούσε να συνεισφέρει» δήλωσε από την Αιτωλοακαρνανία η Αλέκα Παπαρήγα.
Σημείωσε ακόμη, πως το ΚΚΕ συζητά στο πλαίσιο της Βουλής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του κόμματος για την Παιδεία, θα κατατεθούν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή (23 Ιανουαρίου).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντηση που είχε με πρυτάνεις Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και προέδρους Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Αττικής, τόνισε ότι «δεν έχουμε μια tabula rasa, δεν έχουμε ένα λευκό χαρτί, διότι, δυστυχώς, το χαρτί είναι γεμάτο από ορνιθοσκαλίσματα και ανορθογραφίες σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία την Παιδεία».
Είπε, επίσης, ότι ο διάλογος για την Παιδεία θα γίνει ανάμεσα στα κόμματα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, όπως έχει δηλώσει η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του κόμματος Αννα Διαμαντοπούλου, «θα καταθέσει σε όλα τα θέματα τη συγκεκριμένη πρότασή του».
Απαντώντας στον υπουργό Παιδείας, η κ. Διαμαντοπούλου είχε πει πως «η χώρα χρειάζεται απαντήσεις στο quo vadis».
Newsroom ΔΟΛ"
μία απορία είχα πάντα. και εξακολουθώ να την έχω. αν το σιντάδικο της γειτονιάς έχει το σιντί 10 ευρώ γιατί να κατέβω στο μετρόπολις και να χάσω μία ώρα; ή και μάλλον αν το σιντάδικο της γειτονιάς το δίνει δωρεάν το σιντί γιατί να κατέβω στο μετρόπολις να χάσω και μία ώρα και να δώσω και 10 ευρώ;
στο φυσικό είχα μπει. σόλωνος. το 85. για (και) προσωπικούς λόγους δεν το τέλειωσα. το πρώτο πράγμα που μου έκανε απίστευτη εντύπωση ήταν οι τοίχοι που είχαν 20 πόντους πλάτος αφίσες. το δεύτερο που έπρεπε ντε και καλά να γραφτώ σε μια νεολαία. το τρίτο που είχαμε μάθημα 10-12 σόλωνος και 12-2 πανεπιστημιούπολη, την ίδια μέρα. ένα άλλο που έπρεπε να αλλάξεις 3 συγκοινωνίες, να φτάσεις με την ψυχή στο στόμα, στην γραμματεία μία παρά δέκα, να πάρεις ένα έτοιμο χαρτί, και να σου κλείνει την πόρτα στην μούρη ο δημόσιος υπάλληλος γιατί μία η ώρα σχολούσε.
παραμένω ρομαντικός. μία υγιής δημόσια παιδεία είναι το ίδιο αποτελεσματική με μία υγιή ιδιωτική παιδεία. το αν έχω την ίδια ποιότητα και ποσότητα (με το σιντάδικο της γειτονιάς) και πάραυτα κατεβαίνω μετρόπολις και να χάσω μία ώρα και δέκα ευρώ, ε οκ. άλλο θέμα.
το ίδιο θέμα είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει είκοσι χρόνια και κάτι, μετά. ή σχεδόν τίποτα. δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. και ούτε έχω συγκλονιστικές προτάσεις να κάνω. δεν θεωρώ εαυτόν ενεργό με τα πολιτικά θέματα, πολίτη.
ίσως μπορώ να καταλάβω κάπως τον λόγο. διαβάζοντας τους διαλόγους εδώ. ένας φαύλος κύκλος χρόνια ολόκληρα. ποσώς με ενδιαφέρει ποιος συνουσιάζεται με ποιον, γιατί, αν γεννήθηκε πολιτικός, αν έγινε, γιατί έγινε, αν έχει και γυναίκα και γκόμενα, ή πιο γαργαλιστικά αν έχει και γυναίκα και γκόμενο, αν τον φωνάζουν βασίλη ή βασιλάκη ή λάκη ή λαλάκη.
ξέρω ότι κάνουμε κύκλους. και όπως καταλαβαίνω θα συνεχίζουμε να κάνουμε.
και μία άλλη απορία. αν στο σπίτι μας ουρούμε και σκουπίζουμε την λεκάνη γιατί στις δημόσιες τουαλέτες τα αφήνουμε και όπου πάνε;
διάλογο ναι. μα διάλογο. εδώ δεν καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε εμείς και εδώ. θα τα καταφέρουν αυτοί που εκπροσωπούν εμάς; θεωρητικά και πρακτικά;
χθες έβρεχε. και στο μετρό η κλασική ταμπέλα. προσοχή γλιστρά. αφού γλιστράνε τα πλακάκια αυτά τι τα έβαλες ευθής εξαρχής; και άντε τα έβαλες. αφού γλιστράνε γιατί δεν τα αλλάζεις;
@ Bρε Τάκη,
Δεν είναι μόνο αυτό.
-Μιλάμε π.χ. για την Παιδεία και το Άσυλο και το περίφημο Άρθρο 16.
Ναι, αλλά το άρθρο 16 δεν αναφέρεται μόνο στο άσυλο.
-Μιλάμε για εμπορευματοποίηση της Παιδείας και ταξική πρόσβαση στις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Εμπορευματοποίηση παιδείας όμως δε σημαίνει ότι η δωρεάν παιδεία με την ανύπαρκτη ποιότητά της δεν οδηγεί στην παραπαιδεία κ.ο.κ.
Έτυχα προσωπικά να γνωρίσω αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, αφού στην Α' Δημοτικού πήγα το Σεπτέμβρη του '73 και είμαι βέβαιη ότι πολλοί από εδώ θα έχουν ζήσει πολλές περισσότερες.
Για το σεξ-απήλ των πολιτικών (για να κάνω τη χάρη και στον Ασκάρ και στον Ορεινό) να πω ένα πράγμα, αναφέροντας ένα παράδειγμα.
Ανδρέας Παπανδρέου:
-Ήταν από τους ευφυέστερους πολιτικούς στη μεταπολεμική κοινωνία;
-Ήταν.
-Ήταν έξοχος οικονομικός αναλυτής;
-Ήταν.
-Ήταν λαϊκιστής και αλλαζόνας και έκανε χοντρά λάθη;
-Ήταν και έκανε.
-Είχε σεξ απήλ;
-Είχε.
-Θα έβγαινα μαζί του;
-Θα έβγαινα.
-Θα έβγαινα με τους γιους του;
-Όχι.
-Γιατί;
-Γιατί, κατά τη γνώμη μου είναι ξενέρωτοι.
Αυτάααα... (Ναι, αλλά δε μιλάμε επ' αυτού, όμως!) :)
@ Σπίθα,
Για τις απαντήσεις που αναμένει η χώρα στο "quo vadis", έγινε λόγος και στην ανάρτηση. Γνωρίζουμε πού βαδίζουμε. Με αυτήν την πολιτική ή με την ανυπαρξία πολιτικής ή με τις δημοσκοπικές και αντιπαραθετικές καραμέλες στον όλεθρο βαδίζουμε.
@ b|a|s|n\i/a,
Τα είπες όλα!
"Επαναπροδιορίζει τα πάντα εξ' αρχής."
Το σκεπτικό μου είναι οτι αν γκρεμίσεις κάτι παίρνει μαζί και τα καλά του...Γι' αυτό και δεν συμπαθώ την έκφραση διάλογος απο μηδενική βάση...Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι για γκρέμισμα...παρ' όλη αυτή τη διάχυτη και υποκινούμενη απελπισία. Αν δούλευε κανονικά, θα ήταν απο τα μικρότερα προβλήματα για κάθε..."προηγούμενη" κυβέρνηση.
Από μηδενική βάση σημαίνει ότι είμαστε όλοι πρόθυμοι να κατακερματίσουμε τους εαυτούς μας πρώτα απ' όλα εις τα εξ' ων συνετέθησαν και να αναδομηθούμε άρδην.
Όταν η μηδενική βάση δεν συμπεριλαμβάνει και αυτό, σαφέστατα είναι μια κενή ρητορεία.
Παραθέτω απόψεις χωρίς να σχολιάζω.
Ανάλογα με τα κέφια μας και ο λόγος μας.
Εγώ δεν βγάζω συμπέρασμα. Αν βγάζετε εσείς κάτι από τα παρακάτω να μου το πείτε και μένα...
"1. www.forthnet.gr (6/09/06)
Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του προσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία έγινε με την παρουσία μόνο του εκπροσώπου της φοιτητικής παράταξης της ΔΑΠ.
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ αποχώρησαν από την Επιτροπή καταθέτοντας επιστολή, με την οποία κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι με τη στάση της υπονομεύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ζητώντας ταυτόχρονα να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στο ΣΥΝ έχουν αποχωρήσει από τις πρώτες μέρες που εξαγγέλθηκε ο διάλογος επί του προσχεδίου, χαρακτηρίζοντας τον προσχηματικό.
........................................................................................................................
