Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Η δική μου Δανία (Μέρος Γ')


To έμβλημα της Κοπεγχάγης. Eικονογράφηση από το άρθρο του Anders Thiset Om Danske By – og Herredsvaaben, στο βιβλίο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοπεγχάγης, Tidsskrift for Kunstindustri, έκδοση 1894.

Η Κοπεγχάγη (δανέζικα Κøbenhavn, στα μεσαιωνικά δανέζικα Køpmannæhafn) είναι τρισύνθετη λέξη από το ρήμα købe (πουλώ) + mand (άντρας) – όλο μαζί έμπορος + havn, που θα πει λιμάνι και σημαίνει το λιμάνι των εμπόρων.


Δανέζικη γλώσσα ή πώς μια λέξη γράφεται σιδηρόδρομος και προφέρεται τραμ.

Η δανέζικη γλώσσα ανήκει στις γερμανικές γλώσσες με λέξεις που κατά το 40% είναι εισαγόμενες από τη γερμανική και συγγενεύει τόσο πολύ με τα σουηδικά και τα νορβηγικά, που οποιοσδήποτε Δανός μπορεί να κατανοήσει άνετα ή να διαβάσει οποιοδήποτε κείμενο στις δυο αυτές γλώσσες και τούμπαλιν.

Την εξαίρεση στον κανόνα από τις σκανδιναυικές γλώσσες αποτελούν τα ισλανδικά, με πολύ συνθετότερη δομή και άλλο αλφάβητο και με τα περισσότερα κοινά στοιχεία με τα αρχαία νορβηγικά.

Από τις γερμανικές γλώσσες τα δανέζικα ως γραμματική, σύνταξη και δομή είναι πολύ απλούστερα της γερμανικής, αλλά πραγματικός πονοκέφαλος στην προφορά τους, ίσως η περισσότερο δυσκολοπρόφερτη γλώσσα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των σλαβικών γλωσσών.

Καμία απολύτως λέξη δεν προφέρεται όπως γράφεται, πολλά γράμματα «τρώγονται» με αποτέλεσμα η νέα γενιά των Δανών να εμφανίζεται όλο και περισσότερο ανορθόγραφη.

Ο γνωστός μας Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν λογουχάριν προφέρεται κάπως σαν Χανς Κρέστιαν Άν'σεν με ρ λαρυγγικό σαν το αντίστοιχο γαλλικό ή γερμανικό.

Μία ακόμη μοναδική τους ιδιομορφία το stød ή «γλωττιδικό κλειστό» δίνει στους ακροατές της δανέζικης γλώσσας την εντύπωση ότι οι Δανοί μιλούν έχοντας πάντα μια βραστή πατάτα βαθειά μέσα στο στόμα τους, έτοιμοι να την καταπιούν.

Μιλούν κατά κανόνα γρήγορα και δυνατά, συχνά φωνάζοντας, ενώ εξαίρεση στον κανόνα με τα πολύ καθαρά και σωστά δανέζικα ακούγονται μόνο στους λόγους της βασίλισσας.

Διατηρώντας επαρχιώτικη κατά βάσιν νοοτροπία οι περισσότεροι Δανοί κρίνουν τον ξένο όχι από το πώς γράφει τη γλώσσα τους ή από το γλωσσικό του πλούτο, αλλά από το πώς θα την προφέρει και θα εντυπωσιαστούν απ' αυτόν που θα τη μιλήσει γρήγορα, κοροϊδεύοντας τον γαλλικής καταγωγής βασιλικό σύζυγο, που ύστερα από 40 χρόνια γάμου με τη βασίλισσα Μαργκρέτε, διατηρεί ελαφριά γαλλική προφορά, και δεν κατόρθωσε να γίνει γι' αυτό το λόγο ποτέ δημοφιλής.

Πληθυντικός ευγενείας χρησιμοποιείται μόνο απ' αυτόν που απευθύνεται στη βασίλισσα, όλοι απευθύνονται σε όλους στον ενικό, κάτι που κάνει την επικοινωνία απλούστερη και φιλικότερη, και μιας και δεν υπάρχει σκανδιναυική λέξη για το «παρακαλώ» η ευγένεια δηλώνεται με άλλους τρόπους και εκφράσεις όπως «θα μπορούσα να...» ή «μου επιτρέπεις να...».

Αλλά η Δανία, αν και μικρή ως χώρα έχει και 17 επίσημες διαλέκτους, και καθεμία διάλεκτος προφέρει επίσης ξεχωριστά την κάθε λέξη. Η πιο δυσνόητη είναι αυτή που μιλιέται στη Νότια Γιουτλάνδη. Ακόμη και οι πολύ μορφωμένοι Δανοί ενδέχεται να μην κατανοήσουν απολύτως τίποτα, πέρα από κάποια τοπωνύμια που θ' αρπάξει το αυτί τους.


Τάξη, πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα...

Αυτός που εφηύρε τη φράση «ακριβής σαν Άγγλος» ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσει. Οι Δανοί όταν τους ρωτάς την ώρα απαντούν με απόλυτη κατά το δυνατόν ακρίβεια. Δεν είναι τρεις παρά εικοσιπέντε, αλλά τρεις παρά εικοσιέξι, τέσσερις και δώδεκα, οκτώ και τριάντα ένα.

