Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Ιστολογικό Μανιφέστο

Σε συμπλήρωση της ανάρτησης Ιστολογώντας Κενώς και Κοινοτύπως και όλων των διευκρινήσεων που εδόθησαν μέσα από τα σχόλιά της, ανακοινώνω ευθύς εξαρχής κάποιες από τις αρχές μου στο ιστολόγιο, προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων στο μέλλον.

1. Τα links στην ιστοσελίδα μου σε καμία περίπτωση δεν είναι δείκτης φιλίας. Είναι ο εύκολος πρακτικός τρόπος πρόσβασης σε ιστοσελίδες, που για διαφορετικούς λόγους, θεωρώ ενδιαφέρουσες. Αυτό δεν αποκλείει ανάμεσα στη λίστα των ιστολόγων να υπάρχουν και φίλοι ή δυνάμει φίλοι. Ακολουθώντας την ίδια αρχή, δεν προσθέτω στους συνδέσμους κατ’ ανάγκην σελίδες ατόμων με τα οποία αισθάνομαι και περισσότερο οικεία.

2. Τα σχόλιά μου είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους, εκτός από ανώνυμους, η ροή των σχολίων είναι άμεση και καλοδέχομαι διάλογο μεταξύ των σχολιαζόντων, ώστε να προκύψουν ίσως και κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα, αναλόγως του θέματος της ανάρτησης. Και το πλέον φαινομενικά ασήμαντο θέμα μπορεί να είναι αφετηρία για περαιτέρω ανάλυση, σκέψη, προβληματισμό ή και διασκέδαση.

3. Δε σβήνω σχόλια. Ο κάθε σχολιάζων αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που γράφει και βεβαίως η επιχειρηματολογία είναι όχι μόνο αποδεκτή, αλλά προσδοκώμενη, μέσα στη διαλεκτική οποιουδήποτε θέματος. Άρα, κάθε θέμα μπορεί να υπερβεί την ανάρτηση και αρκετές φορές ο διάλογος ή τα συμπεράσματα των σχολίων πιθανόν να είναι και ουσιαστικότερα της ίδιας της ανάρτησης.

4. Σιχαίνομαι τους υποκριτές και κόλακες. Συνεπώς, δεν εντυπωσιάζομαι από τους καταθέτοντες λιβανωτό και σμύρνα. Σέβομαι πολύ περισσότερο την ειλικρινή άποψη και την αντιπαράθεση, παρά τη συμφωνία του σχολιάζοντος με την οποιαδήποτε άποψή μου (η οποία άποψή μου μπορεί να είναι βλακώδης) και ανεξαρτήτως με το αν υπολήπτομαι τη νοημοσύνη μου, δε θεωρώ ότι έχω αποκλειστικότητα στις σοφίες. Τολμάτε να ρωτάτε, να αντιπαραθέσετε επιχείρημα, να με προβληματίσετε. Δεν το θεωρώ ούτε προσβλητικό ούτε το εκλαμβάνω προσωπικά ούτε θα πληγωθώ, αν η οποιαδήποτε άποψη δε συμφωνεί με τη δική μου. Ομοίως, τολμάτε και να σκέφτεστε.

5. Δε θεωρώ το ιστολόγιο social network. Kαλές οι καλημεροκαλησπέρες και τα φιλάκια, αλλά καλό θα είναι να μην υπερβαίνουν το μέτρο. (Ομιλώ για τους ασπαζόμενους καλημεροκαλησπερίζοντες σε μονοπωλιακή βάση).

6. Θεωρώ αυτονόητο ο κάθε σχολιάζων να διαβάζει πέρα από την ανάρτηση και τα σχόλια των άλλων, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα ή μη μόνον αν δοθεί μια διαφορετική τους διάσταση.

7. Παρά την ενίοτε ειρωνική (φιλοπαίγμονα μάλλον) διάθεσή μου, είμαι καλοπροαίρετη και σε καμία περίπτωση δεν έχω σκοπό να προσβάλλω κάποιον από τους σχολιάζοντες ή ομιλητές. Δεν αποκλείεται όμως, πάντα μέσα σε όρια ευπρέπειας, να είμαι και κατά καιρούς δηκτική, όταν αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος σχολιάζει με παρόμοια διάθεση. Ομοίως, κακή πρόθεση δεν έχω για κανέναν.

8. Άτομο το οποίο στρέφεται με κακεντρέχεια εναντίον άλλου σε ανάρτηση χωρίς να το ονομάζει, αλλά το ζωγραφίζει, να έχει το θάρρος να το κατονομάσει και εάν έχει σκοπό να ανοίξει μάχες, να τις συνεχίζει μέχρι τέλους ευθαρσώς. Mutatis mutandis το ίδιο υποχρεούμαι να κάνω κι εγώ. Ως αρχή όμως και ιδεολογία δεν αρέσκομαι στις προσωπικές αναρτήσεις που μετατρέπονται σε πεδία βολής· δε συμφωνούν με το γούστο μου.

9. Ο λογοκρίνων σχόλιό μου που θα το σβήσει, χάνει ως άτομο την εκτίμησή μου. Ανεξαρτήτως του κειμένου της ανάρτησης η έλλειψη επιχειρηματολογίας εις απάντησιν με οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:
α) Ή το κείμενο της ανάρτησης δεν είναι προϊόν παραγωγής του ιστολόγου αλλά κλεψίτυπο
ή β) Δεν υπάρχει συνέπεια λόγου και πράττειν μεταξύ θέσεων και συμπεριφοράς του ιστολόγου
ή γ) (σε περίπτωση αντιγεγραμμένου post) το άτομο δεν έχει καν κατανοήσει το κείμενο που αντέγραψε και παρουσιάζει.

10. Μέσα στα αυτονόητα επίσης: ο παρουσιάζων το οποιοδήποτε θέμα να αναφέρει και τις πηγές του και τα σχετικά links. Προτιμώ να διαβάζω ένα άρθρο από το συγγραφέα του ή την πηγή του, παρά από τον παρουσιάζοντα - αντιγραφέα χωρίς λοιπές αναφορές, όπου συχνά παραποιείται και το αρχικό κείμενο.

11. Διαβάζω πολλά ιστολόγια, αλλά δε σχολιάζω πάντα. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι υποτιμώ τις αναρτήσεις. Δε θεωρώ όμως ότι το σχόλιο είναι υποχρεωτικό, ιδίως στις αναρτήσεις πληροφοριακού χαρακτήρα ή καλλιτεχνικής παραγωγής (μουσική, στίχοι κλπ.). Υπάρχει καιρός του ομιλείν και καιρός του σιωπάν. Πολλές φορές δε η ομιλία ή η ανάλυση υποβιβάζει το δημιούργημα.

12. Δε θεωρώ καμία απολύτως ανάρτηση ως λήξασα στο σχολιασμό της ή στη συζήτησή της ούτε κρίνω απαραίτητο να βρίσκεται στο προσκήνιο για να αποτελέσει έναυσμα συζήτησης. Με αυτή τη λογική, κρίνω ως μάλλον περιττό να ανατυπώσω παλαιά ανάρτηση, όπου χρειάζεται όμως, μπορώ να παραπέμψω.

13. Aν μου ζητηθεί μία απάντηση και οι θέσεις μου δεν έχουν αλλάξει, και η απάντηση αυτή βρίσκεται σε σχολιασμό μου άλλου ιστολογίου, θεωρώ απολύτως θεμιτό να παραπέμψω τους ερωτώντες με link στο συγκεκριμένο post. Oμοίως, θεωρώ απόλυτα τίμιο, εάν κάποιος από τους ιστολόγους ή τους σχολιαστές με καλύπτει σε μία θέση να παραπέμψω και στο συγκεκριμένο ιστολόγο ή σχολιαστή πάλι με link. (Τα παραπάνω στα πλαίσια του δυνατού και υπό την προϋπόθεση ότι θυμάμαι και πού βρίσκεται η συγκεριμένη απάντηση).


© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen, 7 Iουλίου 2008


Update Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2008


14. Σε ανώνυμη προσωπική επίθεση με χυδαιολογίες διατηρώ κάθε νόμιμο δικαίωμά μου να αποτανθώ στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αυτά τα σχόλια δεν υποχρεούμαι και να τα κρατήσω σε κοινή θέα. Προσβάλλουν την αισθητική μου.

buzz it!

120 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλό και τα "αυτονόητα", να λέγονται, ενίοτε.
Συζητήσιμο, πόσο, αυτονόητα είναι.
Καλημέρα.
:)

Αστερόεσσα είπε...

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Καλημέρα.

Αστερόεσσα είπε...

Kαι να διευκρινίσω και κάτι ακόμη, αν και αυτό πάλι αυτονόητο είναι:
Δεν αποκλείω την κοινωνική γνωριμία μέσα από ένα ιστολόγιο.
Αλλά ακριβώς επειδή σέβομαι πάρα πολύ τη φιλία, αρνούμαι να ονοματίσω "φίλο", οποιονδήποτε μου έρχεται υποβάλλοντας τα σέβη του καλημεροκαλησπερίζοντας τακτικώς και σίγουρα δε θα με έπειθε ούτε ένα δοκίμιο περί φιλίας, αλλά ούτε κι αν άκουγα ότι ο επισκέπτης είναι πρωτοξάδελφος του Δάμωνα και του Φιντία.
Σχέσεις και συναισθήματα δομούνται διαφορετικά. Όχι μέσα από ιστολόγια.

Αστερόεσσα είπε...

Επίσης, κάτι πολύ ουσιώδες:

Ασχέτως με το αν ένα ιστολόγιο είναι φιλοσοφικό, ενημερωτικό, ακαδημαϊκό, πολιτικό ή προσωπικό είναι πάνω απ' όλα ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ.