2. www. ntua.gr ( 24/11/o6)
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρωθυπουργέ, μετά την ομιλία σας αισθάνομαι λίγο ζαλισμένος. Δεν ξέρω αν είμαστε στο φθινόπωρο του 2006 ή στην άνοιξη του 2004. Από μία Κυβέρνηση, η οποία είναι πάνω από δύο χρόνια στην εξουσία, δεν περίμενα να ακούσω προγραμματικές δηλώσεις. Και με όλα αυτά που είπατε, δηλαδή τις επιθυμίες σας και τα όνειρά σας για την παιδεία, δεν ξέρω αν απευθύνεστε στους πραγματικούς δασκάλους, που ενάμιση μήνα έμειναν χωρίς μεροκάματο, αν απευθύνεστε στους πραγματικούς φοιτητές, που δίνουν τον αγώνα για καλύτερη παιδεία και για δημόσιο πανεπιστήμιο ή αν απευθύνεστε σε κέρινα ομοιώματα της Μαντάμ Τισό!
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
Διότι υπήρχε μεγάλη απόσταση όσων λέτε, και για όσους τα λέτε, απ� αυτό που ζούμε εμείς.
Εγώ θέλω να πω ότι εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποδεικνύουμε και σήμερα ότι θέλουμε διάλογο για τα θέματα της παιδείας και πιστεύω ότι αυτή τη συζήτηση έπρεπε να την είχε οργανώσει η Κυβέρνηση. Έχετε δυνατότητες, στο κάτω-κάτω, να διοργανώνετε όσες συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως θέλετε, μέσα στη Βουλή. Εμείς έχουμε μία μόνο μέσα στο κοινοβουλευτικό έτος. Μόνο μία! Και εμείς, το μικρότερο κόμμα της Βουλής, είπαμε ότι αξίζει η παιδεία και το άρθρο 16 και αξίζουν τα πανεπιστήμια, τα λύκεια, τα δημοτικά να συζητηθούν εδώ μέσα. Διότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κρίση, σε μια καθολική κρίση, που αφορά στην εκπαίδευση .."
www.ntua.gr (Πρακτικά βουλής 24/11/06)
...........................................................
3. rizospastis.gr ( 21/6/06)
Κανένας διάλογος από μηδενική βάση
"...Παράλληλα δυνάμεις της ΠΑΣΠ και του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΝ) δεν ξεφεύγουν από τα ανέξοδα μονοπάτια στα οποία προσπαθούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ να στρέψουν τους φοιτητές και έτσι στελέχη τους με τις ομιλίες τους στις συνελεύσεις θέτουν ζήτημα διαλόγου. Η μεν ΠΑΣΠ ζητώντας διάλογο από «μηδενική βάση» ή με «βάση τα αιτήματα των φοιτητών»
"
@ Σπίθα,
Τα δημοσιεύματα είναι πολύ εύγλωττα. Οποιοσδήποτε άνθρωπος με δείκτη νοημοσύνης από 80 και άνω μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Κάτω του 80 το χάος και άνω του 150 η μαύρη απελπισία.
Από εκεί και πέρα, το ήθος, ο χαρακτήρας του καθενός, η παιδεία του και οι αρχές του είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
_________________________________
Λείπει κάτι ακόμη βασικότατο από τη φυλή μας, που άνευ αυτού, μιλάμε απλώς για να μιλάμε: Η βιοθεωρία.
Απουσία της σημαίνει θολοκουλτούρα και ιδεολογικός αχταρμάς.
Στο Τάκη μόνο θα απαντήσω...
Όχι δεν θέλουν παιδεία Τάκη αυτοί που έχουν κυβερνήσει.
Την έχουν διαλύσει, τελείως.
Είναι "επικίνδυνη" η παιδεία και η μόρφωση.
Σχολές και πτυχία θέλουν, αλλά για λόγους ευνόητους που απέχουν από την πρόοδο της κοινωνίας.
Πτυχία, θέσεις πρός εξαγορά ψυχών, συνειδήσεων με άχρηστη παραφορτωμένη γνωσιολογία που ευνοεί την αγορά και τα συμφέροντα επιχειρήσεων και συμφερόντων.
Χμμμ...
Προσωπικά συμπεράσματα:
Ώρα να τα μαζεύεις, μικρή Ελενίτσα και να επιστρέφεις στη Δανία, φαντασιωνόμενη ότι είσαι ο θηλυκός Άντερσεν ή η αυτοεξοριζόμενη Κάρεν Μπλίξεν.
Ελλάδα δεν υπάρχει ή μη μόνο στις μνήμες σου και κάτι αναγνώσματα...Και δε βαριέσαι... αν τα οικονομικά σου το επιτρέπουν, έρχεσαι πού και πού στα ελληνικά νησιά ως τουρίστρια με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα (το αγόρι το ξεγράφουμε, διότι έχουμε και μιαν άλφα ηλικία) και κατά τα λοιπά, τι κι αν μιλάς στη Βόρεια Ευρώπη στις κουρούνες και πίνεις και κανένα τσαγάκι μια φορά το μήνα με την κυρία Γιένσεν; :)
Αστερούλα, πάντως σίγουρα θα έβγαινες με τον Ασκαρούλη και τον Ορεινούλη! Έτσι;
Αμέ! Σας κλείνω και από τώρα ραντεβού για το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2056, ώρα 7:30 μμ. :)
Δηλαδή με τα πρώτα δύσκολα θα τη κοπανήσεις για το χωριό στη Δανία?!
εδώ τόσες προσφορές για εξόδους πήρες...
αν το ήξερε και ο αρούλης , ρούλη πως τον λένε να δεις..
αυτόν με τα τάβουλα ράσα..μπορεί και αυτός να σε καλούσε
και μετά σου λένε οτι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά...
ΥΓ αλλά οτι σε "τραβούσε" και ο Ανδρέας...δεν το περίμενα..
και μένα η Βάσω ξέρεις...
Ξέρω, κανείς δεν είναι τέλειος...
Οι πιο σέξι άντρες είναι της κεντροαριστεράς! Πάει και τέλειωσε.
Ούτε κολλήματα με τις Ρόζες Λούξεμπουργκ έχουν, ούτε σεξιστικά φασιστόμουτρα είναι, ξέρουν από γυναίκες και κρασιά, είναι και λεβεντόπαιδα χωρίς κουκούλες και, φυσικά, χωρίς αποτριχώσεις και πίλινγκ!
Το ραντεβουδάκι μας Αστερούλα λέω να το κανονίσουμε την ερχόμενη βδομαδούλα, μαζί με τη συνάντηση Γιώργου-Αλαβάνου!
Και για να μην είμαι πάντα εκτός θέματος, να πω πως πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος πρέπει να ξεκαθαριστεί ένα θεμελιώδες ζήτημα: τι είδους παιδεία θέλουμε; Θέλουμε εκπαίδευση-μετάδοση τυπικών προσόντων και γνώσεων για επαγγελματική αποκατάσταση, θέλουμε παιδεία-ανθρωποποιία, θέλουμε συνδυασμό αυτών των δύο, θέλουμε κάτι άλλο;
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για Αρούληδες. Ο Υπουργός αυτή τη στιγμή διαλέγει τα ναυτικά πουλοβεράκια που θα φορέσει για την επόμενη φωτογράφισή του για το εξώφυλλο λάιφ στάιλ περιοδικού!
Και επειδή πιο πάνω ο Σπίθας μίλησε για "καναπεδάτους", θα του έλεγα να ρωτήσει κάποιον Χρυσαυγίτη (αν ξέρει κανέναν ο άνθρωπος) τι χουνέρι πάθανε το 2006 όταν προσπάθησαν να πάρουν τη σημαία του Πολυτεχνείου απ' τα γραφεία της ΠΑΣΠ στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια...
Δεν πρέπει να πω περισσότερα. Μόνο ότι η σημαία βρίσκεται σε ασφαλή χέρια... σε πολύ ασφαλή μιλάμε!
Ρε Ασκάρ,
Σόρρυ δηλ. δεν θέλω να μπω σφήνα στις διενέξεις σου με Σπίθα αλλά αυτό με τη σημαία τι τόθελες?!
γιατί φυλάνε τη σημαία στα γραφεία της ΠΑΣΠ μπορείς να μου πείς?
Μου θυμίζεις κάτι παιδάκια που φωνάζουν για το παιχνιδάκι τους..μη τυχόν το πάρει κανένας άλλος....
"σέλω και γω να παίξω με τη σημαία"
Θα σου πρότεινα προσευχή και νηστεία γύρω απο την καδραρισμένη σημαία...ξέρεις εσύ ,σαν το άγιο ξύλο μωρέ ...
οχι το ξύλο που παίζεις με τους χρυσαυγίτες (σέξι ήρωα της κεντροαριστεράς !..)
το άλλο...των πεθαμένων..
Την επόμενη φορά που θα δω μικροκομματικές διενέξεις στην ανάρτηση από σχολιαστή σε σχολιαστή, θα αρχίσω να σβήνω σχόλια αβέρτα και κατά την κρίση μου.