Όταν δίνουν ραντεβού στις έξι εννοούν ακριβώς στις έξι κι όχι έξι παρά ένα ή έξι και δύο, κι αν τους στήσεις θ' αρχίσουν να αδημονούν και να κοιτούν ενοχλημένοι το ρολόι τους.

Υπάλληλος αργοπορημένος κατά πέντε λεπτά δε θα καλημεριστεί με το γνωστό god morgen που σημαίνει «καλημέρα», αλλά χρησιμοποιείται μόνο το πρωί, αλλά με το «goddag» ειρωνικά, που σημαίνει επίσης «καλημέρα», αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το βράδυ. Πρωΐ με άλλα λόγια ήταν πριν δέκα λεπτά, τώρα μεσημέριασε.

Η συνέπεια στο ωράριο είναι και ο λόγος που αν ένα τρένο καθυστερήσει λόγω απρόβλεπτων παραγόντων, και ο Δανός αναγκαστεί να πάρει ταξί (και στη Δανία μίσθιο ταξί σημαίνει μία περιουσία), η σιδηροδρομική εταιρία θα καλύψει πλήρως τα έξοδα των επιβατών, αφού το πρόβλημα προκλήθηκε από δικό τους λάθος.

Οι Δανοί συνηθίζουν να συναθροίζονται στο χώρο εργασίας τους περίπου ένα τέταρτο νωρίτερα, ώστε να έχουν το χρόνο να πιουν ένα καφέ και να προετοιμαστούν για εργασία.

Τα διαλείμματα στη δουλειά είναι θεσπισμένα από τα πανίσχυρα μη-κομματικοποιημένα συνδικάτα και τηρούνται αυστηρά. Το μεγάλο διάλειμμα γίνεται συνήθως 12 με 12:30 για φαγητό κι ούτε η εργοδοσία τολμά να τα παραβλέψει, αλλά ούτε κι ο σπασίκλας υπάλληλος, αν και γενικά σπασίκλες στη Δανία δεν υπάρχουν και οι ρυθμοί είναι χαλαροί. Καμία δουλειά στον κόσμο δεν είναι τόσο επείγουσα που να δικαιολογήσει ο εργαζόμενος να παραμείνει παραπάνω απ' το ωράριο στη θέση εργασίας του, κι αν γίνει, αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε χρήμα ή συχνότερα σε μέρες εργασίας που παίρνει ρεπό. Και φυσικά, πέραν του ωραρίου οι ώρες υπολογίζονται αλλιώς. Τέσσερις π.χ. ώρες εκτός ωραρίου μπορεί να μετρήσουν ως μία εργάσιμη.

Τα γεύματα στη Δανία είναι επίσης ορισμένα και σπάνια θα αλλάξει η ώρα τους.

Οκτώ το πρωΐ το πρωϊνό που αποτελείται συνήθως από καφέ και ζεστά ψωμάκια απ' το φούρνο με βούτυρο, συχνά μαύρο ψωμί σίκαλης ή βρώμης με συνοδεία ρέγγας (το οποίο τους είναι τόσο αγαπητό που παλιά δεν ταξίδευαν πουθενά χωρίς το ψωμί τους) ή ψωμί με βούτυρο και φέτα κίτρινου τυριού όπου και βάζουν μαρμελάδα.

Το μεσημέρι στις 12 τρώνε κάτι ελαφρύ, αλλά το κύριο γεύμα τους είναι στις έξι το απόγευμα. Αν και περήφανοι για την οικολογική τους πολιτική και συνείδηση, οι Δανοί δε φημίζονται για την υγιεινή διατροφή τους. Κρέας (κυρίως χοιρινό) με πέτσα ψητό στο φούρνο, συνοδεύεται συνήθως από τη λεγόμενη καφετιά σάλτσα ή άλλες σάλτσες που γίνονται ανεξάρτητα απ' το ψητό σε κατσαρόλα. Το κρέας συνοδεύεται κυρίως από βραστές πατάτες με την ίδια σάλτσα επάνω, ενώ κάποτε δε λείπουν και τα σουφλέ, οι μακαρονοσαλάτες και οι ωμές σαλάτες από χορταρικά με διάφορες σως από χορταρικά ή καρυκεύματα.

Τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι καταναλώνουν αρκετά σκατολοΐδια, ζαχαρωτά, καραμέλλες, πίτσες και αναψυκτικά, αλλά το σνακ προτίμησής τους παραμένει το κλασικό hot dog με γλυκιές ή καυτερές μουστάρδες και μπόλικη μπύρα, που την πίνουν απευθείας απ' το μπουκάλι ή το κουτί. Από τις μπύρες ας μην ξεχνάμε ότι η Carlsberg, η Tuborg ή η Kronenmburg είναι δανέζικες.

Η απροθυμία τους να εισάγουν γεύσεις που τους αρέσουν όπως η φέτα, το τυρί Γκούντα ή το ροκφόρ τους κάνει να τις κοπιάρουν. Βασικός λόγος τα χρήματα και οι Δανοί θεωρούνται γενικά πολύ σφιχτοί με τα οικονομικά.

