Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Μαγειρέματα

Diego Velázquez, Vieja friendo huevos (Γριά που τηγανίζει αυγά), 1618, National Gallery, Edinburgh
***
O κιμάς, η μαγειρική και ποικίλα μυστικά κουζίνας.

Ο κιμάς προέρχεται από την πολτοποίηση κρεάτος, συνήθως μόσχου ή χοίρου ή αρνιού ή και κοτόπουλου. Στην ελληνική κουζίνα ο κιμάς χρησιμοποιείται σε ποικίλες συνταγές π.χ. μακαρόνια με κιμά, κεφτεδάκια, σουντζουκάκια, μπιφτέκια, μελιτζάνες παπουτσάκια, λαχανοντολμάδες, μουσακάς, παστίτσιο κ.ά..
Υπάρχουν και άλλα είδη κιμά στη χορτοφαγική κουζίνα: κιμάς σόγιας, κιμάς από ψιλοκομμένα μανιτάρια κ.ο.κ.
Τον τελευταίο καιρό μαγειρεύω ποπκόρν και κρακεράκια με τυρί και όλοι θαυμάζουν τις γαστρονομικές μου επιτυχίες.
Επειδή όμως η ποικιλλία στις τροφές είναι απαραίτητη, είπα σήμερα να μαγειρέψω σάλτσα με κιμά.
Στον κιμά έβαλα: κρεμμύδι, πιπεριές ψιλοκομμένες, σκορδάκι, πιπεράκι, λίγη ρίγανη, αλάτι και σάλτσα ντομάτα. Δεν ξέρω πού να βάλω τη σάλτσα του κιμά μου. Μπορεί να παίξω και κιμαδομαχίες.
Μου έρχονται φράσεις στο μυαλό όπως: θα σε κάνω ρε κιμά, κιμαδιάζω, τον πέρασε από τη μηχανή του κιμά, τους πάτησε το τρένο και έγιναν κιμάς.

***

Για να φτιάξει κανείς ένα καλό φαγητό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι ερωτευμένος. Ντύνεσαι, χαμογελάς. Μετά πηγαίνεις στο χασάπη σου, που τον ξέρεις και λες:
-Αντωνάκη, κούκλε μου, πιάσε αυτό το ωραίο φιλετάκι, που είναι ροζ σαν τριανταφυλλάκι και πέρασέ το δυο φορές από τη μηχανή, αγορίνα μου .
Αυτός οφείλει εκείνη την ημέρα να μην έχει νεύρα και να σε κοιτάει και να λυώνει.
Ύστερα πας στο μανάβη σου, το Θανάση. Ο Θανάσης έχει γένια και ζει με την Κατερίνα και τις 18 τους γάτες. Το μανάβικο το λένε «Μην πατάτε τις ουρές».
Ο Θανάσης θα σου διαλέξει ένα – ένα τα κρομμύδια, θα χαϊδέψει τα καρότα, θα σου πει:
-Μην πάρεις ντομάτες σήμερα, είναι μπάφες.
Θα ανάψει μαζί σου τσιγάρο, θα πιείτε κι ένα τσίπουρο και θα πιάσεις μαζί του ψιλή κουβέντα για την πολιτική, τη Σίφνο, τα Κρητικά χορταρικά και τις τελευταίες ανασκαφές στη Σαλαμίνα. Στο τέλος θα σου πει:
-Η Χρυσάνθη, η γάτα μου γέννησε τις προάλλες 5 μικρά. Θες, ρε ένα γατάκι;

***

Μετά πας σπίτι σου, βάζεις ωραία μουσική, στολίζεις τα βάζα με λουλούδια, βάζεις και στον εαυτό σου ένα ποτηράκι κρασί και μαγειρεύεις, ρίχνοντας ερωτευμένες ματιές στα ζαρζαβατικά σου, στον κιμά σου και στα μακαρόνια σου. Τους γλυκομιλάς, τα φλερτάρεις.
Αν δεν ακολουθήσεις τους παραπάνω κανόνες, ο κιμάς θα είναι μια απλή σάλτσα κιμά, που δε θα ξέρεις τι να την κάνεις. Άντε το πολύ – πολύ να παίξεις κιμαδομαχίες ή να ταΐσεις και κανένα σύζυγο ή κάποια παιδιά που δε θα θέλουν να φάνε τίποτε άλλο πέρα από μακαρόνια με κιμά.

Vejen, Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2007
***
η Ελένη από την Πόλη είπε:
Εγώ ξεκουράζουμαι και ξεχνιέμαι μαγειρεύοντας. Σήμερα από την πολλή τη στενοχώρια κάθησα και έκανα τα ‘μαντί’, κάτι σα ραβιόλι αλά Τούρκα για να μην κλαίω. Δε σε τα συνιστώ βέβαια, θέλουν ώρα και αγγειοπλαστική ικανότητα!

Τη ρίγανη πάντα τελευταία να τη βάζεις. 1ον να μην πικρίζει και 2ον να μένει το άρωμά της...

***

Joan Miró, Μπουκάλι κρασί, 1924

***

Λινγκουΐνι με σολωμό και ουΐσκι.