Τελεία.
Από τα τελευταία σχόλια του Ασκάρ κρατώ μόνο:
"πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος πρέπει να ξεκαθαριστεί ένα θεμελιώδες ζήτημα: τι είδους παιδεία θέλουμε; Θέλουμε εκπαίδευση-μετάδοση τυπικών προσόντων και γνώσεων για επαγγελματική αποκατάσταση, θέλουμε παιδεία-ανθρωποποιία, θέλουμε συνδυασμό αυτών των δύο, θέλουμε κάτι άλλο;"
Tα υπόλοιπα είναι out και παντελώς περιττά.
Καλά έγινε χαμός! Δεν τα προλαβαίνω τα κατεβατά σας. Πότε προλαβαίνετε ρε μάγκες;
Ενώ εμείς τσακωνόμαστε για τον Άρη, σύντροφοι ΠΑΣΟΚ και Συριζα είναι στη Γάζα!
Αστερόεσσα, επειδή σε συμπαθώ, μ' αρέσει να σε τσιγγλάω!
Ισχύει το ραντεβού του Σαββάτου;
Αστερούλα, να απαντήσω στον Τάκη;
Ορεινέ, εμένα μου αρέσει να τσιγκλάω, εκτός απ' την Αστερόεσσα, και τους Σπίθα και Τάκη!
Αλλά έπεσα στη λογοκρισία σήμερα...
Μάγκες, πάμε σε κάνα άλλο τσαρδάκι να λύσουμε τις διαφορές μας;
Σαν κάτι χουλιγκανέους που δίνουν "ραντεβού" στο πάρκινγκ του Καρφούρ στον Άλιμο...
χαχαχα
Μετά το τελευταίο σχόλιο σου που το εξέλαβα σαν απειλή εγω προσωπικά απο εδώ και μετά θα σε παρακολουθώ αλλά θα σχολιάζω λίγο έως καθόλου.
(καλά,σιγά τα ωά θα μου πείς..)
ΥΓ κάποτε λέγανε οτι τα σχόλια είναι το 80% του blogging...
χωρίς όμως απειλές για λογοκρισία θα πρόσθετα.
Προς Μελέτη:
To άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει:
ΑΡΘΡΟ 16
1. Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
3. Τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
5. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει. Ειδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτούς.
6. Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Τα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.
Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση Συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει.
Νόμος ορίζει το όριο ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους.
7. Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
8. Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους. Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.
9. Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους. Το Κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους.
Υ.Γ. 1. Η σημαία του Πολυτεχνείου οφείλει να είναι σε 3 μόνο μέρη και ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ:
1) Στο Μετσόβειο ή 2) στο Ιστορικό Μουσείο ή 3) στη Βουλή των Ελλήνων.
Υ.Γ. 2. Σοβαρευτείτε! Δεν έχετε καν το άλλοθι του νεαρού της ηλικίας των πιτσιρικάδων που τα σπάνε.
Στη Γερμανία λοιπόν,στην 4η Δημοτικού ,ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν τα παιδιά οι δάσκαλοι αποφασίζουν ποια παιδιά θα προχωρήσουν για το Γυμνάσιο και μετά Πανεπιστήμιο ,ποια παιδιά θα πάνε προς την κατεύθυνση εκείνη απο την οποία θα βγουν οι μάστορες,ποια παιδιά σ΄εκείνη απο την οποία θα βγουν οι υπάλληλοι κλπ.
Αν με την πάροδο του χρόνου κάποιο παιδί πιστεύει πως θέλει να αλλάξει κατεύθυνση,δίνει εξετάσεις και αν τα καταφέρει αλλάζει.
Λίγο πριν τελειώσουν τις σπουδές τους κάνουν πρακτική στο επάγγελμα που τους ενδιαφέρει. Οι μελλοντικοί υπάλληλοι,ας πούμε, σε μια Τράπεζα ,σε Τουριστικά γραφεία, Αντιπροσωπείες διάφορες και αφού όλα πάνε καλά και τελειώσουν με τις σπουδές τους εργάζονται εξασκώντας αυτό που σπούδασαν.
Σπούδασες υπάλληλος και εργάζεσαι σαν υπάλληλος και όχι σπούδασες δικηγόρος και γίνεσαι οδηγός στο μετρό..
Σε πολύ νεαρή ηλικία έχουν πολύ καλές θέσεις στις εταιρείες που εργάζονται.
Σίγουρα και σ΄αυτό το σύστημα θα υπάρχουν λάθη αλλά νομίζω πως τουλάχιστον αυτοί δεν πετάνε τα παιδιά τους σ΄ένα σχολείο με σκοπό να κυνηγήσουν ένα πτυχείο σε μια κορνίζα...αφού πρώτα έχουν ξεπενταριαστεί και οι οικογένειες τους..
Εδώ εμείς λοιπόν πρέπει να δίνουμε
360 ευρώ το μήνα το φροντιστήριο για το Λύκειο
120 ευρώ τα Αγγλικά
βάλε και μια δεύτερη γλώσσα,ίσως και μια κιθάρα....και πας περίπατο.. βγήκες απ΄το παράθυρο...και το παιδί σου ακόμα εξασφαλισμένο επαγγελματικά δεν είναι...
Κι είναι και το άλλο ποιοί διδάσκουν? Πόσοι μπορούν και πόσοι όχι? Κι αυτοί οι όχι.. γιατί να παίρνουν στο λαιμό τους παιδιά ,χωρίς φόβο και πάθος...Γιατί να μην ελέγχονται ποτέ? κι αν δεν κάνουν για δάσκαλοι,καθηγητές κλπ να τους πηγαίνουν να κάνουν κάτι άλλο...
Λες να πάρω τηλέφωνο τον Άρη και να του τα πω? Θα με ακούσει? Θα θέλει? Οι προηγούμενοι λες να ήθελαν αλλά να μην τους πρόλαβα?
;0))
μέχρι να γράψω το σχόλιό μου ...απο πάνω...έγινε ψιλοχαμός ή μου φαίνεται?
άνθρωποι,άνθρωποι προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός??
;0)
Ρε Τάκη, έλα τώρα που δεν κατάλαβες το πνεύμα μου! Δεν εννοούσα να παίξουμε ξύλο πραγματικά! Προτείνω, π.χ., να ανεβάσεις ένα ποστάκι για τη σημαία του Πολυτεχνείο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση που ανοίξαμε στο δικό σου μπλγκί (τσαρδάκι).
Λοιπόν, Αστερούλα, είσαι πολύ οφ με τη σημαία! Μάλλον επηρεάστηκες απ' την επαγγελματική σου ιδιότητα! Σιγά μην την πάμε και στο αρχαιλολογικό μουσείο!
Στο Μετσόβειο δεν μπορεί να μείνει γιατί θα την κλέψουν οι ακροδεξιοί (είναι το όνειρό τους να την πάρουν ως λάφειρο) ή θα την ξεφτυλίσουν αυτά τα μαστούρια που κάθε τρεις και λίγο κάνουν καταλήψεις!
Στη Βουλή δεν έχει θέση, γιατί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν συμμετείχε "όλος ο πολιτικός κόσμος"! Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πρόσφατα η Δεξιά ειρωνευόταν την επέτειο και αρνιόταν την ύπαρξη νεκρών!
Ούτε στα χέρια της ΕΦΕΕ μπορεί να βρίσκεται γιατί: α)απ' το 1980 δεν υπάρχει ΕΦΕΕ και β) αν αποκτήσει η ΔΑΠ την πλειοψηφία, θα αναλάβει και την ευθύνη της φύλαξης της σημαίας; Ας γελάσω! χαχαχα
Η ΔΑΠ, άλλωστε, φυλάει στα γραφεία της το τανκ! χαχαχα
Για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία: η ΠΑΣΠ δεν φυλάει τη σημαία ούτε για λόγους ματαιοδοξίας ούτε για να έχει ένα παιχνιδάκι να παίζει... Η φύλαξη της σημαία ενέχει μόνο κινδύνους αλλά και συνεπάγεται τεράστια ευθύνη!
Δεν πρέπει να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.
@ Tάκη - Άσκαρ - Ορεινέ,
Αποσαφηνίζω:
Δεν απειλώ ούτε λογοκρίνω.
Απλώς ενημερώνω, πριν καν πράξω οτιδήποτε (γνωρίζετε εξάλλου όλοι καλά ότι έχω ως αρχή να μη σβήνω σχόλια).
Ελευθερία λόγου δε σημαίνει ότι σε όλα τα θέματα μπορώ να λέω ό,τι μου κατεβαίνει στο κεφάλι. Από εκεί και πέρα, χιούμορ -πιστεύω- διαθέτω, ανοιχτή είμαι και μου αρέσει και να τσιγκλάω και να με τσιγκλάνε και το γνωρίζετε καλά, αλλά κάπου πρέπει να κρατάμε ένα μέτρο κι ένα επίπεδο, νομίζω.