Από τα ελληνικά ποτά τους αρέσει ιδιαίτερα το ούζο, το οποίο όμως προσφέρουν και σε δεξιώσεις ως απεριτίφ αραιωμένο με λεμονάδα, ενώ τρελαίνονται για τζατζίκι το οποίο ή θα φτιάξουν στο σπίτι τους ή θα το αγοράσουν έτοιμο από τα Σούπερ Μάρκετ. Γενικότερα όμως η ελληνική κουζίνα τους αρέσει και θα τη δοκιμάσουν, άσχετα αν στο τέλος θα καταλήξουν και πάλι στις παλιές – γνωστές – κλασικές δανέζικες γεύσεις: γουρούνι, πατάτες βραστές, λουκάνικο, μπύρα κι Άγιος ο Θεός.


Αρέσκονται πολύ να εορτάζουν όχι τα γενέθλιά τους, αλλά τα Ιωβηλαία ανά δεκαετίες: 10, 20, 30, 40, 50, 60 χρόνια κλπ, ομοίως και τις επετείους γάμων -επίσης ανά δεκαετίες, ή τα ιωβηλαία από τις ερασιτεχνικές μουσικές ορχήστρες που συμμετέχουν ή τις ποικίλες λέσχες και συλλόγους.

Δύο άτομα που έχουν το ίδιο χόμπι μπορούν να ιδρύσουν στη Δανία λέσχη και υπάρχουν οι πιο περίεργες λέσχες, όπως π.χ. λέσχη με άτομα που έχουν ως κοινό ενδιαφέρον το να πλέκουν ρούχα για κούκλες.

Το πάρτυ που θα δώσουν στα Ιωβηλαία προγραμματίζεται συχνά πέντε και τρία χρόνια πριν: Ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι, τι θα φάνε, πού θα κάτσουν στο τραπέζι, πού θα στραφούν τα θέματα συζήτησης, ποια τα τραγούδια που θα τραγουδήσουν -τα οποία και θα τυπώσουν σε πρόγραμμα για όλους τους συνεστιαζόμενους, ώστε όλοι να βλέπουν τα λόγια και να τραγουδούν, ποια παιχνίδια συναναστροφής θα παίξουν. Στα παιχνίδια συναναστροφής συμπεριλαμβάνεται και η τυφλόμυγα ή αυτοσχέδια τραγούδια με στιχάκια που λένε: Τώρα γονατίζουμε και πιάνουμε το αριστερό αυτί του δεξιού μας προσώπου και τη μύτη του αριστερού μας. Αυτόματα όλοι θα γονατίσουν και θα πιάσουν το αριστερό αυτί του δεξιού τους και τη μύτη του αριστερού τους, ενώ ο δεξιός σου και ο αριστερός σου θα πιάσει τη δική σου μύτη και αυτί.


Τις διακοπές τους επίσης θα τις κλείσουν 3 και 5 χρόνια πριν. Θα έχουν κάνει τις διαπραγματεύσεις με τα ξενοδοχεία ώστε να πετύχουν καλές τιμές, και θα έχουν κλείσει και τα αεροπορικά εισιτήρια. Δημοφιλείς τόποι χειμερινών διακοπών οι υπόλοιπες Σκανδιναυικές χώρες και η Κεντρική Ευρώπη, ενώ για τις θερινές τους διακοπές παίζουν σε τρία κύρια στάνταρ: Ελλάδα, Μαγιόρκα και Κύπρος.

Στην προσήλωσή τους στο πρόγραμμα, δεν είναι καθόλου ασυνήθης ερώτηση του συζύγου προς τη σύζυγο, που μπορεί να γίνει το Σεπτέμβριο:

«Αγάπη μου, έχουμε κάτι προγραμματίσει για τις 22 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα; Ο Κρίστιαν μας κάλεσε για ποτό.»

Μαύρος όφις που έφαγε το Δανό που θα πάει μετά τη δουλειά για μπύρες με τον κολλητό του, χωρίς να έχει προειδοποιήσει τη συμβία του τουλάχιστον μία ή δυο βδομάδες πριν!


Πώς μας βλέπουν οι Δανοί;

Όλοι οι Δανοί ξέρουν το Ζορμπά κι έχουν πάει παραπάνω από μία φορά στην Κρήτη ή τη Σαντορίνη. Τους αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα και το ελληνικό φαγητό, αλλά καλύτερα να μην τους ρωτήσει κανείς για τη γνώμη τους για τους Έλληνες. Θα ανοίξουν τα μάτια διάπλατα ή θα πάθουν σύγκρυο, όταν οι ειδήσεις αναφέρουν σκάνδαλα, τα φακελλάκια, η γραφειοκρατία και το μαύρο χρήμα θα τους σοκάρει, ενώ θα τρομοκρατηθούν μέχρι θανάτου με την ελληνική οδήγηση και τις παραβάσεις του ΚΟΚ.