Άρα, ανεξαρτήτως του όποιου ψευδωνύμου (εγώ για τους δικούς μου λόγους εμφανίζομαι επώνυμα, αλλά είναι καθαρά επιλογή μου), ο κάθε συμμετέχων στα δρώμενα της μπλογκόσφαιρας οφείλει να αντιμετωπίζει και τον εαυτό του ως δημόσιο πρόσωπο. Η θεματολογία σε ένα blog μπορεί να είναι προκλητική ή το θέμα έναυσμα για το μυαλό. Όμως στο προκλητικό υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον ερωτισμό π.χ. του Εμπειρίκου, του De Sade ή του Georges Batailles ή την ερωτική ποίηση από τη μια και την πορνογραφία μιας τσόντας από την άλλη. Τα πρώτα είναι τέχνη, είναι ακόμη και φιλοσοφική θέση ή στάση ζωής. Η τσόντα όμως είναι φτηνό ξεπούλημα.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αξιώματα.
Θα μπορούσαμε, να τα πούμε.
Και νομίζω, ελάχιστοι θα διαφωνούσαν.
ΣΤις λεπτές διαχωριστικές γραμμές, προκύπτει το πρόβλημα.
Η διατύπωση των παραπάνω, ουσιαστικά
παραμπέμπει, την προσοχή μας, εκεί.
Στο ειδικό βάρος και στο
"καλό ζύγισμα", όλων όσων αναφέρεις.

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα, κανονικά αυτά δε θα έπρεπε να αναφέρονται καν.
Υπάρχουν κι άλλα οξύμωρα στη μπλογκόσφαιρα:
π.χ. Το κάνω το ιστολόγιό μου ορατό από οριμένους.
Τι σημαίνει αυτό; Αν δε θέλεις να το δουν, τότε γιατί το δημοσιεύεις;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλά..
Παίζει και το να δείς τον εαυτό σου, φάτσα-κάρτα, σαν σε καθρέπτη.
Είναι, σαν ένα παιχνίδι, σκάκι με τον εαυτό σου.
Ίσως πολλοί, να ξεκίνησαν ,έτσι.
Άλλοι, για εκτόνωση και σου - μου.
Βέβαια δεν κρίνω, τις ανάγκες, κανενός.
Είτε, έτσι, είτε αλλιώς, από την στιγμή που σχολιάζεις ή δέχεσαι σχόλια, καλό θάναι τα παραπάνω, να τηρούνται.

Από κεί και πέρα, βλέπεις.

Αστερόεσσα είπε...

Προσπαθώ απλώς να αποφύγω σκοπέλους που είδα κατά κόρον σε άλλους servers ως ιστολόγος. Δε θέλω να μιλήσω αφοριστικά και να πω π.χ. το Yahoo ή το Μultiply είναι για πέταμα, το Spaces ή το Ηi5 το παρεΐστικο, το blogger ή το wordpress τα πιο ανεβασμένα, γιατί οι ιστολόγοι καθορίζουν την ποιότητα και όχι ο server.
Kαι πάλι δε νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που διαφωνούν κατ' αρχήν.
Εδώ είμαι, ανοιχτή για διάλογο.

Αστερόεσσα είπε...

Άλλα θέματα που προκύπτουν:

1. Σοβαρό και σοβαροφανές.
Σοβαρό δεν είναι το πουριτανικό.
Και το πιο σοβαρό πράγμα μπορεί να ειπωθεί χιουμοριστικά.
Εδώ κι αν χάνονται διαχωριστικές, αυγά και πασχάλια!

2. Και χιούμορ με γκροτέσκο. Άλλη παγίδα.

3. Ευγένεια δε σημαίνει χρήση πληθυντικού. Είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων.

4. Ένας αθυρόστομος μπορεί να είναι και θελκτικός υβριστής, αν συνδυάζει και παιδεία. Βλέπε Ζουράρι. Δε συμφωνώ με όλα όσα λέει. Αλλά πολλές φορές τον απολαμβάνω!

5. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τόλμης και θράσους μετ' επάρσεως και τουπέ. Οι τολμώντες είναι επαναστάτες. Οι επαρμένοι θρασείς είναι σούργελα.

Βάσκες είπε...

Αστερόεσσα προσυπογράφω. (Χέστηκες!)

;)

Αστερόεσσα είπε...

Χαχαχαχαχα! Όχι!

tovenito είπε...

1. τα λινκς σαφώς και δεν είναι δείκτης φιλίας. πιο πολύ διαδικτυακή φιλοφρόνηση είναι. με έχεις, σε έχω. αν και δεν λειτουργώ πάντα έτσι (πχ. ορισμένους τους έχω λινκ χωρίς να υπάρχει το δικό μου στο μπλογκρόλ). και επίσης υπάρχουν και μπλογκς που διαβάζω ανελλιπώς και, για διάφορους λόγους, δεν υπάρχουν στη λίστα μου. για αυτό υπάρχει ο reader άλλωστε! λολ
2.3. αυτό με τους ανώνυμους ήταν ένα θέμα δύσκολο να αποφασίσω. στις πρώτες μου αναρτήσεις, υπήρχε κάποιος που άφηνε ανώνυμα και ψιλοτσαντίστηκα γιατί το θεωρούσα αγένεια να ξέρει ποιος είμαι (έστω και με ψευδώνυμο) κι εγώ να μην έχω ιδέα. ώσπου ψιλομαλώσαμε και εξαφανίστηκε. αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι ενδεχομένως η φύση του μπλογκ μου να είναι τέτοια που ορισμένοι να θέλουν για τους δικούς τους λόγους ανώνυμα. κι αν κάποιος με βρίσει, εκτίθεται ο ίδιος. δεν σβήνω τίποτα εκτός από σχόλια σπάμμινγκ. που τα βλέπω ίδια και απαράλλαχτα σε όλα τα μπλογκ. έχει λίγο ρίσκο βέβαια αυτό. αλλά προς το παρόν, όχι. μπορεί να αναθεωρήσω βέβαια.
4.εξαρτάται τον τρόπο πάντα. κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα πρέπει να προσβάλλεται με μία αντίθετη άποψη. απλά ορισμένες φορές ο τρόπος προσβάλλει περισσότερο.
5.μμμ, δεν ξέρω. δεν το θεωρώ και κακό, αν θες να γνωρίσεις κάποιον. δεν το δαιμονοποιώ το socializing μέσω μπλογκ, ούτε και το επιδιώκω. όταν γίνεται αυτοσκοπός η γνωριμία μέσω των μπλογκ τότε ναι. χάνουμε το μέτρο.
6. συμφωνώ. είναι γελοίο να έχει μαλλιάσει η γλώσσα σου να απαντάς σε μια ερώτηση και τσουπ να πετάγεται ο άλλος 10 σχόλια πιο κάτω και να σου θέτει τα ίδια ερωτήματα.
7. ναι ορισμένες φορές σε βρίσκω δηκτική. και χωρίς πάντα να έχεις προκληθεί. το κίνητρό σου δεν είναι κακό πιστεύω, αυτό όχι, απλά οι γνώσεις σου και το επίπεδό σου ορισμένες φορές βγάζουν μία μαντάμ. λολ!
8. δεν με έχει απασχολήσει. δεν κάνω κακεντρεχείς αναρτήσεις. δεν είναι στις προθέσεις μου. και ούτε μου αρέσει και αυτό που προτείνεις. να βρίζονται μεταξύ τους μέχρις εσχάτων
9. συμωνώ με τα περί λογοκρισίας. έχει τύχει να μου διαγράψουν σχόλια. στα οποία δεν έβριζα. αυτόν γιατί να τον ονοματίσω ας πούμε; δεν είναι καλύτερα να αδιαφορήσω;
10. εξυπακούεται ότι το σωστό είναι να αναφέρεται η πηγή. κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει εδώ.
11. ενώ επιζητώ τα σχόλια, όχι σαν επιβεβαίωση αλλά καθαρά σαν παρέα ας πούμε, δηλαδή να "νιώθω" ποιοι διαβάζουν και είναι κοντά, ορισμένα σχόλια πραγματικά νιώθω ότι μου καταστρέφουν ένα κείμενο

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Πιστεύω πως έχεις απόλυτο δίκιο, παρόλ΄ αυτά ο τρόπος που τα λες είναι κάπως. . . αυστηρός(;) Συμφωνώ πέρα ως πέρα, αλλά από την άλλη αν υπάρχει τόση αυστηρότητα και τόσο ορθα-κοφτά διατυπωμένοι κανόνες, δεν υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί κάτι λανθασμένα ειπωμένο, χωρίς να υπήρχε από πριν τέτοια διάθεση;

Αστερόεσσα είπε...

@ Tοβενάκο, λοιπόν επειδή κάθησες και μου έγραψες ένα κατεβατό χεχε... Oύτε κι εγώ θεωρώ κακό το socializing. Έλα μου όμως που κάποιες φορές σου βγαίνουν κάποιοι απ' τη λίστα και σου λένε "σου, μου, του, πήγες σχολίασες στον τάδε ή την τάδε, δε μου ήρθες, δε με έχεις φίλο κλπ" και παρόμοια παιδικά;
Ε, λέω η γυνή: Προφανώς έχω μια λίστα από blogs που διαβάζω. Ανάμεσα σε αυτά διαφαίνονται άτομα που πάω με 1.000. Δε θα βιαστώ να τους ονομάσω φίλους. Κάτσε. Τι το κάναμε; Μπάτε σκύλοι αλέστε; Πάμε όλα τα παιδάκια στα νήπια και λέμε "Παιδάκι, θες να σε έχω φίλο;".