Χωρίς αντιθέσεις δεν υπάρχει διαλεκτική, όμως και στη διαλεκτική υπάρχουν ποιοτικά επίπεδα.
Προσπαθώ να αποφύγω τα "εσείς του ΣΥΡΙΖΑ" κι "εσείς του ΠΑΣΟΚ" πάρα πολύ απλά.
Αν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε μεταξύ μας, είναι μεγίστη ουτοπία να ζητάμε σύγκληση διακομματικών επιτροπών και τήρηση των θεσμών.
Αυτό δεν εμποδίζει την κριτική στην άποψη του άλλου με την προϋπόθεση όμως ότι οι ίδιοι ακριβώς κανόνες ισχύουν και για τα δικά μας λεγόμενα.:)
@ Tι έγινε, βρε maika?
Τίποτα δεν έγινε. Κάτοχος ιστολογίου δεν είμαι; Ε, βρόντηξα την κουδούνα προσπαθώντας να επαναφέρω τους λεβέντες σε τάξη. Τι να έκανα; Να έπαιρνα ένα λοστό να σπάσω του Άσκαρ το κεφάλι; Αυτοσυγκρατούμαι η γυνή. :)
Σχετικά με προηγούμενο σχόλιο σας για επιστροφή στη Δανία:
Μαθαίνω οτι στη Κοπεγχάγη υπάρχει ένα -αν όχι το μόνο- ερευνητικό κέντρο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη των αρχαίων Ελληνικών πόλεων. Το κέντρο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δανικού Ιδρύματος Έρευνας και νομίζω οτι ήδη μετράει 10 χρόνια λειτουργίας (μπορεί και παραπάνω)...Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα βρίσκεται για "υποψήφιους με πτυχίο ιστορίας ή άλλου συναφούς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος" :-)
Το πληροφορήθηκα απο ένα φίλο όταν μου έστειλε τους τίτλους των βιβλίων συλλογών των εργασιών τους οι οποίοι έχουν ώς εξής:
*) Studies in the Ancient Greek Polis.
*) More Studies in the Ancient Greek Polis.
*) Yet More Studies in the Ancient Greek Polis.
*) Further Studies in the Ancient Greek Polis.
*) Even More Studies in the Ancient Greek Polis.
*) Once Again: Studies in the Ancient Greek Polis.
*) The Return of the Polis. The Use and Meaning of the Word Polis in Archaic and Classical Sources.
Αν μη τι άλλο, έχουν humour οι άνθρωποι!
Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ
"Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους..."
...Πότε; Πώς; Πού; (Ειλικρινή ερωτήματα...πότε ήταν αυτή η χρυσή περίοδος; Όντως δεν ξέρω ή δε μου πάει το μυαλό.)
"Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους."
...και τις δικές του.
Έβγαλε ήλιο έξω... πάω για καφέ "στους πέντε δρόμους", στη Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. Με περιμένουν και κάτι πνευματικοπαίδια μου! Όποιος θέλει ας έλθει, θα φοράω πέτσινο μπουφάν, αθλητικά παπούτσια και θα έχω μια "μπανάνα" στον αριστερό ώμο.
Θυμάμαι κείνο το βράδυ της Δευτέρας (μετά τη δολοφονία του πιτσιρικά) που γύρω απ' το Πολυτεχνείο καιγόταν το πελεκούδι κι εμείς καθόμασταν ατάραχοι μέσα στο μπαρ της Τοσίτσα και διαβάζαμε "Φιλοκαλία"...
απορίες:
με έξι εκατομμύρια ευρώ πόσα σχολεία χτίζονται; πόσες γενιές μεγαλώνουν, ζουν, μορφώνονται;
η παιδεία παράγει πολιτισμό ή ο πολιτισμός παιδεία;
αν υπάρχουν τόσα λεφτά απλά για την έναρξη της διαφύλαξης ενός πολιτισμού γιατί δεν δίνονται άλλα τόσα για την διαφύλαξη της παιδείας;
πολιτισμός χωρίς παιδεία επιβιώνει;
παιδεία χωρίς πολιτισμό;
πόση σημασία έχει το πού φυλάσονται τα σύμβολα, είτε πολιτισμών είτε αγώνων, όταν μοιάζει να μην διαθέτουμε την παιδεία να κατανοήσουμε και τους πολιτισμούς και τους αγώνες;
αν πάντως αλλάξεις γνώμη..δανείζω και τη μαγκούρα μου...
;0))
Κρίμα...
Προσωπικά στεναχωριέμαι αλλά το μπλόγκιν για μένα είναι πρωτίστως επικοινωνία δηλ τα ελεύθερα σχόλια χωρίς κανένα περιορισμό...
Τις θεωρίες , αναρτήσεις κλπ τα βρίσκεις ...
η επικοινωνία είναι το δύσκολο...
Πραγματικά λυπάμαι.
Τάκη, κοφ τις χαζομάρες και πάμε Κολωνάκι! Έμαθα ότι η Αστερούλα βγήκε ραντεβού με τον Αρούλη!
Η δικιά μας ήθελε να πάνε να πιούν καφέ στο "Φίλιον", δηλαδή στη "Μέκκα του ΣΥΝασπισμού", αλλά τελικά συμβιβάστηκαν και πίνουν το ποτάκι τους απέναντι απ' την εκκλησιά, στο "Σκουφάκι"!
Απαντώ προς το παρόν μόνο στον Τάκη και επανέρχομαι αργότερα στα λοιπά.
Οι γενικές μου αρχές μου στο Ιστολόγιο δίνονται μέσα απ' το ποστ μου Ιστολογικό Μανιφέστο και στα σχόλιά του.
Blogging είναι και επικοινωνία, αλλά blogging δεν είναι μόνο επικοινωνία.
Αυτό βέβαια είναι ένα προσωπικό ιστολόγιο που περιλαμβάνει πολλές θεματικές ενότητες. Απ' τον πόνο μου στο πληκτρολόγιο, τις όποιες απόπειρες γραφής με παραμύθια, στιχουργήματα, σκωπτικά κλπ.
Όταν μία ανάρτηση είναι εξειδικευμένη (αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των tags) υπάρχει ένας προσδιορισμός του πού κινείται περίπου μία ανάρτηση, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
Μέχρι σήμερα, στις 145 αναρτήσεις που περιλαμβάνει αυτό το blog έχω σβήσει μόνο 2 σχόλια:
1. Ένα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς που μου απευθυνόταν.
2. Μία διαφήμιση για online poker με λινκ από άγνωστο πρόσωπο.
Εξηγώ και τους λόγους που τα έσβησα:
Το πρώτο το έσβησα διότι πρόσβαλε την αισθητική μου και όχι γιατί φοβήθηκα ότι θα εκτεθώ.
Το δεύτερο γιατί πολλές φορές ένα link σε σχόλιο είναι ιός από κάποιον κακόβουλο hacker. Άρα, κάποιες φορές οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί στα links που μας δίνονται στα σχόλια από αγνώστους, και για τη δεύτερη περίπτωση δεν ήθελα να ρισκάρω όχι μόνο για μένα, αλλά και για όλους που επισκέπτονται το blog μου.
Γενικώς, όπως ήδη θα έχετε παρατηρήσει ο καθένας που έρχεται εδώ λέει το μακρύ του και το κοντό του και διασκεδάζουμε και κάνουμε και την πλάκα μας και ανοιχτή είμαι και φιλοπαίγμων και δε διστάζω να κοντράρω και στα ίσα, αναλαμβάνοντας το κόστος αυτών που γράφω και με δεδομένο ένα χαρακτηριστικό μου (καλό ή κακό) το σαρκασμό και αλλά και τον αυτοσαρκασμό.
Δεν έχω μετριασμό σχολίων. Υπάρχει αιτιολογημένος λόγος που πολλοί το επιλέγουν, αλλά, κατά τη γνώμη μου, ο ιστολόγος που ενεργοποιεί το μετριασμό πρέπει να είναι μάστορας στη διαχείριση της ροής των σχολίων, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις.
Ι. Όταν όμως κάποιος απευθύνεται σε άλλον πλην εμού, και αντιλαμβάνομαι ότι ενδέχεται να προκύψουν παρεξηγήσεις, οφείλω ή όχι να πάρω θέση ως διαχειρίστρια του ιστολογίου;
ΙΙ. Ανάμεσα σε κάποιους από εμάς υπάρχει φιλία και οικειότητα, άρα μπορούμε να αντιληφθούμε το μήκος κύματος που εκπέμπουμε και δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ μας. ´Ενας όμως καινούργιος επισκέπτης σ' αυτόν τον ιστοχώρο είναι σε θέση να διακρίνει τους οικείους από τους λιγότερο οικείους; Θεωρώ πως όχι.
Δυο - τρεις φορές έκλεισα τα καινούργια σχόλια για λίγο και δεν υπήρξε, φαντάζομαι, κάποιο πρόβλημα.