Γενικά είναι δύσπιστοι για διαπραγματεύσεις ή εμπορικές συμφωνίες με Έλληνες και σύντομα καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι οι Έλληνες οι οποίοι θα τους απευθυνθούν θα κάνουν χίλια συμβούλια και διαβούλια κι εκατό συζητήσεις επί συζητήσεων, ενώ η δουλειά δε θα κλείσει ποτέ.

Κι αυτό από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα. Στη Δανία π.χ. είναι φθηνά τα σκάφη, φθηνότερα απ' τα πανάκριβα λόγω δασμών και φορολογίας αυτοκίνητα. Συχνά Έλληνες διαπραγματεύονται σκάφη με Δανούς, χωρίς να καταλήγουν ποτέ σε συμφωνία ή αν αυτό επιτέλους γίνει, θα γίνει με χίλια προβλήματα.

Άλλο παράδειγμα: Το λιμάνι του Πειραιά είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης και δεν έχει γερανοφόρα υψηλά οχήματα, που μπορεί να έχει το μικρό λιμάνι του Kolding στα ανατολικά της χερσοννήσου της Γιουτλάνδης. Πρόπερσυ Έλληνες άρχισαν διαπραγματεύσεις για αγορά παρόμοιου οχήματος από τους Δανούς, και συμφώνησαν για την αγορά... Η αγορά όμως πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά, αφού ξεκίνησε δεύτερος και τρίτος κύκλος διαπραγματεύσεων και οι Δανοί θεωρούσαν πλέον ως δεδομένο ότι δε θα κλείσει και ποτέ.


Δανέζικη οδήγηση.

Δανέζικη οδήγηση σημαίνει πιστή τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωτικό να ανάβουν φώτα με το άναμμα της μηχανής, ακόμη και την ημέρα.

Σε μια πλατεία, προτεραιότητα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αυτός που κινείται στην πλατεία κι όχι αυτός που μπαίνει, όπως στην Ελλάδα.

Κίτρινο πριν το κόκκινο σημαίνει κόβω ταχύτητα. Κίτρινο πριν το πράσινο σημαίνει ετοιμάσου να ξεκινήσεις. Στους αυτοκινητόδρομους ανώτατο όριο οδήγησης είναι τα 130 χλμ και στους εξοχικούς δρόμους τα 80, ενώ στους οικισμούς υπάρχουν πινακίδες που σε προετοιμάζουν να κόψεις ταχύτητα στα 50 ή 60 χλμ. καθώς και σαμαράκια.

Ζώνες φοράμε και στα μπροστινά και στα πίσω καθίσματα.

Στις διαβάσεις πάντα προτεραιότητα έχει ο πεζός και στις διασταυρώσεις το ποδήλατο, που θα κινείται όπως και οι μηχανές χαμηλού κυβισμού στον ποδηλατόδρομο στη δεξιότερη λωρίδα του δρόμου.

Επίσης στις διαβάσεις σταματάμε πριν τη διαγράμμιση στο δρόμο κι αν τύχει και περνάνε παιδάκια από κάποιο παιδικό σταθμό με τη Νηπιαγωγό τους, χαμογελάμε ευγενικά και δε χαρακτηρίζουμε τα παιδάκια ως μούλικα και τη Νηπιαγωγό ως κότα.

Η χρήση κόρνας απαγορεύεται, ει μη μόνον σε πολύ ειδικές και σοβαρές περιπτώσεις.

Τροχονόμοι δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν παντού ηλεκτρονικές κάμερες παρακολούθησης. Σοβαρή παράβαση, όπως το να περάσεις με κόκκινο τιμωρείται με ένα κλικ στο δίπλωμα οδήγησης. Τρία κλικ σημαίνουν ότι σου παίρνουν το δίπλωμα και δε θα βγάλεις καινούργιο απολύτως ποτέ, ακόμη κι αν είσαι η βασίλισσα!

Πριν από κάποια χρόνια, ο πρίγκιπας διάδοχος συνελήφθη από την Αστυνομία και πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο με τον αδερφό του, γιατί υπερέβη το όριο ταχύτητας και ο συνοδηγός αδερφούλης του ήταν μεθυσμένος και μίλησε απρεπώς στο όργανο. Φάγανε τη φυλακή τους, όπως ο κάθε μη-γαλαζοαίματος και η μανούλα τους δεν κούνησε το δαχτυλάκι της, κι ούτε την έπαιρνε να το κουνήσει και μαγκιά της και μαγκιά τους!

Μαθήματα οδήγησης στη Δανία σημαίνει πέρα απ' τα κλασικά μαθήματα στο δρόμο και την εκμάθυνση του κώδικα, οδική συμπεριφορά, και τεχνικά – μηχανολογικά που τα μαθαίνεις στην πράξη. Στη Δανία τα αυτοκίνητα είναι πολύ ακριβά, περίπου τρεις φορές παραπάνω απ' ό,τι στην Ελλάδα. Ακριβά είναι όχι από το εργοστάσιο, αλλά από τους φόρους και τους δασμούς. Αυτό ωθεί τους Δανούς στην αγορά μεταχειρισμένων. Θα μάθεις λοιπόν να αλλάζεις μπαταρία ή λάστιχο είτε άντρας είσαι είτε γυναίκα και φυσικά στα βενζινάδικα θα βάζει ο καθένας βενζίνη μόνος του.