Πάμε τώρα στο δηκτικό μου: Εξηγούμαι. Προβοκατόρικα δρω πολλές φορές. Ενδέχεται δηλαδή να πω ακόμη και κάτι το οποίο δεν πρεσβεύω, για να κόψω αντιδράσεις και κίνηση. Ποιοι θα τσιμπήσουν; Θα απαντήσουν; Θα φάνε τη φόλα ή θα μου πουν "έλα, εδώ κυρία μου, τι λες;" για να αρχίσει διάλογος.
Δε θέλω στα σχόλια παράθεση μονολόγων. Δεν είναι μασονικές στοές οι αναρτήσεις. Λειτουργούν δια-δραστικώς.

@ Καλωσήλθες, Σουζάνα Χατζηνικολάου!
Αν διαβάσεις σχόλια αναρτήσεων θα δεις ότι στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αυστηρή είμαι. Μου αρέσει το έξυπνο χιούμορ και το να λες με ανάλαφρο τρόπο και το σοβαρό.
Απλώς εδώ βγήκα ως διευθύντρια οικοτροφείου, γιατί αν τα πω γαλλικά, δε θα γίνω κατανοητή. Εδώ πολλές φορές αναλύει κανείς μια λέξη σ' όλες τις συλλαβές της και τα γράμματα και πάλι δε γίνεται κατανοητός.☺

Αστερόεσσα είπε...

Α, επίσης να δηλώσω: Όταν βλέπω άτομα ξύπνια με χιούμορ, παίζω κιόλας, καθόσον πειραχτήρι και Αστερόεσσα = συνώνυμα. Εξάλλου, μ' αρέσει ο Αρκάς, ψοφάω για Μποστ και τρελαίνομαι για το μαύρο χιούμορ του Oscar Wilde ή του Bernard Shaw.
Ομοίως όμως, ξέρω και να ΑΥΤΟ-σαρκάζομαι, άρα η ψωνάρα μου είναι συγκεκριμένης εμβέλειας και δεν κόπτομαι ν' αποδείξω ότι είμαι ο αλάνθαστος. Θεός φυλάξοι! Μπας και υπάρχει και κανένας τέτοιος; Να ξέρουμε.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Συμφωνώ με tovene592.
Σχόλια υβριστικά, δεν είμαι και υποχρεωμένος να τα τρώω στη μάπα και άνευ λόγου. Αν και τάχω φάει και δεν τάσβησα και απάντησα. Τςπ.
Στο ποστ μου , ελεύθερα, θέλω και εναντίον μου , ας μιλούν.
Εμένα, άλλο μ'ενοχλεί, πού είναι το πιό ανέντιμο και ανήθικο και κατευθύνεται, από θρασυδειλία και φθόνο.
Αυτά τα δύο , είναι συνδυασμός, αχτύπητος, στο διαδίκτυο !!
Δεν κάνουν σχόλια, αρκετοί κακεντρεχείς στο ποστ, που έκφράζει μιά άποψη,..
Αλλά γυρίζουν, αλλού που σχολιάζεις και τσούπ , πετάνε το σχολιάκι ..το "τάχα', ότι απευθύνεται, στο ιδιοκτήτη του μπλογκ και βγάζει χολή!
Χωρίς, να έχεις, τίποτα, μαζί του.
Ούτε, νάχεις, μιλήσει, ούτε, να σε ξέρει
Άκουσε..!!
Κατάλαβε!!
Και αρχίζει να ειρωνεύεται, ανεξαρτήτως, θεματολογίας, δικό σου, αλλού σχόλιο(!)
και χυδαιολογεί.
Αυτό έχει γίνει, πιά, σύνηθες και σε λίγο, επιστήμη, θα το κάνουν.
Χολή και φθόνος, δυό πράγματα, που αντιπαθώ πολύ.

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα, ερώτημα: Ένα υβριστικό σχόλιο εκθέτει αυτόν που του απευθύνεται το σχόλιο ή το σχολιαστή; Όταν με το δάχτυλο κάποιος δείχνει το φεγγάρι, μόνο ο ηλίθιος θα δει το δάχτυλο. Οι υπόλοιποι θα δουν το φεγγάρι. Άρα, γιατί να το σβήσω; Θα το αφήσω μάλιστα και σε κοινή θέα, να έρχονται κι άλλοι να το βλέπουν και να κρίνουν.

Κακεντρέχειες και ύπουλες συμπεριφορές υπάρχουν παντού. Προσωπικώς με ενοχλούσαν πολύ περισσότερο στο εργασιακό μου περιβάλλον παρά στο δίκτυο, όπου και με δεδομένη την ανωνυμία και την υιοθέτηση μιας persona μέσα από ένα ψευδώνυμο και την τάυτισή με το ψευδώνυμο, ο καθείς, αναλόγως του συστήματος αξιών του και του βαθμού αμοραλισμού του ή των απωθημένων του, βγάζει την καταπίεσή του βλακωδώς σε όποια θύματα βρει μπρος του. Λογική φασίζουσα ενός καραβανά στο στρατό. Μια Δημόσια Υπηρεσία στην Ελλάδα είναι πολύ αντιπροσωπευτικότερο δείγμα κατινιάς από τη μπλογκόσφαιρα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Εε, ναί δεν λέω.
Τα τρώμε στην μούρη εκεί που δουλεύουμε και τάχουμε σιχαθεί.
Είναι ανάγκη, να γίνονται κυρίαρχα και στην "δική μου" ώρα, στο χόμπυ μου..?
Αλλά, τι ψάχνω, τώρα.!
Δίκιο,έχεις οκ.

Αστερόεσσα είπε...

☺ Ε, εντάξει. Καλώς ή κακώς υπάρχει. Είναι και αυτό ανθρώπινο. Μερικές φορές οι ίδιοι οι βάλλοντες το μετανοιώνουν κιόλας. Αν δε βάλουμε και κάποιες φορές νερό στο κρασί μας κι ετοιμάζουμε τα μυδράλλια και τις άμυνες σε κάθε περίπτωση, η βαλίτσα τραβάει και μακρύτερα. Δεν υπάρχει και κανένας χωρίς στραβά. Εσύ δεν έχεις; Εγώ δεν έχω; Δε θα ξυπνήσει και κάποιος μια μέρα στην τσίτα, βρε αδερφέ; Θα πάρουμε κι αμπάρριζα; Πες ότι είναι οι πλανήτες ανάδρομοι και δες το με χιούμορ.

b|a|s|n\i/a είπε...

άμα πω μια καλησπέρα μόνο θα με βρίσεις; είμαι δουλειά ακόμα και είπα να κάνω διάλειμμα τσιγάρου. μετά είπα να διαβάσω πρώτα την αστερόεσσα και μετά το τσιγάρο. πέρασε η ώρα διαβάζοντας όλα αυτά. αλλά θα κάνω και το τσιγάρο. μην νομίζεις. λολ
μπορεί να μην είναι για όλους, τα αυτονόητα τα δικά μου, αυτονόητα και για αυτούς. αλλά δεν σκοτίζομαι και πολύ πλέον. όσο αφορά το μπλόκιν εννοώ. τώρα τι είναι τέχνη και τι τσόντα, είναι ολόκληρη κουβέντα. μπορεί να μην απεικονίζεται τίποτα και να είναι ασύλληπτα χυδαίο. μπορεί να τα βλέπεις όλα και να είναι ασύλληπτα αισθησιακό. το ίδιο και με τις λέξεις. και επειδή είμαι έτοιμος να το ανάψω το τσιγάρο εδώ μέσα, πάω όξω.
ξέχασα και την καλησπέρα.
καλησπέρα λοιπόν

Αστερόεσσα είπε...

☺ Βρε, έλα πες την καλησπέρα, πουλάκι μου! Μαζί μιλάμε, καταλαβαινόμαστε, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Στο Ραν Ταν Πλαν ίσως χρειάζονται και περισσότερες διευκρινήσεις.

Αστερόεσσα είπε...

Μη γυρίσει τώρα κανείς και με κατηγορήσει για νεποτισμό. Ο άνθρωπος είναι ευφυέστατος, νοήμων και με χιούμορ. ( b|a|s|n\i/a, μην κοκκινίζεις, σε βλέπω).

b|a|s|n\i/a είπε...

κι άλλη άγνωστη λέξη. την βρήκα στο λεξικό. για το νεποτισμός λέω. κοκκίνισα αρκετά. χαμογέλασα. και σου είπα ευχαριστώ πολύ. αλλά δεν προλαβαίνω να σου πω καλά λόγια. πρέπει να ελέγξω τους ορόφους, να κλειδώσω και να φύγω. γελάω ακόμα με την ατάκα σου, παπάρια. λολ. τα καλύτερα θα σου πω και 'γω.
και ψιτ, μην γυρίσει κανείς και κατηγορήσει και μένα για νεποτισμό. ειδικά τώρα που έμαθα τι είναι ;)

Αστερόεσσα είπε...

Mπράβο, καλό b|a|s|n\i/a-κι! Τώρα θα βάλουμε τους νεποτισμούς μας στην Τράπεζα και όταν χρειαζόμαστε, θα πηγαίνουμε στο ΑΤΜ για αυτόματη ανάληψη φιλοφρονήσεων και λιβανίσματος με τόκο.
Ξέρω να λέω και τα Ταρώ και να ρίχνω και το Ι Τσινγκ. Ξέρω και Αστρολογία. Και κανονική και εσωτερική. Ξέρω και μάγια. ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

b|a|s|n\i/a,

Αυτό να λέγεται,
με κουβέντες μετρημένες και σωστές.
Σαφέστατος.
Μερικοί, άλλοι, να το βλέπουν!!
"Ουκ εν τω πολλώ το εύ".
....................................