Άλλοι πάλι σβήνουν σχόλια και χωρίς προειδοποίηση και πάλι, δε βλέπω να χάνουν σε δημοφιλία.
Εκφράζω την άποψή μου. Αυτό με κάνει μάλλον αντι-δημοφιλή.
Πιθανόν να υπήρξα και υπερβολική και ζητώ γι' αυτό συγγνώμη.
Δείχνω όμως τα όριά μου και δε βλέπω γιατί τα όχι μου και τα όριά μου δεν πρέπει να γίνονται εξίσου σεβαστά με τα ναι μου.
Στη ζωή εκτός δικτύου δεν είμαι καθόλου κοινωνική, αλλά μάλλον αναχωρήτρια. Αυτά που δε δέχομαι στη ζωή μου γιατί θα πρέπει να τα αποδεχτώ εδώ;
Νωρίς στα σχόλια δήλωσα ότι σ' αυτήν την ανάρτηση δεν αστειεύομαι.
Είναι οξύμωρο να μιλάμε για ποιοτική αναβάθμιση στον πολιτικό λόγο και βίο χωρίς εμείς να προσδιορίζουμε το λόγο αυτό που επιζητούμε και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Εντούτοις, έφτιαξα χθες ειδικό πολιτικό ιστολόγιο το οποίο και τιτλείται ΕΥ-ΩΝΥΜΑ. ΣΥΝ-ώνυμα και ΑΝΤ-ώνυμα., το οποίο μέχρι τούδε έχει 3 αναδημοσιεύσεις από αυτό εδώ το ιστολόγιο και στο οποίο -προς το παρόν- συμμετέχω μόνο εγώ, αλλά έπονται και εκπλήξεις.
Μία ιδέα είναι να πρωτοδημοσιεύω κείμενα εκεί -αν είναι σχετικά δόκιμα- μία άλλη να ρίχνω και κάποιες αναρτήσεις εδώ πρώτα, ώστε ο τυχόν διάλογος να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις κειμένων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Κατά τα άλλα δεν είμαι μόνο κακή ούτε μόνο καλή, είμαι ένας απλός άνθρωπος με τα δικά μου όνειρα και με τα στραβά μου, που ζει πολύ στον κόσμο της φαντασίας του κι έχει έντονες τάσεις αναχωρητισμού, όταν σκιάζεται με ασχήμειες.
Αυτά. :)
Επίσης: Ποιοι είναι οι επικοινωνιακοί όροι και πώς ορίζεται η λογοκρισία;
Επίσης, υπάρχει έμμεση λογοκρισία σε σχόλια από σχολιαστές προς εμένα, ώστε αυτά που έχω εγώ πει να αλλοιώνονται στρεψόδικα αθέλητα ή όχι;
Λογοκρισία είναι να δείξω το όριό μου όταν εγώ υφίσταμαι -άμεσα ή έμμεσα λογοκρισία; Η λογοκρισία που εγώ υφίσταμαι δε μετρά;
Η λογοκρισία έχει πολλές μορφές. Δεν υποχρεώνομαι στο σαλόνι μου να δέχομαι αυτά που συνήθως γίνονται σε άλλους χώρους ούτε βάζω στη βιβλιοθήκη μου φυλλάδες που δεν εγκρίνω. Λογοκρίνω;
Το ότι κάποιες λέξεις του καθημερινού λεξιλογίου απαγορεύονται στη Βουλή π.χ. είναι λογοκρισία; Ελεύθερος δεν είναι κάθε βουλευτής να εκφράσει την άποψή του; Όμως ο Πρόεδρος της Βουλής λέει -και έχει κάθε δικαίωμα να το το πει- "παρακαλώ, ανακαλέστε".
Αν κάποιος γράψει με σπρέι στον τοίχο του σπιτιού μου το σύνθημα "μπάτσοι - γουρούνια - δολοφόνοι" κι εγώ το σβήσω, του εμποδίζω την ελεύθερη έκφραση;
Η λέξη λογοκρισία έχει γίνει καραμέλα και χρησιμοποιείται ως όρος passe-partout.
Λάθος, κατά την άποψή μου, μέγα.
πολύ μεγάλη συζήτηση. και τελικά τώρα που το σκέφτομαι δεν έχει ξεφύγει από την αρχική ανάρτηση. για τον απλό λόγο ότι είναι και θέμα παιδείας.
το να σβήσω ένα σύνθημα από τον τοίχο μου, όχι δεν είναι λογοκρισία. όπως θα έσβηνα και κάποιο που θα έγραφε είσαι ωραίος βρε. οι τοίχοι γενικά δεν είναι για διάλογο. αλλά τα σαλόνια.
το αν κάποιος καλεσμένος "παρεκτραπεί" στο σαλόνι, πρωτίστως εκτίθεται αυτός που θα "παρεκτραπεί" παρά ο οικοδεσπότης που δύναται ή δεν δύναται να "ελέγξει" την "παρεκτροπή".
κα καθότι και επίκαιρο, δεν υπάρχει αποκλίνουσα και συγκλίνουσα συμπεριφορά. μα συμπεριφορά.
Αστερούλα, αν προχωρήσεις σε λογοκρισίες, θα κάνουμε ριφιφί στα γραφεία της ΔΑΠ, θα κλέψουμε το τανκ του Πολυτεχνείου και θα μπουκάρουμε στο μπλογκί σου!
Μεγάλο θέμα η ελευθερία λόγου, η λογοκρισία, οι συγκλίνουσες και αποκλίνουσες συμπεριφορές, γι' αυτό κι εδώ στέκομαι.
Ερωτήματα:
1. Υπάρχουν αντικειμενικοί επικοινωνιακοί όροι;
Ορίζονται αμοιβαία απ' αυτούς που επικοινωνούν. Ποιος είναι αυτός που ορίζει τους όρους επικοινωνίας στο blog του;
Αν εγώ κυκλοφορώ μέσα στο σπίτι μου γυμνή, δικαιούμαι να πετάω τα ρούχα μου, όταν πηγαίνω επίσκεψη σε άλλα σπίτια;
2. Δεν υπάρχει "ελευθερία από". Υπάρχει "ελευθερία για". Είμαι ελεύθερος π.χ. να μπω στο Πολυτεχνείο, δεν είμαι όμως ελεύθερος να το κάψω.
3. Πριν ενάμιση μήνα ο o Κ. Πλεύρης καταδικάστηκε σε 14μηνη ποινή φυλάκισης για το βιβλίο του. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ότι το βιβλίο προτρέπει σε πράξεις βίας και μίσους κατά των Εβραίων και παράλληλα ότι περιέχει απαξιωτικές εκφράσεις σε βάρος τους. Εντούτοις, η εισαγγελέας υπεραμύνθηκε του Πλεύρη επικαλούμενη λόγους ελευθεροτυπίας και λογοκρισίας. Δίκαιη η καταδίκη ή άδικη;
4. Όταν πολιτικολογούμε, διαφωνούμε ξεκάθαρα και με λογική επιχειρηματολογία και όχι με γνώμoνα τις προσωπικές μας συμπάθειες ή αντιπάθειες. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια δικαιούμαι να αντιπαθώ τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά δεν είναι η αντιπάθειά μου αυτή που θα κυριαρχήσει στην επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά του σε μιας πολιτική του πράξη.
Για να χαλαρώσουμε λίγο: η φράση του Ασκάρ "Αστερούλα, αν προχωρήσεις σε λογοκρισίες, θα κάνουμε ριφιφί στα γραφεία της ΔΑΠ, θα κλέψουμε το τανκ του Πολυτεχνείου και θα μπουκάρουμε στο μπλογκί σου!", περιέχει ή όχι τουλάχιστον 3 λογικά οξύμωρα;
Μπορώ κάλλιστα, αν θέλω, να ισχυριστώ ότι με λογοκρίνει, αν δε γνώριζα τι σόι μασκαράς είναι; :))
" Άρθρο 3
Αρχές για τον σχολιασμό και την κριτική γεγονότων ή προσώπων
1. Ο δημόσιος σχολιασμός, η κριτική, η αξιολόγηση και ο σχολιασμός αποτελούν τον πυρήνα της ελευθερίας της έκφρασης και δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από κανέναν, ούτε ανάμεσα στους ίδιους τους ιστολόγους.
2. Ωστόσο, κατά την άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων, τα ιστολόγια πρέπει να σέβονται:
α) το τεκμήριο της αθωότητας, δηλαδή την μη ενοχοποίηση πριν την αμετάκλητη καταδίκη κάποιου για ένα αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο,
β) τους ανήλικους, τους ηλικιωμένους, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας, εφόσον αυτές οι ιδιότητες είναι γνωστές στο σχολιαστή,
γ) τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης, καθώς και αυτούς που έχουν προφανώς ψυχικό πρόβλημα, αποφεύγοντας να προβάλουν την ιδιαιτερότητά τους.