Στα μαθήματα οδήγησης μαθαίνεις επίσης πρώτες βοήθειες.


(Συνεχίζεται)



© Ελένη Καλλιανέζου, Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2008


buzz it!

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον blog,σε προσκαλώ και στο δικό μου...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Έχουν και ετήσιο πρόγραμμα ... σεξουαλικών επαφών;
Ρε αυτούνα είναι βλαμμένα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δις εβδομαδιαίως, ασκαρ.
Για γέλια -)

Το καλό είναι άμα μείνουμε από λάστιχο αυτοκινήτου, τότε μπορεί να μας βοηθήσει καμιά χωριατοπούλα Δανέζα, αλλά πρέπει να πέσεις και στην "ειδική μέρα" για να γίνει και κάτι.

takis είπε...

Aσκαρ, Σπίθα,

Παρακαλώ μη κοροϊδεύετε τις Δανέζες...αν θυμάμαι καλά ο Α΄ μου έρωτας ήταν Δανέζα...
ήταν τότε που πηγαίνοντας ο Ασκαρ στη Χριστιανούπολη είδε ένα τύπο με πολλά μαλλιά που έφευγε...

τότε..
γιατί τώρα ...

ΥΓ Οσο για το ΕΣ θα μιλήσουμε κάποια φορά ..πάντως να ξέρετε ήμουν απο εκείνους που άσκησαν κριτική σε διάφορες επιλογές(Τσαουσέσκου συμπεριλαμβανομένου) απο πολύ παλιά ήδη..)
είναι ανάγκη να γνωρίζεις το παρελθόν γιατί ετσι μόνο (λέμε τώρα) μπορείς να αντιμετωπίσεις το τώρα....
και βέβαια σημασία έχει τι κάνουμε τώρα...

Αστέρω μου,

Συνέχισε εσύ την Δανιάδα..σαν παραμύθι ακούγεται ..ο δράκος δεν ξέρω αν θα εμφανιστεί πουθενά..

Σιγά μωρέ, υποκλιθήκαμε όλοι στην επίπεδη χώρα

ΥΓ Πάντως εμένα μου αρέσει πολύ η ρέγγα (ωμή αν δεν κάνω λάθος, με κρεμμυδάκι?..έλεος)
Για το σεξ δεν πειράζει μωρέ..ας είναι και προγραμματισμένο..σεξ νάναι , που λέει και η Κάντυ..

Ερατώ είπε...

Ακούς εκεί να μην εισάγουν τυρί φέτα!
Οι τσιγγούνηδες!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Taki
Είχε ψιθυριστεί η σχέση σου με την Δανέζα!
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα δεν ήταν;
Εε...ψιλομαθεύτηκε-)

Αστερόεσσα είπε...

@ Μάνο,
ευχαριστώ. Έχω δει ήδη τα δύο απ' τα τρία σου ιστολόγια.

Βρε παιδιά... Για τις σεξουαλικές τους συνήθειες είπαμε κι εδώ

Αλλά ας μη γενικεύουμε. Δεν είπε κανείς ότι οι νέες γενιές εμμένουν στα στερεότυπα των γονιών τους, που ισχύουν κυρίως για ποιες περιπτώσεις; Για μακροχρόνιες σχέσεις, γάμους, συμβιώσεις.
Οι Δανοί, κυρίως οι πιο μορφωμένοι, έχουν αρκετή δόση χιούμορ κι αυτοσαρκασμού.
Οι άλλοι απλώς δε νογάνε οι καψεροί, και σου λένε απ' τ' ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα....
Σεξουαλική ελευθερία υπάρχει. Κι η Δανέζα που θα σάς αλλάξει τα λάστιχα αυτοκινήτου, αν της αρέσετε, θα σας αλλάξει και τα φώτα, και δε θα περιμένει και κατ' ανάγκην δική σας πρώτη κίνηση.

Έχουμε να κάνουμε με γυναίκες - Βίκινγκς. Θα σας δώσει μια στο δοξαπατρί με το σφυρί του Θωρ και θα σας σύρει απ' τα μαλλιά στη σπηλιά.

Αστερόεσσα είπε...

Στη Δανία "κουμάντο" κάνουν ως επί το πλείστον οι γυναίκες.
Το βλέπεις και ως νοοτροπία στις διαφημίσεις π.χ.: Ο άντρας σιδερώνει και η γυναίκα που θα διαβάζει εφημερίδα.
Κι όταν μιλάμε για γυναίκες - Βίκινγκς, ενδεικτικό ότι γεννάνε και σε τρεις - τέσσερις ώρες μετά τον τοκετό, πάνε με τα πόδια σπίτι. Την άλλη μέρα θα πάρουν το μωρό και θα το βγάλουν βόλτα στον αέρα, στη βροχή ή στο χιόνι.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρίχνουν και βυζοσκάμπιλα;

Φεύγω τώρα για Εξάρχεια... θα πίνω καφέ "στους πέντε δρόμους"!

ria είπε...

ελένη, επισκέφθηκα τη δανία το μάρτιο για μια εβδομάδα και πράγματι εντυπωσιάστηκα, προσπάθησα να καταλάβω κατι από τον τρόπο ζωής τους αλλά δυσκολεύτηκα πολύ, με τα άρθρα αυτά, μου έλυσες πολλές απορίες και με έκανες να αγαπήσω περισσότερο αυτήν την παραμυθένια χώρα!

Αστερόεσσα είπε...

@ Άσκαρ,
Σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες και σε όλες τις εποχές, και ως προς τη σεξουαλική του συμπεριφορά, το ανθρώπινο είδος -ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, καταγωγής και ερωτικών προτιμήσεων - συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να αντλεί περισσότερη προσωπική ευχαρίστηση, που στις ιδανικές περιπτώσεις συναποφασίζεται με τον/την/τους/τις συντρόφο/-ους προς αμοιβαία ευχαρίστηση όλων των συμμετεχόντων.

@ ria μου,
Πιθανόν ο μεγαλύτερος μύθος που κυκλοφορεί στις μεσογειακές χώρες είναι ότι οι κάτοικοι των βορείων χωρών είναι και "ψυχροί". Προσωπική μου άποψη ότι είναι πολύ πιο "ανθρώπινοι" και φιλόξενοι από πολλούς συμπατριώτες μας.
Απλοί, άμεσοι, πρακτικοί κι αποτελεσματικοί σε πολλούς τομείς με τις ιδιομορφίες τους βέβαια, οι οποίες δεν είναι καθόλου απαραίτητο να γίνονται αποδεκτές από άλλους.
Αν ήμουν τώρα στη Δανία, θα είχα πολύ υλικό να δημοσιεύσω. Ό,τι δημοσιεύω τώρα είναι κείμενα που έγραψα πολύ γρήγορα και με στοιχεία από μνήμης, συν το γεγονός ότι χρησιμοποιώ δανεικό υπολογιστή.
Αν θέλουμε όμως να γενικεύσουμε, τότε μπορούμε να πούμε ότι "ψυχρότεροι" των Σκανδιναυών είναι οι Σουηδοί. Οι Νορβηγοί και οι Δανοί αντίθετα είναι πολύ προσηνείς, οι δε Ισλανδοί φωνακλάδες - που δουλεύουν σα σκυλιά και με πολύ θερμό "μεσογειακό" ταμπεραμέντο.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Γοργονίτσα, έχω έναν υστερικό στο μπλογκί μου που ζητάει συνέχεια τη γνώμη σου!
Τι να τον κάνω;
(Μεταξύ μας... στερημένος μου φαίνεται!)

Αστερόεσσα είπε...

Καλούμαι να γνωμοδοτήσω για το ποια ανδρική συμπεριφορά έχει περισσότερη επιτυχία στις γυναίκες ή να καταθέσω πολιτική άποψη;

Στην πρώτη περίπτωση γιατί δεν κάνεις δημοψήφισμα στο χαρέμι σου;

Στη δεύτερη πρέπει να κάνω ανάλυση επί των σοσιαλδημοκρατιών στην Ευρώπη και τα της Γαλλίας με το Σαρκοζί;

ria είπε...

γοργόνα εμένα λένε ασκαρδαμυκτί, τι ακριβώς έννοείς?

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

ria
Ο ασκαρ πίνει μια μπυρίτσα, βλέπει γυναικεία πόδια ή ουρές γοργόνων και ...θολώνει!
Ωραία γόβα σε όμορφα πόδια!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αστερόεσσα
"Στη Δανία "κουμάντο" κάνουν ως επί το πλείστον οι γυναίκες"
...................
Στη Δανία.

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα,
Στα δικά μου αστέρια "κουμάντο" δεν κάνουν ούτε οι γυναίκες ούτε οι άντρες. Αγαπιούνται κι αλληλοσυμπληρώνονται.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Συμφωνείς και εσύ, όπως βλέπω, αστερόεσσα.
Είναι μία "σύμβαση" δική τους και δεν μας αφορά, εν τέλει.
Η θέση σου είναι και δική μου, όπως καλά γνωρίζεις.
Την καληνύχτα μου...
στις "κυρίες και στις ..γοργόνες"!.

Αστερόεσσα είπε...

Είναι όντως μία "σύμβαση" δική τους και δεν μας αφορά.
Ό,τι δεν αφορά όμως τις κυρίες και τις γοργόνες δε σημαίνει ότι μπορεί να μη χρήζει μελέτης από κυρίους... και μάγκες.
Την καληνύχτα μου! :)

Stefanos είπε...

Ωραία να μαθαίνουμε μερικά πράγματα γιατί του χρόνου θα κάνω αυτοκρατορική εμφάνιση στο Moesgaard (ή όπως αλλιώς διάλο λέγεται αυτο το πράμα που μαζευονται οι Βικινγκς και βαράνε τα κράνη τους).. καλώς σας ήρθαμε. Κανα φοντανακι θα παίξει;

Yannis Kapnidis είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!

Πήγα στη Δανία και γύρισα ο αταξίδευτος Ρωμαίος με το blog σου!
Ρίζες έχω βγάλει εδώ... ούτε η Ryan Air δεν κατάφερε να με ξεκολλήσει ακόμα!