Αστερόεσσα
Χρήσιμο και άκρως απαραίτητο
το σχόλιο σου.
Δεν μπορώ να γράψω το όνομα του
αγαπητού και έκανα copy τ'όμομα του
από το σχόλιο σου.!!!
Νάσαι καλά, μάτια μου -))

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα, με αυτό το "ουκ εν τω πολλώ το ευ" υπαινίσσεσθε ότι μιλάω πολύ; Ήταν αυτό ένα κακεντρεχές σχόλιον, που ίσως αξίζει να του αφιερώσω 10 τουλάχιστον αναρτήσεις; ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Κακεντρεχέστατο, παρακαλώ.!
Ομολογώ, το καταχάρηκα!
"Πάταξον μεν, άκουσον δε"

Ελέυθερη κυρία μου,
να κάνεται, όσα ποστ, θέλετε!
Εγώ την άποψη μου την λέω,
στον αποστολέα της, απ'ευθείας.
Άλλωστε, σας έχω ξαναπεί , αφήστε και κάτι να πέσει.
Άποψη, χωρίς κακία, ή φθόνο.

Ίσως και από αντίθετα, συναισθήματα.
Τώρα δικάστε με -))

Αστερόεσσα είπε...

Δεν μπορώ, Σπίθα. Χούι. Εξαρτάται από το άτομο βέβαια. Να, εσείς για παράδειγμα με κάνετε να σιωπώ. Στόμα έχω και μιλιά δεν έχω. Βουβαίνομαι η δό-λι-α! ☺

Και σιγά μην κάτσω και δικάσω! Άν ταυτιστώ με έναν απ' τους τρεις κριτές Μίνωα, Αιακό ή Ραδάμανθη, το συζητάμε. Έλα, άλλη φορά. Δε δικάζουμε Δευτέρες.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μπέργκμαν, σήμερα το πρόγραμμα.

Μετά το
"Κραυγές και ψίθυροι"(takis, post μου))
"H Σιωπή".

Ελπίζω, να μιλάμε για την ίδια
"Σιωπή"
και όχι, για την "Σιωπή των αμνών" :D

Αστερόεσσα είπε...

Kαι γιατί όχι το "Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα"; Έχει υπέροχους φόνους και δυο γλυκύτατες γριούλες που ασχολούνται με φιλανθρωπίες.
Μετά το τσάι κερνούν μοναχικούς εργένηδες χειροποίητο λικέρ με αρσενικό και στρυχνίνη. ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Η δόλια -)
Προτιμώ το
"19 ΛΕΠΤΆ ΣΙΩΠΗΣ"
με την αστερόεσσα !

( 7,36 - 7,17..ώρα σχολίων)
Όσο χρειάζεται, να φτιάξεις
ένα τσάι με λεμόνι)

apocalypses είπε...

Ε,τωρα δεν κρατιέμαι κι'ας θελεις τους χρόνους σου!!!Θα τους έχεις πάντως....
Βρε τι έκανα ο άνθρωπος...Αν ήξερα ότιθα σου δημιουργούσα τέτοιο πρόβλημα ειλικρινά δεν θα σου έγραφα ποτέ...Λυπάμαι πραγματικά,αλλα απο την άλλη χαίρο μαι πραγματικά. Σε αγγιξε...
p.s Εντάξει τσίμπισα...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Και να εξηγήσω και εγώ, ότι είσαι, απολύτως ειλικρινής.!
Είπες " Η δό-λι-α" = με δόλο
Όχι η δόλια (αδύναμη, κλπ )

Αχ δόλια κοινωνία.

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα, 19 ολόκληρα λεπτά; Μέχρι και σπιτικό λικέρ προλαβαίνω να φτιάξω. ☺

@ Καλησπέρα, apocalypses. Δεν έκανα το post για σένα. Γενικές αρχές εκφράζω.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μια χαρά, είναι το παλληκάρι.
Τι έκανε και το αποπαίρνεις...

apocalypses είπε...

Ναι,αλλά εξ' αιτίας μου...Μελετώ ξανα και ξανά το κείμενό σου, αλλά και των άλλων τα γραφόμενα...Πεντε τσιγάρα κάπνισα,στόχος έγινα.Τι να πω γαμώτο...Απο τη μία, γιατί απο την άλλη δεν κρατιέμαι... Σε ορισμένα πάλι αμύνεσαι...Δεν αφήνεσαι.Ίσως σωστά,ίσως λάθος...Δικός σου είναι ο σταυρός (Blog) δικός σου και ο δρόμος...Αρχίζω και πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι δεν είναι πλασμένοι απο το ίδιο μπόλι...

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα ,δεν αποπήρα κανέναν, συγγνώμη. Όντως με το post εκφράζω γενικές αρχές. Αφετηρία μου ήταν μία ανάρτηση σε ιστολόγιο που διάβασα σήμερα για προσθαφαίρεση links και αποτίμηση διαδικτυακής φιλίας. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ίσως είναι καλό να διευκρινίζονται κάποια πράγματα, για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Απλά πράγματα.

Φιλία μπορεί και να προκύψει μέσα από το δίκτυο. Τα blogs όμως που κάποιος διαβάζει δεν έχουν σχέση με φιλίες. Διαβάζω ό,τι με εμπνέει ή με πληροφορεί ή μου πλαταίνει ορίζοντες.

Αστερόεσσα είπε...

@ apocalypses, το επαναλαμβάνω. Δεν έχει να κάνει η ανάρτηση με εσένα και το εννοώ. ☺

apocalypses είπε...

Καλέ μου Σπίθα..Δεν θα μπω στη διαδικασία φτηνών ειρωνιών τύπου **Μια χαρά, είναι το παλληκάρι.
Τι έκανε και το αποπαίρνεις...**
Ένα θα σου ΄πω πάντως: και μόνο απο το nick...Αστο παλικάρι μου, δεν το'χεις!!!

Αστερόεσσα είπε...

Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Όποιος έχει να πει κάτι για μένα ας το πει ευθέως σε εμένα. Αρνούμαι να μετατρέψω τις αναρτήσεις μου σε Κολοσσαίο!

apocalypses είπε...

Τι να πω,τώρα τίποτε...Πολλά είχα να πω αλλα,ας όψονται. Ε, χαλασε και λίγο η διάθεση..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μισό λεπτό-)
Δεν πούλησα ειρωνεία, λόγω τιμής.
Δεν τόχω, δεν τόχω, ότι πείς.
Ποιό, όμως, ρε παλιοσειρά, γιατί αρχίζω και σε συνηθίζω

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μην φωνάζεται, κυρία μου.!
Δεν θέλουμε διαιτητή, γυναίκα !
Δικαστήριο θα στήσουμε?
Μπά!!

Αστερόεσσα είπε...

ΚΑΝΟΝΑΣ

Συζήτηση με αντιπαράθεση επιχειρημάτων μεταξύ των σχολιαζόντων είναι θεμιτή για την προαγωγή της όποιας συζήτησης. Πυρά όχι! Τα πυρά σας μόνο σε εμένα επιτρέπω να απαυθύνονται! Είμαι σαφής;

Αστερόεσσα είπε...

Παρακαλώ! Να σας υπενθυμίσω ότι το ιστολόγιο είναι δικό μου και παρεπιμπτόντως είμαι γυναίκα. Ομοίως, περηφανεύομαι να πω ότι διαθέτω και κάτι που πολλοί άρρενες ΔΕ διαθέτουν!

apocalypses είπε...

Τι δεν πούλησες ειρωνία..διαβάζεις, όλη την αντίπαράθεσή μου με την αστερόεσσα και μετά της λές, γιατί με αποπαίρνει.Με το δίκιο της,ίσως αλλά, αυτό είναι μεταξύ εμού και εκείνης...Τέλος πάντων, ας είναι και δεν είμαι σειρά...Πολεμικόν Ναυτικόν,δηλαδή *κληρούχας*

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλά είπα, εγώ!
Αποκαλυπτικέ, μας την λέει!!

Αστερόεσσα είπε...

Βγαίνετε και οι δυο σας έξω και επανέρχεσθε μετά από μία τουλάχιστον ώρα.

apocalypses είπε...

Δηλαδή τι δεν διαθέτουν πάλι ορισμένοι άρρενες;φιλότιμο; μακρυά μαλλια, φούστα αλλά ρουβα ή μπιζέλια αλλά Λαζόπουλου;Γίνε λιγο πιο σαφής...

apocalypses είπε...

Ο.Κ εγώ μέσα είμαι...πάω να πιω καμια βοτκα...συγχίστηκα λέω...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πολεμικο Ναυτικό ;!
Οχι , εγώ "μοδιστρούλα", ήμουν.
Με πιάνεις?

Αστερόεσσα είπε...

ΟΡΧΕΙΣ, κύριοι.
Και τώρα παύσατε πυρ!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πύρ, γυνή και θάλασσα -))
Όλα τάχουμε, πακέτο !

apocalypses είπε...

Τύφλα (χικ..) ναχει η θάλασσα και το..πυρ!
-Αεροπορία λοπόν...

apocalypses είπε...

Αμάν κάτσε γιατί τώρα το διαβασα και πιω τη βότκα μονορούφι!!!Τι διαθέτεις λέει;;;;;;;

Αστερόεσσα είπε...

☺ Δεν πέρασε η μία ώρα.

apocalypses είπε...

Σορρυ και τελείωσε και το κολολεμονο και σκέτη η ρημαδα δεν πινεται..Έχω ακόμα 11 λεπτα, νομίζω..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το βρήκες -)
........βάλλεσθαι"

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Άμα βρείς τι λείπει, τα πίνουμε και μαζί!

apocalypses είπε...

ε. δε σου'πα..ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ......

apocalypses είπε...

Συγγνώμη, να μπούμε τώρα;;;

Αστερόεσσα είπε...