3. Η ελευθερία της έκφρασης επιτρέπει την οξεία κριτική και την ειρωνεία, όχι όμως και την εξύβριση, την δυσφήμηση, την συκοφαντική δυσφήμηση και την προσβολή της προσωπικότητας του άλλου.
( E-LAYER 20/3/07)
..........................................................................................
2. Ελευθερία είναι ο κανόνας και ο περιορισμός είναι η εξαίρεση για το θεμιτό επιδιωκόμενο.
3 Το θεµιτό: Ο περιορισµός πρέπει να επιδιώκει ένα θεµιτό σκοπό, που δικαιολογείται από τους λόγους που επιτρέπονται για την προστασία της προσωπικής μας έκφρασης και του διαλόγου
.....
Στο όνομα της "ελευθερίας του λόγου" έχουμε και την "τέταρτη εξουσία".!
Τα ΜΜΕ...
Οι ίδιοι που κόπτονται για την ελεύθερη έκφραση οι ίδιοι κατηγορούν και τα ΜΜΕ.
Σχήμα οξύμωρον;
Όχι !!
Απλώς χρειάζεται και το στοιχείο της "κρίσης".
Είναι αστείο να επικαλείται κάποιος ότι μπορεί να λέει ότι θέλει έως ασυδοσίας και προσβολής και να κατηγορείς τον κάτοχο του ιστολογίου γιατί τον "λογοκρίνει"!!
Μα ακριβώς στο αναφαίρετο δικαίωμά του της υπεράσπισης της έκφρασης του και των απόψεων μέσω των ποστ του ιστολογίου του.
Έχει καθήκον να το διαφυλάξει και να το υπερασπίσει δίνοντας του την έκφραση που θέλει να παρουσιάσει.
Κρίνεται εκ του αποτελέσματος, το οποίο παραβλέπετε στο όνομα μιας αφηρημένης έννοιας που ο καθένας δίνει όποια έννοια θέλει.
Δηλαδή για να καταλάβω η Αστερόεσσα λογοκρίνει;
Έχει αναβάσει τόσα ποστ και δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο. Αυτό δεν είναι λεπτομέρεια, αλλ'ά έχουμε χάσει κάθε μέτρο, νομίζω.
Άντίθετα έχω δεί παλαιότερα και ανώνυμους να την συκοφαντούν και να την ειρωνεύονται.
Δεν κατάλαβα, κάτι...
Ποιός είπε ότι στο χώρο μου π.χ δεν έχω δικαίωμα να διώξω προσσβλητικό σχόλιο;
Ποιός ισχυρίζεται ότι στο όνομα "της ελεύθερης έκφρασης" θα τρώω στη μάπα κάθε κακόβουλο και προβληματικό??
Όλα έχουν τα όρια τους και ο καθένας ορίζει τα του χώρου του.
Γνωστοί είμαστε και ο άνθρωπος του διαλόγου διακρίνεται.
Αλλά αν φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για λογοκρισία στα ποστ και στο μπλογκ της Αστερόεσσας...
Εε να αρχίζουμε να ψαχνόμαστε!!!
Κάτι δεν πάει καλά.
Επειδή είναι Σάββατο, αποφάσισα να θεολογήσω λίγο (τι άλλο θα διαβάσουμε στα σχόλια αυτού του δυσμοιρου ποστ!)
Λοιπόν, όπως λένε οι πατέρες (και οι μητέρες φαντάζομαι δεν θα έχουν αντίρρηση) της Εκκλησίας "δεν είμαστε εναντίο των αμαρτωλών αλλά της αμαρτίας"!
Έτσι, συμπληρώνω κι εγώ "δεν είμαστε εναντίον του Αρούλη αλλά των αρουλιών"!
Πω πω... έχω χαρμανιάσει για καφέ! Πάω στον καφενέ του φίλου μου του Αιγύπτιου στην Κολιάτσου με τους μοιρωδάτους αργιλεδες! Όποιος το ξέρει... θα τον περιμένω!
Λοιπόν,
για να μην το παραζορίζουμε με τη λογοκρισία, γιατί δεν μπορώ να βλέπω και αφέλειες:
Η επίγνωση ότι η παλέττα του ζωγράφου περιέχει μυριάδες αποχρώσεις, (πράγμα που πλέον η σύγχρονη κοινωνία το αντιλαμβάνεται) δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει και μαύρο και άσπρο. Υπάρχουν και όρια και σαφείς διαχωριστικές γραμμές.
Για ποιο λόγο κατηγορήθηκε στις αρχές των επεισοδίων ο ΣΥΡΙΖΑ;
Για τη μη απροκάλυπτη καταδίκη κάθε μορφής βίας. Για το "ναι μεν, αλλά".
Ανεκτικότητα και έλλειψη μισαλλοδοξίας δε σημαίνει κατ' ουδένα τρόπο πλήρη και απερίφραστη αποδοχή των πάντων.
Αλλιώς μιλάμε για αμοραλισμό.
Η θολοκουλτούρα είναι εχθρός της αληθινής κουλτούρας.
Ζήτησα στην αρχή των σχολίων να είμαστε εντός θέματος. Αν το θέμα με ενδιαφέρει και θέλω να εξαγάγω τα όποια μου πολιτικά συμπεράσματα, ταλαιπωρούμαι να βρω μέσα από 85 μέχρι τούδε σχόλια τα ουσιώδη. Είπα πουθενά ότι όλες μου οι αναρτήσεις είναι για εκτόνωση;
Αν μιλούσαμε όλοι στη Βουλή ή στην τηλεόραση θα ήμασταν υποχρεωμένοι εντός ορισμένου χρόνου να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας με τα σοβαρότερα επιχειρήματα.
Αλλιώς τι ρόλο παίζουν οι πολιτικές αναρτήσεις; Να εκτονώσουμε απλώς την προσωπική μας ανάγκη να καταγγείλουμε και να τα χώνουμε στον κάθε κυβερνητικό λειτουργό; Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και κατ' ιδίαν και να κατεβάσουμε και 100 καντήλια. Επί του πρακτέου τι προσφέρει;
Πάμε σ' ένα θέμα της επικαιρότητας για την Παιδεία:
Μετά την πρόταση συζήτησης επί μηδενικής βάσεως (δεν εξετάζω εδώ τα κίνητρα του Υπουργού Παιδείας προσοχή - ούτε αποκωδικοποιώ εικοτολογώντας, εξάλλου όλοι είμαστε σε αυτό σκεπτικιστές)
τα δύο κόμματα της Αριστεράς κάλεσαν σε Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.
Και ερωτώ: Όταν κάποιος, έστω κατ' επίφαση, σε καλεί να συζητήσεις και να θέσεις το πλαφόν σου, εσύ απαντάς με το "δεν έρχομαι, απαξιώ, κατεβαίνω σε συλλαλητήριο";
Θα μου φαινόταν λογικό να πας, να κουβεντιάσεις κι αν δεις ότι ο διάλογος δεν τελεσφορεί, τότε να κατεβείς και σε συλλαλητήριο ή και σε απεργία. Με δοθείσα πολιτική διαφωνείς και απαξιείς να συμμετάσχεις. Με μη δοθείσα πάλι απαξιείς και δεν συμμετέχεις; Κι αν απαξιείς το διάλογο, τότε γιατί διαδηλώνεις για να κάνεις διάλογο; Δεν πέφτεις σε αντιφάσεις;
AΣΤΕΡΩ
Δεν θα ήθελα να συνεχίσω τον σχολιασμό και φυσικά ούτε να μακρηγορήσω.
Αλλά κρίνω οτι πρέπει να πω 2-3 σκέψεις.
1. Απείλησες οτι θα λογοκρίνεις.Αυτό είναι αναμφισβήτητο.
Αν αυτό είναι δικαίωμα σου που μπορεί να το ασκήσεις στο ιστολόγιο σου ή όπου αλλού κρίνεις εσύ, είναι θέμα δικό σου.
Απλά εγω δεν μπορώ να λειτουργώ υπο καθεστώς τέτοιας απειλής.
2. επι της ουσίας.
Ειναι γνωστό οτι ο Ασκάρ προκαλεί.
Ειναι επίσης γνωστό οτι όλοι εχουμε "ανταποκριθεί" στις προκλήσεις του κατά καιρούς..(και πρώτη και καλύτερη εσύ!)
Ακόμα και πιο πάνω όταν ξεκάθαρα προκαλεί με το ριφιφί,τανκ κλπ εσύ απαντάς και λες οτι επιχειρεί λογοκρισία σε βάρος σου..ενώ είναι τόσο προφανής η πρόκληση...
Μέχρι στιγμής όλα είχαν μία απόχρωση χιούμορ.
Πήρες την απόφαση να το σοβαρέψεις.
Σπίτι σου είναι, δικαίωμα σου.
το δικό μου λάθος είναι οτι δεν κατάλαβα αυτή την ανάγκη σου για σοβαρότητα νωρίτερα παρόλο που το ανέφερες.