Michalis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Michalis είπε...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα τα 3 κείμενά σου για τη Δανία και περιμένω με ενδιαφέρον και τη συνέχεια.

Λοιπόν εγώ στη Δανία δεν έχω πάει, αλλά αυτό το καλοκαίρι πήγα στη Σουηδία και πρέπει να πω ότι όσα μας γράφεις εδώ ισχύουν επακριβώς και για τη Σουηδία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ομοιότητα στην κοινωνική οργάνωση και την κουλτούρα. Δεν ξέρω πόσο αυτό ισχύει και για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες. Πάντως, είτε πρόκειται για τη Δανία είτε για τη Σουηδία (όπου και η φύση είναι πολύ εντυπωσιακή), το πιο ενδιαφέρον είναι δεν είναι το τοπία, το πώς είναι η ζωή εκεί. Και πόσο λάθος είναι η "μεσογειακές" μας προκαταλήψεις.

Το ωραίο είναι ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι τους δε θεωρούν ότι σήμερα είναι η πιο χρυσή τους εποχή, με τους περιορισμούς που έχουν μπει στο κοινωνικό κράτος, τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στην εργασία και την εμφάνιση ρατσιστικών συμπεριφορών αλλά και κομμάτων. Όπως και να 'χει όμως, δεν υπάρχει σύγκριση με αυτά που ξέρουμε εμείς εδώ.

Για να διυλίσω λίγο τον κώνωπα πάντως, θα ήθελα να κάνα μια-δυο επισημάνσεις. Αναρωτιέμαι δηλαδή αν είναι κάπως υπερβολικό να πει κανείς ότι "τις διακοπές τους επίσης θα τις κλείσουν 3 και 5 χρόνια πριν". Για τα ελληνικά δεδομένα, πάντως, θα ακουγόταν πολύ οργανωτικό να πει κανείς ότι κλείνει τις διακοπές του και από το φθινόπωρο ή τα χριστούγεννα, να μην πω και το πάσχα. Σε ένα άλλο ζήτημα -και αναφέρω τώρα στο πρώτο σου ποστ- πιστεύω πως τα "ίχνη πασσαλόπηξης από ξύλινες αγροτικές κατοικίες" είναι εξίσου σημαντικά με τους ακέραιους κούρους για την αρχαιολογία, στο βαθμό που ο σκοπός είναι η γνώση για το παρελθόν και όχι μόνο τα εντυπωσιακά επιτεύγματά του. Εξάλλου, καλός ο Παρθενώνας κλπ, αλλά η καθημερινή ζωή δεν καθορίζεται από αυτά τα πράγματα.

Θα ήθελα πραγματικά να επισκεφτώ κάποια στιγμή και τη Δανία -όπως και να ξαναπάω στη Σουηδία- αλλά -και σας το λέω και για να γνωριστούμε καλύτερα- είναι η Ισλανδία που πραγματικά με εντυπωσιάζει ως τοπίο και ως ατμόσφαιρα. Μαζεύω υλικό και ενημερώνομαι τακτικά για τη χώρα και αποφάσισα μάλιστα να ξεκινήσω και ένα σχετικό μπλογκ. Η ιδιαιτερότητα της Ισλανδίας, η γοητεία της αν θέλετε, έγκειται -για μένα- στο ότι είναι συγχρόνως κοντά αλλά και μακριά μας, εξωτική αλλά στην Ευρώπη.

Και επειδή από τα σχόλια είδα αρκετούς με σκανδιναβικά ενδιαφέροντα και βιώματα, θα ήθελα είτε με κάποιο σχόλιο εδώ είτε με κάποιο ιμέιλ να μου επισημάνετε σχετικά σάιτ, ποστ ή οτιδήποτε άλλο που έχει πέσει στην αντίληψή σας και είναι σχετικό με Ισλανδία.

Ευχαριστώ και αναμένω, όπως είπα και στην αρχή, τη συνέχεια.

ΝΟΜΟΣΟΦΙΑ / NOMOSOPHIA είπε...

περί της ονομασίας της Κοπενχάγης.

Αγαπητή Ελένη,
Αν μου επιτρέπεις, θα ήθελα να υπένθυμίσω στους αναγνώστες σου πως υπάρχει στα ελληνικά μια λέξη που αποδίδει επακριβώς τον περιφραστικό όρο "το λιμάνι των εμπόρων" και χρησιμοποιείται συνηθέστερα στην νησιωτική χώρα. Πρόκειται για την λέξη "Εμποριό" που ουσιαστικά σημαίνει ... Κοπενχάγη !
Αναφορικά με το blog σου, το οποίο παρακολουθώ τακτικά, θα ήθελα να σε συγχαρώ για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις.
Γιάννης Λιάκουρας
http:nomosophia.blogspot.com

Αστερόεσσα είπε...