☺ Bρε, καλώστα τα παιδιά. Αμέρικαν μπαρ το κάναμε; Μήπως θέλετε και πικρό καφέ;

apocalypses είπε...

Τι πικρό καφέ! Δεν είναι Κυριακή κατα τις 11!!!Με μια platinum συμβιβάζομαι...

Αστερόεσσα είπε...

Platinum? What's this?

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Τρείς έλληνες στον άδη
ανταμώσανε ένα βράδυ
και το γλέντι αρχινάνε
κι'ολα, γύρω μου τα σπάνε

Με μπουζούκια, μπαγλαμάδες
τρέλαναν τους σατανάδες
κι'απ'το κέφι ζαλισμένοι
χόρευαν οι κολασμένοι."



(Γιάν, Παπαιωάννου)

"Μούχεις, ζαλίσει το κεφάλι
άσε την γκρίνα την μεγάλη
δεν βρήκες άκρη, δεν θα βρούμε.
Σβήσε το φώς να κοιμηθούμε"

Αστερόεσσα είπε...

☺ Aν είναι, Σπίθα παιδί μου, να κοιμάμαι και με όλον τον κόσμο, θα αποκάμω η σαραντάρα. Είπαμε, αλλά ένας - ένας διά λόγους τάξεως. Και οι ύπνοι μου δεν αφορούν το blog μου. Δε θα χτυπήσω και κάρτα στη μπλογκόσφαιρα για το αν κοιμάμαι κι αν μου ξημεροβραδιάζονται εδώ μουστερήδες σε περίοδο ζευγαρώματος.

apocalypses είπε...

Τhis is a perfect premium vodka...dear..
Και μια και δεν αισθάνομαι μουστερής, καθώς νομίζεις πάλι ότι μου αρέσει το χαλβάδιασμα και το ζευγάρωμα και μια και είμαι μονο εγω και ο σπίθας εδώ μέσα και μια και μου την είπες και μια που δεν καταλαβαίνεις απο χιουμοράκι και μια και δυό...ASTA LA VISTA...
Κοινώς καληνύχτα...

apocalypses είπε...

Ωρε, μου πάει το μπλουζάκι!!!

Αστερόεσσα είπε...

@ apocalypses, ευχαριστώ, vodka πίνω και μ' αρέσει, θα το έχω στα υπόψιν. Σου πάει το μπλουζάκι. Σου κάνει και μπράτσα και στήθος.☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τότε..

"Εγώ θα σε φιλώ
θα είμαι, πιά,
παιδί δικό σου
κι'όταν καίει
το μετωπό σου

εγώ θα σε φιλώ
και θα σου παίρνω
τον καημό σου.."

Δεν είναι δικό μου..!

Αστερόεσσα είπε...

Θεέ μου! Τι αμαρτίες πληρώνω; Έχουμε πήξει στο Οιδιπόδειο...

*αχ!!!!*

Και δος ημίν, προς ύπνον απιούσιν, ανάπαυσιν σώματος και ψυχής, και διαφύλαξον ημάς από του ζοφερού ύπνου της αμαρτίας και από πάσης σκοτεινής και νυκτερινής ηδυπαθείας. Παύσον τας ορμάς των παθών, σβέσον τα πεπυρωμένα βέλη του πονηρού τα καθ’ ημών δολίως κινούμενα. Τάς της σαρκός ημών επαναστάσεις κατάστειλον και παν γεώδες και υλικόν ημών φρόνημα κοίμισον.

Στο καλό παιδιά μου! Θα ειδοποιήσω, όταν έχω ακόλαστη διάθεση. Καλό σας βράδυ! ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Για προσεξέ με, βλάμισσα
και κοίτα με στη μούρη
κοίτα, να δείς, αν φαίνομαι
κι'αν μοιάζω, για καψούρης"
;)

(Παπαιωάννου Γ,)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καληνύχτα, Ελένη.
-)
( Ο Παπαιωάννου, ήταν η πιό αγνή καρδια
από τους ρεμπέτες..)

Αστερόεσσα είπε...

"Μάγκες μου συμμορφωθείτε, πάψτε τα σερέτικα" -Στελλάκης Περπινιάδης

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Βγήκαν μάγκες στο σεργιάνι..!!
Και κυκλοφορούν και τρένα, ρε γμτο
;)
Καλή 'νύχτααα!

apocalypses είπε...

Οοοπα!Τι εννοείς με το *όταν έχω ακόλαστη διαθεση;* Δηλαδή τώρα...SORRY τι έχεις, κολασμένη;;;(ΚΑΛΑ ΜΗ ΘΥΜΩΣΕΙς!!! ΤΩΡΑ ΠΑΩ ΓΙΑΥΠΝΟ Ο ΕΡΜΟΣ)

Dr. Feleki είπε...

Βασικα ξεκινησα το δικο μου μπλογκ για να δωσω την ευκαιρια σε καποιους να με βρισουνε πιο ευκολα, να απαντησω και να γινει της κακομοιρας...
Δεν εξελιχθηκε απολυτα ετσι αλλα δεν τρεχει μία...
Φυσικα σπανια διαβαζω τα σχολια αλλων σε καποια αναρτηση. Μπορει απλα να μπω να πω ενα γεια , να πω τη γνωμη μου, να πω κατι ... αχρηστο. Και σπανίως ενδιαφέρομαι για το τι ειπε καποιος άλλος, όχι απο ... έλλειψη ενδιαφέροντος αλλα απο έλλειψη χρόνου συνήθως.

Σε γενικες γραμμες συμφωνω με την "αναλυση" του τι ειναι "σωστο" και τι οχι με ολες τις ιδιαιτεροτητες που μπορει να εχει ενας χωρος σαν το ίντερνετ... Τελος παντων πολυ μεγαλη κουβεντα για να γινει γραπτά...

Τελος παντων δεν θεωρω τον εαυτο μου απολυτα καταρτισμενο πανω σε καποια θεματα. Απλως μου αρεσει ο τροπος γραφης καποιων ανθρωπων. Που δειχνει ίσως και το τι ειναι στην πραγματικοτητα. Και παντα μου αρεσε να "σπουδαζω" τους αλλους μεσα απο αυτα που γραφουν.

Ετσι τα "αξιώματα" που έθεσες εν πολλοις ειναι "εθελοντικα". Αλλος ακολουθει αυτες τις αρχες αλλος όχι... Και δεν μπορουμε να κανουμε και τιποτα

Μεγαλη κουβεντα ανοιξα, μακρια ειναι η αναρτηση και δε λεει και τιποτα οποτε απλα σε καληνυχτιζω (χοχοχο)

apocalypses είπε...

Ο/Η Βρασίδας ο Κάφρος είπε...κ.λπ-κ.λπ
Ωραία...είχαμε ένα καράβι, ήρθε και ένα τρένο!!!

Αστερόεσσα είπε...

@ Βρασίδας ο Κάφρος, γεια σου!

-Κάποια εκ των όσων έθεσα είναι αυτονόητα.
-Κάποια άλλα είναι δεοντολογία και άγραφος ηθικός νόμος.
-Κάποια άλλα όμως είναι καθαρά έκφραση της δικής μου στάσης.
Κι ούτε θα βγω εγώ να υπαγορεύσω τι θα κάνει ο καθείς στο blog του.
Εξαρτάται και από τη θεματολογία του blog.

Συνήθως, συζήτηση μεταξύ των σχολιαζόντων μπορεί να γίνει όταν το θέμα είναι ακαδημαϊκό.
Όταν όμως έχουμε ένα προσωπικό blog, όπως π.χ. το δικό μου τα πράγματα είναι πιο δύσκολο να οριοθετηθούν. Ωραία. Τι γράφω;

-Γράφω παραμύθια.
-Γράφω στίχους.
-Καταγράφω μνήμες.
-ή και επεισόδια ή σκέψεις.
-Μεταξύ αυτών ενδέχεται να υπάρξουν και ακαδημαϊκά θέματα.

Για το τελευταίο όμως είμαι πιο δύσκαμπτη, γιατί για να γράψει κάποιος ένα άρθρο απαιτούνται πολλές προϋποθέσεις, μελέτη, βιβλιογραφία κλπ γιατί, μέσα σ' όλα τ' άλλα, έχω και μια τελειοθηρία, δε μου αρέσουν οι αντιγραφές, κι ακόμη κι αν χρησιμοποιούσα αποσπάσματα άλλων άρθρων, πάλι θα προσέθετα το δικό μου προβληματισμό.
Θα μπορούσα να φτιάξω επίσης και ξεχωριστά ιστολόγια για το κάθε είδος. Άλλο π.χ. για παραμύθια, άλλο για σκεπτολόγιο, άλλο για στίχους, άλλο για αμπελοφιλοσοφίες.
Δεν το κάνω για τον απλό λόγο ότι τμήμα μου και μέρος του χαρακτήρα μου είναι όλα αυτά. Δεν είμαι αποκλειστικά ούτε η παραμυθού ούτε η λυρική ούτε η φιλοσοφίζουσα ούτε η σκωπτική.

Στα ακαδημαϊκά θέματα οι συζητήσεις στα σχόλια μπορούν να λάβουν και μορφή forum. Είχα π.χ. αντίστοιχα στο παλιό μου ιστολόγιο για χρήση greeklish, κατάργηση της θανατικής ποινής κλπ.

Σε ένα ποίημα όμως ή λογοτεχνικίζουσα παραγωγή τι σχόλιο μπορεί κάποιος να έχει;
Κατηγοριοποιώ ομάδες:
α. Α, μπράβο τι ωραίο, αριστούργημα κ.λ.π. (Σε ακραίες περιπτώσεις "Τι ταλέντο είσαι εσύ" κ.ο.κ.)
β. Απαντώ με ένα ποίημα ή εικόνα.
γ. "Τι θέλει να πει ο ποιητής;". Εδώ συνήθως καταλήγουμε και σε σχόλια ηθικολογικού χαρακτήρα: Πρέπει να κάνουμε αυτό ή το άλλο. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η λάθος αντιμετώπιση. Ο ποιητής λέξεις θέλει να πει και το λογοτεχνικό το κρίνεις ως δομή λόγου και όχι ως κατηχητικό λόγο που θα σου δώσει διδάγματα. Τις αρχές της λογοτεχνικής κριτικής τις διατύπωσε και ο Έλιοτ στις αρχές του 20ου αι.
Σε ένα παραμύθι δε, το όποιο δίδαγμα είναι υπαινισσόμενο, όχι αναλυτικό, αλλιώς είναι αποτυχημένο παραμύθι.
Όμως, ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ιδέες μέσα, οι οποίες και απασχολούν και αυτόν που το έγραψε, αλλά και αυτούς που το διαβάζουν.
Ε, αυτά συζητιούνται. Γιατί μέσα απ' τη συζήτηση μόνο, θα μπορώ και εγώ να πάρω έμπνευση και να προχωρήσω και στο επόμενο παραμύθι με άλλη θεματολογία και άλλη δέσμη ιδεών.
Άρα, δεν το κάνω για να εκτονώσω κανέναν. Εμένα βοηθάει πρωτίστως και, μέσα από το δούναι και λαβείν, και τους σχολιαστές - συζητητές βεβαίως, αλλά δεν είναι αυτός ο αρχικός μου σκοπός.

Ή: η συζήτηση ενδέχεται και να πάρει σκωπτικό χαρακτήρα και να είναι διασκεδαστική για όλους. Τότε είναι κατ' ουσίαν πρόσκληση στο παιχνιδίζειν. Τα παιχνίδια είναι ωραιότερα όταν είναι συμμετοχικά. Κοινωνικοποιούν κιόλας. Συνεπώς, ακόμη και για το "socializing", που αναφέρθηκε προηγουμένως, ο διάλογος είναι περισσότερο λειτουργικός.

@ Γεια σου, apocalypses, χρυσό μου. Ούτε το βούρτσισμα για δοντάκια να ήταν το blog. To τελευταίο πράγμα το βράδυ και το πρώτο το πρωί. Πουρνό - πουρνό, για μπεκάτσες βγήκες;

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Όλα τούτα, μοιάζουν σαν μανιφέστο..
Μπορεί να ισχύουν για σένα ίσως για μένα, για άλλους, μα δεν πρέπει κατά ανάγκη να ισχύουν για όλους.
Ναι, το μπλογκ είναι σε κοινή θέα. Εκθέτει απόψεις, κι ως εκ τούτου προκαλεί αντιδράσεις θετικές ή αρνητικές.
Υπάρχουν άνθρωποι "περιθωριακοί" , " παράξενοι", "απρόβλεπτοι" ... Κάποιος θα ενοχληθεί από τον κοιμισμένο άστεγο στο παγκάκι, κάποιος θα ενοχληθεί από κάποιον που μιλάει πολύ ή καθόλου.. Ακόμα και το μέτρο ενοχλεί ορισμένους. Ο καθένας κουβαλά κάτι μαζί του, κι ίσως να μην μπορεί να το μοιραστεί με όλους μας. Η διαφορετικότητα, υπάρχει και στις αξίες, και στον τρόπο που κάποιος είναι λογικός ή παράλογος.Ο καθένας είναι κύριος στον ιστοτοπό του. Μας ταιριάζουν ή όχι.. Ασχολούμαστε μαζί τους ή όχι..
Προσωπικά έχω σβήσει υβριστικό σχόλιο - όχι για μένα η ύβρις, μα για σχολιασμό άλλου χρήση. Δεν αντέχω την ύβρις ως πρακτική. Δεν ασχολήθηκα παραπάνω, γιατί για να ασχοληθείς με κάτι, θα πρέπει να συμβαίνουν κάποιες βασικές προυποθέσεις επικοινωνίας.
Όσον αφορά τα μπλογκ που δεν μπορεί να τα διαβάζει ο καθένας, δεν το θεωρώ λάθος, μα επιλογή. Γιατί να με ενοχλήσει; Δεν είναι πλέον ένα δημόσιο μπλογκ, αφορά τα εσωτερικά μίας ομάδας, οπότε, δεν αφορά εμένα. Το γιατί να το κάνει κάποιος αυτό, είναι δικό του θέμα.. κείνος γνωρίζει.
Κάποιους θα τους προσπεράσουμε, σε κάποιους θα σταθούμε... Όλοι ίδιοι δεν είμαστε, ούτε τα ίδια ζητάμε.. Επιλέγουμε..
Καλή εβδομάδα!

Αστερόεσσα είπε...

@ ανεμοσκορπίσματα, μα ναι. ☺
Σαφώς και τις δικές μου σχέσεις εκφράζω, το είπα και στο τελευταίο μου σχόλιο. Φαίνεται ότι τα σχόλια τα γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα.
Δεν επιβάλλω τίποτα και σε κανέναν. Το τι κάνει ο καθείς στο ιστολόγιό του είναι ατομική του υπόθεση.

Αλλά, δε θα μπορούσα επί παραδείγματι να ασκήσω κριτική, αν δε δέχομαι την κριτική.
Δε θα είχα δικαίωμα να δείξω ενοχλημένη με σβήσιμο σχολίων, αν η ίδια έσβηνα σχόλια.
Τα κλειστά ιστολόγια: κι αυτά δικαίωμα. Τα κλειστά γκρουπ και αυτά δικαίωμα. Ωραία, υπάρχει ένας εμφανής παραλογισμός και μία αντινομία ως κίνηση: Το δημοσιεύεις, πού; Στο δίκτυο. Αλλά δε θα σταθώ σε αυτό. Το συναθροίζεσθαι και το συγκροτείν ομάδες είναι συνταγματικό δικαίωμα.
Κάποια ιστολόγια είναι πολύ όμορφα και είναι κλειστά. Παράπονο εκφράζω. Λέω: "γιατί μου στερείς την ομορφιά;". Τίποτε άλλο πέραν αυτού.
Καλή εβδομάδα και σε σένα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Όλα τα μπουμπούκια, εδώ...
Βρασίδας, ο κάφρος, apocalypses,
ένας σπίθας, τι να κάνει..
Καλημέρα.
:)

Αστερόεσσα είπε...

☺ Ένας σπίθας... να βάλει μπουρλότο... ίσως;

Αστερόεσσα είπε...

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, παράπονο δεν έχω. Μαζεύω ποιητές, ποιήτριες, συγγραφείς, διανοουμένους, κάφρους, ρεμάλια, παρανοϊκούς... Υπάρχει ποικιλία! ~☺~

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

-))
Μπά, στα μπουμπούκια μπουρλότο ;!
Φωτιά, για προσάναμα :D

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Και μπουρλότο, άμα χρειάζεταi,-Ρ
στα καπάκια σχόλια !

Αστερόεσσα είπε...

☺ Σπίθα, να υποθέσω ότι το "μπουμπούκι" είμαι εγώ, ε; Κοκκινίζω. Ω! Σας ευχαριστώ!

Για το δεύτερο σχόλιό σας να πω ότι είσθε βλαμμένο.

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Ίσως κάποιοι να θέλουν έτσι να επικοινωνούν με τους δικούς τους, με κάτι πιο αλληλεπιδραστικό από ότι η αλληλογραφία, μιας κι ένα ιστολόγιο μπορεί να έχει πολλούς συντάκτες.... ποιος ξέρει.. Συχνά μία μορφή σε ένα παράθυρο, περνώντας έξω από ένα σπίτι, μπορεί να μου τραβήξει την προσοχή.Να ήθελα να γνωρίζω αυτή τη μορφή, να μοιραστώ κάτι μαζί της.. Ζωή είναι, έρωτας για ζωή είναι... Παράπονο κι αυτό... Το καταλαβαίνω το παράπονό σου, μα τούτο το μυστικό από μας δωμάτιο, ανήκει κι αυτό στα όμορφα της ζωής. Το στολίζει ένα μυστήριο... και τα μυστήρια, όταν δεν είναι δολοπλόκα, έχουν την ομορφιά, και τη γοητεία τους... Τελικά προσπερνώ με χαμόγελο, ευγνώμων για το μυστήριο που τυλίγει την μορφή στο παράθυρο.
Ναι, γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα.. Διάβασα μόλις δημοσίευσα το σχόλιό μου, το δικό σου. : ))

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Eπειδή δεν κάνω copy, κάθε λεπτό,
Να δώ αν έγινε σχόλιο, πρίν κάνω, εγώ -))
Εδώ, γελάω, πάλι.. -))
Για το βλαμμένο, ευχαριστώ!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τελικά, πάντα, δίκιο έχεις!
Πήραν τ'ανεμοσκορπίσματα, το σχόλιο μου
και τόκαναν..φτερό.-))

Αστερόεσσα είπε...

@ ανεμοσκορπίσματα, ☺
Ιδιωτική υπόθεση, όντως. Και η ιδιοκτησία επίσης δικαίωμα.
Αυθάδης μπορεί να γίνομαι ώρες - ώρες. Αλλά πάντα ήμουν διακριτική. Δεν ανοίγω ποτέ ψυγεία σε σπίτια άλλων.