3.Φαντάζομαι οτι ξέρεις πόσο έχω συμφωνήσει στις αναλύσεις και σκέψεις που έχεις καταγράψει σε ποστ και σχόλια.(Σχεδόν αδερφή ψυχή σε αποκαλώ μέσα μου..)
Όμως για μένα το μπλόγκιν είναι πρώτιστα επικοινωνία μεταξύ ατόμων και μετά έρχονται όλα τ'άλλα...
όπως η παράθεση γνώσεων και ιδεών πχ..
Το σημαντικό για μένα είναι να αισθανθώ το άτομο που είναι απέναντι μου...όταν αποτυγχάνω σε αυτό καμία θεωρητική ανάλυση όσο καλή και να είναι δεν υποκαθιστά συτό το κενό.
Θες να το πεις "ψυχοθεραπευτική" πλευρά του μπλόκινγ? Πές το όπως θέλεις.
Αλλά για μένα αυτό είναι το νο 1.
Ε αυτό διαταράχθηκε με την αιωρούμενη απειλή.(αλλά και την κουδούνα συν τη μαγκούρα της Μάικα!..)
Για τους όρους στην έκφραση δεν θα επεκταθώ...
εδώ είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά και κανείς δεν χρειάζεται οδηγίες...
ο καθείς κρίνεται απο αυτά που λεει και κυρίως απο αυτά που κάνει.
Επαναλαμβάνω οτι εχω στεναχωρηθεί με αυτή την εξέλιξη αλλά στο θέμα των απειλών λογοκρισίας είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος γιατί θεωρώ την ελεύθερη έκφραση βασικό στοιχείο της ανθρώπινης επαφής.
ήδη το να εκφρασθεί κάποιος ελεύθερα είναι πολύ δύσκολο...ας μη το κάνουμε πιο δύσκολο.
Βρε, Τάκη, δε θέλω να το δυσκολέψω :)
Σκέψου όμως σε βάθος τι ακριβώς σημαίνει λογοκρισία και απόδειξέ μου ότι λογοκρισία αποτελεί μόνο η πρόταση "σας αφαιρώ το λόγο" χωρίς να συνυπολογίσουμε τι έλεγε ο λόγος που προηγείτο.
Μάλλον θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια και θα με βάλετε να ξαναμελετήσω Ράιχ και Καρλ Πόππερ για να πούμε δύο αυτονόητα; Καλά. Υπόσχομαι στο μέλλον εμπεριστατωμένο άρθρο με καμιά 100στή πηγές, τίγκα στα links. Θα είναι σε μορφή μπλογκοπαίχνιδου και ο κάθε μπλόγκερ θα οφείλει να γράψει στο τέλος το δικό του 10σέλιδο δοκίμιο, επίσης με πηγές. :Ρ
Πάντως να γίνεται λόγος για "επαπειλούμενη λογοκρισία" από εμένα μάλλον με ξαφνιάζει, για να είμαι ειλικρινής, τη στιγμή που απαντώ και σε πράγματα που δεν υποχρεούμαι.
Μάλλον το παραείδες συναισθηματικά το θέμα. Θα ακολουθήσω μου φαίνεται το σοφό παράδειγμα άλλων bloggers και θα λέω "πάρα πολύ ωραία τα λέτε, συμφωνώ", ακόμη κι αν μου λένε πράγματα αντιφατικά. (Αυτό ναι, είναι απειλή!) :D
Αν είχα κλείσει τα σχόλιά μου ή αν είχα ήδη σβήσει σχόλιο, δε θα το είχε πάρει χαμπάρι και κανένας.
Κι έγινε τέτοιο θέμα επειδή έγραψα τη φράση "θα σβήσω τα άσχετα ή παραπολιτικά, αν συνεχιστούν σε αυτήν την ανάρτηση, παίζετε με τα όριά μου...", τα οποία ήδη είχα θέσει πιο πάνω ?
Και μου λέτε "α, απειλείς να λογοκρίνεις", σ' ένα μπλογκ που δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο. Βρε, παιδιά, για ξανασκεφτείτε το!
Εγώ "προκλητικός" Τάκη μου;
Μα τι λες τώρα...
Προκλητικό και ανεκδιήγητο δίδυμο είναι το ομόσταυλο (για να χρησιμοποιήσω και μια "αλογομούρικη" έκφραση) Αλαβανοτσιπρέικο που
α) εκλιπαρεί πλέον το ΠΑΣΟΚ να του δώσει το "φιλί της ζωής" (τέτοιο θα δώσουμε μόνο στην Αστερόεσσα, κι εγώ κι ο Ορεινός)
β) βλέπει το "τρίο πουτάνα" Ν.Δ.-Κ.Κ.Ε.-ΛΑ.Ο.Σ να του επιτίθενται και φουσκώνει από αρχοντοχωριατισμό! Σου λέει "για να μας πολεμάνε τόσοι πολλοί και τόσο πολύ... μετράμε"! Και δεν καταλαβαίνουν οι ανόητοι πως πραγματικός στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ και η αποτροπή της (απαράδεκτης πλέον) συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Αστερούλα, εγώ πλέον ως "θεσμικός μπλόγκερ" είμαι υπεράνω λογοκρισίας!
Κάτι σαν Μίκης, Μητσοτάκης, Κωνσταντόπουλος, ένα πράγμα...
Όταν σε καλούν σε δεξίωση με σμόκινγκ, δεν πας με τζην. Νομίζω.
Μπορείς όμως να αρνηθείς την πρόσκληση.
Ελεύθερος είσαι να πας και με σορτς. Αν σου πουν φεύγα, σου εμποδίζουν την ελευθερία; Θα βγάλεις και λογύδριο για το ότι "το σορτς σε δεξίωση με σμόκινγκ είναι δικαίωμα";
Και στη δανέζικη τηλεόραση υπάρχουν (μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και της ανεξιθρησκείας) μουσουλμάνες που διακηρύσσουν ότι η μπούργκα ή η μαντήλα είναι δικαίωμα. Μέχρι και συμπόσια από μουσουλμάνους υπέρ της κλειτοριδεκτομής.
Και για να μην πλατειάζουμε και στρεψοδικούμε: Έχω ελευθερία λόγου όταν αναρτώ; Μου περιορίζεται αυτή η ελευθερία όταν το θέμα είναι ακαδημαϊκό με τα άσχετα σχόλια; Ποιος λογοκρίνει ποιον;
Κι όμως, Ασκάρ.
Και τα δυο σου σχόλια τα κρίνω επιεικώς απρεπή.
Έθεσα συγκεκριμένο ερώτημα για τα συλλαλητήρια πιο πάνω και περιμένω συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό που ρώτησα.
"Απρεπή"! Έτσι μας αποκαλείτε εσείς οι κουλτουριάρισσες εμάς τα λαϊκά παιδιά!
Είπα "λαϊκά παιδιά" και θυμήθηκα τον φίλο μου τον Καραμανλή! Έχω και μ' αυτόν κάποια κοινά σημεία! Βέβαιαααα.
Να... μας αρέσουν και στους δυο τα μπουζούκια και τα ταβερνάκια! Από εκεί και πέρα το χάος! Άσε που εγώ εργάζομαι κι όλας...
Copy - paste και ξαναρωτώ αυτό που ήδη ρώτησα....
Πάμε σ' ένα θέμα της επικαιρότητας για την Παιδεία:
Μετά την πρόταση συζήτησης επί μηδενικής βάσεως (δεν εξετάζω εδώ τα κίνητρα του Υπουργού Παιδείας προσοχή - ούτε αποκωδικοποιώ εικοτολογώντας, εξάλλου όλοι είμαστε σε αυτό σκεπτικιστές)
τα δύο κόμματα της Αριστεράς κάλεσαν σε Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.
Και ερωτώ: Όταν κάποιος, έστω κατ' επίφαση, σε καλεί να συζητήσεις και να θέσεις το πλαφόν σου, εσύ απαντάς με το "δεν έρχομαι, απαξιώ, κατεβαίνω σε συλλαλητήριο";
Θα μου φαινόταν λογικό να πας, να κουβεντιάσεις κι αν δεις ότι ο διάλογος δεν τελεσφορεί, τότε να κατεβείς και σε συλλαλητήριο ή και σε απεργία. Με δοθείσα πολιτική διαφωνείς και απαξιείς να συμμετάσχεις. Με μη δοθείσα πάλι απαξιείς και δεν συμμετέχεις; Κι αν απαξιείς το διάλογο, τότε γιατί διαδηλώνεις για να κάνεις διάλογο; Δεν πέφτεις σε αντιφάσεις;
μια βασική αρχή της δημοκρατίας δεν είναι ο διάλογος; και έχουμε δημοκρατία, σωστά;
@ b|a|s|n\i/a
Έτσι νομίζω κι εγώ. Είθισται να εξαντλούμε τις δυνατότητες θεσμικού διαλόγου, πριν κατεβούμε στο τελευταίο όπλο του εργαζόμενου ή του φοιτητή. Την απεργία, την κατάληψη ή την πορεία.