Ζητώ συγγνώμη για την πολυήμερη καθυστέρηση, μόλις σήμερα ανακάλυψα τα νέα σχόλια, πρώτον, γιατί δεν έχω από την Ελλάδα που βρίσκομαι τώρα, την εύκολη πρόσβαση στον υπολογιστή, που είχα και στη Δανία και δεύτερον γιατί είμαι πολύ αμελής να ελέγχω το ηλεκτρονονικό μου ταχυδρομείο.

@ Estarian,
Φοντανάκι πάντα παίζει. Δεν ξέρω όμως αν θα το κεράσω από Δανία ή Ελλάδα. Μετακομίζω στα πάτρια ξανά, αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η μισή καρδιά μου είναι εκεί, γι' αυτό και δε θέλω να κόψω τις πόρτες μου με τους Βίκινγκς. Η καθημερινότητα εκεί "ρολλάρει". Δεν είναι κανένας παράδεισος, αλλά σου εξασφαλίζει αυτά τα απλά πραγματάκια, για τα οποία εδώ ακόμη παλεύουμε και τα θεωρούμε ανέφικτα.

@ hellenic potion,
Πιο κοντά στην Ιταλία είναι η Ελβετία, η η Αυστρία, οι Άλπεις, η Βαυαρία. Εμένα η Βόρεια Ιταλία με μάγεψε, κυρίως όπως την περνούσα με το αυτοκίνητο, όταν μετακόμιζα για επάνω, παραμονές Χριστουγέννων του 2005. Τα πάντα ήταν χιονισμένα και υπήρχε μια σαγήνη στα τοπία τόσο ταξιδιάρικη... Λες και ζούσες ένα παραμύθι...

@ Mihalis,
Στη Δανία η φύση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, όπως π.χ. στη Νορβηγία, Σουηδία ή Ισλανδία. Όλα είναι σε μικρή κλίμακα. Λόφοι μικροί, που τους αποκαλούν ειρωνικά οι ίδιοι "βουνά". Ποταμάκια μικρά, σχεδόν σαν παραπόταμοι ή ρυάκια. Λιμνούλες μικρές. "Δάση" - αλσύλλια. Δένουν με τη νοοτροπία τους: Το σπιτάκι με τη σοφίτα και τον κήπο με τα χίλια λουλούδια. Έχουν μια φυσική γλύκα οι Δανοί.

Έχεις δίκιο, δεν είναι πια η χρυσή εποχή των Σκανδιναβικών χωρών. Ό,τι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν και τώρα βρίσκονται σε φάση ύφεσης ή παρακμής. Κρούσματα ρατσισμού, ναι, από το Folkeparti, αλλά ο μέσος Δανός θα το θεωρούσε προσβολή του να τον πεις ρατσιστή. Είναι ήπιων τόνων, αποφεύγουν τις βίαιες αντιπαραθέσεις και το ταμπεραμέντο τους διαφέρει πολύ από των Ισλανδών, το οποίο γνώρισα καλά, όχι από ταξίδι στην Ισλανδία, αλλά γιατί ο πρώην σύντροφός μου είναι Ισλανδός. Πιο συχνά άκουγα λοιπόν στο σπίτι Ισλανδικά, παρά Δανέζικα. :)

Σαφέστατα και δεν υποτιμώ τα ίχνη πασσαλόπηξης στις ανασκαφές. Είναι αυτό το σημείο που και εν Ελλάδι κάποιος κόλλαγε και με ρωτούσε: "Λίρες βρήκες;"
Και λες, αμάν, βρε παιδιά, γιατί το θραυσμένο πινάκιο καθημερινής χρήσης υποτιμάται τόσο; Όταν δούλευα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά με έπιανε συγκίνηση όταν κατέγραφα λυχνάρια, το ίδιο με το όταν κατέγραφα επιτύμβιες στήλες ή λευκές ληκύθους του Ζωγράφου του Αχιλλέα. Να βλέπεις τα ίχνη καύσης στο μυκτήρα του λυχναριού και να αναρωτιέσαι, άραγε τώρα ποιος το έπιασε και το άναψε το βράδυ, ποιες στιγμές του να φώτισε...
Δεν έχουν πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων και τα αναδεικνύουν. Στην Ελλάδα έχουμε το αντίθετο πρόβλημα: Πού θα αποθηκεύσουμε τη σωρεία των ευρημάτων κι ούτε κανένας φυσικά θα καθόταν να αποτυπώσει το θραύσμα χείλους ενός οξυπύθμενου π.χ. αμφορέα.

Το ότι κλείνουν διακοπές χρόνια πριν τους εξασφαλίζει τιμές αστείες. Καταφέρνουν να βρουν οικονομικά πακέτα και να κάνουν διακοπές αξιοπρεπείς με πενταροδεκάρες. Ένας από τους λόγους που θα εξεγερθούν π.χ. αν ανέβουν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης. "Επ", θα πουν, "μου χαλάς τις διακοπές μου μετά από 2 ή 3 χρόνια!"

@ Νομοσοφία,
Ευχαριστώ πολύ! Ευπρόσδεκτη κάθε παρέμβαση και έχεις απόλυτο δίκιο με το "Εμποριό" ή "Νημποριό"!
Υ.Γ. Κι εγώ παρακολουθώ το ιστολόγιό σου περίπου ένα χρόνο :)