@ σπίθα, παρακαλώ... τι λες τώρα! Επίσης, είσαι και λακωνικός και ολιγόλογος! Να μη σου κάνω κάποιες φιλοφρονήσεις; Υποχρέωσίς μου! Εξάλλου, αν δε σου κάνω, μετά θα κλαις... (Έχω ΚΑΙ κατανόηση, μεταξύ των πλείστων άλλων προσόντων μου) ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Με θίγεται και αποχωρώ!!
Σας χαρίζω και την καλημέρα!
Χατήρια, μην μου κάνετε.
Ούτε παρακάλια, εγώ, επιθυμώ.
:D

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Και διακριτική, και διαλεκτική... αυθάδη δε σε βρήκα ποτέ. Ελπίζω να μην έγραψα κάτι που να σε έκανε να πιστέψεις πως έχω για σένα τέτοια γνώμη. Αν νόμιζα πως δεν μπορώ να μιλήσω μαζί σου, απλά δε θα το έκανα. Μα θαυμάζω το εύρος της σκέψης σου, και όπως και συ ανέφερες πιο πάνω αλλού, δεν έχει σημασία αν δεν συμφωνούμε σε κάποιες θέσεις , όσο το ότι μπορούμε να συζητάμε γι΄αυτές.. Και για τούτο το τελευταίο, σε ευχαριστώ! Και χαίρομαι που σε γνωρίζω, έστω και τόσο λίγο.

Αστερόεσσα είπε...

@ ανεμοσκορπίσματα, δεν είναι η αυθάδεια κατ' ανάγκην ελάττωμα. Η ασέβεια όταν δεν είναι εγωκεντρική είναι και συν. Αρκεί να μην περιστρέφεται συνεχώς γύρω απ' το άτομό σου και να μην είναι κανείς μόνο αυθάδης. Κι εγώ χαίρομαι απίστευτα που σε γνωρίζω!

@ σπίθα....

Κάνοντας μια αναδρομή λοιπόν στη ζωή μου, έχω να παρατηρήσω ότι πάντα με εμπιστεύονταν τρεις κατηγορίες έμβιων όντων:
1. Παιδιά
2. Ζώα
3. Και μουρλοί.
... Έχω μουρλομαζώχτη... ☺

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Είπα αποχωρώ.!!

Αρα μετά την αποχωρησή μου, άκυρο το σχόλιο. Είθισται, κυρία μου.!

Σαφές, βέβαια, ότι με το τελευτίο, διαφωνώ.
Δέιξτε μου, σας παρακλώ, τους λογικούς,
πρώτα-πρώτα και... μεθαύριο,
τα ξαναλέμε!

Αστερόεσσα είπε...

Οι τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι με ενοχλούν αισθητικά. Άρα περί "μουρλού" και "γνωστικού" δεν ομιλώ. Έχω κι εγώ τη δόση μου.

Αλλά δε μου λες εσύ; Γιατί τώρα είπες "παρακαλώ"; Άρα, με παρακαλείς. Κι όλο φεύγεις και όλο εδώ τριγύρω είσαι! Θα πάρω τη χρυσή βεργούλα! KSYLO to kako spithaki! Γεια σου, είπαμε! Αποχώρησες!!! Εμπρός, μαρς!

apocalypses είπε...

ΡΕ ΣΕΙΣ, ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ; ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΛΑΟΥΡΑΚΙ ΣΑΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ..΄Η ΚΑΡΠΟΥΖΑΚΙΑ ΤΡΩΤΕ;;;

Αστερόεσσα είπε...

Μαμάκα μου! Αυτός θα μας δείρει κιόλας!
Μας συγχωρείς πολύ. Δε θα βγάλουμε κιχ. Να! Φιλάω σταυρό!

apocalypses είπε...

Ορίστε μας κορίτσι πράμα!!!
Α και για να μην ξεχνιόμαστε και να'χουμε καλό αρώτημα(όχι που θα τ' άφηνα), εγώ Αστέρισσά μου που ανήκω;; Σε ποια συνομοταξία ή ομοταξία ή σε ποιο βασίλειο;;;

ΕΙΠΕΣ:Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, παράπονο δεν έχω. Μαζεύω ποιητές, ποιήτριες, συγγραφείς, διανοουμένους, κάφρους, ρεμάλια, παρανοϊκούς... Υπάρχει ποικιλία! ~☺~

P.S Αν μ'αγαπάς φίλα σταυρό...και γω θα ψάξω και θα βρω, αν λες αλήθεια...κλπ-κλπ αυτό μου θύμησες...
Τόβαζε καθε τόσο το 2ο πρόγραμμα της ΕΙΡΤ.¨οπως και στην απά, στη απά,στην απάνω γειτονίτσα,μ'αγαπάνε δυο κορίτσα κλπ-κλπ..Και μολις τ'ακουγα έψαχνα σκοινί να κρεμαστώ....Ας είναι...

Αστερόεσσα είπε...

Είχε και συνέχεια "Μα εγώ πονάω γι άλλη μια γοργόνα στ' ακρογιάλι".
Έχω και τη φωνή μου σε κασέτα να το τραγουδώ 2 χρονών.

Συνομοταξίες, ομοταξίες και βασίλεια; Θα το βρω, πού θα μου πάει; Είμαι σε καλό δρόμο. Πάντως πέφτοντας σε έκσταση και μασώντας φύλλα δάφνης λέω ότι ο δρόμος είναι μάλλον κάπου προς Βορράν.

apocalypses είπε...

Αμ,το άλλο που το πας; Καραβάκια στο Αιγαίο δε με παίρνετε καλε...Προς Βορράν πάνε;;
Και γω τα τραγουδούσα, αλλά από τα νεύρα μου!!!!Τέλος πάντων Καλύτερα ήτανε απο τα ανεκδιήγητα τύπου πίνω μπάφους και παίζω προ...
Μάλιστα.Ξέρω τι θα σκάφτεσαι τώρα, αλλά είμαι σίγουρος, ότι ήδη το'χεις σκεφτεί..*Ρε τι τραβάω η γυνή!!!Έφυγε ο Σπίθας ήρθε ο αποκαλυπτικότατος!!!(χι, χι)Τ'είναι τούτοι ωρέ!* Πές ΄τι έχω άδικο!!!!
P.S Γιατί πρός Βορράν,Αστεράτη;; Τι είναι εκεί; Τίποτα τάρανδοι ή τίποτα λύκαινες;;;;

Αστερόεσσα είπε...

☺ Κι απ' αυτό. Ομοίως και κακοί μπελάδες.

apocalypses είπε...

-Λοιπόν.. Τουλάχιστον ελπίζω νά’μαστε κακοί μπελάδες με την καλή Έννοια...
-Βρε τι θάκανες χωρίς εμάς (αν βάλω μόνο εμένα θάναι πολύ εγωιστικό;)
-Βρε μόνο με καλημέρες, καλησπέρες γεια και χαρά ήθελες να περνάς την ώρα σου εδώ μέσα;; Άσε να’χεις και μένα που, αν μη τι άλλο, ούτε θα σε γλείψω(καλά το γράφω ή λάθος κι’ αυτό το κάνω;)ούτε υποκριτικά θα σου μιλήσω, μα ούτε και σε κανέναν άλλο εδώ μέσα...Εγώ τουλάχιστον έδειξα από την αρχή ποιος είμαι...
Κι’αν θές να προχωρήσω, θα τσακωθούμε είμαι σίγουρος.. Δεν θα με αντέξεις...
-Παραδείγματος χάριν η ερώτηση είναι απλή...Πές μου αλήθεια, όμως, όταν έγραψες για τον καρπουζάκη, τι σκεφτόσουνα;...Τι σου κέντρισε το ενδιαφέρον, τι σε οδήγησε να το γράψεις, γιατί το έγραψες, τι μηνύματα ήθελες να περάσεις, τι περίμενες να σου πούν, τι δεν σου είπαν, και τέλος, τέλος, αν είσαι ευχαριστημένη από το καρπουζιακικόν κείμενο και περίμενες, μπράβο, ζήτω, όλε κλπ. Μην μου αναφέρεις, όμως, άλλα γραψίδια σου, γιατί εγώ, μόνο γιαυτό μιλάω. Άντε και το ανέβασες. Τι κατάλαβες; πόσοι το πρόσεξαν; Τι σχολίασαν; Τι αποκόμισαν; Σαν τον τοβενε 592 θαρρώ, που πρέπει να είναι πολύ αξιόλογος (ας με συγχωρήσει, αλλά δεν θα καταλάβεις αλλιώς, τι θέλω να πω), όπου σε μια ανάρτηση στο blog του μίλαγε για μια, που κάποιος της μίλαγε για το φεγγάρι και το σεληνόφως που γίνεται μια λεπτή λευκή λωρίδα φωτός πάνω από το κεφάλι του κλπ και στο τέλος έλεγε θ' αρθεις;;; Και όλοι εσείς τι του γράφατε του ανθρώπου ;;; Άκου ρεζουμε τώρα, αν και έχεις ίδια άποψη ,γιατί έκανες και σχόλιο: Πω, πω πως τα λες! Τι γλυκά! Τι ποιητικά! Αμ, θάρθει πως δεν θάρθει, έτσι που ταλές του λεγες εσύ!!...Αμ, δε που θα’ρθει καλή μου.. Η γκόμενα αλλού θα πάει!!! Καλά είναι τα φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες, αλλά ας ξυπνήσουμε και να γίνουμε πιο γήινοι καλή μου, (έξω υπάρχει μακελειό, σκοτώνονται και με τι όπλα εμείς πολεμάμε;) στα κείμενα και στη ζωή...
Θέλω να πω ότι και τα δικά σου κείμενα, δε λέω- σίγουρα όμως δε με αγγίζουν και θα σου στείλω κείμενο, να δεις τι με αγγίζει- είναι, άλλα ακαδημαϊκά, άλλα παραμυθάκια (με τη καλή έννοια),αλλά βρε Ελ… (συγνώμη, ναι όχι θάρρος, βρε αστέρισσα, όπως σίγουρα και είσαι, καταγίνου με μια άλλη πλευρά της ζωής.. Θίξε κάποια κακώς κείμενα, γράψε μας, βρε αδερφέ, για τη ζωή των Δανίδων…άντε και των Δανών, σχολίασε την κουλτούρα τους πες μας για τον τρόπο ζωής εκεί, σχολίασετον κλπ .Σχολίασε τη ζωή μας, που πάμε που βρισκόμαστε. Γιατί ζούμε…..Είναι δεδομένο ότι ο αναγνώστης του διαδικτύου, έχει μπαφιάσει, έχει μπουχτίσει, από λογιών- λογιών κείμενα που καμιά φορά λέω, να πως γεννιούνται νέοι(κλέφτες) συγγραφείς. Κουραστήκαμε καλή μου(το αγάπη μου το απαγόρευσες) και θέλουμε νέο ύφος, κάτι νιόφερτο…Κάτι που θα κάνει τι διαφορά…Και εσύ επειδή τόχεις, είμαι σίγουρος, ότι θάχεις να γράψεις, για πολλά πράγματα που πραγματικά θα θέλει κάποιος να τα σχολιάζει για να τα σχολιάζει, δεν έχει σημασία πως, για να μαθαίνουμε όλοι, ανταλλάζοντας απόψεις, να παίρνουμε διδάγματα και την reality, όπως είναι και όχι μεσα απο κείμενα, ναι δε λέω made under (inside) heart of Misses asteroessa, πλην όμως, επειδή προφανώς δουλεύεις πιο πολύ, απ’ότι καταλαβαίνω σπίτι, να χαραμίζεις έστω και 5 λεπτά για να γράφεις, για να σου λένε καλημερα-καλησπέρα και τοιουτες αερολογίες που είμαι σίγουρος ότι βαριέσαι θανάσιμα…
Ναι ξέρω. Ίσως σε στεναχώρησα, αλλά επειδή πραγματικά, κάτι από σένα και δεν θα μπω στη διαδικασία να βρω τι, με άγγιξε σου λέω μόνον τούτο: ; Άκου μιλώ….kisses

Αστερόεσσα είπε...

Πάλι με τα "ποιος είμαι και πού πάω";
Στην πραγματικότητα όλοι αυτό γράφουν, apocalypses. Το "ποιος είμαι και πού πάω".
Στην περίπτωση αυτή διαβάζεις φιλοσοφία. Πιάνεις από Alain, Eπίκουρο, Σπινόζα, συνεχίζεις με Λακάν ή Πλάτωνα ή Νίτσε, διαβάζεις Chomsky, ασχολείσαι με την πολιτική de profundis.

Ακόμη καλύτερα είσαι ακτιβιστής.

Ή το ρίχνεις στο διαλογισμό, στη θρησκεία ή γράφεσαι σε μια μασονική στοά.

Τι είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα τον Καρπουζάκη; Επειδή όλοι ρωτούν "τι θέλει να πει ο ποιητής".
Απαντώ ειλικρινά: Ήθελα να φάω καρπούζι. Τόσο απλό.

Ή μέσα απ' το ιστολόγιο θα αλλάξει ο κόσμος; Το είδα κι όταν είχα ακαδημαϊκές αναρτήσεις. Θανατική ποινή. Φόρουμ με υποθέσεις, πονοκεφάλιαζα να διαβάζω για serial killers, τρόπους θανάτων, λιθοβολισμούς στο Ιράν και την Ουγκάντα, αποκεφαλισμούς στην Κορέα, απαγχονισμούς στην Κίνα, ενέσεις στην Αμερική, ψυχολογία εγκληματία, φονταμενταλισμός στις Ισλαμικές χώρες. Αποτέλεσμα: Πέραν ελαχίστων ατόμων με συγκεκριμένη ιδεολογία που είχε γίνει τρόπος ζωής, μου έρχονταν και μου έγραφαν όλοι 5 συμβατικές παπαριές.

Τρόπος ζωής των Δανών; Ανιαρός. Αν δεν ήταν ανιαρός, θα ήμουν και πιο κοινωνική και δε θα έτρωγα τόση ώρα στον κομπιούτερ. ΔΕΝ είμαι κοινωνική στην πραγματικότητα. Μοναχική είμαι ως φύση.

Διδάγματα; Όσες φορές διαβάζω κείμενο "διδακτικό" ή ηθικολογικό βγάζω φλύκταινες. Σιχαίνομαι τα κηρύγματα. Η πολύπλευρη ουμανιστική παιδεία του καθενός δεν διδάσκει πέντε πράγματα από μόνη της; Αν δεν μπορεί ο κόσμος να τα δει, δε θα τα δει ποτέ, ακόμη κι αν συγγράψεις το νέο "Κατηγορώ" το Ζολά ή τους "Μακαρισμούς" της Βίβλου.

Μόδα; Ζωή στην πόλη; Καταναλωτισμός; Τα εγκατέλειψα. Δε μου λείπουν. Πιο πολύ μου λείπει αυτό που δε βλέπει το μάτι. Είμαι ερημίτης. Οι όχλοι με κουράζουν.

apocalypses είπε...

*Πάλι με τα "ποιος είμαι και πού πάω";*
Ρε γαμώτο,αυτό μόνο συγκράτησες;Τόσο κόπο έκανα να το γράψω και στοπα, έιμαι αργός..ΟΚ Πάντως με ξεπέταξες πάλι...Εχω μια αίσθηση, ότι το λένε *δια του στρίβειν* Υπεκφεύγεις καλέ μου άγγελε...Υπεκφεύγεις!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έφυγε ο γάτος.
Χορεύουν καλικάντζαροι..!

Αστερόεσσα είπε...

Νιάου! Ψι, ψι, ψι!

Αστερόεσσα είπε...

@ apocalypses, ok. Θα κάτσω και θα τω ξαναδιαβάσω φράση - φράση. Αλλά τα έφτυσα η γυναίκα να γράφω και να απαντώ σε 2 αναρτήσεις ταυτόχρονα και θέλω και λίγη ηρεμία. Θα επιστρέψω αργότερα επί των σημείων.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ούτε στα κρυφά και πεταχτά,
δεν μπορώ, κάτι να κάνω..!

Αστερόεσσα είπε...

@ apocalypses, στέκομαι στο reality.
Ωραία, γίνε λίγο πιο σαφής, αν θες, και δώσε αν μπορείς και απτά παραδείγματα.
-Τι αγγίζει, τι δεν αγγίζει;
-Τι είναι μέσα στη ζωή και τι έξω;
-Και πώς γίνεται εγώ που τυπικώς είμαι "έξω" να δω το εντός, τη στιγμή που του έστρεψα τα νώτα, γιατί δε με ικανοποιούσε πληρώνοντας ταυτόχρονα και όλα τα τιμήματα;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν είσαι η μόνη, ξέρεις,
πού πληρώνει τιμήματα.

Αστερόεσσα είπε...

@ Σπίθα, δε διεκδίκησα καμία πατέντα στο πληρώνειν. Γνωρίζω όμως καλά ότι η πλειοψηφία όλο με παζαρέματα ασχολείται. "Και αυτό και το άλλο". "Και εκείνο και το παράλλο". Ε, να κοπανιέται χάμω κανείς, όλα δε γίνονται. Υπάρχει ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό ή το δέχεσαι ή όχι.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πανσέληνο, έχει;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλή σου νύχτα.

Αστερόεσσα είπε...

☺ Πανσέληνο θα έχει στις 18 Ιουλίου, 07:59 π.μ. ώρα Γκρήνουϊτς.

apocalypses είπε...

Τάχω φτύσει...Έψαχνα να βρω ένα νόμο για τα λατομεία(δεν είμαι δικηγόρος)και με κούρασε αφάνταστα...Ο.Κ εννοείται καλή μου ότι θα σου απαντήσω..αν μου επιτρέπεις, ομως αύριο γιατι τώρα η σκέψη μου ειναι...ειναι, άντε χάλια!

Sarasides είπε...

Γλυκειά και καλωσυνάτη Αστερόεσσα (όνομα και πράμα), κατ΄ αρχάς να σου απευθύνω μια τεράστια ζουζουνιάρική καλησπέρα.
Μην διανοηθείς να διαγράψεις το σχολιάκι μου, διότι θα αυτοκτονήσω κρατώντας την ανάσα μου.
Με αυτά που λες συμφωνώ πέρα ως πέρα, αλλά από την άλλη αν υπάρχει τόση αυστηρότητα και τόσο ορθα-κοφτά διατυπωμένοι κανόνες, δεν υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί κάτι λανθασμένα ειπωμένο, χωρίς να υπήρχε από πριν τέτοια διάθεση;

Ένας ΑΝΩΝΥΜΟΣ θαυμαστής σου!

Υ.Γ.
Εμένα πότε θα με κατατάξεις στην σεπτή χορεία των αγαπημένων σου φίλων, προσθέτοντας τις σελίδες μου στα λινκ σου;
Διότι τα λινκς σαφώς και δεν είναι δείκτης φιλίας. πιο πολύ διαδικτυακή φιλοφρόνηση είναι. με έχεις, σε έχω. αν και δεν λειτουργώ πάντα έτσι.

Αστερόεσσα είπε...

~☺~ Μελένιε alkibiades... αφόδευσον ημάς! Δε θα έχω, ρε αγορίνα και τις 128 σου σελίδες μαζί! Έχω δυο. Ε, οι δυο οδηγούν στις άλλες 126
Σας παρακαλώ, κύριε! Ποιος διαμαρτύρεται τώρα!

Sarasides είπε...

ts ts ts ts!

Απέτυχα οικτρώς!

Αστερόεσσα είπε...

Μπα! Μάλλον όχι.