Όταν κάποιος κατεβαίνει συνέχεια σε πορείες, μάλλον ευτελίζει την αξία της πορείας και τη δύναμη που αυτή έχει προκαλώντας συντηρητικά ανακλαστικά.
Υπερχρήση των κορωνίδων φέρνει ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
ΑΣΤΕΡΩ
Επειδή με τσιγκλάς επανέρχομαι για τελευταία φορά(τα θέλω και εγώ..)
Παραδέχομαι οτι το βλέπω και συναισθηματικά το θέμα...
και είναι ετσι γιατί εχω την απαίτηση απο εσένα να κρατάς τη "σημαία" ψηλά..γιατί ήδη ο πήχυς σε αυτό το μπλόγκ είναι ψηλά και δεν του αξίζουν διαμάχες περί λογοκρισίας (έστω και επαπειλούμενης)
Προσωπικά τώρα.
Δεν πιστεύω σε ξερή αντιπαράθεση επιχειρημάτων που γρήγορα εξελίσσεται σε ξύλινη γλώσσα.
Ούτε επίσης πιστεύω σε αναρτήσεις "καθαρού" περιεχομένου, πολιτικού πχ.
Αλλά αυτό είναι δικό μου θέμα.
Ασχολήθηκες με το θέμα παιδεία.
Πολύ ωραία πήγαινε όλη η κουβέντα μέχρι που μπήκε ο Ασκαρ και προκάλεσε, εσύ θύμωσες γιατί ήθελες σοβαρό όλο το πακέτο (πόστ +σχόλια).
Πολύ ωραία.
Αλλά μπορείς να απαιτήσεις αυτά στο μπλόγκιν αν δεν επιβάλλεις κάποια μορφή λογοκρισίας?
(ειδικά με τους "λεβέντες" που έχεις μπλέξει! ναι, βάζω και μένα μέσα)
Οχι, δεν θα μπορούσες πιστεύω.
Το λάθος σου για μένα είναι οτι αυτή η απαίτηση εκφράσθηκε αρκετά επιθετικά.
Προσωπικά δεν θα εξέφραζα ποτέ τέτοιου είδους απαίτηση..αλλά εγω είμαι αλλιώς...
Ο "λεβέντης" ο ΑΣΚΑΡ κάνει τη πάπια περί λογοκρισίας γιατί δεν επιτρέπει ανώνυμα σχόλια στο δικό του μπλόγκ πχ.
Δεν θέλω επίσης να αρχίσεις τα μελό του τύπου "θα γίνω σαν τους άλλους και θα σας γλείφω.."
Μη ρίχνεις τον πήχυ.
Ούτε τα άλλα περί αναχωρητισμού..
Δεν θα μπω στη κουβέντα περί λογοκρισίας..
ούτε θα απαντήσω στον Ασκαρ (του την εχω στημένη πάντως!..τα παιδία παίζει βλέπεις)
Θα κάτσω λίγο στην άκρη.
ΥΓ Οσο για τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα προφανώς δεν βρίσκονταιτυχαία εκει που βρίσκονται...
tabula rasa είπες?
συλλαλητήρια μωρέ και μαλιστα ο καθένας το δικό του...
Είμαι ματαιόδοξος και δεν θα χάριζα σε κανέναν σας το 100ό σχολίδιον!
Δικό μου, λοιπόν!
Φίλε Τάκη, τα ανώνυμα σχόλια τα απαγόρευσα γιατί κάποιος ή κάποια ανώνυμη έμπαινε και έβριζε τους επισκέπτες μου!
Σιγά μην κώλωνα από ανώνυμα σχόλια!
Δεν αφήνουμε τις σάχλες λέω γω και να πάμε στη Μαβίλη να χτυπήσουμε καμιά τεκίλα;
Εκεί θα είμαι και θα σας περιμένω μετά τις 11...
Καλό βράδυ
όταν η εκπαιδευτική πολιτική δεν έχει καμία μα καμία σταθερά και αλλάζει πχ. το σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο όχι με την εναλλαγή των (δύο) κομμάτων στην εξουσία αλλά με τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού της ιδίας κυβέρνησης τότε σε ποια βάση μιλάμε; από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μια ζωή "διαλογίζονται" σε θέματα παιδείας, κόμματα, φορείς, συνδικαλίζοντες και εταίροι (αλήθεια αυτό το εταίροι έχει καμία σχέση με εταίρες;δεν μπορεί ετυμολογικά να το πάρεις θα έχει). οπότε από αυτή την άποψη δεν ξέρω πραγματικά τι καινοτόμο θα μπορούσε να προκύψει από ένα ακόμη γύρο διαλόγου αφού ο εκάστοτε υπουργός θα κάνει στην τελική αυτό που έχει κατά νου εξ αρχής. από την άλλη βέβαια, το να απορρίπτεις το διάλογο σα διάλογο με τη μία χωρίς να δίνεις μια ευκαιρία έστω και να ακούσεις (κατά πάσα πιθανότητα τα ίδια) και να παίρνεις τα γιαταγάνια και μόνο στο άκουσμα της λέξης διάλογος είναι μικρότητα. όσο ζεις ελπίζεις. δίνω ένα δίκιο και στις δύο μεριές δηλαδή.
από την άλλη αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η δωρεάν παιδεία είναι το συντομότερο ανέκδοτο, ότι για να περάσω στο πανεπιστήμιο έπρεπε να πάω φροντηστήριο για να ανταγωνιστώ τους υπόλοιπους και να έχω ελπίδες να περάσω σε μία σχολή που μάλλον θα μου προέκυπτε κατά τύχη στην πορεία. λύση δεν ξέρω αν έχω, δεν είμαι και ειδήμων για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η παραπαιδεία και όλα τα συναφή. και υπάρχει και το άλλο. άντε και πέρασες κάπου. δεν πρέπει αυτό που σπουδάζεις να έχει και ένα άλφα αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας; εκτός και εάν τα πτυχία είναι μόνο πιστοποιητικά ελιτισμού..και άντε και τελείωσες. θα βρεις δουλειά που να αναγνωρίζει τα όποια προσόντα σου ή θα σου φάει τη θέση αυτός που έχει μπάρμπα(συγγνώμη σπίθα) στην κορώνη; να παλέψω γιατι; για το καλύτερο μέσο; αυτό βλέπω ότι είναι η μόνη λύση..και όλα αυτά είναι θέμα και παιδείας και κουλτούρας γενικότερα.
υγ. διαφωνώ ότι δεν θα πρέπει να γνωρίζω για τα προσωπικά των πολιτικών. και εξηγούμαι. όχι από κουτσομπολίστικη διάθεση, αλλά για να κρίνω τη συνέπεια των απόψεών τους. αν πχ. ένας ή μία βουλευτίνα κρίνει και κατακρίνει τους ομοφυλόφιλους και στο κρεβάτι του βγάζει τα μάτια του αυτό δεν λέει κάτι για την συνέπεια και την αξιοπιστία των λόγων του;
υγ2. για τα σχόλια έχω κάνει σχετική ανάρτηση. ελευθερία δεν σημαίνει ασυδωσία. μπορείς να βάζεις όσους θέλεις στο σαλόνι σου, αλλά κανείς δεν δικαιούται αφοδεύει σε αυτό.
πατάω αποστολή χωρίς να το έχω ξαναδιαβάσει. αυτό το λέω για ελαφρυντικό. λολ!
και όσο για τα σβησμένα σχόλια μην το λες ότι δεν θα το πάρει χαμπάρι κανείς! υπάρχει και η επιλογή να τσεκάρεις την αποστολή επομένων σχολίων στη διεύθυνσή σου! λολ
Τοβενίτο, αγόρι μου...
ΕΓΡΑΨΕΣ!!!
Mε έκανες περήφανη που με έκανες θεια σου!
(Σκέφτομαι να σου αφήσω στη διαθήκη μου τα βιβλία μου, αν τελικά δε γίνω μάνα).
Το ανήψι "πήρε" από τον μπάρμπα του.
:):)
Στους θαυμαστές και στις θαυμάστριες του Αρούλη (που αγανακτούσαν με την "αλαζονεία του Αντρέα") αφιερωμένο εξαιρετικά το σημερινό πρωτοσέλιδο της ρίαλ νιούζ: ο Αρούλης διαθέτει προσωπικό σεφ, που πληρώνεται με τους δικούς μας φόρους (βεβαίως, βεβαίως) και τον κουβαλάει από υπουργείο σε υπουργείο με όλα τα κουζινικά του και τα μαχαιροπήρουνα!
Ο άνθρωπος έχει όραμα για την κοινωνεία και την παιδεία! Μηδενικό, βέβαια, αλλά πάντως όραμα...
Με έχει καλέσει σήμερα (για τον Αρούλη πάντα μιλάμε) να μου κάνει το τραπέζι, οπότε κλείνω ως σχολιογράφος στο παρόν ποστ...
Δημοσίευση σχολίου