Υλικά
- 500 γραμμάρια λινγκουΐνι
- 100 γραμμάρια σολωμός κονσέρβα (στο νερό)
- 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
- 3 κουταλιές λάδι
- 70 γραμμάρια καπνιστός σολωμός
- χυμός μισού λεμονιού
- 4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
- 4 κουταλιές ουΐσκι
- 1 πράσινο φύλλο από κρεμμυδάκι
- μία κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
- 3 κουταλάκια χαβιάρι
- αλάτι, πιπέρι σε κόκκους
- πορσελάνινα σερβίτσια Τσεχίας
- κρυστάλλινα ποτήρια Βοημίας
- ασημένια μαχαιροπήρουνα με σκαλισμένο οικόσημο
- ένα κόκκινο τριαντάφυλλο
- 1 μπουκάλι παγωμένο Μοσχοφίλερο Μαντινείας εσοδείας 1994
- μουσική υπόκρουση από το κοντσέρτο σε Ντο ελάσσονα του Jean - Marie Leclair του πρεσβύτερου, opus VII No 3 για φλάουτο και έγχορδα με σολίστ τον Philippe Bernold

Εκτέλεση
Βράζετε τα λινγκουΐνι al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό και στραγγίζετε καλά το σολωμό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το λάδι με το σολωμό ψιλοκομμένο και σωτάρετε για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με αλάτι και κόκκους πιπέρι κοπανισμένους.
Σωτάρετε λίγο το μείγμα να στεγνώσει, προσθέτετε το ουΐσκι, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το μισό άνηθο και το φύλλο κρεμμυδιού ψιλοκομμένο.
Προσθέτετε στο μείγμα και τον καπνιστό σολωμό ψιλοκομμένο. Ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά.
Στραγγίζετε γρήγορα τα λινγκουΐνι, κρατάτε λίγο νερό από το βράσιμό τους και τα ρίχνετε αμέσως στο τηγάνι.
Ανακατεύετε, προσθέτετε 2-3 κουταλιές νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών και σερβίρετε, προσθέτοντας το χαβιάρι και τον άνηθο.


Μικρές συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα:

Στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο Président. To ουΐσκι να είναι Glenfiddich 30 ετών, τα ζυμαρικά De Cecco, ο σολωμός Νορβηγίας και το χαβιάρι Κασπίας.


Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2008

***

Τι είπαν κάποιοι από τους Δειπνοσοφιστές

Konstantinos: Yummy!!!! Το μόνο πρόβλημα τώρα είναι να βρώ τους τρεις Μάγους με τα δώρα διαφορετικά με βλέπω να το φτιάχνω με συναγρίδα και χωρίς χαβιάρι.

from_anotherplanet (H υποφαινομένη): Ε, καλά κι εσύ, βρε παιδάκι μου! Μια μακαροναδούλα είναι. Δεν είναι δα και το δείπνο της Μπαμπέτ...

Girl with a pearl earring: Αύριο το πρόγραμμα έχει μέσα σε όλα Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος και του πουλιού το γάλα προς ανεύρεση των συστατικών του θεσπέσιου αυτού γεύματος. Δε σφάξανε να πληρώσω βέβαια μια περιουσία για χαβιάρι Κασπίας και σολωμό Νορβηγίας... Ό,τι βρω θα πάρω και ό,τι αντέχει η τσέπη μου. Και θα κάνω και μια μοναδική εξαίρεση στα χορτοφαγικά μου καθεστώτα, γιατί σε παρακαλάω κάτι χρόνια να μου δώσεις την συνταγή...

Η Ελένη από την Πόλη: Λοιπόν το αγαπημένο μου μενού, με την διαφορά μόνο: καπνιστός σολωμός φυσικά Νορβηγίας. Τον σωτάρεις με 4-5 σκελίδες σκόρδο προσθέτεις άσπρο κρασί, ας είναι και μοσχοφίλερο, κρέμα Μασκαρπόνε Ιταλική, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, προσθέτεις τα λινγκουΐνια αλ ντέντε με λίγο από το ζουμί τους και τα πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο άνηθο ..Τώρα για χαβιάρι δεν έχω αντίρρηση, δεν ειναι ανάγκη να είναι και Μπελουγκά και Σεβρουγκά μας κάνει. Όποιος εχει πολύ πιπέρι το βάζει και στα λάχανα!!!
Για τα κρυστάλλινα ποτήρια πάλι δεν έχω αντίρρηση να είναι Βοημίας, αλλά τα σερβίτσια τα προτιμώ Lenox που ειναι ivoire και ταιριάζουν με το χρώμα του ψαριού. Όσο για τα ασημένια μαχαιροπήρουνα το εγκρίνω, αλλά θα μπορούσαμε να μεταχειριστουμε και τα Κριστόφλ!!!
Μερακλού μου εσύ, έλα κοντά μου να κάνουμε θαύματα !!!

Girl with a pearl earring: Καλά μαρή, θα μας τρελάνεις;;; Πήγα η καλή σου στην κάβα να πάρω Γκλένφιντιχ και μου λέει αυτός... «Απλό, 12άρι ή 15άρι;» «30άρι», του λέω. Γουρλώνει τα μάτια... «Δεν έχω» μου λέει. «Μπορείς να το κάνεις παραγγελία όμως». Τον ρωτάω πόσο κάνει πριν του δώσω την παραγγελία και μου λέει: «Εφόσον το βρω και διατίθεσαι να περιμένεις... 280 ευρώ!» Ντράπηκα τόσο πολύ! Δε μπορούσε να ανοίξει η γη να με καταπιεί; Ο Άρης που μασούσε τσίχλα, λίγο έλειψε να την καταπιεί. Με βούτηξε απο το μπράτσο (ούτε καληνύχτα δε πρόλαβα να πω του ανθρώπου καλά-καλά) και στο δρόμο μου έλεγε πως είσαι για δέσιμο και πως κάνω κακές συναναστροφές. Τώρα είναι στο σαλόνι και κοιτάει την κάβα μας και μουρμουράει «Johnnie Walker δεν κάνει; Ballandines δεν κάνει; Teacher’s δεν κάνει;»

© Eλένη Καλλιανέζου

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: